«Μαζί με το γήπεδο και το πρωτάθλημα»

«Μαζί με το γήπεδο και το πρωτάθλημα»

Gazzetta team
«Μαζί με το γήπεδο και το πρωτάθλημα»

bet365

Σίγουρος ότι η ΑΕΚ θα φτάσει εκεί που θέλει, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στην ηγεσία, δήλωσε ο Στέλιος Μανωλάς.

Ο προπονητής της U-20 της Ένωσης μίλησε στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα της ΑΕΚ και όχι μόνο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μανωλάς.

- Για το πότε πιστεύει ότι θα πάρει πρωτάθλημα η ΑΕΚ: «Σύντομα. Αυτός είναι ο στόχος, διότι έχει να το πάρει 20 χρόνια. Μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά η ομάδα κόβει τα περισσότερα εισιτήρια, ακόμα και στη Β’ Εθνική. Οι προσφυγικές ομάδες δεν χάνουν τον κόσμο τους και θα… φτιάξει κόσμο η ΑΕΚ. Σήμερα όποιος δεν χρωστάει είναι πλούσιος και η ΑΕΚ πλέον έχει καθαρίσει. Αν είχε γήπεδο θα πήγαινε για τίτλο. Μαζί με το πρωτάθλημα πάει και το γήπεδο. Υπάρχουν άνθρωποι πετυχημένοι στην ομάδα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Γίνεται πολύ καλή δουλειά. Πέραν των πρώτων δύο χρόνων του Νικολαΐδη (στην προεδρία) είναι μαύρα τα τελευταία χρόνια της ΑΕΚ. Υπήρχε εσωτερικός διχασμός σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και μεταξύ των παλαιμάχων. Τώρα δεν υπάρχουν αυτά. Ξεκίνησε νέα εποχή και πιστεύω ότι η ομάδα θα πάει ψηλά».

- Για το θέμα του γηπέδου: «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται. Υπάρχει η ικανότητα και η θέληση για να γίνει το γήπεδο. Υπάρχουν και τα χρήματα. Κάποιοι δεν το θέλουν, όπως οι οικολόγοι. Νέα Φιλαδέλφεια και ΑΕΚ είναι ένα. Η Φιλαδέλφεια παλιά είχε 11 κατοίκους παλιά… Το γήπεδο πρέπει να χτιστεί αφού γίνεται μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Έγιναν λάθη. Γκρεμίστηκε με τη μια. Πουθενά δεν το ρίχνεις με τη μια. Στο εξωτερικό γίνεται αλλιώς. Πιστεύω πάντως ότι θα βγουν οι άδειες. Η γνώμη μου είναι ότι ο Μελισσανίδης γύρισε για να φτιάξει το γήπεδο».

-Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΑΕΚ: «Δεν γινόταν να περπατήσει η ομάδα με πολυεθνική στη Διοίκηση. Δύσκολα συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα. Τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά και με τις ακριβές μεταγραφές χρεωνόταν η ομάδα. Στη συνέχεια εκλήθη ο Ντέμης μόλις σταμάτησε το ποδόσφαιρο να διαχειριστεί ένα δύσκολο έργο, καθώς δεν ήξερε από μάνατζμεντ. Τα πρώτα δύο χρόνια η ομάδα περπάτησε, αλλά μετά άρχισε να πιέζει ο κόσμος. Ήρθαν μεγάλοι παίκτες και ακριβοί, όπως ο Ριβάλντο, ο Μαϊστόροβιτς, ο Κυργιάκος. Δεν ήρθε όμως η πρόκριση στο UEFA, έφυγε ο Ντέμης και όλα πήραν την κάτω βόλτα. Εγώ είχα γυρίσει στην ΑΕΚ το 2009 όμως είδα κάποια πράγματα από μέσα και παραιτήθηκα. Ο υποβιβασμός και η κάθαρση ήταν η λύση. Η ομάδα είναι καθαρή πλέον».

- Για τη φιλοσοφία που υπάρχει στη U-20 που προπονεί: «Η ΑΕΚ είχε και πρέπει να έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Πάντα έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο, καθώς είχε πολύ καλούς επιθετικούς, Τον Νεστορίδη, τον Παπαϊωάννου, τον Μπάγεβιτς, τον Μαύρο, τον Δημητριάδη και τον Ντέμη. Θέλουμε να παίζουμε δημιουργικό ποδόσφαιρο, με φαντασία. Να συνδυάζουμε το αποτέλεσμα με το θέαμα. Πρέπει να μάθουν να κερδίζουν τα παιδιά, διότι είναι ένα βήμα πριν την πρώτη ομάδα. Εγώ στον δέκατο μου χρόνο σκέφτηκα να φύγω. Πέρασε δύσκολα «πέτρινα» χρόνια η ΑΕΚ. Δεν ήθελα όμως να την αφήσω ως αρχηγός, που την πήρα από τον Παπαϊωάννου χωρίς τίτλο. Δεν θα ένιωθα καλά».

- Για την Εθνική ομάδα: «Ήταν μια χαρά όλα αυτά τα χρόνια. Βρέθηκε τρόπος να τη χαλάσουμε και αυτή. Ο κύριος Ρανιέρι είναι μεγάλο όνομα, αν και δεν είχε ποτέ τις μεγάλες επιτυχίες. Πρέπει να κολλάει η χημεία της ομάδας με του προπονητή. Στην Εθνική δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά πράγματα. Δείχνεις λίγα πράγματα. Δουλεύεις λίγο στην ψυχολογία των παικτών και λίγο στην τακτική. Δεν μπορώ να εξηγήσω το τι συνέβη, όπως δεν μπορούσα να εξηγήσω και την επιτυχία του 2004, που κατακτήσαμε το ευρωπαϊκό».

- Για το μέλλον του στην προπονητική: «Ποτέ δεν το πήρα ζεστά με την προπονητική, αν και είχα κάποιες προτάσεις. Το άφησα πίσω για κάποια χρόνια. Έχω αργήσει και τώρα… ξαναμπαίνω. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Η κατάσταση γενικότερα είναι τραγική. Σε κάποιες ομάδες δεν έχεις καν όσες μπάλες χρειάζεσαι και βάζεις χρήματα από την τσέπη σου. Με ενδιέφερε να είμαι προπονητής στην πρώτη ομάδα, αλλά όπως είπα έμεινα λίγο πίσω, επειδή το άφησα για λίγα χρόνια. Τα αγαπώ τα παιδιά που είναι στα τμήματα υποδομής, αλλά θέλω να προπονήσω ξανά πρώτη ομάδα».

- Για την αποχώρηση του από τη Νίκη Βόλου: «Πήγαμε καλά στη Νίκη Βόλου. Ανέβηκε αρκετές θέσεις από τη στιγμή που ανέλαβα. Έφυγα μετά από ένα ματς στο οποίο είχα παράπονα από τον διαιτητή. Αυτή ήταν η αφορμή, αλλά όχι και ο κύριος λόγος. Δεν θέλω να τον αναφέρω...».

- Για τον ανιψιό του, Κώστα και τον γιό του: «Ο Κώστας είχε αυτό το πιστεύω που σας ανέφερα. Έλεγε θείε ‘θα σε ξεπεράσω’. Ήταν λίγο νευρικός, αλλά πάντα είχε αντίληψη και είναι έξυπνος. Αυτά είναι έμφυτα. Παρά το ότι έδειξε να απογοητεύεται δεν τα παράτησε. Ο ανιψιός μου και ο γιός μου είναι γρήγοροι γιατί έκαναν στίβο. Εμένα δεν μου αρέσουν οι αργοί παίκτες».

- Για τον πιο δύσκολο επιθετικό που έχει βρει μπροστά του: «Ο καλύτερος επιθετικός που έχω αντιμετωπίσει είναι ο Φαν Μπάστεν, πολύ καλός ήταν και ο Μπατιστούτα. Από την Ελλάδα ξεχωρίζω τον Βαζέχα και τον Σαραβάκο. Διότι από ένα σημείο και μετά ο Σαραβάκος έπαιζε μπροστά, καθώς ήταν ο πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη. Ο Βαζέχα εκτός του ότι έπαιζε πολύ καλά τη θέση, πίεζε πάρα πολύ κιόλας και με δυσκόλευε όταν είχα την μπάλα στην κατοχή μου».

- Για την καλύτερη ενδεκάδα από τους συμπαίκτες που είχε: «Σίγουρα αυτή της ΑΕΚ που πήρε τα τέσσερα πρωταθλήματα. Από την Εθνική ξεχωρίζω Σαργκάνη, Σαραβάκο και Χατζηπαναγή. Η δική μου εποχή είναι αυτή που συνέδεσε το ερασιτεχνικό με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

- Για την πιο δυσάρεστη στιγμή που έχει ζήσει: «Όταν σκοτώθηκαν τα παιδιά στο Καραϊσκάκη. Αγωνιστικά υπήρχαν πολλές. Όταν έσπασε το πόδι του ο Στεργιούδης, αλλά υπήρξαν και άλλες. Η καλύτερη μου ήταν η πρώτη ημέρα, όταν πήγα στην ΑΕΚ και είδα τους μεγάλους παίκτες που είχε η ΑΕΚ. Ξεχωρίζω φυσικά και το Κύπελλο που πήραμε στα εγκαίνια του ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Κούδα. Επέστρεψα στο Γαλάτσι με τα πόδια από τη χαρά μου».

- Για τον πιο προπονητή ξεχωρίζει από αυτούς που είχε συνεργαστεί: «Με όλους τους προπονητές τα πήγα πολύ καλά, αν και είχε τσακωθεί (σ.σ. γέλια) με όλους. Το λάθος μου είναι ότι ήμουν νευρικός. Όταν το βλέπω όμως από παίκτες τώρα τρελαίνομαι».

- Για τα πέντε βασικά πράγματα για τα οποία προετοιμάζεται μια ομάδα για ένα παιχνίδι: «Κοιτάζει το πώς αμύνεται και το πώς επιτίθεται ο αντίπαλος. Μετά κοιτάς το τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση και από την επίθεση στην άμυνα. Δηλαδή, το πω αντιδρά ο αντίπαλος όταν χάνει την μπάλα και από την άλλη όταν την κερδίζει. Τέλος, τον διαβάζεις στις αντιδράσεις που έχει στις στημένες φάσεις».

- Για τους προπονητές και τα ταλέντα στην Ελλάδα: «Στα μικρά κλιμάκια γίνεται καλή δουλειά. Πλέον γίνεται σωστή εκπαίδευση, διότι υπάρχουν κατευθύνσεις από την UEFA. Πρόσφατα για παράδειγμα ταξίδεψε και ο Δέλλας, για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Είναι δύσκολο, αλλά φτιάχνονται καλοί προπονητές. Ταλέντο στην Ελλάδα υπάρχει. Στην U-17 της ΑΕΚ έχουμε μικρούς… Τσιάρτες. Παίκτες με προσόντα και φαντασία».

- Για τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας παίκτης: «Πρέπει να έχουν ταχύτητα ενέργειας και σκέψης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας. Πρέπει να σκέφτεσαι ότι εγώ θα του ξεπεράσω όλους. Η τεχνική βελτιώνεται. Είσαι ότι πιστεύεις».

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα