Oυαντού στο gazzetta.gr: «Όχι Μουντιάλ στη χώρα που χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων»

Oυαντού στο gazzetta.gr: «Όχι Μουντιάλ στη χώρα που χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων»

bet365

O Αμπντεσλάμ Ουαντού μετά την τραγική εμπειρία που βίωσε στο Κατάρ ταξιδεύει σε κάθε σημείο του πλανήτη εκφράζοντας την αντίθεση του για το Μουντιάλ 2022. Το κάλεσμα σε “Τζόλε”, Νικοπολίδη και η λατρεία του για Ολυμπιακό.

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού βίωσε το δικό του “Eξπρές του Μεσονυχτίου”στο Εμιράτο καταφέρνοντας έπειτα από 2,5 χρόνια να δραπετεύσει σαν άλλος Μπίλι Χέιζ. Ο πρώην άσος του του Ολυμπιακού αποφάσισε το 2010 να αποδεχθεί την πρόταση της Λεκουίγια. Ήταν η αρχή μίας περιπέτειας που θα άλλαζε για πάντα την ζωή του.

Έμεινε χωρίς ρεύμα, δίχως αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, η ομάδα του δεν πλήρωνε το ενοίκιο του σπιτιού του, ενώ τον ανάγκαζαν να προπονήσεις με θερμοκρασία που άγγιζε τους 50°C. Το χειρότερο από όλα ήταν πως παρέμενε εγκλωβισμένος στο Κατάρ δίχως δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα του.

Όλα αυτά επειδή αρνήθηκε να λύσει το συμβόλαιο του δίχως αποζημίωση. Πλέον, έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του πραγματοποιώντας αγώνα κατά της διεξαγωγής του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Ο άλλοτε Μαροκινός διεθνής ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους, πρωτοστατώντας εναντίον του συστήματος Καφάλα που εφαρμόζεται στο Κατάρ. Παράλληλα, μέσω του gazzetta.gr, ζητάει στήριξη από μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αλλά και ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ουαντού είναι ένας επαναστάτης με αιτία, ένας ιδεολόγος. Με επιχειρήματα αναλύει τις θέσεις του στο gazzetta.gr.

“Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε χώρα. Όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να φιλοξενούν ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Παρατήρησα και είδα πολλά στο Κατάρ, στα 2,5 χρόνια που έμεινα εκεί και για αυτό και δίνω αγώνα κατά της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022 από το Εμιράτο”.

O πρώην παίκτης της Φούλαμ εξηγεί γιατί η FIFA πρέπει να ακυρώσει την διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

“Πρώτον: τον Ιούνιο στο Κατάρ η θερμοκρασία ξεπερνά του 50 βαθμούς και η υγρασία φτάνει το 80%, κάτι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των ποδοσφαιριστών.

Δεύτερον: οι οπαδοί διακινδυνεύουν την υγεία τους εκεί υπό αυτές τις συνθήκες. Χωρίς τον κόσμο δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα υπάρχουν ομάδες, όπως είναι ο Ολυμπιακός, ο “θρύλος” για τους οπαδούς του. Ο κόσμος δίνει μεγάλη δύναμη στο σύλλογο. Αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι στο ποδόσφαιρο.

Τρίτον: τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα Κατάρ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το σύστημα Καφάλα. Οι εργάτες εκεί αλλά και όσοι είναι αλλοδαποί δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα, δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να αγοράσουν σπίτι. Πρόκειται για μία σύγχρονη σκλαβιά.

Πως μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου να βρεις δικηγόρους όταν η αμοιβή σου είναι χαμηλή; Χάνονται εκατοντάδες ζωές από εργάτες που δουλεύουν για την κατασκευή γηπεδικών εγκαταστάσεων λόγω Μουντιάλ”, τονίζει στο gazzetta.gr ο Ουαντού συνεχίζοντας το ξέσπασμα του: «Εργάτες από Ινδία, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες. Χτίζουν με αίμα τις εγκαταστάσεις για το Μουντιάλ. Πως να παίξεις ποδόσφαιρο εκεί που χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων; Είναι θέμα ηθικής και αξιών. Το Κατάρ δεν είναι αξιόπιστο για να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022. Οι άνθρωποι ρισκάρουν τις ζωές τους. Κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότερα από 400 άτομα. Κάνε τον υπολογισμό μέχρι το 2022. Περίπου 4.000 ανθρώπινες ζωές.

Θα πρέπει όλοι να ανοίξουν τα μάτια τους, όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο και να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν. Ταξίδεψα και μίλησα για αυτό το λόγο στις ΗΠΑ».

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού υποστηρίζει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις διαφθοράς σε ότι αφορά το Μουντιάλ του Κατάρ.

«Η έκθεση του δικηγόρου Μιγκέλ Γκαρσία αποκαλύπτει πως υπάρχουν υποψίες για διαφθορά. Έχω μιλήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κατάρ σε πολλές χώρες. Ταξίδεψα σε Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία και Αμερική.

Η FIFPro (σ.σ.: Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) παρενέβη και ζήτησε από το Κατάρ την άμεση κατάργηση του συστήματος Καφάλα. Βρίσκονται σε επαφές και ελπίζω να το καταφέρουν».

Ο παλαίμαχος άσος μέσω του gazzetta.gr κάνει έκκληση σε αστέρες του ποδοσφαίρου να συνταχθούν μαζί του, υψώνοντας τις φωνές τους.

«Δεν θέλω το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μία που δεν σέβεται τους ανθρώπους και εφαρμόζει ένα σύστημα που παραπέμπει σε σκλαβιά. Σκοτώνουν τους ανθρώπους στο Κατάρ.

Κάνω έκκληση μέσω του gazzetta.gr σε ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όπως είναι οι Μπεκενμπάουερ, Κρόιφ, Ρονάλντο, Γκουαρδιόλα, Μπατιστούτα αλλά και στους Τζόρτζεβιτς, Νικοπολίδη τους οποίους σέβομαι πολύ, να υψώσουν τις φωνές τους για όσα συμβαίνουν στο Κατάρ.

Πρέπει να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει αλλάξει στη σημερινή εποχή. Να μην ακολουθήσει τον κακό δρόμο, να μην διεξαχθεί το Μουντιάλ σε μία χώρα όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι”.

Ο Ουαντού αν και αγωνίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στον Ολυμπιακό δεν ξεχνάει τους πρωταθλητές Ελλάδας αλλά και τον κόσμο τους, χαρακτηρίζοντας τους “ερυθρόλευκους”... πολεμιστές.

“Παρακολουθώ τα νέα του Ολυμπιακού από τότε που έφυγα από την ομάδα. Μπορεί να μην έμεινα πολύ όμως ο σύλλογος βρίσκεται στην καρδιά μου. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι θαυμάσιοι. Βλέπω την ομάδα κάθε χρόνο να βελτιώνεται και να ισχυροποιείται. Είναι μία ομάδα με καλή νοοτροπία, παίζει ποιοτικό ποδόσφαιρο. Βλέπω δυνατούς ποδοσφαιριστές, αληθινούς πολεμιστές. Θεωρώ πως υπάρχουν ελπίδες να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ».

 

Τελευταία Νέα