To κρίμα και ένας μεγάλος γκολκίπερ! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
To κρίμα και ένας μεγάλος γκολκίπερ! (pics)

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta.gr για το μεγάλο κρίμα και άδικο για τον ευρωπαίο Ολυμπιακό και αναρωτιέται εάν υπάρχουν πολλές μεγάλες ομάδες που να έχουν γκολκίπερ επιπέδου Ρομπέρτο.

Πέρα από τακτικές, αναλύσεις και όλα αυτά τα οποία συνοδεύουν και ακολουθούν κάθε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ υπάρχουν πάντα και άλλες παράμετροι στο ποδόσφαιρο. Όπως η... γκίνια. H ατυχία και οι αρνητικές συμπτώσεις. Με μία ευρωπαϊκή βραδιά του Ολυμπιακού με την Γιουβέντους στο Τορίνο με ένα γκολ με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι και μετά στον Ρομπέρτο για να μπει μετά στα δίχτυα για το δεύτερο γκολ των Γιουβεντίνων και τον Πογκμπά να κερδίζει... κόντρα από τον Μποτία για να σουτάρει για το 3-2. Ειδικά το 2-2 στην φάση με πρωταγωνιστή τον Γιορέντε ήταν ένα κομβικό γκολ. Ένα τέρμα που εάν δεν έμπαινε θα ήταν άλλο παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και έτσι μέσα σε δύο λεπτά ο Ολυμπιακός τα... έχασε όλα. Σε ένα παιχνίδι όπου ο Μίτσελ αποφάσισε να μην ξεκινήσει βασικό τον Κασάμι αλλάζοντας ελαφρώς τα πλάνα του και τον Αλέγκρι να κάνει προπονητικές... αλχημείες για να βγάλει 4-4-2 με ρόμβο, κάτι που δεν είχε παίξει ποτέ ξανά φέτος η Γιουβέντους. Σε αυτήν την περίσταση οι συγκυρίες του αγώνα ήταν με το μέρος του Αλέγκρι, παρότι δεν επέδειξε ικανότητα. Τόλμη και ρίσκο ναι αλλά σίγουρα όχι ικανότητα. Ο Ισπανός τεχνικός από την άλλη είδε τους περισσότερους παίκτες του να τα δίνουν όλα και να βγάζουν ως επί το πλείστον θετικό πρόσημο αλλά να μην παίρνει ούτε καν την ισοπαλία.

Μία ισοπαλία που είχε την δυνατότητα να πάρει ο Ολυμπιακός εάν ο Ομάρ στο 77' είχε σκοράρει στην εξαιρετική φάση που είχε. Μία ακόμα φάση-κλειδί για το ματς για να φτάσουμε μετά στο 94' και την επέμβαση του Ρομπέρτο στο πέναλτι του Βιδάλ. Η Γιουβέντους είχε δεδομένα παραπάνω φάσεις στο ματς αλλά και αρκετές κλασικές ευκαιρίες, όμως με βάση την εικόνα των δύο ομάδων, την μεγάλη προσπάθεια των Πειραιωτών και το γεγονός πως κατά διαστήματα επεδίωξαν να παίξουν ανοιχτό και καλό ποδόσφαιρο κοιτάζοντας στα μάτια τον αντίπαλό τους το... παράσημό τους θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το «Χ». Ας μην ξεχνάμε και την επιθετική δυστοκία των Γιουβεντίνων. Την αδυναμία που έδειξαν στην τελική τους προσπάθεια και την τύχη που είχαν στα δύο από τα τρία γκολ που έβαλαν. Ικανότητα εξάλλου δεν είναι μόνο να δημιουργείς αλλά να μπορείς και να σκοράρεις από καλή θέση. Η ισοπαλία εν τέλει δεν ήρθε για τον Ολυμπιακό. Απόδειξη του πως μία στιγμιαία αδράνεια, ένα λάθος ή μία ατυχία σε τέτοιο επίπεδο κοστίζει. Ήταν μεγάλο κρίμα και άδικο για αυτόν τον Ολυμπιακό...

Ακόμα και έτσι όμως οι Πειραιώτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι που δυσκόλεψαν σε τέτοιον βαθμό μία ομάδα του μεγέθους και του βεληνεκούς της Γιουβέντους στο Juventus Stadium. Έναν σύλλογο με τέτοιο όνομα, αυτήν την ποιότητα και τόσα μεγάλα αστέρια. Όσο για την επισήμανση από ορισμένους πως ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε φάσεις στο ματς αρκεί να υπενθυμιστούν οι τέσσερις που είχε στο Α' μέρος και οι άλλες τέσσερις στην επανάληψη, εκ των οποίων η μία ήταν τριπλή με τα δύο σουτ του Μιλιβόγιεβιτς και το σουτ μετά του Τσόρι. Με άλλα λόγια κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Επίσης καλό είναι γίνει απολύτως αντιληπτό με τι μεγέθη παίζει στον όμιλό του ο Ολυμπιακός και τι ειδικών συνθηκών και μεγάλων απαιτήσεων ματς είναι αυτά. Και ως προς την έντασή τους και αναφορικά με το πρέσινγκ που δέχεται μία ομάδα αλλά και ως προς τις διαφορές σε αγωνιστική αξία και μπάτζετ. Όλα παίζουν τον ρόλο τους (σ.σ. άλλα λιγότερο και άλλα πιο πολύ) σε έναν τόσο μεγάλο και σπουδαίο θεσμό όπως το Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από αυτήν την ήττα η 2η θέση του ομίλου δείχνει αλλά και είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για τους πρωταθλητές, που όμως θα παλέψουν μέχρις εσχάτων, έχοντας ήδη αποδείξει το τι μπορούν να κάνουν με μεγάλους αντιπάλους.

Έχουν πολλές ομάδες Ρομπέρτο;

Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται και από τον τερματοφύλακα. Το Νο1. Και ο Ρομπέρτο έχει αποδείξει πολλάκις το πόσο μεγάλος γκολκίπερ είναι. Από πέρυσι. Ο Ισπανός πορτιέρο φανέρωσε για ακόμα έναν ευρωπαϊκό αγώνα την μεγάλη του κλάση. Είναι σαφές πως πρόκειται για έναν τερματοφύλακα που προορίζεται για πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Και που αργά ή γρήγορα σε έναν τέτοιον θα καταλήξει. Αλήθεια όμως υπάρχουν πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης που έχουν τέτοιας αξίας πορτιέρο; Ο Τζίτζι Μπουφόν που είναι παλιά... καραβάνα των γηπέδων πάντως μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την αξία του και την απόδοσή του στα παιχνίδια της Γιουβέντους. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως και στους δύο αγώνες τον αγκάλιασε και τον συνεχάρη θερμά. Ο Ρομπέρτο που δεν... έκανε για ομάδες όπως η Μπενφίκα και η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει κάνει αμφότερες να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, την μισή Ευρώπη να τον... γλυκοκοιτάζει και άλλη μισή να συζητάει σε κάθε αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ το όνομά του... Το 3-2 δεν έγινε 4-2 στο ματς χάρις στον Ρομπέρτο. Και ο Βιδάλ απλώς προστέθηκε στην λίστα των παικτών που προσπάθησαν να τον... νικήσουν από την άσπρη βούλα και απέτυχαν. Ιδού και τα στατιστικά των Μπουφόν και Ρομπέρτο στο ματς:
Πρώτος σε χιλιόμετρα ο Μιλιβόγιεβιτς, τοπ πασέρ ο Αφελάι!
Ο Ολυμπιακός σε έναν ακόμα αγώνα στην Ευρώπη έτρεξε για τα καλά επιδιώκοντας να σταθεί επάξια στον έντονο ρυθμό του. Και έτρεξε πολύ. Περίπου 5,5 χιλιόμετρα λιγότερα από την Γιουβέντους και ενώ είχε για ένα ακόμα ματς το δικό του... μηχανάκι. Ο Μιλιβόγιεβιτς έχει διανύσει 12 και... κάτι χλμ. αφήνοντας δεύτερο στην σχετική κατάταξη τον Βιδάλ. Πρώτος δηλαδή στο ματς. Και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που κόβει πρώτος στο νήμα στα τρεξίματα σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Ολυμπιακού. Την ίδια στιγμή ο Αφελάι έχοντας κάνει ένα καλό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Juventus Stadium ήταν τοπ πασέρ των Πειραιωτών στην αναμέτρηση. Οι ερυθρόλευκοι πήραν ξανά γκολ από αμυντικογενείς παίκτες τους (σ.σ. Μποτία και Ντινγκά) με τον Ντελβίν Ντινγκά να γίνεται ο πρώτος Κονγκολέζος που σκοράρει σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης είχαν και πάλι σημαντική συμβολή από τον Τσόρι στο δημιουργικό και το επιθετικό κομμάτι και ενώ από τα πόδια του μπαίνει το πρώτο τέρμα του Ολυμπιακού. Μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τα στατιστικά του ματς και τα χιλιόμετρα που έτρεξε ο Σέρβος χαφ των Πειραιωτών (σ.σ. και δίπλα αυτά του Βιδάλ):

Γιατί έχει μεγάλη ανάγκη έναν πολύ καλό Μήτρογλου

Από την άλλη ο Μίτσελ εμπιστεύθηκε για άλλη μία φορά θέση βασικού στον Μήτρογλου. Ο Έλληνας διεθνής φορ δεν κατάφερε όμως να τον δικαιώσει στον αγώνα με την Γιουβέντους. Ο Μητρογκόλ εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από τον παλιό καλό του εαυτό. Και όσο ο πιο σημαντικός και ποιοτικός... killer των Πειραιωτών αντιμετωπίζει προβλήματα θα έχει... ζητήματα στην επίθεσή του και ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές έχουν μεγάλη ανάγκη από έναν πολύ καλό Μήτρογλου. Χρειάζονται τις ατομικές του ενέργειες, τα τρεξίματά του, τα σουτ αλλά και τέρματά του. Και όσο δεν τα παίρνουν στον βαθμό που απαιτείται σε Ελλάδα και Ευρώπη τόσο ο Ισπανός προπονητής θα... πονοκεφαλιάζει για την γραμμή κρούσης του.

Πως η διαιτησία επηρεάζει έναν όμιλο

Με αυτά και με αυτά όμως ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο... παρελθόν του στον όμιλο. Στην βραδιά της ήττας με 2-0 από την Μάλμε στην Σουηδία. Σε μία αναμέτρηση όπου εάν είχε αποσπάσει έστω ισόπαλο αποτέλεσμα τώρα θα ήταν σε πολύ πιο καλή μοίρα στον όμιλο. Και επειδή στην Ελλάδα η διαιτησία εύκολα μπαίνει στο... επίκεντρο αλλά όταν φτάνει η κουβέντα για την Ευρώπη τότε όλα διαφοροποιούνται σαφώς και ένας ρέφερι μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη σε έναν όμιλο. Το έκανε με τον τρόπο του ο Καράσεφ εκείνη την μέρα. Ο ίδιος ίσως να έχει ήδη λησμονήσει αυτήν την βραδιά, o Ολυμπιακός όμως όχι. Σαφώς και τα σοβαρά αμυντικά ατοπήματα των πρωταθλητών Ελλάδας που επέφεραν τα δύο γκολ της Μάλμε δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα όμως και ο Καράσεφ φρόντισε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με λάθη σε πειθαρχικό έλεγχο (σ.σ. ιδίως για την Μάλμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με τον Χάλστι και σκληρά μαρκαρίσματά του που θα μπορούσαν να είχαν βγει κάρτες) και την φάση που αδίκησε ξεκάθαρα τον Ολυμπιακό.

Το πέναλτι που δεν δόθηκε πάνω στον Μανιάτη από τον Τίνερχολμ στο 56' του αγώνα με τον Ρώσο να βγάζει στον αρχηγό του Ολυμπιακού κίτρινη για θέατρο και ενώ υπάρχει και η φάση που έχει σκοράρει ο Μήτρογλου και πριν έχει δοθεί οφσάιντ. Η συγκεκριμένη ημέρα στην Σουηδία εάν είχε εξελιχθεί διαφορετικά θα έφερνε σε άλλο σημείο σήμερα τον Ολυμπιακό. Όπως και να έχει ο πρωταθλητής Ελλάδας των 6 βαθμών στον όμιλο του πηγαίνει στις 26 Νοεμβρίου για την... υπέρβαση στην Μαδρίτη με την Ατλέτικο για να κλείσει το πρόγραμμά του στον όμιλο με το ματς με την Μάλμε στο Καραϊσκάκη στις 9 Δεκεμβρίου. Δύο ματς εξίσου κομβικά και σημαντικά και ενώ για τους ερυθρόλευκους μία πραγματικά πολύ μεγάλη επιτυχία θα είναι να πάρουν την 2η θέση για να συνεχίσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως ήρθαν τα πράγματα θα έχει άλλη... γεύση γι' αυτούς από την τρίτη θέση και το Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο πριν έρθουν αυτοί οι αγώνες θα πρέπει να επανέλθει στην... μάχη του πρωταθλήματος. Εκεί όπου αντιμετωπίζει στην επόμενη αγωνιστική τον Πανθρακικό στο Καραϊσκάκη και καλείται να κάνει ένα νέο δυναμικό restart για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να πλησιάσει για τα καλά στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα