«Βασιλιάς» Ρομπέρτο, κρυφός... άσος και απαντήσεις στο γήπεδο!

Δημήτρης Τομαράς
«Βασιλιάς» Ρομπέρτο, κρυφός... άσος και απαντήσεις στο γήπεδο!

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta.gr για τον γκολκίπερ που από σήμερα θέλουν όλοι στην ομάδα τους, τις απαντήσεις του Μποτία και έναν άνθρωπο-κλειδί.

Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει από χθες μία μεγάλη νίκη στην Ευρώπη κάνοντας ακόμα πιο βαριά την φανέλα του. Ένα ακόμα σπουδαίο «τρίποντο» στο Τσάμπιονς Λιγκ που οφείλεται κατά πρώτον στον γκολκίπερ του και κατά δεύτερον σε μία εξάδα παικτών. Κόντρα στην Γιουβέντους ο Ρομπέρτο έκανε αναμφίβολα το κορυφαίο του παιχνίδι με τους Πειραιώτες. Τόσο εξωπραγματικά καλό ματς δεν έχει κάνει ποτέ ξανά με την φανέλα του Ολυμπιακού. Ήταν καλύτερος ακόμα και από την αναμέτρηση με την Μπενφίκα. Από το 65' και μετά απέκρουε στην κυριολεξία τα πάντα. Έβγαλε κάθε σουτ ή προσπάθεια των Ιταλών με πιθανό και απίθανο τρόπο.

Και φυσικά απέδειξε και πάλι γιατί στο ποδόσφαιρο οι γκολκίπερ σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν την διαφορά. Ειδικά όταν έχουν δαπανηθεί 6 εκατ. ευρώ για λογαριασμό τους. Και δικαίως... Ο Ισπανός αποτελεί το next big thing του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από πέρυσι με τις εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει μπει στα μπλοκάκια μεγάλων ομάδων της Ευρώπης και είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει -εφόσον συνεχίσει έτσι- αντικείμενο μεταγραφικής συζήτησης από τον Γενάρη και μετά. Προς το παρόν ως ένας άλλος Ισπανός... βασιλιάς κάθεται αναπαυτικά στον θρόνο του και απολαμβάνει τους καρπούς της σκληρής δουλειάς που κάνει καθημερινά.

Αποδεδειγμένα ο Ισπανός είναι ότι καλύτερο έχει κάτω από τα δοκάρια τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός και σίγουρα ένας εκ των τοπ πορτιέρο της σύγχρονης ιστορίας του. Και όλα αυτά ενώ δεν έχει συμπληρώσει καν 1,5 χρόνο στον σύλλογο... Η άφιξή του στο Λιμάνι μπορεί να πιστώνεται (σ.σ. ορθώς) και στον Μίτσελ όμως είναι κυρίως... έργο Χουάνχο Λορένθο. Ενός κρυφού άσου για τον Ολυμπιακό, που σπανίως αναφέρεται παρά την δεδομένη προσφορά και δουλειά των Καρεμπέ και Ισά. Ενός... αθόρυθου εργάτη στα μεταγραφικά στον οποίο οφείλεται και η έλευση του Τσόρι Ντομίνγκες στους πρωταθλητές Ελλάδας αλλά και σε ένα σημαντικό ποσοστό η περσινή θετική κατάληξη με τον δανεισμό του Τζόελ Κάμπελ.

Και επειδή πάντα σε μία ομάδα τα ποσοστά επιτυχημένων μεταγραφών από συγκεκριμένα άτομα μετράνε ο Χουάνχο Λορένθο παίρνει τους έξτρα πόντους του για κάποιες κινήσεις σαν και αυτές. Ασχέτως εάν υπάρχει όλοκληρο τιμ που δουλεύει διαρκώς για υποθέσεις παικτών που τσεκάρονται ή για μεταγραφές ο Λορένθο έχει να επιδείξει και αυτός έργο στην θητεία του στην ομάδα του Ολυμπιακου. Εξάλλου τερματοφύλακες σαν τον Ρομπέρτο μόνο εύκολα δεν εντοπίζεις σήμερα... Ή για να είμαστε ακριβείς γενικότερα δεν βρίσκεις εύκολα.

Μήπως έχει δίκιο ο Μίτσελ για Μποτία;

Σίγουρα ο Αλμπέρτο Μποτία δεν είναι ο κορυφαίος αμυντικός του κόσμου όμως απέναντι στην Γιουβέντους απέδειξε πως εφόσον το θελήσει και είναι σοβαρός μπορεί να σταθεί σε επίπεδο Ολυμπιακού. Ο Ισπανός στόπερ έδωσε με τον τρόπο του τις απαντήσεις του. Στο γήπεδο. Εκεί όπου είναι ο καθρέφτης όλων των παικτών. Εκεί όπου κρίνονται τα πάντα. Είναι δίκαιο όταν ένας παίκτης δεν αποδίδει καλά να υπάρχουν οι ανάλογες κρίσεις, όμως είναι παντελώς άδικο όταν ο Ολυμπιακός βγάζει αρνητικό πρόσημο σε αγώνες να... φταίει μόνο ο Μποτία και η αμυντική γραμμή του.

Το... ανάθεμα βέβαια το έχουμε εύκολο στην Ελλάδα. Λες και στην κάθε... στραβή περιμένουμε στην γωνία. Μήπως λοιπόν τελικώς ο Μίτσελ έχει δίκιο που επιμένει στην συγκεκριμένη επιλογή; Σε αυτήν εδώ την ποδοσφαιρική συζήτηση βέβαια υπάρχει και ένα ακόμα σκέλος που αγνοείται σκοπίμως ή όχι από πολλούς. Η λειτουργία του άξονα και των δύο άκρων. Με εξαίρεση τον αγώνα με την Μάλμε όπου τα λάθη του Μποτία και της άμυνας δεν δικαιολογούνται επαρκώς, υπάρχουν ματς όπου το κέντρο και τα άκρα του Ολυμπιακού (σ.σ. τα δύο ακραία μπακ) δεν λειτουργούν όπως πρέπει όταν επιτίθεται ο αντίπαλος. Και ανασταλτικά αλλά και ως προς το να πάρουν και να κρατήσουν την μπάλα.

Αυτό φάνηκε έντονα από το 70' και μετά και με την Γιουβέντους. Που οι Ιταλοί πρέσαραν διαρκώς, που ο Ολυμπιακός δεν είχε λύσεις σε άξονα και άκρα, δεν είχε φρεσκάδα και άλλα τρεξίματα και που δεν μπορούσε να ανακτήσει την κατοχή, να κάνει παιχνίδι και να κερδίσει χώρο και χρόνο. Όταν λοιπόν βγαίνουν σαφώς περισσότερες φάσεις απ' όσο θα έπρεπε και δεν υπάρχουν και οι αναμενόμενες βοήθειες η άμυνα δέχεται έξτρα πίεση και έτσι είναι πιο εύκολο το λάθος ειδικά σε μεγάλους αγώνες. Συμπέρασμα: όταν μία ομάδα δεν γίνεται να κρατήσει και να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα σε ένα σημαντικό μέρος του αγώνα πάντα θα έχει ανασταλτικά προβλήματα.

Το όλο κομμάτι λοιπόν έχει να κάνει με την συνολική λειτουργία άξονα και αμυντικών άκρων και αυτό ακριβώς εννοούσε ο Μίτσελ όταν μιλούσε για έλλειψη προστασίας των στόπερ. Ότι μένει εκτεθειμένη η άμυνα σε πολλαπλές επιθέσεις και αντεπιθέσεις και εκεί εντοπίζεται και το πρόβλημα. Σαφώς όμως και όλη η σεζόν για τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να βγει με Μποτία και Αμπιντάλ. Χρειάζονται και... βοήθειες και ανάσες. Αμφότεροι. Γι' αυτό και θα επιστρατευθούν άμεσα ο Αυλωνίτης απο τον πάγκο και ο Σιόβας που επέστρεψε σε φουλ ρυθμούς και ενώ είναι πάντα ορατό το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ακόμα κεντρικού αμυντικού τον Γενάρη όπως σας έχουμε ήδη γράψει.

Όταν τραβάει... κουπί ο Τσόρι είναι άλλος Ολυμπιακός

Ξέχωρα από τον Ρομπέρτο έξι παίκτες έβγαλαν κυρίως θετική εικόνα είτε σε ένα κομμάτι του αγώνα με την Γιουβέντους είτε στο πιο μεγάλο μέρος του. Πρώτος και καλύτερος ο Τσόρι Ντομίνγκες. Το νούμερο 1 δημιουργικό... όπλο του Ολυμπιακού. Όταν είναι καλά ο Τσόρι Ντομίνγκες είναι σαν να... αναγεννάται όλος ο Ολυμπιακός. Με σούπερ Α' μέρος με την Γιουβέντους. Από κοντά Κασάμι και Μαζουάκου (σ.σ. κυρίως στο Α' μέρος), ο Μιλιβόγιεβιτς (έως ένα σημείο) καθώς και οι Μποτία και Ντινγκά. Ο Κονγκολέζος έχει κάνει ξανά σπουδαίο παιχνίδι. Ο Ντινγκά που λειτούργησε και ως αμυντικό χαφ και ως τρίτο στόπερ στις επιθέσεις της Γιουβέντους φανέρωσε ξανά πόσο σημαντικός είναι για το αμυντικό κομμάτι του Ολυμπιακού και ειδικά σε μεγάλους αγώνες.

Η επόμενη μέρα

Ο Ολυμπιακός είχε στην διάθεσή του μόνο λίγες ώρες να πανηγυρίσει. Από σήμερα Πέμπτη τα κεφάλια ξανά μέσα. Υπάρχει μπροστά το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό. Ένα ματς μεγάλης σημασίας από κάθε άποψη. Πρεστίζ, ψυχολογίας και βαθμολογίας. Μίτσελ και παίκτες τα ξέρουν καλά όλα αυτά. Γνωρίζουν το τι πρέπει να κάνουν. Η διοίκηση μέσω του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει στείλει ήδη το μήνυμά της και περιμένει ανάλογη ανταπόκριση με πολύ καλή εμφάνιση και νίκη. Άλλωστε το χρέος της στο Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα του Ολυμπιακού το έκανε και μένει τώρα να φανεί το εάν στο Τορίνο θα μπορέσει να πάρει αποτέλεσμα προκειμένου να... χτυπήσει την 2η θέση του ομίλου. Τώρα βέβαια φάνηκε και το πόσο αλλιώτικα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα εάν οι ερυθρόλευκοι είχαν πάρει έστω την ισοπαλία με την Μάλμε. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός κέρδισε, δυνάμωσε ακόμα περισσότερο και προχωρά για το καλύτερο δυνατό στην συνέχεια.

Έτσι και πιο έντονα και την Κυριακή ο κόσμος

Αφήσαμε για το τέλος τον κόσμο του Ολυμπιακού. Που στο... σπίτι του απέδειξε ξανά το ποιός είναι το... αφεντικό. Απέναντι σε χίλιους οπαδούς της Γιουβέντους δεν γινόταν να έχει δυσκολία στο να κερδίσει την μάχη της εξέδρας όμως ήταν και πάλι συγκλονιστικός. Με ένα εξαιρετικό κορεό και μία καταπληκτική παρουσία σε όλον τον αγώνα. Έτσι και ακόμα πιο έντονα πρόκειται να βιώσει το ντέρμπι της Κυριακής από τις κερκίδες ο κόσμος. Ένα ματς που επίσης περιμένει πως και πως και το οποίο θα γίνει ξανά με γεμάτο Καραϊσκάκη.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα