Φερέιρα: «Πονάει η καρδιά μου για τον Παναθηναϊκό»!

Φερέιρα: «Πονάει η καρδιά μου για τον Παναθηναϊκό»!

Νίκος Αθανασίου
Φερέιρα: «Πονάει η καρδιά μου για τον Παναθηναϊκό»!

bet365

Σε μία από καρδιάς συνέντευξη ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μιλά αποκλειστικά στο gazzetta.gr για τα πάντα! Το «πρωτάθλημα που δεν με άφησαν να πάρω», την Εστορίλ, τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Φερνάντο Σάντος.

Η κληρωτίδα τα έφερε έτσι, ώστε ο αγαπημένος του Παναθηναϊκός να βρεθεί κοντά του μετά από δύο χρόνια. Στην πατρίδα του, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σπίτι του, στο πανέμορφο Εστορίλ. Η ευκαιρία δεν μπορούσε να πάει χαμένη. Εξάλλου, όποιος είχε την τύχη να συναναστραφεί τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, μόνο καλύτερος έγινε ποδοσφαιρικά.

Το ραντεβού δόθηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης, απέναντι από το κοσμοπολίτικο καζίνο της περιοχής, στο εστιατόριο «Τζακπότ». Έπαιζε στην έδρα του, στο στέκι του. «Δεν έχεις παράπονο; Σαν να είμαστε στην Βουλιαγμένη» ήταν η πρώτη του ατάκα.

Μετά από 24 μήνες, ο 69χρονος τεχνικός μιλά για πρώτη φορά για όλα όσα έζησε στον πάγκο του «τριφυλλιού». Όταν λέμε για όλα, το εννοούμε. Μπορείτε να το διαπιστώσετε...

Κόουτς ας μιλήσουμε για το σήμερα. Προπονητική τέλος;

«Το σκέφτηκα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Μετά το τέλος της συνεργασίας μου με την Μπράγκα, πίστεψα πως είχε έρθει το φινάλε. Δεν μπορώ, όμως. Είμαι άρρωστος με το ποδόσφαιρο. Έχω περάσει 40 ολόκληρα χρόνια στους πάγκους, δεν μπορώ να το βγάλω από το αίμα μου. Ξέρω πως η οικογένεια μου με θέλει σπίτι αλλά δεν μπορώ. Πραγματικά. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την ζωή σου από την μία μέρα στην άλλη».

Τι πήγε στραβά στην Μπράγκα;

«Ξεκινήσαμε πέρυσι πολύ καλά. Σε πέντε αγωνιστικές, είχαμε 12 βαθμούς. Μόλις έναν μακριά από την κορυφή. Όλα έμοιαζαν τότε πως είχα πάρει την σωστή απόφαση. Τελικά ήταν λάθος μου. Αποδείχθηκε στην πορεία. Νομίζω πως με μερικούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείς αν δεν μιλάς την ίδια ''γλώσσα''. Αυτό έγινε και στην Μπράγκα, με αποτέλεσμα να κλείσει το κεφάλαιο σχετικά γρήγορα».

Το όνομα σου, πάντως, το διαβάσαμε ως υποψήφιο για τον πάγκο της Εθνικής Πορτογαλίας...

«Δεν υπήρχε ποτέ θέμα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξερώ πολύ καλά πως από την αρχή, ο εκλεκτός ήταν ο Φερνάντο Σάντος».

Μπορεί να τα καταφέρει στον νέο του ρόλο;

«Όλοι ξέρουν πως είναι φίλος μου και ίσως να μην είμαι απόλυτα αντικειμενικός. Έκανε σπουδαία πράγματα στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας και όλοι είδαν τι έγινε στο πρόσφατο Μουντιάλ. Η Εθνική Πορτογαλίας, όμως, είναι άλλη ιστορία. Βλέπεις πως ενώ υπάρχουν αρκετοί εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές ως μονάδες, το σύνολο αποτυγχάνει. Ο Φερνάντο θα έχει πολύ δύσκολο έργο αλλά νομίζω πως θα τα καταφέρει. Είναι ικανός, έχει μια νέα πρόκληση μπροστά του και εύχομαι πως θα πετύχει».


«Πονάω που δεν χάρισα έναν τίτλο στον κόσμο»!

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, πριν επιστρέψουμε ξανά στο σήμερα και την Εστορίλ. Δύο χρόνια μετά, τι γεύση σου αφήνει το πέρασμα από τον Παναθηναϊκό;

«Μου λείπει ο Παναθηναϊκός, μου λείπουν εκείνες οι μέρες. Είμαι υπερήφανος που προπόνησα αυτή την ομάδα. Όλα, όμως, έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Έτσι είναι η ζωή».

Τι έφταιξε και τον χειμώνα του 2012 χώρισαν οι δρόμοι σας με τον Παναθηναϊκό;

«Νομίζω τα πάντα. Όλα άλλαξαν από την προηγούμενη χρονιά. Νομίζω πως τότε είχαμε ένα πρόβλημα, καθώς αρκετοί ήθελαν να αποδείξουν πως αν φύγω τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αρκετοί ήθελαν να έχουν άποψη και γνώμη πάνω στην δουλειά μου. Φυσικά δεν αναφέρομαι στον πρόεδρο. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, ειδικά στην Ελλάδα. Όλοι νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα».

Έγιναν, όμως, και αρκετές λάθος κινήσεις μεταγραφικά. Γιατί;

«Όταν δεν έχεις λεφτά, είναι λογικό να παίρνεις μεγάλο ρίσκο. Δεν μας βγήκε στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν και η ομάδα δεν ήταν όπως θα θέλαμε και θα έπρεπε να είναι».

Την προηγούμενη χρονιά, όμως, έφτασες πολύ κοντά στο πρωτάθλημα. Ήταν μεγάλη η αλλαγή στην εικόνα της ομάδας...

«Δεν θέλω να ψάξω δικαιολογίες, απλά σκέψου κάτι. Ήρθα με πρόεδρο τον κ. Πατέρα. Έφυγε. Ήρθα μαζί με τον Φρέιτας. Έφυγε. Έφυγε και ο Αντωνίου. Έμεινα μόνος μου, μαζί με τον κ. Γόντικα. Ένα χρόνο πριν έρθει ο Αλαφούζος. Εγώ μόνος μου μαζί με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου και τον Γόντικα. Χωρίς λεφτά, χωρίς τίποτα. Δεν το λες και εύκολο».

Ας μιλήσουμε λίγο για εκείνη την σεζόν. 2011-2012, στο φινάλε χάθηκε ένα πρωτάθλημα που κάτω από τις συνθήκες που θα ερχόταν, θα έγραφε ιστορία. Τι έγινε τότε;

«Νομίζω όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα ξέρουν πολύ καλά. Ένα ολόκληρο σύστημα ήταν εναντίον μας. Δεν θα ξεχάσω τι έγινε για να παίξουμε με τον ΠΑΟΚ χωρίς κόσμο και τι ακριβώς έγινε σε εκείνο το παιχνίδι. Μετά τι έγινε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό; Σε εκείνο το ματς έγιναν επεισόδια που δεν μπορώ να καταλάβω, χάσαμε αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σαν να παίζουμε κόντρα σε αυτή την ομάδα.

Το ήθελα πολύ εκείνο το πρωτάθλημα. Ακόμη και τώρα πονάει η καρδιά μου. Πονάει γιατί δεν μπόρεσα να δώσω αυτή την χαρά στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δεν μας άφησαν να πάρουμε εκείνο τον τίτλο».

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν σε εκείνη την χρονιά ο Λέτο. Αν τον είχες, χανόταν ο τίτλος;

«Ήταν ο καλύτερος μας παίκτης, σε τρομερή κατάσταση. Του άλλαξα θέση, τον έβαλα στην κορυφή της επίθεσης και σε μισή σεζόν έβαλε τόσα γκολ, όσα σχεδόν σε όλη του την καριέρα. Δυστυχώς, τραυματίστηκε. Τώρα μετά από δύο χρόνια, μπορώ να το πω. Αν ήταν υγιής, ακόμη και με όσα γίνονταν, δύσκολα θα χάναμε τον τίτλο. Επηρέασε όλη την ομάδα η απουσία του».


«Έδωσα τις σωστές συμβουλές στον Αλαφούζο»

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε σε ένα πλάνο με νεαρούς παίκτες αλλά και κάποιους έμπειρους. Έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, κατέκτησε το Κύπελλο, βγήκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τι εικόνα έχεις για την νέα αυτή εποχή;

«Παρακολούθησα κάποια παιχνίδια πέρυσι. Νομίζω πως μετά την περυσινή επιτυχία, αποδείχθηκε πως το πλάνο που είχα προτείνει στον Αλαφούζο ήταν το σωστό. Ο Παναθηναϊκός πριν τον Αλαφούζο έκανε ένα μεγάλο λάθος. Μόνο αγόραζε, δεν δημιούργησε συνθήκες για να πουλήσει. Έτσι είναι η αγορά του ποδοσφαίρου.

Από κει και πέρα, θέλω να πω κάτι. Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να ζει και να αποδέχεται πως όλοι είναι εναντίον του. Πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Να παλέψει, με όλες του τις δυνάμεις. Αυτό έκανα εγώ. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πρωταθλητής, είναι τεράστια ομάδα».

Ο Ζέκα είναι ένα παράδειγμα της πολιτικής που αναφέρεις;

«Φυσικά το απόλυτο παράδειγμα. Ένας παίκτης με μικρό συμβόλαιο, είναι τώρα αρχηγός του συλλόγου, έχει 100 και περισσότερες συμμετοχές στον σύλλογο και η ποδοσφαιρική του αξία ανέβηκε κατακόρυφα από το καλοκαίρι του 2011 όταν και εισηγήθηκα την απόκτηση του. Είμαι περήφανος για εκείνον.

Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες; Ποιο ήταν το μεγάλο σου λάθος;

«Αν μπορούσα, ε; Θα έφευγα. Το καλοκαίρι του 2012. Θα έλεγα σας ευχαριστώ πολύ και θα έφευγα. Ήταν ο εύκολος δρόμος. Θα έλεγα πως το σύστημα είναι εναντίον μας, δεν έχουμε λεφτά, οπότε γυρίζω στην Πορτογαλία. Πίστεψα στο πλάνο, ήθελα να βοηθήσω τον κύριο Αλαφούζο και για αυτό υπέγραψα για δύο χρόνια. Του είπα ότι θεωρούσα σημαντικό πως πρέπει να ξέρει για την λειτουργία μιας ομάδας».

Κεφάλαιο Εστορίλ

Europa League, 2η αγωνιστική. Εστορίλ-Παναθηναϊκός. Ποια η γνώμη σου για την πορτογαλική ομάδα;

«Η Εστορίλ είναι μία ομάδα αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι. Δύο χρόνια πριν ήταν πολύ δυνατή. Έχασε αρκετούς από τους καλύτερους παίκτες της. Άλλαξαν προπονητή και αυτό πάντα παίζει ρόλο σε μία ομάδα. Άλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού τους. Πιστεύω, πάντως, παρόλα αυτά πως το παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό θα είναι δύσκολο. Έχει ποιότητα η Εστορίλ, το έδειξε στο πρόσφατο ματς με την Μπενφίκα παρα την ήττα της».

Ποιους πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός;

«Έχουν καλούς παίκτες στον άξονα αλλά και δημιουργικά. Για παράδειγμα ο Σέμπα. Εξαιρετικός, μου αρέσει πολύ. Πρέπει να τον προσέξει ο Παναθηναϊκός γιατί είναι επικίνδυνος».

Πρόβλεψη;

«Και οι δύο ομάδες θέλουν την νίκη. Η Εστορίλ, βέβαια, πέρυσι έχασε αρκετούς βαθμούς στην έδρα της. Ίσως να πήρε και περισσότερους πόντους εκτός παρά εντός. Σαν να χάνει κάτι από την δύναμη της. Είναι μια καλή ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό και ελπίζω να τα καταφέρει και να πάρει την νίκη».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα