Ο Τσάβι των 143 συμμετοχών στο Champions League

Ο Τσάβι των 143 συμμετοχών στο Champions League

Δήμος Μπουλούκος
Ο Τσάβι των 143 συμμετοχών στο Champions League

bet365

O Tσάβι έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στο Champions League (143) και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον ρομαντικό του ποδοσφαίρου, που στα 34 του αγαπά όσο λίγοι τη μπάλα!

«Οταν ήμουν παιδί, συνήθιζα να τον βλέπω στην τηλεόραση. Το να παίξω μαζί του σήμερα ήταν ευχαρίστηση» είπε το βράδυ του Σαββάτου ο 22χρονος Σέρχι Ρομπέρτο. Και δεν έχει άδικο, καθώς ο πολύπειρος Ισπανός ποδοσφαιριστής έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League πριν από 16 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1998 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Τότε ο Σέρχι ήταν έξι χρονών...

Ο 34χρονος πλέον Τσάβι χθες το βράδυ έγραψε ιστορία καθώς μπαίνοντας αλλαγή στο 69ο λεπτό, στο ματς Παρί - Μπαρτσελόνα, στη θέση του Ράκιτιτς συμπλήρωνε 143 συμμετοχές στη διοργάνωση, όσες κανείς άλλος ποδοσφαιριστής! Από το «Ολντ Τράφορντ» στο Παρκ ντε Πρενς η διαδρομή είναι τεράστια και αποδεικνύει την αξία του Ισπανού. Και τότε, το 1998 ήταν αλλαγή, στο 67ο λεπτό με την ομάδα του να χάνει. Ωστόσο τρία λεπτά αργότερα ισοφάρισε στο τελικό 3-3 ο Λουϊς Ενρίκε, προπονητής σήμερα του Τσάβι.

Ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε τον Τσάβι ήταν ο τότε προπονητής των Καταλανών, ο Λουίς Φαν Χάαλ. Αμέσως κατάλαβε ότι ο πιτσιρικάς που προερχόταν από την Μασία, θα μπορούσε να γίνει ποδοσφαιριστής. Και ο Τσάβι τον δικαίωσε. Είναι άλλωστε άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Παρά τα όσα έχει κατακτήσει ως τώρα στην σπουδαία καριέρα του, εξακολουθεί να ζει και να αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Οταν είναι σπίτι, δεν χάνει αγώνα, οποιουδήποτε πρωταθλήματος ή κατηγορίας, από Ρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέχρι Πόρτσμουθ και Οβιέδο.

Ο Τσάβι αποκαλεί τον εαυτό του «ρομαντικό του ποδοσφαίρου» ενώ το μόνο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι: «πάσα, πάσα, πάσα». Οπως έχει πει: «Αυτό κάνω. Ψάχνω για χώρους συνέχεια»! Ισως επειδή το είδωλο του είναι ο Πολ Σκόουλς, τον οποίο αντιμετώπισε στο ντεμπούτο του, το 1998 και το συζητούσε για ένα μήνα!

Εχει κατακτήσει τα πάντα

Στα 34 εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, παρότι πλέον δεν έχει «κλειδωμένη» τη θέση του βασικού. Οσο για τα επιτεύγματα του, έχει κατακτήσει τα πάντα! Ενας από τους κορυφαίους πλέι μέικερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μετρά επτά Πρωταθλήματα Ισπανίας, το πρώτο την σεζόν 1998-1999 όταν έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά του βήματα, δύο Κύπελλα και έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας. Στην Ευρώπη, τρία Champions League, δύο Σούπερ Καπ αλλά και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Στην κορυφή και με την Ισπανία, με το Μουντιάλ του 2010, αλλά και τα Euro του 2008 (καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης) και του 2012. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας Βιθέντελ Ντελ Μπόσκε ξεκινούσε από αυτόν την ενδεκάδα και φυσικά λυπήθηκε όταν αποχαιρέτησε την Εθνική. «Ο Τσάβι αφήνει κενό, αλλά αφήνει και κληρονομιά!»

Μετά από 133 ματς με την Εθνική είπε το καλοκαίρι το αντίο, μετά τον άδοξο αποκλεισμό από το Μουντιάλ. Θα ήθελε να τελειώσει διαφορετικά η καριέρα του στην Ισπανία, αλλά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα περιμένεις...

Στο ματς με την Αυστραλία βγήκε στο 83ο λεπτό και κάθισε στον πάγκο. Με τη λήξη αποχώρησε σκυφτός, χωρίς να κοιτάξει πίσω. Αυτό ήταν το τέλος.

Το τέλος πλησιάζει

Το καλοκαίρι, φαινόταν ότι θα τελείωνε και από τη Μπαρτσελόνα, με πολλές προτάσεις από το εξωτερικό να έρχονται στον μάνατζερ του. Πιο ελκυστική αυτή της ομάδας της Νέας Υόρκης. Ο Τσάβι μίλησε με τη διοίκηση της Μπάρτσα αλλά και με τον προπονητή του Λουϊς Ενρίκε, καθώς τα περιθώρια στένευαν για τον ίδιο, από τη στιγμή που η ομάδα της Καταλονίας πήρε για τη θέση του, τον Ιβάν Ράκιτιτς.

Ολοι του είπαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση του, η οποία τελικά ήταν να συνεχίσει στο Καμπ Νου μέχρι νεωτέρας. 'Η μέχρι νεώτερου ρεκόρ! Αλλωστε αν υπολογίσουμε και τους αγώνες στα προκριματικά του Champions League ο Τσάβι έχει 149 συμμετοχές στην κορυφαία διοργάνωση, δύο λιγότερες από τον Ράιαν Γκιγκς. Ε, να μην περάσει κι αυτόν;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα