Το μαύρο... κουτί της Εθνικής

Το μαύρο... κουτί της Εθνικής

Νίκος Ρόλλας
Το μαύρο... κουτί της Εθνικής

bet365

Το Gazzetta.gr επιχειρεί να διαβάσει τους λόγους της ήττας της Εθνικής από την Ρουμανία με την ελπίδα το πάθημα να γίνει... μάθημα.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» λένε, αλλά δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα... Αρκεί να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και το συγκεκριμένο πάθημα να γίνει μάθημα ενόψει της συνέχειας. Άλλωστε τα προκριματικά για το Euro 2016 προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα από τη στιγμή που από κάθε όμιλο προκρίνονται απευθείας οι δύο πρώτοι, όπως και ο καλύτερος τρίτος, ενώ οι υπόλοιποι αυτής της θέσης παίζουν μπαράζ...

Έτσι, όπως εύκολα καταλαβαίνετε, τίποτα δεν έχει χαθεί, αρκεί στο παιχνίδι του Οκτωβρίου με την Φιλανδία, η ελληνική ομάδα να δείξει μεταμορφωμένη προς το καλύτερο. Για αυτό και το Gazzetta.gr επιχειρεί να επισημάνει τα βασικά αίτια της ήττας από την Ρουμανία, πέρα από τα γνωστά... Την απουσία του κόσμου δηλαδή και το ελάχιστο διάστημα που είχε ο Κλαούντιο Ρανιέρι στο πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Η απουσία του Μανιάτη
Το παιχνίδι της Εθνικής ομάδας, μέχρι τουλάχιστον να μείνει με 10 παίκτες η Ρουμανία και να αναγκαστεί να παραχωρήσει μέτρα, ήταν χωρισμένο στα δύο. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της άμυνας και της μεσοεπιθετικής γραμμής δεν υπήρχε, καθώς ούτε ο Σάμαρης, ούτε ο Ταχτσίδης κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε αυτό. Σε αυτό το ρόλο, δεδομένα ο πιο έμπειρος Γιάννης Μανιάτης θα βοηθούσε να παρουσιαστεί καλύτερη εικόνα... Τόσο ανακόπτωντας τις επιθέσεις των παικτών του Πιτούρκα, που ήταν κυρίαρχοι στο χώρο του κέντρου, όσο και δίνοντας ηρεμία στον χώρο του. Κάτι που έλειπε αρκετά...

11άδα με εκπλήξεις
Όταν την Τετάρτη ο Κλαούντιο Ρανιέρι έκανε την πρώτη του δοκιμή με τους Μάνταλο και Σαμαρά στην εντεκάδα, ελάχιστοι πίστευαν οτι αυτή θα ήταν η τελική του επιλογή. Πρώτον γιατί ο μέσος της ΑΕΚ μπορεί να είναι εξαιρετικό ταλέντο, αλλά είναι παντελώς άπειρος σε τέτοιο επίπεδο και δεύτερον γιατί ο επιθετικός της Γουέστ Μπρομ, αν και γεμάτος από παραστάσεις υψηλού επιπέδου έμεινε χωρίς ομάδα μέχρι τις 22 Αυγούστου όταν και επέστρεψε στην Premier League. Αντιθέτως και ο Κονέ, αλλά και ο Χριστοδουλόπουλος όχι απλά είχαν βρει νωρίτερα ομάδες, αλλά είχαν και από ένα επίσημο παιχνίδι στα πόδια τους.

Η αλλαγή που δεν έγινε
Βλέποντας τον Μήτρογλου να είναι εντελώς εκτός ρυθμού, θα περίμενε κανείς πως ο Κλαούντιο Ρανιέρι θα τον έκανε αλλαγή, περνόντας στο παιχνίδι τον Αθανασιάδη. Έναν παίκτη που όχι απλά είχε επίσημα παιχνίδια στα πόδια του, αλλά είχε πετύχει και 2 γκολ στα 3 ματς που αγωνίστηκε με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Ιταλός τεχνικός όμως επέλεξε τον Διαμαντάκο, βάζοντάς τον μάλιστα να παίξει αριστερά, σε μία θέση που του είναι άγνωστή.

Ζητείται... ηγέτης
Με τον Καραγκούνη να έχει αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα, τον Κατσουράνη να απουσιάζει από τις προσκλήσεις και τον Μανιάτη να ταλαιπωρείται από τραυματισμό, η Εθνική ομάδα δεν είχε έναν παίκτη να την «ξυπνήσει», να την ταρακουνήσει, να βάλει τις φωνές και γενικώς κάτι για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να πιστέψουν στην ανατροπή. Ο Παπασταθόπουλος προσπάθησε να το κάνει από το 65' και μετά, με τις προωθήσεις του, αλλά μάταια...

Πίεση και σέντρες
Δύο από τα χαρακτηριστικά της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ήταν η ασφικτική πίεση και η κυκλοφορία της μπάλας. Αυτά τα στοιχεία όμως, απουσίαζαν αισθητά από το ματς με την Ρουμανία. Οι φιλοξενούμενοι, όσο έπαιζαν με 11 παίκτες είχαν κερδίσει την μάχη του κέντρου και αντί να δέχονται πίεση, την ασκούσαν εκείνοι. Παράλληλα το παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μόνο ως στρωτό δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς στην μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, αναλωνόταν σε σέντρες με στόχο τον Μήτρογλου που δεν είχαν κανένα αποτελέσμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα