Σαράγεβο: μια ταλαιπωρημένη πόλη (pics)

Σαράγεβο: μια ταλαιπωρημένη πόλη (pics)

Μάκης Σταθάτος
Σαράγεβο: μια ταλαιπωρημένη πόλη (pics)

bet365

Το gazzetta.gr βρέθηκε με τον Ατρόμητο στη Βοσνία και στο Σαράγεβο, στην πιο ταλαιπωρημένη ίσως πόλη της Ευρώπης.

Το 1984 το Σαράγεβο βρέθηκε στο επίκεντρο με την ανάληψη και την διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οκτώ χρόνια αργότερα ωστόσο, ήρθε η ολική καταστροφή. Τον Απρίλιο του 1992, το Σαράγεβο περικυκλώθηκε από τον γιουγκοσλαβικό εθνικό στρατό και κατόπιν από τον νεοσύστατο Σερβο-βοσνιακό στρατό. Τις δύο αυτές δυνάμεις πλαισίωσαν και ένας αριθμός Σέρβων παραστρατωτικών. Η πολιορκία και ο καθημερινός βομβαρδισμός του Σαράγεβο διήρκεσε μέχρι τον Οκτώβριο του 1995 και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και μετακινήσεις πληθυσμών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 Βόσνιοι σκοτώθηκαν ή χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, μεταξύ των οποίων 1.500 παιδιά. Επιπλέον, 56.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά. Με το τέλος του πολέμου, ξεκίνησε άμεσα η ανοικοδόμηση της πόλης.

Το gazzetta βρέθηκε 19 χρόνια αργότερα στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, η οποία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ωστόσο, τα σημάδια εξαθλιώσης και θλίψης είναι εμφανή, όπως και τα ταλαιπωρημένα πρόσωπα των κατοίκων που είδαν να χάνονται οι δικοί τους άνθρωποι, οι περιουσίες τους, ο τόπος τους.

Σοκ και δέος προκαλεί η διαδρομή από το Ολυμπιακό Στάδιο της Βοσνίας ως το ξενοδοχείο της αποστολής του Ατρομήτου. Ένα τεράστιο μνημείο με χιλιάδες τάφους, δημιουργεί ρίγος και ανατριχίλα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι βρίσκονται δίπλα δίπλα αποδεικνύοντας τελικά ότι ο θάνατος είναι κάτι πάνω από θρησκευτικές, φυλετικές και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές.

Λίγο πιο κάτω υπάρχει ένα πάρκο, το οποίο έχει γίνει μνημείο των μικρών παιδιών, θυμάτων την τριετία 1992-1995 που έπεσαν από τους ατέλειωτους βομβαρδισμούς. Τα λόγια… περιττά μπροστά σε αυτό το θέαμα που αντικρύζει κανείς.

Η παλαιά πόλη του Σαράγεβο με τα μικρά σοκάκια, το πλακόστρωτο και τα μουσεία αποτελούν την ευχάριστη πλευρά της πόλης. Εκεί βρίσκονται και τα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν παντού αφίσες της αναμέτρησης του Ατρομήτου με την Σαράγεβο. Οι φίλοι της Σαράγεβο περιμένουν πως και πως την συγκεκριμένη αναμέτρηση. Το ποδόσφαιρο εξάλλου, δεν βγήκε ποτέ από την καθημερινότητά τους...

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα