Η ΑΕΚ πληρώνει το λάθος της να μην αλώσει τη δημαρχία και την περιφέρεια

Η ΑΕΚ πληρώνει το λάθος της να μην αλώσει τη δημαρχία και την περιφέρεια

Η ΑΕΚ πληρώνει το λάθος της να μην αλώσει τη δημαρχία και την περιφέρεια

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει το σχέδιο για το γήπεδο, κοιτάζει την στάση της Δούρου και του Βασιλόπουλου και πιάνει το νόημα του μηνύματος που στέλνει η Ελλάδα του 2014 στην ΑΕΚ.

Και τώρα που έχει φτάσει στο παρά 5, και περιμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα της επιτρέπει να ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ βρίσκεται πάλι στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνει ότι έχει σημαντικούς λόγους να ανησυχεί για την πιθανότητα να βρει μπροστά της σημαντικά εμπόδια. Τέτοιο θα είναι τόσο η επιλογή της Ρένας Δούρου, που είναι η νέα Περιφερειάρχης Αττικής να βρει έναν τρόπο για να μπλοκάρει τα 20 εκατ. ευρώ που έχουν εδώ και καιρό εγκριθεί, από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη, για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Τέτοιο θα είναι και η άρνηση του νέου δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας Αρη Βασιλόπουλου στο σχέδιο της ΑΕΚ και η απροθυμία του να συνεργαστεί με την ΑΕΚ στην κατασκευή του νέου γηπέδου.

Πολύ μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι βεβαίως η εναντίωση του νέου δημάρχου στην υλοποίηση του έργου. Διότι με μπροστάρη τον δήμαρχο είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν πολίτες που θα κινηθούν για να εμποδίσουν, με όποιο τρόπο, την υλοποίηση του έργου.

Αν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω, η Ελλάδα του 2014 θα παραδώσει στην ΑΕΚ με σκληρό τρόπο ακόμη ένα μάθημα για το πώς αυτή πρέπει να συμπεριφέρεται και να δρα, όμοιο με αυτό που της παρέδωσε στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν σκανδαλωδώς αφαιρέθηκε το γήπεδό της από τον Ολυμπιακό Φάκελο, και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η τότε κυβέρνηση της έδειξε της ΑΕΚ ότι η καλύτερη λύση ήταν να κατεδαφίσει το γήπεδό της και να φτιάξει άλλο και εκ των υστέρων όχι απλώς δεν την βοήθησε αλλά και την εμπόδισε να το κάνει.

Ακούγοντας όσα είπε το μεσημέρι στο Ζάππειο ο υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου δεν βρήκα λόγο για να μην παρακαλάει η κοινωνία, δηλαδή οι δημότες, της Νέας Φιλαδέλφειας για την υλοποίησή του. Κάνεις μια βόλτα στο σημερινό Αλσος και καταλαβαίνεις ότι θα ευεργετηθεί. Κάνεις και μια γύρα στα μαγαζιά της περιοχής, επιχειρείς τη σύγκριση με αυτό που θυμάσαι να συμβαίνει στην Δεκελείας τον καιρό της ΑΕΚ, και καταλαβαίνεις ότι η περιοχή θα ευεργετηθεί οικονομικά. Θα μπορούσα να βάλω μια σειρά από παρόμοιες διαπιστώσεις αλλά δεν έχει κανένα νόημα. Ακόμη και ένας μαθητής δημοτικού θα μπορούσε να καταλάβει αν θα κάνει ή όχι καλό στη Νέα Φιλαδέλφεια το γήπεδο.

Η ουσία είναι απλή, όσο και το δίδαγμα: έκανε λάθος η ΑΕΚ. Εκανε λάθος που δεν κατέβασε δικό της υποψήφιο για τον δήμο και που δεν στήριξε με δημόσια επίσημη δήλωση τον προηγούμενο περιφερειάρχη στις εκλογές. Αυτό είναι το δίδαγμα που θα της παραδώσει της ΑΕΚ η σημερινή ιστορία που αφορά το γήπεδό της. Αυτό της λένε με τη στάση τους η Δούρου και ο Βασιλόπουλος. Η ΑΕΚ, επαναλαμβάνω, η ΑΕΚ φτάνει σήμερα να εξαρτάται από δύο φρέσκα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, τα οποία σκέφτονται να μιμηθούν όλους τους προηγούμενους και αντί να κοιτάξουν την μεγάλη εικόνα, της κοινωνικής προσφοράς φαίνεται ότι προτιμούν να κοιτάξουν το μεγάλο πεδίο προβολής που τους δίνει η ΑΕΚ αν της αντισταθούν. Βλέπουν μπαλκόνι μπροστά σε μεγάλη πλατεία και σκέφτονται να εκμεταλλευτούν την τύχη τους και να γίνουν “μάγκες”. Να παραστήσουν τους “αντάρτες” στην πλάτη της ΑΕΚ. Διότι περί αυτού πρόκειται. Στην υπόθεση “γήπεδο της ΑΕΚ” βλέπουν τα λεπτά της δημοσιότητας που θα κερδίσουν και μόνον αυτά. Να γίνουν οι “μάγκες” που θα τα βάλουν “με τον Μελισσανίδη και τα συμφέροντα”. Virtual επαναστάτες. Θα αφήσουν την ΑΕΚ χωρίς γήπεδο και την Νέα Φιλαδέλφεια με τον ρημαγμένο βάλτο των 430 στρεμμάτων με μόνο όραμα να κερδίσουν το χειροκρότημα όσων φαντασιώνονται ότι η στάση είναι πολιτική, ιδεολογική, ρομαντική, αριστερή, κόντρα στα σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα. Τρομερό πολιτικό παραμύθι, με τον Μελισσανίδη στον ρόλο του δράκου.

Αν ο δήμαρχος Βασιλόπουλος έχει βάσιμους λόγους και τεκμηριωμένες ενδείξεις ή αποδείξεις ότι το γήπεδο θα υποστηρίξει σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα, ότι θα βλάψει την περιοχή, περιμένουμε να τον ακούσουμε. Και έχει χρέος να προχωρήσει δημοσίως σε αποκαλύψεις. Θα είμαι ο πρώτος που θα δώσει προβολή στον λόγο του. Θα έλεγα το ίδιο για την Περιφερειάρχη Δούρου, η οποία μέχρι πρότινος εναντιωνόταν χωρίς να έχει ιδέα σε τι εναντιώνεται. Αν δεν έχουν τέτοια στοιχεία όμως και αν το μοναδικό όραμά τους είναι να δουν τα ονόματά τους ψηλά στη λίστα στην επόμενη δημοσκόπηση που θα μετρά τη δημοτικότητα των νέων πολιτικών προσώπων, δηλαδή αν θέλουν να εμποδίσουν την ΑΕΚ μόνο για να γίνουν πιο γνωστοί, ακριβώς αυτό θα είναι το κοινωνικό μήνυμά που θα εκπέμψουν με τη στάση και τη δράση τους: ότι η ΑΕΚ έκανε λάθος που δεν έβαλε στο χέρι και την Περιφέρεια και τον Δήμο. Θα στείλουν το μήνυμα ότι το δίκιο του κάποιος στην Ελλάδα δεν το βρίσκει, μόνο το αγοράζει.

Θα με κάνουν να ντρέπομαι πολύ για τη γενιά μου η Δούρου και ο Βασιλόπουλος αν εμποδίσουν την ΑΕΚ δίχως πραγματικά και ουσιαστικά στοιχεία περί της πιθανότητας αυτό το σχέδιο γηπέδου να βλάπτει τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ηλπιζα ότι δεν θα αποδειχθούμε όλοι τόσο απελπιστικά ίδιοι με τους προηγούμενους. Οτι δεν είμαστε μια γενιά τόσο χαλασμένη όσο οι προηγούμενες.

ΥΓ. Αν αναρωτιέστε, η φωτογραφία είναι από τον υδροβιότοπο της έκτασης στην οποία βρισκόταν μέχρι το 2003 το γήπεδο της ΑΕΚ. Οσο η ΑΕΚ θα εμποδίζεται να ξαναφτιάξει γήπεδο, ο δήμος μπορεί να εκμεταλλευτεί την έκταση ως πάρκο έκθεσης όλων των μικροβίων, δηλαδή σαν μια μικρογραφία του Αλσους, που εδώ και δεκαετίες διεκδικεί τον τίτλο του πιο βρώμικου της Αττικής. Δεν είναι αυτά ωραία και μεγάλα πολιτικά οράματα ικανά να σε σπρώξουν να μπεις στην πολιτική; Τι καλύτερο από το να συνδέσεις το όνομά σου ιστορικά με τη διατήρηση του υδροβιότοπου; Να σε θυμούνται ως τον πολιτικό άρχοντα που εμπόδισε την κατασκευή νέου γηπέδου της ΑΕΚ και είπε όχι στα σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα και κράτησε ζωντανή μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση εστίες μόλυνσης της Αττικής; Ετσι δεν (έχεις μάθει ότι) γράφεται ιστορία στην Ελλάδα;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.