Όλα είναι θέμα νοοτροπίας

Όλα είναι θέμα νοοτροπίας

Σταύρος Κόλκας Σταύρος Κόλκας
Όλα είναι θέμα νοοτροπίας

bet365

Με αφορμή το προηγούμενο blog του, ο Σταύρος Κόλκας γράφει από την Ολλανδία όπου βρίσκεται για την προετοιμασία του ΠΑΟΚ και εξηγεί «2-3 πραγματάκια»!

Το πρόβλημα με τα κείμενα που γράφεις, είναι πως υπάρχουν πολλοί που δεν τα κατανοούν. Είναι σαφές πως υπάρχει άγνοια του ευρύ κοινού γύρω από το σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και βέβαια το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα μεγάλο κλαμπ.

Στην Ελλάδα, το περιβάλλον είναι ιδιόμορφο και δεν είσαι σε θέση να ανταγωνιστείς τον Ολυμπιακό γιατί τα ελέγχει όλα. Όποιος πιστεύει το αντίθετο μάλλον δεν βλέπει μπροστά του.

Αυτό που οφείλεις να κάνεις, είναι να τον φθείρεις και να είσαι έτοιμος να πεταχτείς όταν διαπιστώσεις πως οι αδυναμίες του είναι χτυπητές. Αυτό δεν το κάνεις όταν αλλάζει ομάδα κάθε χρόνο, όταν δεν έχεις πλάνο και ξεκάθαρο προγραμματισμό τον οποίο αντιλαμβάνεται πρώτος απ όλους το ίδιο σου το κοινό.

Είναι ηλίθιο να απαιτείς στήριξη σε κάτι που ουδείς αντιλαμβάνεται στη σωστή του διάσταση. Γιατί απλούστατα, δεν είσαι σε θέση να το επικοινωνήσεις αφού και εσύ δεν είσαι σίγουρος για αυτό που κάνεις.

Πρώτα λοιπόν κοιτάς το σπίτι σου, θεωρώντας δεδομένο πως δεν είσαι έτοιμος για παχιά λόγια, πως δεν είσαι έτοιμος να υποστηρίξεις σοβαρή επένδυση στο κλαμπ σου.

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτή την αφετηρία, δεν βγαίνεις να δηλώσεις πως θέλεις το πρωτάθλημα. Κάτι που έκανες πέρυσι και εσύ έπαιζες πόλεμο και ο άλλος φιλικά. Και μόλις τόλμησες να βγάλεις γλώσσα, έβαλε την γλάστρα με το κινέζικο νούμερο να σε αποτελειώσει.

Αρχικά, επιλέγεις λοιπόν έναν προπονητή που τον πιστεύεις πραγματικά και τα κριτήρια της επιλογής είναι τέτοια που εγγυώνται ως ένα βαθμό την εξέλιξη ενός σοβαρού πρότζεκτ σε βάθος χρόνου. Όταν επιλέγεις τον Αναστασιάδη που υποτίθεται πιστεύεις, το γεγονός και μόνο πως του κάνεις μονοετές συμβόλαιο μου δείχνει εμένα και πολλούς άλλους πως δεν υπάρχει πίστη. Και ξεκινάμε λάθος.

Παρότι ποτέ δεν ήμουν και ούτε θα είμαι υπέρμαχός του, ποτέ δεν θα του επιρρίψω ευθύνες για τη σεζόν που έρχεται. Και αν τα καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο με τις συνθήκες που δουλεύει, θα είναι πρώτος μάγκας. Και συνθήκες δεν εννοώ εντός ομάδας, γιατί εκεί είμαστε πολύ οργανωμένοι, αλλά στο κλίμα που υπάρχει εκτός ομάδας και με το ξενέρωμα που υπάρχει στο κοινό που βλέπει η ομάδα να πηγαίνει πίσω αντί για μπροστά. Πάμε παρακάτω.

Κάποιοι απλούστευσαν με τη λογική τους το χθεσινό μου κείμενο. Και αναλύοντάς το ρηχά μετέτρεψαν τα όσα έγραψα στη φράση «έπεσε ο πήχης γιατί δεν πήραμε τον Φορτούνη». Δεν είναι αυτό το νόημα.

Το νόημα είναι, πως δεν έχει πλέον επιχειρηματολογία να φέρω τον κάθε Φορτούνη στον ΠΑΟΚ. Δεν έχω πλάνο ξεκάθαρο, δεν έχω κλίμα καλό στα πέριξ μου, δεν διαθέτω περισσότερα χρήματα από τους άλλους και το βασικότερο… δεν δίνω υπεραξία στους παίκτες που αποκτώ.

Πήρε υπεραξία ο Στοχ; Ο Νάτχο; Ο Ινσαουράλδε; Ο Βίτορ ή ο Λούκας; Ακόμη και του Κάτσε που ξεκίνησε από το μηδέν, παραλίγο να τον κάψω. Δεν πείθω καν τα δικά μου παιδιά να υπογράψουν ανανέωση. Εκτιμά κανείς πως του Κλάους είναι εύκολη; Νομίζει κανείς πως το θέμα του Κλάους έχει να κάνει με τα χρήματα ή έστω μόνο με αυτά; Όταν ο Χ Φορτούνης βλέπει πως ούτε ο Κλάους ανανεώνει, τι θα κάνει;

Ο Σαββίδης θέλει να επιβάλει μία Ρώσικη νοοτροπία στον ΠΑΟΚ γιατί αυτή διαθέτει, αλλά με ελληνικά χρήματα. Για να εξηγηθώ, ο Σαββίδης ναι μεν λειτουργεί σαν Ρώσος, αλλά δεν πληρώνει σαν Ρώσος. Και κάπου εδώ θα πρέπει να αποφασίσει πως ή θα λειτουργήσει σαν Μεσόγειος και να πληρώσει σαν έναν από αυτούς ή θα πρέπει να λειτουργήσει όπως ξέρει πληρώνοντας όμως το κάτι παραπάνω.

Το ότι οι Ρώσοι πληρώνουν τρεις και τέσσερις φορές πάνω το συμβόλαιο ενός παίκτη, δεν έχει να κάνει μόνο με το κρύο. Έχει να κάνει και με το κόστος της νοοτροπίας τους. Είναι κάτι σαν τις ζημιές στα μπουζούκια. Δεν τους καλύπτει το μπουκαλάκι, πρέπει να γκρεμίζουν και το μαγαζί. Και αυτό κοστίζει. Κάπου εκεί εντοπίζω απλουστευμένα το λάθος του Σαββίδη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Και κακά τα ψέματα, αν δεν ανοίξουμε τη κουβέντα πάνω στη ρεαλιστική της βάση και κάνουμε σαν γκόμενες που περιμένουν από στιγμή σε στιγμή τον Πρίγκιπα, ουσία δεν θα βρούμε. Θα τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και τίποτα άλλο.

Ψάχνοντας την ευχάριστη νότα στο κείμενό μου, λέγετε πως ο Σαββίδης είναι σε επαφή με την Sportfive την οποία και συμβουλεύεται και σύντομα θα καταλήξει στη τελική του απόφαση για την στελέχωση της ΠΑΕ. Μία στελέχωση απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, αφού είναι γελοίο να βλέπω τον Βρύζα να κάνει τον πρόεδρο, τον τεχνικό διευθυντή, τον επικοινωνιολόγο, τον υπεύθυνο Λίγκας και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο κοινός νους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Κόλκας
Σταύρος Κόλκας

O Σταύρος Κόλκας γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1975 στην Φωκίωνος Νέγρη όπου και έζησε με τους γονείς του μέχρι και το 1980 όταν και η μητέρα του Βούλα Σαββίδη αποφάσισε να δώσει βάρος στο παιδί της αφήνοντας στην άκρη την καριέρα της δίπλα στον Μάνο Χατζηδάκη του οποίου ήταν μία εκ των μουσών της (του) τραγουδώντας τα περίφημα Πέριξ, τη νομιμοποίηση ουσιαστικά του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Βαγγέλης οπαδός του ΠΑΟΚ, ο θείος του Αχιλλέας παίκτης του ΠΑΟΚ, στην οικογένεια δεν υπήρχαν περιθώρια να γίνει κάτι άλλο παρά την γέννησή του στην Αθήνα. Ο ΠΑΟΚ ήταν μία από τις πρώτες λέξεις της ζωής του.
Ο πατέρας του πρώην ποδοσφαιριστής τον έπαιρνε στο γήπεδο από μικρός. Έπαιξε στον Παύλο Μελά της Σταυρούπολης από 6 χρονών και μέχρι τα 14 ήταν αρχηγός στο προπαιδικό και το παιδικό. Μετακόμισε ξανά στον Χολαργό, όπου και αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στον τοπικό ΟΦΧ φτάνοντας μέχρι και την αντρική ομάδα. Όμως τον κέρδισε ο χουλιγκανισμός.

Με όνειρό του να γίνει παίκτης ή δημοσιογράφος του ΠΑΟΚ, τα όσα έπρεπε να στερηθεί για να γίνει το πρώτο δεν ήταν μέσα στις δυνατότητές του. Ακόμη και όταν οι φίλοι του είχαν το μυαλό του στο κοπροσκύλιασμα αυτός πήγε στη σχολή δημοσιογραφίας. Ακολούθησε ο στρατός και μετά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί βοήθησε για να βγει η εφημερίδα της Θύρα 4 της οποίας ήταν μέλος όμως μετά ήρθε η πρώτη ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά. Άνοιξε η εφημερίδα Μέτροσπορτ. Για δύο χρόνια κάθισε σε αυτή όμως ήρθε σε ρήξη με τον διευθυντή της. Ακολούθησε η αθλητική Βορείου Ελλάδος, τα Σπορ του Βορρά, όπως και όλα τα ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μέχρι που εμφανίστηκε η SportDay και το ραδιόφωνό της όπου και ανέδειξε τη δυναμική του.
Του ανήκει ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας που είχε η εφημερίδα Εξέδρα με διευθυντή τον Βασίλη Σαμπράκο, ενώ ήταν και από τους πρώτους ΠΑΟΚτσήδες ρεπόρτερ που ξέφυγαν από τη γραμμή της …συμπρωτεύουσας, της μιζέρια και του παθητικού ρεπορτάζ.
Σήμερα, έχει εμπλοκή στην ιστοσελίδα PAOK24, και συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό Libero107,4 της Θεσσαλονίκης στον οποίο έχει ενημερωτική εκπομπή για θέματα του ΠΑΟΚ με συμπαρουσιαστή τον Δημήτρη Τσορμπατζόγλου. Η εκπομπή ξεκινά στις 13.00 για να καταφέρει να ξυπνήσει και ολοκληρώνεται στις 15.00