Βραζιλία, ημέρα 2: Η Κοπακαμπάνα, το ποδοβόλεϊ και οι ανησυχίες

Βραζιλία, ημέρα 2: Η Κοπακαμπάνα, το ποδοβόλεϊ και οι ανησυχίες

bet365

Η Βασιλική Παπαντωνοπούλου γράφει από τη Βραζιλία για τις ατέλειες λίγο πριν το Mundial 2014 και τις ανησυχίες που ξεχνιούνται όταν η μπάλα ακουμπήσει στην άμμο.

«Δεν μπορούμε ακόμα να εγγυηθούμε ότι όλα θα είναι έτοιμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο». Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Αθλητισμού της Βραζιλίας, Αλντο Ρεμπέλο, είναι η λεζάντα στις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν συρρεύσει στη χώρα για τη διοργάνωση.

Δεν είναι όλα τα γήπεδα έτοιμα, δεν είναι όλοι οι περιμετρικοί χώροι έτοιμοι, δεν είναι όλα τα αεροδρόμια έτοιμα, δεν είναι όλες οι fan zone έτοιμες. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα, τη δωδεκάτη ώρα, είναι τουλάχιστον να «φαίνονται» έτοιμα. «Μακιγιάρονται» οι ατέλειες, κάτι όμως που δεν θα αποτρέψει το γεγονός: τουλάχιστον τέσσερα στάδια δεν θα είναι απόλυτα έτοιμα όταν θα ανοίξουν οι πύλες τους για τους αγώνες.

Το Ρίο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά το «Μαρακανά». Ολα δείχνουν έτοιμα, έξω και μέσα. Ακόμα και ο Κολομβιανός εθελοντής στο κέντρο διαπιστεύσεων, που όταν είδε ότι είμαστε Ελληνες άρχισε να μονολογεί: Colombia 2 – Grecia 1. Ετοιμος κι αυτός για τους αγώνες!

Το πρόβλημα του Ρίο εντοπίζεται στο –αρχικό και μεγάλο- στοίχημα της ΦΙΦΑ: τη fan zone της Κοπακαμπάνα. Εκεί όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του κόσμου, με εκατομμύρια ανθρώπους στην παραλία να γιορτάζουν με χορό και τραγούδια. Ονειρο των ανθρώπων της παγκόσμιας ομοσπονδίας (και των χορηγών τους) ήταν να οργανώνονται τέτοια πάρτι κάθε βράδυ που θα υπάρχει αγώνας και θα μεταδίδεται από τις γιγαντοοθόνες της μυθικής αυτής παραλίας.

Η εικόνα από τη fan zone της Κοπακαμπάνα στις 6 Ιουνίου (με τη διοργάνωση να ξεκινάει στις 12 του μηνός) ήταν η εξής...

Ακόμα όμως και αν δεν προλάβουν να φτιάξουν όλα τα περίπτερα και τις τέντες που σχεδίασαν, το πάρτι είναι δεδομένο ότι θα γίνει. Γιατί το επιτάσσει η φιλοσοφία της συγκεκριμένης παραλίας. Γιατί, όταν αρχίσει να κυλάει η μπάλα, η Κοπακαμπάνα βρίσκεται στο στοιχείο της...

Γυρίζεις το βλέμμα και την κάμερα και μέσα από τον φακό ανακαλύπτεις μια παρέα που, χωρίς να έχει αφήσει την μπύρα από το χέρι, παίζει ποδόσφαιρο.

Πιο κάτω, ο πατέρας έχει κάτσει τέρμα και τα πιτσιρίκια του, εκστασιασμένα, τον σφυροκοπάνε και πανηγυρίζουν κάθε γκολ, κάθε απόκρουση, τα πάντα...

Ακόμα πιο πέρα, τέσσερις τύποι παίζουν ποδοβόλεϊ, το οποίο οι Βραζιλιάνοι αποκαλούν «αλτίνιο» (altinho). Προέρχεται από την λέξη alto (ψηλός) και συνίσταται στο να μην πέσει κάτω η μπάλα. Μπορεί κανείς να τη χτυπήσει με κάθε μέρος του σώματος εκτός των χεριών. Ο Βραζιλιάνος που σέβεται τον εαυτό του βέβαια, δεν την ακουμπά ούτε για να ξεκινήσει τον πόντο – ανασηκώνει την μπάλα με τα πόδια...

Πριν από μερικά χρόνια, το altinho είχε εξελιχθεί σε επιδημία. Δεν παιζόταν στο φιλέ, αλλά στην άμμο, χωρίς να χρειάζονται γραμμές γηπέδου. Φανταστείτε μια παρέα να ξεκινάει το ποδοβόλεϊ και σιγά σιγά να μπαίνουν στο παιχνίδι και οι διπλανοί, και οι παραδίπλα και οι πιο δίπλα... Και να ξεσηκώνεται μια ολόκληρη παραλία, κυνηγώντας μια μπάλα να μην πέσει κάτω! Εφθαναν να παίζουν ταυτόχρονα με μία μπάλα γύρω στα 200-250 άτομα!

Το θέαμα ήταν απίστευτο, αλλά την πλήρωναν εκείνοι που είχαν κατέβει στην Κοπακαμπάνα για να κάνουν απλά το μπάνιο τους ή να αράξουν στις ξαπλώστρες με τα μωρά παιδιά τους. Ολος αυτός ο όγκος ανθρώπων που κινιόταν πέρα δώθε και ανεξέλεγκτα παίζοντας altinho θεωρήθηκε επικίνδυνος και το παιχνίδι απαγορεύτηκε από την αστυνομία. ‘Η μάλλον περιορίστηκε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου βόλεϊ. Και παίζεται έτσι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασιλική Παπαντωνοπούλου
Βασιλική Παπαντωνοπούλου