«Ο Τίτο “συγκράτησε” την πτώση της Μπάρτσα!»

«Ο Τίτο “συγκράτησε” την πτώση της Μπάρτσα!»

«Ο Τίτο “συγκράτησε” την πτώση της Μπάρτσα!»

bet365

Η ρεπόρτερ της “El Mundo Deportivo, Κορντούλα Ρέϊνχαρτ, σκιαγραφεί το προφίλ του Τίτο Βιλανόβα, “φωτίζει” τη ρήξη της σχέσης με τον Γκουαρντιόλα και εξηγεί στο gazzetta.gr πότε άρχισε η σταδιακή οπισθοχώρηση της Μπαρτσελόνα.

Οι επικήδειοι λόγοι που εκφώνησαν ο γιος και η κόρη του πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, συγκλόνισαν όσους βρέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τίτο Βιλανόβα, που την περασμένη Παρασκευή (25/04), έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 45 ετών. Ήταν τέτοιος άνθρωπος, ο Τίτο... Μία προσωπικότητα του ποδοσφαίρου και της ζωής, που νοιαζόταν για τα απλά και καθημερινά πράγματα και δεν του άρεσε η δόξα και τα φώτα της δημοσιότητας, γι’ αυτό ίσως είχε και τόσους πολλούς φίλους! Γι’ αυτό, ίσως, ήταν και τόσο πολύτιμος για τον σύλλογο-καμάρι της Καταλωνίας, όπως μαρτυρά στο gazzetta.gr, η Κορντούλα Ρέϊνχαρτ, μία εκ των τεσσάρων δημοσιογράφων που ασχολούνται καθημερινά με το ρεπορτάζ των “μπλαουγκράνα στην έγκυρη “El Mundo Deportivo”.

Η σπάνια σχέση του με τους παίκτες της Μπάρτσα

«Όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην ομάδα, γνωρίζουν ότι η σχέση που είχε με τους παίκτες ήταν πάρα πολύ καλή! Με αρκετούς απ' αυτούς, όπως ο Μέσι, ο Πικέ και ο Σεσκ (σ.σ.: Φάμπρεγας) γνωρίζονταν εδώ και πολλά χρόνια και ήταν προπονητής τους και στις μικρές ηλικίες. Ήταν ένας “ζεστός” άνθρωπος που εκτιμούσαν πολύ, γιατί είχε μεγάλη καρδιά και έναν δικό του, ξεχωριστό τρόπο, να τους προτρέπει και να τους πείθει, να δουλεύουν συνεχώς περισσότερο για να βελτιωθούν! Ήταν πάντα ένας φωτεινός φάρος για τους παίκτες, πρόθυμος να τους βοηθήσει σε ο,τιδήποτε αφορούσε στην ατομική βελτίωση ή την τακτική και θεωρείται ο εμπνευστής του γρήγορου passing-game που χαρακτηρίζει το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Ήταν πολύ κοντά τους γι' αυτό και είχε τον απόλυτο σεβασμό των παικτών! Ήταν φίλος μαζί τους, χωρίς όμως η φιλία τους να ξεπερνάει τα όρια της σχέσης παικτών-προπονητή. Το δέσιμό τους ήταν πολύ ισχυρό και γι' αυτό πριν από την έναρξη του αγώνα με την Βιγιαρεάλ, κάποια πολύ συναισθηματικά παιδιά, όπως ο Ινιέστα και ο Μπουσκέτς, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, βλέποντας την εικόνα του Τίτο στον ηλεκτρονικό πίνακα του “Μαδριγάλ”! Ήταν ένας θησαυρός για τους παίκτες! Δεν βρίσκει εύκολα κάποιος στο σημερινό ποδόσφαιρο, μία προσωπικότητα με το δικό του προφίλ, έναν προπονητή με τέτοιες γνώσεις και ικανότητες, που περιοριζόταν συνειδητά σε δεύτερο ρόλο!», μας είπε αρχικά η συνάδελφος από την αθλητική εφημερίδα της Βαρκελώνης που είχε το προνόμιο να βρίσκεται κοντά στον προπονητή και άνθρωπο, Τίτο Βιλανόβα.

«Ο Τίτο ήθελε να βρίσκεται στη... σκιά της δημοσιότητας!»

Την ρωτάμε αν η παραμονή του στην ομάδα, μετά την αποχώρηση του Πεπ Γκουαρντιόλα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση των “μπλαουγκράνα” στο κορυφαίο επίπεδο και πριν τελειώσουμε την φράση μας, μας διακόπτει: «Η παρουσία και η συμβολή του ήταν κεφαλαιώδης, όταν ακόμη ο Γκουαρντιόλα βρισκόταν στην ομάδα! Αλλά, ο Τίτο ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε τα φώτα της δημοσιότητας και παρ' ότι με τον Πεπ, ουσιαστικά ήταν σαν δίδυμο, τον άφηνε να εισπράττει την μεγαλύτερη δόξα, πολύ απλά γιατί η αναγνώριση του κόσμου, δεν τον ενδιέφερε! Του αρκούσε ότι είχε την αποδοχή των παικτών και πραγματικά όταν αποκαλύφθηκε η αρρώστια του, όλοι έπεσαν από τα σύννεφα! Γιατί ήταν ένας διαρκώς μαχόμενος άνθρωπος και ενέπνεε τους πάντες για συνεχή προσπάθεια... Όσο καιρό έλλειπε στην Αμερική για χημειοθεραπείες, έστελνε συνεχώς μηνύματα στους παίκτες και επικοινωνούσε μαζί τους, προσπαθώντας να τους δώσει κουράγιο και να τους πείσει να συνεχίζουν να μάχονται! Ήταν απλά συγκινητικός! Ακόμη και την εφετινή χρονιά, που στον πάγκο βρισκόταν ο Μαρτίνο, ο Βιλανόβα διατηρούσε διακριτικά την επαφή του με τους παίκτες και τους έδινε συμβουλές για ατομική βελτίωση, χωρίς φυσικά να παρεμβαίνει στο έργο του Αργεντινού τεχνικού.», σχολιάζει η Ισπανίδα - με γερμανικές ρίζες - δημοσιογράφος, πριν επιβεβαιώσει ότι οι δύο πρώην συνεργάτες και παιδικοί φίλοι, κάποια στιγμή, ψυχράθηκαν και απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον!

Η ρήξη των σχέσεων με τον Γκουαρντιόλα...

«Αυτή είναι η αλήθεια! Αλλά όποιος και να ρωτήσεις στη Βαρκελώνη για τους λόγους που προκάλεσαν την διατάραξη των σχέσεών τους, να 'σαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο. Αυτή η εξέλιξη, μάλιστα, ήταν άγνωστη μέχρι το Ιανουάριο του 2013, όταν ο Τίτο μετέβη για ενάμιση μήνα στη Νέα Υόρκη (σ.σ.: όπου βρισκόταν ο Γκουαρντιόλα τη σεζόν που έμεινε μακριά από τους πάγκους) για να κάνει χημειοθεραπείες και ο Πεπ δεν τον επισκέφτηκε ούτε μία φορά στο νοσοκομείο. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη μεταξύ τους, γιατί ήταν αχώριστοι από την εποχή ήταν παίκτες στην “Μασία”, αλλά αυτό πλήγωσε πολύ τους στενούς συγγενείς του Βιλανόβα, γιατί οι δύο οικογένειες είχαν πάρα πολύ θερμές σχέσεις! Κάποια στιγμή, οι δύο άνδρες ξαναμίλησαν, αλλά οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως... Ακούστηκε ότι μετά τον σαββατιάτικο αγώνα της Μπάγερν, ο Γκουαρντιόλα θα ερχόταν να επισκεφτεί τη γυναίκα του και τα παιδιά του Βιλανόβα ή ότι θα δώσει το παρών στην κηδεία, αλλά τίποτε απ' αυτά δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό!», μας αποκάλυψε η ρεπόρτερ της “El Mundo Deportivo”, επιβεβαιώνοντας ότι η αποχώρησή του από τον πάγκο των “μπλαουγκράνα”, αποτέλεσε την απαρχή για την αποκαθήλωση της Μπαρτσελόνα...

Η συνέντευξη Τύπου που έφερε το... τέλος!

«Πριν ακόμη φύγει ο Γκουαρντιόλα, για διάφορους λόγους, προσωπικές αντιπαραθέσεις και αγωνιστικές διαφωνίες, η ομάδα είχε χωριστεί αν όχι σε δύο στρατόπεδα, αλλά είχε δύο ηγέτες (σ.σ.: οι πληροφορίες μιλούν για τον Πουγιόλ και τον Τσάβι), που επηρέαζαν διαφορετικούς παίκτες! Ίσως η κατάρρευση να είχε επέλθει και νωρίτερα, αλλά βλέπετε πρώτα ήρθε η αρρώστια του Αμπιντάλ, που όσο να 'ναι προκάλεσε μία κάποια... ενότητα και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε το πρόβλημα του Βιλανόβα, τον οποίο όλοι λάτρευαν! Έστω κι αν το ξεκίνημα της εφετινής σεζόν, υπό τις οδηγίες του Τάτα Μαρτίνο, ήταν εντυπωσιακό και η ομάδα έκανε το ρεκόρ των συνεχόμενων νικών από την έναρξη του πρωταθλήματος, οι περισσότεροι ήξεραν ότι τα πάντα άλλαξαν την ημέρα που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου για το “αντίο” του Τίτο! Όλοι, λίγο-πολύ, ήταν σίγουροι, ότι κάποια στιγμή, στο πρώτο άσχημο αποτέλεσμα, θα αρχίσουν τα προβλήματα! Οι σχέσεις των παικτών είχαν χαλάσει, το σύστημα του νέου προπονητή δεν ήταν αποδεκτό σε όλους και το κυριότερο ήταν, ότι δεν υπήρχε πλέον ο άνθρωπος που θα διαχειριστεί την κρίση, που είχε τον σεβασμό όλων και θα έδινε τις λύσεις! Αυτός ήταν ο Τίτο...», κατέληξε η Κορντούλα Ρέϊνχαρτ.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα