Πως ο Γκουαρντιόλα έκανε ματ στη Γιουνάιτεντ...

Γιώργος Βροντάκης
Πως ο Γκουαρντιόλα έκανε ματ στη Γιουνάιτεντ...

bet365

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα εξουδετέρωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με απλές κινήσεις τακτικής και πήρε την πρόκριση! Διαβάστε το πως...

Η Μπάγερν επικράτησε με 3-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την άφησε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ με τον Πεπ Γκουαρντιόλα να κάνει ματ στον Ντέιβιντ Μόγιες.

Ο Ισπανός τεχνικός ξεκίνησε με φουλ επιθετικό σχήμα, κάτι που δεν είχε συνηθίσει φέτος με τις επιλογές των 11άδων του.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει εμμονή με τα «φτερά» και πειραματίζεται τόσο με παίκτες, όσο και με σχηματισμούς στον αγωνιστικό χώρο και θέλει με αυτόν τον τρόπο να αφήσει στον αντίπαλο να μαντέψει την επόμενη κίνηση του.

Απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε με την πιο ασυνήθιστη 11άδα του για ευρωπαϊκό παιχνίδι κάτι που φάνηκε προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στους παίκτες του παρά στον αντίπαλο.

Οπως, φαίνεται και από το διάγραμμα, που δημοσίευσε η «Guardian», χρησιμοποίησε τον Φίλιπ Λαμ στην παραδοσιακή του θέση, δηλαδή αυτή του δεξιού μπακ - χαφ, αλλά λίγο πιο μπροστά και όχι σε κεντρικό ρόλο στη μεσαία γραμμή όπως τον έχει βάλει πολλές φορές φέτος. Η ευθύνη του αρχηγού της Μπάγερν ήταν να καλύψει τη δεξιά ζώνη και πίσω, έχοντας διπλό ρόλο και έτσι άφηνε αρκετούς κενούς χώρους για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όμως, ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν πως ο Νταβίντ Αλάμπα είχε τον ίδιο ρόλο από την αντίθετη πλευρά, την αριστερή. Πάντως, ο Αλάμπα είχε ως αντίπαλο έναν πραγματικό εξτρέμ τον Βαλέντσια και σε ορισμένες περιπτώσεις οι Βαυαροί αγωνίστηκαν με το παλιό σύστημα 2-3-2-3!

Αυτό όμως δεν δούλεψε για την ομάδα του Μονάχου, αφού οι ταχύτατοι στα άκρα Ρόμπεν και Ριμπερί αναγκάστηκαν να «αγκαλιάσουν» τις πλευρές παρέχοντας πλάτος για όλη την ομάδα.

Αυτό δεν έδωσε τη δυνατότητα στην Μπάγερν να δείξει τα πλεονεκτήματα της στα άκρα της κάθε πλευράς, αφού η γερμανική ομάδα είναι πιο επικίνδυνη όταν κόβει την μπάλα προς τα μέσα και σουτάρει. Όμως, χωρίς φουλ μπακ να καλύπτουν πίσω αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

Η ασυνήθιστη 11άδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έκανε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι επικίνδυνη στην αντεπίθεση, αφού οι κεντρικοί της αμυντικοί δεν είχαν υποστήριξη. Ο Τόνι Κρόος ήταν και ο μοναδικός αμυντικός χαφ.

Όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν στο σκορ και αμέσως η Μπάγερν ισοφάρισε, τότε ο Πεπ Γκουαρντιόλα άλλαξε το σύστημα του και το έκανε πιο ορθόδοξο. Ο Ραφίνια αντικατέστησε τον Μάριο Γκέτσε στο 65΄ και τρία λεπτά αργότερα η ομάδα του Μονάχου έκανε το 2-1.

Ο Βραζιλιάνος μπακ πήγε στη γνώριμη θέση του και ο Φίλιπ Λαμ επέστρεψε στο κέντρο της μεσαίας γραμμής. Έτσι, η Μπάγερν με σύστημα 4-2-3-1 που θύμιζε το περσινό του Γιουπ Χάινκες και όχι το φετινό του Γκουαρντιόλα πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Champions League.

Ο Τόμας Μίλερ κινήθηκε ψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο για να κυνηγήσει το γκολ (το οποίο και πέτυχε) με τους Ρόμπεν και Ριμπερί να έχουν εντολή για να κόβουν προς τα μέσα.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ένας έξυπνος προπονητής και διαχειριστής, αλλά δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει μια 11άδα έκπληξη για να αποκλείσει τη φετινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα