Οι αντίπαλοι της Εθνικής στο Euro 2016

Gazzetta team
Οι αντίπαλοι της Εθνικής στο Euro 2016

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει το προφίλ των ομάδων που είναι στον όμιλο της Ελλάδας, στα προκριματικά του Euro 2016.

Το προφίλ της Β. Ιρλανδίας


Η Βόρειος Ιρλανδία δεν έχει βρεθεί ποτέ σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και είναι συχνά ο σάκος του μποξ στους ομίλους των προκριματικών του Euro. Η ομάδα του Μάικλ Ο' Νιλ τα τελευταία χρόνια αρχίζει να υπάρχει στην επιφάνεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, χωρίς να έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να κάνει το κάτι παραπάνω.

Το μεγάλο της αστέρι ήταν ο Ντέιβιντ Χίλι, όμως, αποσύρθηκε και το βάρος πέφτει στον επιθετικό Κάιλ Λάφερτι, ο οποίος όμως αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας με τη φανέλα του Παλέρμο.

Η έδρα της αντιπάλου της Εθνικής Ελλάδος είναι το Windsor Park στο Μπέλφαστ και αποτελεί έδρα της Λίνφιλντ. Δεν αποτελεί... καυτή έδρα, αφού έχει χωρητικότητα 18.000 θεατών.

Το προφίλ της Ουγγαρίας

Οι Μαγυάροι θα βρεθούν για άλλη μια φορά στον δρόμο της Εθνικής Ελλάδος, ενώ σε τελικά Euro έχει ως πιο αξιοζήλευτη παρουσία την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 1964.

Τις επόμενες δεκαετίες η πορεία των Ούγγρων ήταν πτωτική και δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, αν και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Έχει νεαρούς παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά και ο προπονητής, Ατίλα Πιντέρ θα προσπαθήσει να τους οδηγήσει στην επιτυχία. Ο Ούγγρος τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στις 19 Δεκεμβρίου του 2013.

Το μεγάλο της αστέρι είναι ο επιθετικός της Σάλκε, Ανταμ Σαλάι καθώς αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο και σκοράρει συχνά με τη γερμανική ομάδα. Το στάδιο που αγωνίζεται είναι το «Φέρεντς Πούσκας».

Το προφίλ των Νήσων Φερόε

Τα Νησιά Φερόε αποτελούν την τρίτη μικρότερη χώρα-μέλος της UEFA και δεν έχουν καταφέρει ποτέ να προκριθούν σε τελική φάση Μουντιάλ η Euro. Αποτελούν συνήθως την ομάδα που συμπληρώνει τα γκρουπ και έχει ρόλο κομπάρσου.

Η μεγαλύτερη νίκη τους ήταν το 1-0 επί της Αυστρίας στα προκριματικά του Euro 1992, ενώ σε αυτά του Euro 2000 είχαν κόψει βαθμούς από Λιθουανία και Βοσνία. Στα προκριματικά του 2004, ήταν η σειρά της Σκωτίας. Βρίσκονται στην 172η θέση στην κατάταξη της FIFA. Προπονητής της ομάδας είναι ο 53χρονος Δανός Λαρς Όλσεν, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της χώρας το 2011 και έχει δουλέψει επίσης στην Οντένσε, την Ράντερς και την Μπρόντμπι.

Ως παίκτης, ήταν μέλος της Δανίας που το 1992 είχε τρελάνει κόσμο, φτάνοντας στην κατάκτηση του Euro . Κατά κύριο λόγο επιλέγει ένα 4-3-3, το οποίο ανάλογα με την δυναμική του αντιπάλου μετατρέπεται σε 4-5-1. Στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014, πήραν μόλις μια ισοπαλία, με αντίπαλο το Καζακστάν.

Το αστέρι: Αποτελεί τον αρχηγό και την ψυχή της ομάδας. Ο Ο Γιόνας Πορ Νας είναι ο ποιο έμπειρος παίκτης στην άμυνα της ομάδας, ωστόσο ο πιο δημοφιλής παίκτης είναι ο τερματοφύλακας Γκουνάρ Νίελσεν, ο οποίος αγωνίζεται στη Μάδεργουελ και από το 2009 αποτελεί τον βασικό κίπερ των Νησιών. Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός Σόνι Νάτεσταντ αποτελεί τον ποδοσφαιριστή με τις μεγαλύτερες προοπτικές εξέλιξης.

Το προφίλ της Φινλανδίας

Είναι η χειρότερη σκανδιναβική ομάδα. Η Φινλανδία δεν έχει κατορθώσει ποτέ να πάρει την πρόκριση στα τελικά ενός Euro. Στα τελευταία προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από τα δύο φαβορί Ισπανία και Γαλλία.

Το αστέρι: Τίμου Πούκι

Ο 23χρονος επιθετικός θα είναι ο παίκτης που θα ηγηθεί τις προσπάθειες της Φινλανδίας για πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Πούκι εντυπωσίασε στην Ελσίνκι με αποτέλεσμα να κάνει το μεγάλο άλμα για την Σάλκε. Στους «βασιλικούς μπλε» έμεινε για δύο χρόνια χωρίς μεγάλη επιτυχία. Έτσι, το καλοκαίρι αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις μετακομίζοντας στην Γλασκώβη και την Σέλτικ. Ντεμπούτο στην εθνική έκανε τον Φεβρουάριο του 2009 σε φιλικό αγώνα απέναντι στην Ιαπωνία, ενώ με δικό του γκολ είχε δώσει μία σπουδαία ισοπαλία απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία.

Ο προπονητής: Μίκα Πατελάινεν

Ανέλαβε την εθνική Φινλανδίας τον Μάρτιο του 2011 στην θέση του Στιούαρτ Μπάξτερ μετά από τρία χρόνια παρουσίας στην Σκωτία και ξεκίνησε με νίκη απέναντι στο Σαν Μαρίνο. Παρόλα αυτά οι Φινλανδοί δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Euro 2012 και ο Πατελάινεν ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2016 έχοντας ως αποστολή την ανανέωση της ομάδας και την πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Η Εθνική Ελλάδος έχει αντιμετωπίσει την Φινλανδία 12 φορές στο παρελθόν με την προϊστορία να είναι ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδος. Η Εθνική μας μετράει επτά νίκες, με τους Φινλανδούς να έχουν τρεις, ενώ δύο αναμετρήσεις έχουν λήξει ισόπαλες.

Μόλις πριν λίγους μήνες η Ρουμανία βρέθηκε στο δρόμο της Εθνικής Ελλάδος για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας με την ομάδα του Σάντος να παίρνει την πρόκριση για την τελική φάση. Οι Καρπάθιοι θα ψάξουν για την ρεβάνς με βασικό στόχο την επιστροφή σε μία μεγάλη διοργάνωση, αφού έχουν να δώσουν το παρών από το 2008.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Τσίπριαν Μαρικά
Από την στιγμή που ο Πιτούρκα δεν θέλει άλλο τον Μούτου στην εθνική, ο Τσίπριαν Μαρικά είναι ότι πιο αξιόλογο έχει να παρουσιάσει η Ρουμανία. Ο 28χρονος επιθετικός κουβαλάει μία πλούσια καριέρα έχοντας αγωνιστεί με επιτυχία σε Σα;χτάρ Ντόνετσκ, Στουτγκάρδη και Σάλκε. Το φετινό καλοκαίρι μετακόμισε ως ελεύθερος στην ισπανική Χετάφε και θα αποτελέσει το μεγάλο όπλο μίας Ρουμανίας που παίρνει πάντως πολλά γκολ από την μεσοεπιθετική της γραμμή.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βίκτορ Πιτούρκα

Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που έχει βγάλει ποτέ η Ρουμανία, ήταν μέλος της χρυσής Στεάουα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986 κι ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ της ομάδας. Μετά από πλούσια καριέρα ως ποδοσφαιριστής μετακόμισε στους πάγκους όπου συνέδεσε το όνομά του με την εθνική Ρουμανίας. Αυτή είναι η τρίτη του θητεία στο πάγκο (1998-1999, 2004-2009) κι ελπίζει ότι θα είναι το ίδιο πετυχημένη όπως η πρώτη όταν κατάφερε να πάει τους Ρουμάνους στο Euro του 2000 πριν τον «φάνε» τα τότε αστέρια Χάτζι και Ποπέσκου.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Η Εθνική Ελλάδος έχει αντιμετωπίσει την Ρουμανία 33 φορές στο παρελθόν με την προϊστορία να είναι υπέρ της ομάδας του Πιτούρκα. Συγκεκριμένα οι Καρπάθιοι μετράνε 17 νίκες, την ώρα που η Ελλάδα έχει εννιά, ενώ επτά ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

 

Τελευταία Νέα