Το παρασκήνιο της μεταγραφής του Λεβαντόφσκι στην Μπάγερν

Ball Boys Ball Boys
Το παρασκήνιο της μεταγραφής του Λεβαντόφσκι στην Μπάγερν

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για όσα προηγήθηκαν της μεταγραφής του Λεβαντόφσκι στην Μπάγερν και την διαφορά νοοτροπίας.

Η αρχική σκέψη ήταν να μην γράψω κάτι, όμως διαβάζοντας τα σχόλια εδώ στο gazzetta.gr, άλλαξε. Η Μπάγερν, λοιπόν, ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν – την απόκτηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Το παρασκήνιο και η διαφορά νοοτροπίας είναι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αγωνιστικά είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε κουβέντα. Σε ένα κείμενο από το περασμένο καλοκαίρι μπορείτε να διαβάσετε (εδώ) για τους λόγους που η Ντόρτμουντ αποφάσισε να μην τον πουλήσει, αλλά να τον χάσει ως ελεύθερο.

Σε αυτά που θα διαβάσετε προσθέστε και τις δηλώσεις του Βάτκσε στην Welt λίγο μετά την ανακοίνωση. «Γνωρίζαμε από το ξεκίνημα ότι από οικονομικής και αγωνιστικής πλευράς ήταν προτιμότερο να τον κρατήσουμε. Ήδη αυτή η απόφασή μας, μας έχει αποζημιώσει», σχολίασε ο παράγοντας της Μπορούσια. Επίσης, από τότε θα διαβάσετε ότι λίγο-πολύ όλοι άφηναν να εννοηθεί ένα πράγμα. Ότι η Μπάγερν θα είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Πολωνού.

Τότε, έγραφα ότι μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου όλα είναι ανοιχτά. Τελικά, αποδείχθηκε ότι όντως ήταν. Ο αξιόπιστος Raphael Honigstein αποκάλυψε στο ESPN ότι οι Βαυαροί δεν σταμάτησαν στην πρώτη πρόταση, αλλά κατέθεσαν και δεύτερη ύψους 31 εκατ. ευρώ, που είχε ισχύ μέχρι και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Παρόλα αυτά, οι Βεστφαλοί δεν το συζητούσαν. Είχαν πάρει την απόφασή τους. Ίσως πίστευαν ότι ο Πολωνός θα άλλαζε γνώμη. Γι’ αυτό και του τριπλασίασαν τις απολαβές, που από το 1,5 εκατ. ευρώ πήγαν στα 4,5. Φυσικά, ακόμη και αυτό το ποσό είναι σχεδόν το μισό από όσα θα λαμβάνει στην Μπάγερν…

Σε ένα πολύ ωραίο «χρονολόγιο» στη Ruhr Nachrichten μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Από τις φήμες για προσέγγιση του Λεβαντόφσκι από την Μπάγερν στον Tύπο τον Φεβρουάριο του 2013 και την άμεση διάψευση των Βαυαρών, στην… προφητική δήλωση του Τσορκ, που τελικά έπεσε μέσα. «Δε νομίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για ανανέωση», είχε δηλώσει στις 17 Φεβρουαρίου.

«Όποιος έχει παρακολουθήσει την καριέρα του Λεβαντόφσκι, γνωρίζει ότι δεν έχει παίξει σε καμία ομάδα για πάνω από δύο χρόνια. Στην Ντόρτμουντ βρίσκεται ήδη στον 3ο χρόνο. Όποιος μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό», είχε πει ο εκ των μάνατζέρ του, Τσέζαρι Κουχάρσκι, στα τέλη του ίδιου μήνα.

Η Μπορούσια σε εκείνο το σημείο έμοιαζε διαλλακτική. «Μόνο αν ένας σύλλογος ερχόταν με μία πολύ μεγάλη πρόταση, θα το συζητούσαμε», είχε δηλώσει ο Βάτκσε. Αυτή η πρόταση έφτασε το καλοκαίρι, όμως κάτι είχε αλλάξει. Ήταν η μεταγραφή του Γκέτσε, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο και όχι μόνο αιφνιδίασε, αλλά εξόργισε – ως έναν βαθμό – τους Βεστφαλούς. «Ανάμεσα σε εμάς και στην Μπάγερν δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Βάτσκε στην Bild, δείχνοντας ότι οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί, καθώς όταν έχει να πει κάτι το λέει.

Η Ρεάλ
Εκείνος που είχε αποκαλύψει πρώτος το προσύμφωνο του Λεβαντόφσκι με την Μπάγερν ήταν ο Rafael Buschmann του Spiegel. Ο ίδιος δημοσιογράφος αποκάλυψε και την πρόταση της Ρεάλ. Διαβάζοντας ξανά κάποια σχόλια εδώ στο gazzetta.gr, διαπίστωσα για ακόμη μία φορά δείγματα λανθασμένης νοοτροπίας. Ο ανταγωνισμός φυσικά και υπάρχει, όμως όπως δεν έχουν όλοι οι παίκτες όνειρο να παίξουν στην Μπάγερν, έτσι δεν έχουν να παίξουν και στην Ρεάλ. Αμφότερες οι ομάδες έχασαν παίκτες που ήθελαν στο παρελθόν (πχ ο Μπάλακ δεν ανανέωσε με την πρώτη και επέλεξε την Τσέλσι, ενώ ο Νεϊμάρ προτίμησε την Μπαρτσελόνα) και θα χάσουν και στο μέλλον. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Η πρόταση για 6ετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 81 εκατ. ευρώ επιβεβαιώθηκε. «Ο Ρουμενίγκε με ρώτησε αν είχαμε σκοπό να πουλήσουμε τον Λεβαντόφσκι στην Ρεάλ τον χειμώνα. Ποτέ, όμως, δεν είχαμε αυτή την πρόθεση», τόνισε ο Βάτκσε στο Spiegel. Καμία απολύτως διάψευση, για να έρθει ο δεύτερος μάνατζερ του Πολωνού, Μάικ Μπαρτέλ να πει: «Όντως υπήρξε πρόταση της Ρεάλ. Από σεβασμό σε αυτόν τον τεράστιο σύλλογο την ακούσαμε, όμως δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αθετήσουμε τη συμφωνία μας».

Ο επιθετικός της Ντόρτμουντ είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Ακόμη και σε μία σεζόν που δέχεται κριτική για τις εμφανίσεις του, είναι πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα με 11 γκολ σε 17 ματς, ενώ μην ξεχνάμε ότι και η Μπορούσια «ψάχνεται». Μετά τα αμυντικά προβλήματα, στα τελευταία ματς του πρώτου γύρου, αντιμετωπίζει και τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη…

Φυσικά, δεν ήταν μόνο η Ρεάλ που είχε πολύ ψηλά στη λίστα της τον Πολωνό. «Ναι, εξετάσαμε την περίπτωση του Λεβαντόφσκι, όμως ειλικρινά υπέγραψε στην Μπάγερν 1,5 χρόνο νωρίτερα. Όλοι το ήξεραν», αποκάλυψε ο Βενγκέρ στην Daily Mail. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Sky Italia, Τζιανλούκα Ντι Μάρτσιο, εκτός από τις… μισές κορυφαίες αγγλικές ομάδες και η Γιουβέντους έκανε κρούση, για να λάβει την γνωστή απάντηση από τους μάνατζέρ του, «έχουμε συμφωνήσει με την Μπάγερν».

Η νοοτροπία
Εδώ στην Ελλάδα μας φαίνεται παράξενο, «εξωπραγματικό» και «εξωγήινο» να ανακοινώνονται τέτοιες μεταγραφές μεσούσης της σεζόν. Στην Γερμανία, όμως, είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Ακόμη και αν πρόκειται για μεταγραφή ανάμεσα σε άμεσες ανταγωνίστριες (δυστυχώς όχι για φέτος).

«Ξέραμε εδώ και καιρό την απόφασή του. Τώρα, είναι επίσημο, όμως δεν αλλάζει τίποτα. Η Ντόρτμουντ δεν στηρίζεται σε μονάδες», σχολίασε ο Γίργκεν Κλοπ, που φυσικά υπολογίζει κανονικά τον Λεβαντόφσκι. «Ποτέ δεν έδειξε να βρίσκεται αλλού το μυαλό του», ολοκλήρωσε.

«Δεν ήταν έκπληξη. Ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Χάνουμε έναν σημαντικό παίκτη, όμως η Ντόρτμουντ θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο», είπε ο Βάτκσε στο Sky Germany. «Είναι τεράστια μεταγραφή για την Μπάγερν. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που την ολοκληρώσαμε, όμως η γνώμη μας είναι ότι αρκετά ειπώθηκαν. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι παίκτης της Ντόρτμουντ και θα πρέπει να είναι αφοσιωμένος μόνο στη δική του ομάδα. Έτσι, δεν πρόκειται να πω άλλα για αυτόν. Θα μιλήσουμε το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ζάμερ.

«Καταλαβαίνω ότι όλοι περιμένουν να ακούσουν την γνώμη μου για τον Λεβαντόφσκι, όμως θα ήταν έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα μου, τους παίκτες μου, την Ντόρτμουντ και τον Γίργκεν Κλοπ. Θα μιλήσουμε για αυτόν με το τέλος της σεζόν. Ακόμη και συνέντευξη τύπου θα δώσω μόνο για αυτόν αν θέλετε», είπε ο Γκουαρδιόλα.

Οι αντιδράσεις
«Αγαπημένοι οπαδοί της Μπορούσια, θα ήθελα να σας πω κάποια λόγια. Έχουμε ακόμη μισό χρόνο και υπάρχουν ακόμα στόχοι να πετύχουμε μαζί. Ελπίζω να συνεχίσετε να με στηρίζετε, ακόμη και αν πολλοί από εσάς δε συμφωνείτε με την απόφασή μου! Από την πλευρά μου θα δώσω τα πάντα για την Ντόρτμουντ!», ήταν η επίσημη δήλωση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

«Ο Ρόμπερτ πάντα είχε ανοιχτά τα χαρτιά του και δεν είπε ποτέ ψέματα στους οπαδούς. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν», είπε ο Βάτσκε και στα λόγια του υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας. Σε αντίθεση με την μεταγραφή του Γκέτσε, αυτή του Λεβαντόφσκι δεν ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη για κανέναν.

Στην Wikipedia το όνομά του άλλαξε για λίγο σε «Ρόμπερτ Ιούδας Λεβαντόφσκι», έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα «Ιούδας», όμως κανένας – προς το παρόν – δεν φοβάται ότι στο πρώτο εντός έδρας ματς, ο Πολωνός θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον άλλο «άσωτο υιό».

Ο Stefan Bienkowski θυμήθηκε στον Guardian τα λόγια του Κλοπ μετά την ήττα στον τελικό του Champions League. «Είμαι περήφανος για την ομάδα μου, όμως αυτή τη στιγμή το συναίσθημα της απογοήτευσης υπερτερεί», είχε πει, για να… επανέλθει στη συνήθη αισιοδοξία του. «Τώρα, ξεκινάμε και πάλι… Ελπίζω την επόμενη σεζόν να έχουμε περισσότερη ποιότητα και να εξελίξουμε το παιχνίδι μας». Από τότε μέχρι σήμερα το συναίσθημα της απογοήτευσης έχει κυριαρχήσει…

Υ.Γ. 1: Η συζήτηση για το ότι η Μπάγερν έχει σαν τακτική να αποδυναμώνει τους αντιπάλους της έχει ξεκινήσει και πάλι. Οι Βαυαροί είναι οι μοναδικοί που έχουν την οικονομική δύναμη να αποκτούν όποιον θέλουν στην Γερμανία και ίσως γι’ αυτό «χτυπάει» περισσότερο. Στην Αγγλία για παράδειγμα είναι πολλές οι ομάδες που μπορούν να το κάνουν, στην Ισπανία ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ανταγωνισμός μετά τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (ακόμη και φέτος η Ατλέτικο είναι άκρως ανταγωνιστική μόνο σε αγωνιστικό και όχι σε οικονομικό επίπεδο), ενώ στην Ιταλία τα οικονομικά δεδομένα δεν το τονίζουν τόσο.

Το γεγονός ότι η Ντόρτμουντ αποδυναμώθηκε δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος της μεταγραφής, καθώς η Μπάγερν έκανε μία καταπληκτική μεταγραφή χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ. Κάτι που για παράδειγμα δεν μπορούμε να πούμε για την περίπτωση του Γκέτσε. Αυτή τη φορά το γεγονός ότι η Μπορούσια αποδυναμώνεται είναι απλά ένα ακόμη συν…

Υ.Γ. 2: Τώρα που η μεταγραφή ολοκληρώθηκε θα κάνω την πρόβλεψη και θα πω ότι ο Λεβαντόφσκι στο δεύτερο μισό της σεζόν, πλέον «απελευθερωμένος», θα είναι πολύ-πολύ καλύτερος.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys