Το απόλυτο ποδοσφαιρικό μοντέλο!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το απόλυτο ποδοσφαιρικό μοντέλο!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το “τέλειο” ποδοσφαιρικό project το οποίο μετατρέπει μία σχεδόν κατεστραμμένη ομάδα, στην πιο hot εκδοχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...

Πριν από πέντε χρόνια, το 2009, επί της ουσίας ήταν μία πτωχευμένη εταιρεία και λειτουργούσε υπό καθεστώς διαχείρισης. Πριν από τρία χρόνια, το 2011, ήταν μία ομάδα που προσπαθούσε να ανέβει από την τρίτη τη τάξη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, την League 1 δηλαδή, στην αμέσως επόμενη, την Championship. Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου του 2013 θα προσπαθήσει να νικήσει στο “Emirates” την Αρσεναλ στο... ντέρμπι κορυφής της Πρέμιερ Λιγκ για να ανέβει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του αγγλικού πρωταθλήματος μετά από 12 αγωνιστικές!

Πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, που όμως όπως όλα τα ποδοσφαιρικά θαύματα έχει εξήγηση. Και στην περίπτωση της Σαουθάμπτον η εξήγηση είναι απλή. Εφαρμόστηκε το “τέλειο” σχέδιο και τώρα πλέον ξεδιπλώνεται στο χόρτο.

Οχι δεν εμφανίστηκαν Αραβες ή Ρώσοι που σκόρπισαν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες για να συμβεί αυτό που συμβαίνει στο Σαουθάμπτον. Ούτε είναι κάτι συγκυριακό, που έτυχε και δεν πέτυχε. Θα τολμήσω να γράψω μάλιστα ότι δεν είναι και κάτι που με τον καιρό θα ξεθυμάνει. Είναι τόσο καλά φτιαγμένη και δομημένη αυτή η ομάδα και έχει τέτοια ποιότητα παικτών στο ρόστερ της που ναι μεν φέτος, ακόμη κι' αν νικήσει την Αρσεναλ και ανέβει στην κορυφή, ασφαλώς δεν θα πάρει πρωτάθλημα, πιθανόν δεν θα καταφέρει ούτε να τερματίσει στην πρώτη τετράδα, αλλά ευρωπαϊκό εισιτήριο θα βρει και κυρίως θα ωριμάσει τόσο που τα ένα δύο επόμενα χρόνια θα είναι ομάδα για Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν είχε την παράδοση και την φανέλα της Ντρότμουντ στη Γερμανία, θα έγραφα με βεβαιότητα ότι είναι η νέα Ντόρτμουντ, αλλά δεν είναι ίδια μεγέθη.

Παρά ταύτα, στο Σαουθάμπτον από το 2011 τρέχει ένα πενταετές project σύμφωνα με το οποίο το 2016 η ομάδα θα συμμετέχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και το πλάνο αυτό φτιάχτηκε όταν η ομάδα ταλαιπωρούνταν στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας! Ενα πλάνο που πιάνει τους στόχους με μεγάλη ευκολία και κάθε χρόνο επιβεβαιώνει ότι στο ποδόσφαιρο το μόνο που χρειάζεται είναι καλό, αληθινό και ρεαλιστικό σχέδιο.

Νομίζετε ότι όλα αυτά που σας προανέφερα είναι υπερβολές; Νομίζετε ότι η Σαουθάμπτον απλώς φέτος κάνει την έκπληξη, όπως την έκανε ας πούμε πέρυσι η Σουόνσι και σύντομα θα ξεφουκώσει; Ας δούμε γιατί κατά τη γνώμη μου δεν είναι έτσι...

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί...

Καταρχάς οι αριθμοί της είναι εντυπωσιακοί. Η Σαουθάμπτον έχει την καλύτερη άμυνα στην Αγγλία με μόλις 5 γκολ παθητικό και την τρίτη καλύτερη στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (πρώτη η Ρομά με 3 γκολ παθητικό και δεύτερη η Λιλ με 4), έχει μόλις μία ήττα σε 11 ματς (έχασε από τη Νόριτς σε έναν αγώνα που ήταν πολύ καλύτερη και θα μπορούσε να νικήσει άνετα), είναι η μοναδική που νίκησε τη φετινή Λίβερπουλ στο “Ανφιλντ” χωρίς καν να δεχτεί γκολ.

Αυτό όμως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι συμπτωματικό κι άλλα είναι τα σημαντικά πράγματα που θα μας δείξουν αν θα έχει διάρκεια αυτή η επιτυχία. Σωστό! Ας δούμε λοιπόν τα βασικά.

Τα γεμάτα ταμεία...

Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι εξαιρετική. Οι χορηγικές συμφωνίες καλές και αυτές που αναμένεται να υπογραφούν το ερχόμενο καλοκαίρι ακόμη καλύτερες. Οι εισπράξεις από τα περίπου 25 χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας του συλλόγου εξαιρετικές, διότι η Σαουθάμπτον καταφέρνει και έχει πολύ ακριβά διαρκείας τα οποία διατίθενται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι τόσο καλή που την φετινή σεζόν υπολογίζονται κέρδη της τάξης των 20 εκατ. λιρών, χρήματα που θα επενδυθούν το καλοκαίρι σε μεταγραφές, μαζί φυσικά με το προβλεπόμενο μπάτζετ ενίσχυσης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Σαουθάμπτον το ερχόμενο καλοκαίρι θα διαθέσει περίπου 40 εκατ. λίρες για την ενίσχυσή της, όσα ξόδεψε δηλαδή και το περασμένο καλοκαίρι. Και αυτά είναι χρήματα που θα διατεθούν χωρίς να πωληθεί κάποιος από τους υπάρχοντες παίκτες.

Το γήπεδο και οι Ακαδημίες

Το γήπεδο, το “Σεντ Μέρις” είναι 4 αστέρων, νεόκτιστο και η σημερινή χωρητικότητά του είναι άνω των 32 χιλιάδων. Γράφω η σημερινή γιατί σε δύο χρόνια αναμένεται να γίνουν έργα για την αύξηση της χωρητικότητας σε 40 χιλιάδες θέσεις. Το προπονητικό κέντρο και οι εγκαταστάσεις των Ακαδημιών της ομάδας από τις καλύτερες στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο γενικότερα. Αλλωστε παραδοσιακά η Σαουθάμπτον είχε από τις καλύτερες Ακαδημίες στην Αγγλία και από εκεί βγήκαν την τελευταία δεκαετία μόνο, παίκτες όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Θίο Γουόλκοτ, ο Τσάμπερλέιν...

Οι πιο ταλαντούχοι παίκτες στην Αγγλία

Και δεν είναι μόνο αυτά που δείχνουν ότι η Σαουθάμπτον είναι η ομάδα που έρχεται. Το ρόστερ της σήμερα είναι εξαιρετικό. Γεμάτο από ποιοτικούς παίκτες και τους τρεις τέσσερις πιο ταλαντούχους Αγγλους ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή. Ας ξεκινήσουμε από τους ταλαντούχους.

Ο νέος Γκάρεθ Μπέιλ λέγεται Λουκ Σο. Αριστερό μπακ 18 ετών που κάνει θραύση αφού είναι ήδη βασικός παίκτης της ανδρικής ομάδας. Ο Μόγιες είναι έτοιμος να διαθέσει 25 εκατ. λίρες για να τον αγοράσει τον Γενάρη κιόλας. Δεν είναι ο μόνος, Μουρίνιο, Βενγκέρ και Πελεγκρίνι το σκέφτονται σοβαρά. Η Σαουθάμπτον πάντως πριν μερικούς μήνες του προσέφερε νέο πενταετές συμβόλαιο, ο μικρός το υπέγραψε και δεν σκοπεύει να τον πουλήσει τώρα, αλλά σε δύο τρία χρόνια όταν πιστεύει ότι η τιμή του θα είναι τουλάχιστον 40 εκατ. λίρες.

Δεν είναι ο μόνος. Ο επόμενος λέγεται Τζειμς Γουόρντ Πράους. Είναι 19 ετών μεσοεπιθετικός βασικός στέλεχος της U21 της Αγγλίας και στα περισσότερα φετινά ματς είναι βασικός. Οπως και ο Ναθάνιελ Κλάιν. Και έρχονται και άλλοι, όπως ο Καλούμ Τσέιμπερς που στα 18 του, απασχολεί τους σκάουτερ των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης.

Κι' αν νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο φυντάνια, είστε γελασμένοι. Τρεις εν ενεργεία παίκτες της Εθνικής Αγγλίας παίζουν στην Σαουθάμπτον. Ο Λαλάνα, ο Λάμπερτ και πλέον και ο Ροντρίγκεζ. Οι δύο πρώτοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι και στην 23άδα του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Οι εξαιρετικές μεταγραφές

Και φυσικά δεν υπάρχουν μόνο Αγγλοι. Ο πιθανόν καλύτερος παίκτης της Σαουθάμπτον είναι αμυντικό χαφ και είναι Γάλλος. Ο Μόργκαν Σνάιντερλεν είναι στα πρόθυρα της Εθνικής Αντρών της Γαλλίας και η Λίβερπουλ είναι έτοιμη να πληρώσει για αυτόν 15 εκατ. λίρες, αλλά δύσκολα θα ακούσει καταφατική απάντηση. Ο παρτενέρ του στην μεσαία γραμμή είναι ο πρώτος Κενυάτης που παίζει ποδόσφαιρο στην Πρέμιερ Λιγκ. Θωρηκτό. Ο Βίκτορ Γουανιάμα αποκτήθηκε με 15 εκατ. λίρες πριν μερικούς μήνες από την Σέλτικ και ήδη κάνει την διαφορά. Ο αμυντικός χαφ που σταμάτησε σχεδόν μόνος του την Μπαρτσελόνα στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ συνθέτει ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Σνάιντερλεν.

Ο Γουανιάμα ήταν η μία από τις μόλις τρεις μεταγραφές που έκανε το περασμένο καλοκαίρι η Σαουθάμπτον. Και οι τρεις όμως ήταν εξαιρετικές. Ο Ντέγιαν Λόβρεν αποκτήθηκε από τη Λυών με 10 εκατ. ευρώ και αναδεικνύεται ως τώρα στον καλύτερο κεντρικό αμυντικό του πρωταθλήματος. Η τρίτη μεταγραφή ήταν ο Ιταλός επιθετικός Ντάνι Οσβάλντο ο οποίος πήγε στη Σαουθάμπτον με 15 εκατ. λίρες από την Ρόμα για να παίξει μαζί με τον Λάμπερτ στην κορυφή της επίθεσης.

Η επόμενη μέρα

Το σχέδιο της Σαουθάμπτον προβλέπει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνουν άλλες τρεις τέτοιες μεταγραφές. Παίκτες δηλαδή πανάκριβοι και πρώτης γραμμής και πιθανότατα θα αποκτηθεί ένας ακόμη τον ερχόμενο Γενάρη με τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την πώληση του Ουρουγουανού Γκαστόν Ραμίρες (μάλλον θα παραχωρηθεί στην Ιντερ με περίπου 10 εκατ. ευρώ) ο οποίος και δεν ταίριαξε με την φιλοσοφία του νέου τεχνικού της ομάδας του Μαουρίτσιο Ποκετίνιο.

Ο ιδανικός προπονητής

Αυτό είναι και το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Πριν ένα χρόνο η διοίκηση της Σαουθάμπτον αποφάσισε να αντικαταστήσει τον προπονητή “ήρωα” στα μάτια των φίλων της ομάδας, τον Νάιτζελ Ατκινς για να πάρει τον Αργεντινό. Τότε είχε γνωρίσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις, διότι ο Ατκινς ήταν αυτός που είχε ανεβάσει την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ και γενικά είχε κάνει εξαιρετική δουλειά. Μάλιστα αντικαταστάθηκε μετά από ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα (2-2 με την Τσέλσι στο “Στάμφορντ Μπριτζ”) και αυτό είχε εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους φίλους της ομάδας.

Ο Νικόλα Κορτέζε όμως, το αφεντικό της Σαουθάμπτον μίλησε για μία ειλημμένη απόφαση η οποία είχε δρομολογηθεί τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Τότε η αλήθεια είναι ότι η απόφαση έμοιαζε ανεξήγητη. Σήμερα ο Ποκετίνιο ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής στην Αγγλία για τον μήνα Οκτώβριο και αν συνεχίσει έτσι είναι το μεγάλο φαβορί για προπονητής της χρονιάς στην Αγγλία!

Ο Κορτέζε είχε κάνει πέντε ραντεβού μαζί του, είχε μάθει την φιλοσοφία του και τον τρόπο που σκέφτεται πολύ καλά και τον επέλεξε ως τον άνθρωπο που θα οδηγήσει τη Σαουθάμπτον στην καταξίωση. Μάλιστα το βασικό πλεονέκτημα του Ποκετίνιο σύμφωνα με τον Κορτέζε ήταν η οργάνωση και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσει τα ταλέντα.

Η Σαουθάμπτον μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο από εκατομμύρια λίρες που σκορπούν Αραβες και Ρώσοι, σε ένα πρωτάθλημα με μεγαθήρια όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Αρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, ακόμη και η Τότεναμ, είναι ήδη στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή και αν νικήσει στο Λονδίνο την Αρσεναλ θα είναι πρώτη στη βαθμολογία μετά από 12 αγωνιστικές.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι είναι χτισμένη σε τόσο στέρεες και σωστές βάσεις που ακόμη κι' αν δεν τα καταφέρει φέτος, τα επόμενα χρόνια θα το κάνει οπωσδήποτε και θα μας απασχολεί ως η ομάδα – μοντέλο για τον τρόπο με τον οποίο φτάνεις από την διάλυση στην κορυφή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.