Ποια Ρουμανία; Ριο-μανία! (3-1, vids)

Ποια Ρουμανία; Ριο-μανία! (3-1, vids)

bet365

Η Ελλάδα πάτησε την Ρουμανία, χάνοντας ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερο σκορ και την Τρίτη στο Βουκουρέστι σφραγίζει την πρόκριση στο Μουντιάλ!

Οι κινήσεις στη σκακιέρα

Το... κλασσικό 4-3-3 επέλεξε ο Φερνάντο Σάντος για την πιο κρίσιμη αναμέτρηση της «γαλανόλευκης» πορείας προς το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο Πορτογάλος εκλέκτορας επέλεξε τον Καρνέζη κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ τον Χολέμπας, δεξί τον Τοροσίδη και τους Σιόβα-Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας. Μανιάτης, Τζιόλης και Κατσουράνης στον άξονα της μεσαίας γραμμής, αριστερό «φτερό», δεξί ο Σαλπιγγίδης και στην κορυφή της επίθεσης ο Μήτρογλου.

Στην αντίπερα όχθη, ο Βίκτορ Πιτσούρκα που έχασε τελευταία στιγμή τον Ταταρουσάνου, κατέβασε τον «παλιό» Λόμποντ στην εστία της Ρουμανίας, αριστερό μπακ τον Ρατ, δεξί τον Ματέλ και κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Γκόιαν και Γκάρντος. Μπουρτσεάνου και Κοτσίς οι «κόφτες», σε ρόλο επιτελικού ο Στάνκου, δεξί εξτρέμ ο Τόρζε, αριστερό ο Τανάσε και στη κορυφή του 4-2-3-1 ο Μαρικά.

Ένα υπερβατικό ημίχρονο!

Λογικά, δεν υπήρχε ποδοσφαιρόφιλος ανά τον πλανήτη που να πίστευε ότι το Ελλάδα-Ρουμανία θα ξέφευγε από τα «κλειστά», μονότονα και με ελάχιστες φάσεις παιχνίδια που μας έχει συνηθίσει η Εθνική σε αυτή την προκριματική φάση. Είτε έχοντας αντίπαλο την ισχυρή Βοσνία είτε την Λετονία και τους ερασιτέχνες του Λιχτενστάιν. Και, όμως. Ο φωτεινός πίνακας του «Καραϊσκάκη» έδειχνε 2-1 στο 20'! Σκορ κόντρα στην ροή της αναμέτρησης, καθώς αμφότερες οι δύο ομάδες μπήκαν με πρωταρχικό στόχο να προσέξουν την άμυνα τους και να ψάξουν συντηρητικά το γκολ.

Η αρχή του ματς ήταν ιδανική για τους παίκτες του Σάντος! Ένα σχεδόν... τυφλό γέμισμα του Σαλπιγγίδη, όπως έπρεπε με την μπάλα να παίρνει τροχιά προς την πλάτη της ρουμανικής άμυνας, ένα ξεμαρκάρισμα και άψογο τελείωμα του... serial killer Μήτρογλου έβαλαν σε ρόλο οδηγού την πρωταθλήτρια του 2004!

Οι φιλοξενούμενοι πέντα λεπτά αργότερα... πάγωσαν το Φάληρο, καθώς είπαν και «ευχαριστώ» σε μία σειρά ελληνικών λαθών. Λάθος φάουλ του Τοροσίδη, λάθος αντίδραση του Καρνέζη και ο Στάνκου με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έφεραν το ματς στα ίσια.

Όχι για πολύ. Η Ελλάδα στα... καπάκια έβαλε την μπάλα κάτω, Σαμαράς και Τοροσίδης την έκρυψαν και ο Σαλπιγγίδης με κοντινή προβολή την... εμφάνισε στο βάθος της εστίας των Ρουμάνων. Γκολ-αντίδραση μεγάλης ομάδας, γκολ που έδιωξε το άγχος που γέμισε ομάδα και κερκίδα το τέρμα των Ρουμάνων.

Μετά από αυτό το εξωφρενικό για παιχνίδι της Εθνικής ξεκίνημα, ο ρυθμός έπεσε και το παιχνίδι κύλησε όπως ακριβώς θα ήταν εάν δεν είχαν προηγηθεί οι τρεις φάσεις που έκαναν την διαφορά. Πολλά λάθη, σφιχτές άμυνες και παιχνίδι κέντρου...

Την ισοπέδωσε!

Αν το πρώτο μέρος ήταν μια υπέρβαση, το δεύτερο ήταν... όνειρο! Μια Ελλάδα που καμία σχέση δεν είχε με την ομάδα που μας είχε συνηθίσει. Παρά το «μαξιλαράκι» του 2-1, η ομάδα του Σάντος μόνο πίσω δεν έκατσε. Έψαξε και βρήκε και τρίτο τέρμα! Ο Μήτρογλου στο 67' έστειλε την μπάλα στο πλεκτό, σήκωσε στο πόδι το Καραϊσκάκη που σαν να είχε... μυριστεί το γκολ και είχε κάνει... προθέρμανση με «κύμα» λίγα λεπτά πιο πριν και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για το Μουντιάλ με αυτό το 3-1.

Στην συνέχεια, οι Ρουμάνοι υποτίθεται πως έψαχναν το γκολ αλλά η «γαλανόλευκη» ήταν εκείνη που έκανε ότι μπορούσε για το 4-1 που θα έβαζε τέλος στη σεμνή τελετή. Είχε φάσεις, είχε την μεγάλη ευκαιρία στο φινάλε με τον Σαμαρά αλλά η τεσσάρα δεν ήρθε. Παρόλα αυτά το τελικό 3-1 είναι σκορ πρόκρισης και τα υπόλοιπα θα τα δούμε την Τρίτη στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα είναι, πλέον, με το... ενάμιση πόδι στο δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ της ιστορίας της...

MAN OF THE MATCH: Είναι ο άνθρωπος των μεγάλων αγώνων. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Ότι περνούσε από τα... πόδια του! Ασίστ για το 1-0, στέλνοντας την μπάλα εκεί που έπρεπε στον χρόνο που έπρεπε. Πετυχαίνει ένα γρήγορο γκολ.. απάντηση για το 2-1, όντας στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή ενώ στα τελευταία λεπτά είχε γυρίσει σε ρόλο δεξιού μπακ και όποτε χρειάστηκε έδωσε πολύτιμες αμυντικές λύσεις. Έχει και ένα κόψιμο μέσα στην μικρή περιοχή πριν παίκτης της Ρουμανίας βρεθεί μόνος απέναντι από τον Καρνέζη.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Είναι σε τρομακτική κατάσταση. Φτάνει ένα άγγιγμα του, μια στιγμή, για να στείλει την μπάλα στο πλεκτό και το απέδειξε και απόψε στο Καραϊσκάκη. Έπαιζε στην... έδρα του, εξάλλου, ο Κώστας Μήτρογλου και με τα γκολ του άνοιξε τον δρόμο για το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εξαιρετικό τελείωμα για το άνοιγμα του σκορ, διαμορφώνει και το τελικό 3-1 βάζοντας τόσο δύναμη στην μπάλα, η οποία πήρε... μέσα και το πρόσωπο του Γκόιαν που προφανώς δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Τα στόπερ, η λειτουργία των κεντρικών αμυντικών της Εθνικής Ρουμανίας. Έμπαζε νερά, πλημμύρα κανονική για τους Γκόιαν και Γκάρντος, οι οποίοι έγιναν θύμα στις άγριες ορέξεις των Ελλήνων διεθνών. Στο πρώτο τέρμα χάνουν τον Μήτρογλου, όπως και στο τρίτο, ενώ στο δεύτερο ο Σαλπιγγίδης σκοράρει σαν σε προπόνηση. Ήταν η μεγάλη αδυναμία των αντιπάλων μας και την εκμεταλλευθήκαμε στο έπακρο.

Η ΓΚΑΦΑ: Όταν σε παιχνίδι μπαράζ το ένα γκολ μετράει σχεδόν για... διπλό, για τους Ρουμάνους ήταν μεγάλη ιστορία το τέρμα που σημείωσε ο Στάνκου, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την γκάφα του Ορέστη Καρνέζη. Ο διεθνής πορτιέρο, που δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του, είχε λάθος αντίδραση στη σέντρα του γκολ. Δεν βγήκε ενώ θα μπορούσε εύκολα να «καθαρίσει» την φάση, ενώ δέχεται το τέρμα στο δεύτερο δοκάρι και από την κλειστή του γωνία.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Εξαιρετική διαιτησία από τον Πορτογάλο, Προένσα, και τους βοηθούς του. Ο άρχοντας της αναμέτρησης σφύριζε όποτε έπρεπε, άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί με ρυθμό ενώ ο δεύτερος βοηθός, Τιάγκο, αφήνει τον Μήτρογλου στη φάση του 1-0, κρίνοντας την αμφιβολία υπέρ του επιτιθέμενου. Από το ρίπλει φαίνεται πως ο Έλληνας στράικερ είναι... χιλιοστά εκτεθειμένος. Δίκαιη η κόκκινη στον Λάζαρ, σωστά ο πρώτος ακυρώνει το γκολ του Γκέκα στο φινάλε.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Το 1-0 πριν το ματς θα ματς ήταν αρκετό και θα λέγαμε και ωραία. Το τελικό 3-1 είναι σκορ πρόκρισης, είναι το ιδανικό αλλά ήταν τόσο καλή η Εθνική απόψε που θα μπορούσε να βάλει και περισσότερα απέναντι σε έναν αντίπαλο κατώτερο, έναν αντίπαλο που τα είχε χαμένα. Πλέον, με την στοιχειώδη σοβαρότητα την Τρίτη η Ελλάδα θα «κλείσει» θέση για το Μουντιάλ. Από αυτή την Ρουμανία είναι πολύ καλύτερη...

 

Τελευταία Νέα