Αυτοί πηγαίνουν μπαράζ!

Θάνος Σαρρής
Αυτοί πηγαίνουν μπαράζ!

bet365

Λίγο πριν πέσει η αυλαία στα προκριματικά Μουντιάλ, τo gazzetta.gr παρουσιάζει τα δεδομένα για τις δεύτερες που θα δώσουν μάχη πιθανότατα με την Ελλάδα, για πρόκριση μέσω των πλέι οφ στη Βραζιλία.


Η καλύτερη δεύτερη!

Αν ο κανονισμός για πρόκριση απευθείας στο Μουντιάλ του καλύτερου δεύτερου συνέχιζε να ισχύει, όπως γινόταν μέχρι το 2006, όταν και η παγκόσμια Ομοσπονδία το άλλαξε, τότε η Εθνική μας θα πήγαινε κατευθείαν στη Βραζιλία! Ωστόσο, πλέον είναι αναγκασμένη να παλέψει στα μπαράζ, καθώς ο κανονισμός έχει αλλάξει και η UΕFA αποκλείει απλά το χειρότερο δεύτερο από τον όμιλο, με τους υπόλοιπους να δίνουν τη μάχη τους. Αν δεν προκύψουν απρόοπτα, η ομάδα που θα... αποχαιρετήσει πρόωρα είναι η Βουλγαρία.

Οι σίγουροι

Οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι, λοιπόν θα χωριστούν σε ισχυρούς και αδύναμους και στις 21 Οκτωβρίου θα μάθουν τον αντίπαλό τους για μία θέση στην τελική φάση της διοργάνωσης στα Βραζιλία. Τα γκρουπ θα βγουν με βάση την κατάταξη της FIFA και μέχρι στιγμής σίγουρη παρουσία στον όμιλο των δυνατών έχουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κροατία. Με την Ρωσία πρώτη, η ομάδα του Πάουλο Μπέντο υποδέχεται το Λουξεμβούργο, ωστόσο... ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει για το λάθος του τερματοφύλακα Πατρίσιο στο 85' της αναμέτρησης με το Ισραήλ, που έφερε το ματς στο 1-1 και κράτησε τους Πορτογάλους σε απόσταση τριών βαθμών από την «Αρκούδα».

Ο ίδιος ο προπονητής της ιβηρικής ομάδας παραδέχθηκε ότι πλέον κοιτάζουν τα μπαράζ, ενώ δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ρονάλντο και τον Πέπε. Βέβαια, όλα αυτά δεδομένου ότι η Ρωσία θα περάσει χωρίς απώλειες από το Αζερμπαϊτζάν, όπως και αναμένεται να γίνει. Την ευκαιρία να πιέσει για την κορυφή έχασε όμως και η Κροατία. Ηττήθηκε 2-1 από το πανίσχυρο Βέλγιο και έμεινε δεύτερη, έχοντας απόσταση 6 βαθμών από την τρίτη Σερβία. Το ματς με τη Σκωτία είναι βαθμολογικά αδιάφορο, αφού και η ομάδα του Στίματς σκέφτεται ήδη την κλήρωση.

Η ανοιχτή θέση

Μία θέση λοιπόν απομένει ανοιχτή για τους ισχυρούς. Η Σουηδία, η οποία υποδέχεται χωρίς τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τους Γερμανούς, θέλει νίκη ή ισοπαλία για να την «κλειδώσει». Οι Σκανδιναβοί κατάφεραν με ανατροπή να κερδίσουν τους Αυστριακούς, ενώ έχασαν τον «Ίμπρα» με κίτρινη κάρτα. Τα «πάντσερ» πάντως δεν είναι αδιάφορα σε κανένα ματς, με τον Σίρλε να δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλουν τη νίκη.

Σε περίπτωση ήττας της Σουηδίας, τότε τη θέση της θα πάρει η Ουκρανία, που παίζει στο Σαν Μαρίνο των... μηδέν βαθμών! Αν φυσικά δεν καταλήξει πρώτη! Για να συμβεί αυτό, πρέπει η Αγγλία να γκελάρει απέναντι στην Πολωνία στο Γουέμπλεϊ, με την αναμέτρηση να θυμίζει εκείνη του 1973, τότε που οι Πολωνοί με τον τρομερό τερματοφύλακα Γαν Τομασζόφσκι να πιάνει τα πάντα είχαν αφήσει τους Άγγλους εκτός Μουντιάλ!

Οι αδύναμοι

Τις υπόλοιπες θέσεις, αν δεν υπάρξει η έκπληξη, αναμένεται να καταλάβουν η Γαλλία, η Ρουμανία ή η Τουρκία και η Ισλανδία ή η Σλοβενία. Οι Ισλανδοί είναι έναν βαθμό πάνω από τους Σλοβένους και παίζουν στην έδρα της Νορβηγίας, η οποία έχει χάσει το τρένο. Από την πλευρά τους, οι Σλοβένοι αντιμετωπίζουν την Ελβετία. Αν φέρουν ισοπαλία, χάσει η Ισλανδία και κερδίσει η Βουλγαρία με τρία γκολ διαφορά την Τσεχία τότε βγαίνουν δεύτεροι και... αποκλείονται ως χειρότεροι, θέση που προς το παρόν κατέχουν οι Βούλγαροι.

Στον τέταρτο όμιλο, Τουρκία και Ρουμανία ισοβαθμούν στους 16 βαθμούς και η Ουγγαρία ακολουθεί στους 14 περιμένοντας... διπλή γκέλα! Η γειτονική μας χώρα υποδέχεται την αδιάφορη βαθμολογικά Ολλανδία, η οποία όμως ήταν... επίσης αδιάφορη όταν έριξε οκτώ στην Ουγγαρία! Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ πάντως έχει κάνει μεγάλη αντεπίθεση και δείχνει αποφασισμένη να πάρει αυτή τη θέση στα μπαράζ.

Αν μείνει ισόβαθμη με τη Ρουμανία, κερδίζει αυτή την δεύτερη θέση, ωστόσο οι Βαλκάνιοι υποδέχονται την προτελευταία Εσθονία και θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις πιθανότητές τους. Απλά, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς. Σε περίπτωση δε που χάσουν και οι δύο, τότε η Ουγγαρία, που θέλει νίκη με την Ανδόρα για να συνέλθει και από το 8-1 με τους οράνιε, παίρνει το εισιτήριο!

 

Τελευταία Νέα