Το ποδόσφαιρο που δημιουργεί πολιτισμό!

Δημήτρης Βέργος
Το ποδόσφαιρο που δημιουργεί πολιτισμό!

bet365

Το gazzetta.gr βρέθηκε το Σάββατο στον τελικό κυπέλλου του πρωταθλήματος ανεξάρτητου ποδοσφαίρου στη Βάρη, όπου η Cobra κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας με 4-2 του Παγκρήτιου.

Ο τελικός του κυπέλλου σηματοδότησε και τη λήξη της φετινής αγωνιστικής σεζόν με την ομάδα της Cobra να κάνει το νταμπλ καθώς ήδη είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Νωρίτερα από τον μεγάλο τελικό έλαβε χώρα ο μικρός τελικός μεταξύ των ομάδων Class και Αστέρας Ηλιουπόλεως, με τον Αστέρα να επικρατεί στα πέναλτι με 5-4, αφού η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 2-2.

Εκτός από τον τελικό του κυπέλλου του ανεξάρτητου πρωταθλήματος, διεξήχθη και ο τελικός κυπέλλου ήθους, στο οποίο παίρνουν μέρος οι ομάδες του πρωταθλήματος που βρίσκονται ψηλά στον πίνακα του fair play. Εκεί κυπελλούχος αναδείχθηκε η ομάδα του Ατρόμητου Διονύσου επικρατώντας της Ίμβρου με 1-0. Παράλληλα με τον μεγάλο τελικό διεξήχθη και ο τελικός του mini cup της τρίτης κατηγορίας του ανεξάρτητου πρωταθλήματος όπου η ΑΕΚ 96ʼ πανηγύρισε τη νίκη με 2-1 απέναντι στην ομάδα του Παπάγου.



Μετά τη λήξη των αναμετρήσεων ακολούθησε η απονομή των κυπέλλων στις νικήτριες ομάδες των τελικών, των πρωταθλημάτων καθώς και σε ποδοσφαιριστές των σωματείων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Τι είναι το ανεξάρτητο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου;

Το ανεξάρτητο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (www.anexartito.gr) που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στις ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις FousDeFoot είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και αποτελείται από 60 ερασιτεχνικά σωματεία, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες. Ιδρύθηκε το 1977 από τον Γιώργο Πλουσή και αρχικά στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Εν συνεχεία με το κλείσιμο των εγκαταστάσεων για το κοινό το πρωτάθλημα μεταφέρθηκε σε δημοτικά περιφερειακά γήπεδα και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Η έλλειψη σταθερής βάσης αποτελούσε πρόβλημα και γιʼ αυτό ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Αθλητικών Ομάδων Αττικής, Γιώργος Πλουσής μαζί με τον γιο του Χάρη δημιούργησαν το 2009 τις σύγχρονες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις του FousDeFoot στη Βάρη (Τριπτολέμου 42) προκειμένου να στεγάσουν το πρωτάθλημα.



Όπως αναφέρει ο κύριος Πλουσής στο gazzetta.gr η αγάπη του για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του πρωταθλήματος, το οποίο παρότι ερασιτεχνικό διαθέτει οργάνωση και συνέπεια καλύτερη κι από επαγγελματικών πρωταθλημάτων. «Το πρωτάθλημα αυτό ξεκίνησε με αγάπη προς το ανεξάρτητο ποδόσφαιρο. Στην αρχή έπαιρναν μέρος τέσσερις ομάδες και μέσα σε λίγα χρόνια αυξήθηκαν σταδιακά με κίνητρο την αγάπη, το πείσμα και τη θέληση για το ποδόσφαιρο. Το πρωτάθλημα είναι άριστα οργανωμένο και οι νέες ομάδες που θέλουν να συμμετέχουν θα πρέπει να είναι άριστα οργανωμένες και να είναι τυπικές σε κάθε αγωνιστική. Το πρόγραμμα κάθε αγωνιστικής σεζόν βγαίνει το καλοκαίρι αμέσως με τη λήξη των πρωταθλημάτων και κάθε ομάδα γνωρίζει τη μέρα και την ώρα διεξαγωγής των αγώνων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου».

Η διοργάνωση του ανεξάρτητου αυτού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος προάγει επίσης τις αξίες και τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι και πάνω σε αυτή τη βάση διεξάγεται και ο ξεχωριστός θεσμός του κυπέλλου ήθους, όπου οι ομάδες με τις λιγότερες κάρτες και ποινές παίρνουν μέρος σε αυτό. «Κάθε Δευτέρα οι 60 εκπρόσωποι των ομάδων μαζεύονται και συζητάμε τα φύλλα αγώνων της αγωνιστικής με την παρουσία αθλητικού δικαστή», προσθέτει ο Πλουσής.

Η οικονομική κρίση χτυπάει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Το ανεξάρτητο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δυστυχώς δεν μένει ανεπηρέαστο από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Αποτελεί κι αυτό μέρος της κοινωνίας που ζούμε και όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν με τις δικές τους οικονομικές δυνάμεις να το κρατήσουν ζωντανό παίρνοντας δύναμη από την αγάπη τους για την μπάλα.

Ο Φίλιππος Κανταράκης, ο ιδρυτής της Cobra, μιας ομάδας που ξεκίνησε το 1981 στον Βύρωνα από το όνειρο μιας παρέας πιτσιρικάδων που έπαιζαν ποδόσφαιρο στα στενά των γειτονιών της περιοχής, τονίζει στο gazzetta.gr πως «η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σίγουρα τη σημερινή εποχή υπάρχουν καλύτερες εγκαταστάσεις καθώς παλιότερα παίζαμε στα χώματα και στις αλάνες, ωστόσο η έλλειψη χρημάτων δημιουργεί μια σημαντική πληγή για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό». Ο συμπαίκτης του στην Cobra, Χρήστος Αποστολόπουλος, προσθέτει: «Τα παιδιά που αγωνίζονται πολύ δύσκολα βάζουν χρήματα από την τσέπη τους. Εμείς ωστόσο θα συνεχίσουμε για την παρέα και την αγάπη μας για το αγνό ποδόσφαιρο που δημιουργεί πολιτισμό».



Την άποψή τους συμμερίζονται συμμετέχοντες και των υπολοίπων ομάδων που παίρνουν μέρος στο ανεξάρτητο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο Γιώργος Ματσαμάκης, προπονητής και πρόεδρος του Παγκρήτιου, συντηρεί αποκλειστικά με τα δικά του οικονομικά μέσα το σωματείο από το 2005, κάτι που από μόνο του δείχνει τις δυσκολίες των ερασιτεχνικών εγχειρημάτων. «Στην κρίση υποφέρουν ομάδες όπως οι δικές μας που αποτελούνται από πιτσιρικάδες και ανέργους», αναφέρει στο gazzetta.gr. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κατσίκης, τερματοφύλακας του Ατρόμητου Διονύσου, προσθέτει: «Ο καθένας μας βάζει ό,τι μπορεί και βοηθάμε να βγει η χρονιά. Ενισχύουμε οικονομικά από μόνοι μας το σωματείο σε οργανωτικά θέματα, αγορά εξοπλισμού, ρουχισμό. Φίλοι που θα μπορούσαν να έρχονται και να παίζουν δεν μπορούν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης».



Η αγάπη για τη φανέλα

Το ανεξάρτητο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου επιβιώνει μέσα στις δυσκολίες της κρίσης. Αυτό που το τροφοδοτεί κύρια είναι η δίψα για το ποδόσφαιρο και η αγάπη για τη φανέλα, συστατικά στοιχεία του ποδοσφαίρου μιας άλλης εποχής, όταν δεν υπήρχαν τα ακριβά συμβόλαια και το χρήμα. «Ο καθένας που παίζει στις ερασιτεχνικές αυτές ομάδες αγωνίζεται για τη φανέλα καθώς το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα αποτελείται ουσιαστικά από ομάδες φίλων», τονίζει ο Κατσίκης, με τον Ματσαμάκη να προσθέτει: «Μακάρι η φιλοσοφία του ερασιτεχνισμού να υπήρχε παντού στο ποδόσφαιρο. Το πάθος, το μεράκι και το χόμπι δεν πληρώνονται. Τα παιδιά αθλούνται και παίζουν ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάνε».

Το ποδοσφαιρικό στίγμα μιας άλλης εποχής που αναβιώνει μέσα από το ανεξάρτητο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς και για τον Τάκη Ντούρλαρη, τον προπονητή και υπεύθυνο της Ίμβρου, μιας ομάδας που ιδρύθηκε το 1972 από τον ξεριζωμένο ελληνισμό του νησιού. «Η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο και η θέλησή μας να το μεταβιβάσουμε και στις επόμενες γενιές, είναι αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Με το πρωτάθλημα αυτό αναγεννιέται το ελεύθερο ποδόσφαιρο, ένα ποδόσφαιρο ανοικτό σε όλους που αγαπούν την μπάλα», υπογραμμίζει ο Ντούρλαρης.


Οι στόχοι για το μέλλον

Με όπλο το μεράκι για το ποδόσφαιρο το ανεξάρτητο πρωτάθλημα συνεχίζει την πορεία του παρά τα εμπόδια που υπάρχουν. Ποιοι ωστόσο είναι οι στόχοι για το μέλλον; Επιθυμία του ιδρυτή της διοργάνωσης, Γιώργου Πλουσή, είναι η δημιουργία μίας μεγάλης Ένωσης με τη συμμετοχή όσων περισσότερων ομάδων του λεκανοπεδίου της Αττικής γίνεται. «Ποτέ δεν μου άρεσε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είμαι εραστής του καθαρού ανεξάρτητου ποδοσφαίρου. Από τότε που το άθλημα εμπορευματοποιήθηκε έχασε και τη ρομαντικότητά του. Το όραμά μου είναι μια μεγάλη Ένωση που να απαρτίζεται αν είναι δυνατό από 150 ομάδες, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα μικρά πρωταθλήματα από όλη την Αττική. Έτσι το ανεξάρτητο ποδόσφαιρο θα μεγαλώσει».

 

Τελευταία Νέα