«Δεν τους ένοιαζε αν θα πέσει η ΑΕΚ»

«Δεν τους ένοιαζε αν θα πέσει η ΑΕΚ»

Gazzetta team
«Δεν τους ένοιαζε αν θα πέσει η ΑΕΚ»

bet365

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι όσος καιρός και να έχει περάσει ο υποβιβασμός της ΑΕΚ δεν «χωνεύεται εύκολα», δήλωσε ότι θα ήθελε να μείνει στην ομάδα και αναφέρθηκε στις ευθύνες για την κατάληξη της Ένωσης.

Ο τερματοφύλακας της Ένωσης παραχώρησε συνέντευξη στην «Ώρα των Σπορ», όπου αναφέρθηκε στις τραγικές μέρες της ομάδας, κατέθεσε τις προτάσεις του για την καλύτερη λύση και άφησε αιχμές για όσους δεν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να σωθεί η ΑΕΚ.

Αναλυτικά:

Έχουν περάσει πλέον αρκετές μέρες από εκείνη την καταστροφική Κυριακή στο Περιστέρι. Έχεις καταφέρει να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί στην ΑΕΚ;

«Όσος καιρός και αν περάσει όσο και να το συνειδητοποιήσεις, δεν είναι εύκολο να το πιστέψεις και να το αποδεχθείς. Η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ και είναι τεράστιο μέγεθος. Όπως και να έχει είναι λυπηρό. Και για την προσπάθεια που κάναμε όλοι εμείς οι παίκτες αλλά κυρίως και για τον κόσμο που ερχόταν και μας στήριζε μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι».

Τι ήταν το πρώτο που σκέφτηκες μόλις έληξε το ματς με τον Ατρόμητο;

«Δεν ήθελα να το πιστέψω. Προσπαθούσα να πω ότι έχουμε κάποιες βάσιμες πιθανότητες να παραμείνουμε, ότι υπάρχει ακόμα κάτι που να μπορεί να γίνει. Θεωρούσα ότι δεν έγινε αυτό που έβλεπα, ότι κάτι θα γίνει και θα παραμείνει η ΑΕΚ στην Σουπερλίγκα. Ότι κάτι θα βρεθεί και η ΑΕΚ θα παραμείνει».

Στα τέσσερα τελευταία ματς του πρωταθλήματος η ΑΕΚ με μια νίκη θα είχε σωθεί, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα. Τι έφταιξε και έγινε αυτό;

«Πιστεύω είχε αρχίσει η πίεση να διογκώνεται. Όταν έχεις υπό συνθήκες τέτοιες πίεσης την πλειοψηφία των παικτών να μην έχει συνηθίσει σε τέτοιους είδους καταστάσεις τεράστιας πίεσης και όταν δεν υπάρχει και κάποιος να σε προστατέψει και να διαχειριστεί την πίεση, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όσο καλός ποδοσφαιριστής και αν είσαι. Η πίεση και το άγχος οδηγούν δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια για να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις».

Θεωρείς πως στο κρίσιμο ματς με τον Πανθρακικό, οι παίκτες της ΑΕΚ και ειδικά οι νεαροί, λύγισαν από το άγχος;

«Όταν κατά την διάρκεια της σεζόν έχεις μπροστά σου πολλά παιχνίδια, ακόμα και αρνητικά να είναι τα αποτελέσματα, δεν υπάρχει τόσο άγχος. Θεωρείς πως έχεις το περιθώριο και να βελτιωθείς και να πάρεις κάποια αποτελέσματα και να διορθώσεις όποιες ζημιές γίνονται. Όταν φτάνεις όμως στο τέλος και πρέπει να πάρεις οπωσδήποτε μια νίκη σ’ ένα ματς καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για να διορθώσεις στην συνέχεια όποιο λάθος έχει γίνει, είναι δύσκολο να αντεπεξέλθεις και να διαχειριστείς την κατάσταση, ειδικά όταν είσαι νεαρός και άπειρος».

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το ματς με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Τι συνέβη τελικά τότε;

«Η προετοιμασία μας για το παιχνίδι είχε προβλήματα. Δεν κύλησε ομαλά. Διάφορες καταστάσεις πριν από το παιχνίδι, οδήγησαν ώστε να μην μπούμε με καθαρό μυαλό στο ματς. Και αυτό φάνηκε. Δεν υπήρχαμε στο ματς».

Στα τελευταία κρίσιμα ματς, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως έλλειψε το πάθος από την ομάδα. Τι γνώμη έχεις;

«Δεν μπορώ να το πω γιατί ο κάθε ποδοσφαιριστής διαχειρίζεται διαφορετικά καταστάσεις και αντιδρά διαφορετικά. Η θέληση και η προσπάθεια υπήρχε. Φαινόταν στην προπόνηση. Αλλά όταν μπήκαμε στο γήπεδο, αυτή η θέληση δεν βγήκε. Δεν πιστεύω όμως πως υπάρχει παίκτης που δεν ήθελε να δώσει το 100% και που δεν ήθελε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να πάρουμε τα ματς. Απλώς αυτό το πάθος και αυτή η θέληση που υπήρχε στις προπονήσεις, δεν βγήκε στο γήπεδο και τα παιχνίδια».

Είχες πει όταν ο Λίνεν έχασε τα αποδυτήρια. Πότε συνέβη αυτό και πόσο επηρέασε την ομάδα;

«Ο Λίνεν ήταν ένας προπονητής που όντως βοήθησε από την στιγμή που ήρθε. Άλλαξε ελαφρώς η εικόνα της ομάδας. Ήμασταν λίγο πιο οργανωμένοι. Όταν όμως έχεις 30 διαφορετικούς χαρακτήρες μέσα στην ομάδα, με διαφορετικές αντιδράσεις, πρέπει να μπορεί ο προπονητής να διαχειριστεί καταστάσεις με έξυπνο και ειδικό τρόπο. Σε ορισμένες καταστάσεις δεν το έκανε αυτό ο Λίνεν. Λόγω φιλοσοφίας ή λόγω νοοτροπίας, δεν το έκανε. Και γι αυτό και φτάσαμε στο σημείο να δημιουργηθούν δυο στρατόπεδα. Ο προπονητής από την μια και οι παίκτες από την άλλη μεριά. Και αυτό προφανώς δεν είναι καλό για καμία ομάδα να συμβαίνει».

Έχεις βγει πολλές φορές μπροστά κατά την διάρκεια της σεζόν για να πεις κάποια πράγματα. Θεωρείς πως έπρεπε να το είχες κάνει περισσότερες φορές; Ένιωσες κάποιες φορές πως ήσουν ο μόνος που το έκανε;

«Προσπάθησα να κάνω αυτό που έπρεπε. Δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς ευθύνη στα παιδιά γι αυτό που έγινε φέτος. Προσπάθησα να τους προστατέψω, να είμαι ο κυματοθραύστης. Όσες φορές μου ζητήθηκε το έκανα. Όποτε έβλεπα πως χρειαζόταν, το έκανα. Αλλά από την άλλη δεν ήθελα και να φαίνεται πως είμαι γραφικός, πως μιλάω μόνο εγώ ή προσπαθώ να καπελώσω καταστάσεις. Δεν ήμουν πάντως μόνο εγώ που έβγαινε και μιλούσα. Υπήρχαν και άλλοι. Και δεν θέλω να καταλογίσω σε κανέναν ευθύνες. Όλοι προσπαθήσαμε»

Αν είχε δεχθεί ο Δέλλας την πρόταση που του είχε γίνει τον Οκτώβρη για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;

«Πιστεύω ναι. Δεν τον ήξερα ως προπονητή, τον είχα γνωρίσει όμως ως συμπαίκτη. Ήξερα πως είναι ένας άνθρωπος με φοβερή προσωπικότητα. Το είχε δείξει και ως παίκτης και μέσα στα αποδυτήρια. Ως προπονητής οι ιδέες του είναι καινούργιες. Η προπόνηση του ήταν πολύ καλή. Υπήρξε άλλο κλίμα στην ομάδα, παρά το γεγονός πως δεν βγήκε στα αποτελέσματα. Αν είχε χρόνο να περάσει αυτά που ήθελε, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα».

Είναι γνωστό και δεδομένο πως ήσασταν μόνοι σας ολόκληρη την χρονιά. Τι ήταν αυτό που έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην ομάδα, η απουσία της διοίκησης ή η παρουσία με… ψεύτικες υποσχέσεις για το μέλλον;

«Ο συνδυασμός πιστεύω. Τα περί υποσχέσεων και περί λύσεις, τα είχαμε ακούσει χίλιες φορές τα ίδια. Κανείς δεν έδινε σημασία στις υποσχέσεις. Αλλά η απουσία σε συγκεκριμένα γεγονότα και η μη προστασία, ήταν το πιο απογοητευτικό. Αν άλλες φορές και άλλες χρονιές χρειαζόμασταν μια φορά προστασία από την διοίκηση, φέτος το χρειαζόμασταν δέκα. Και φυσικά αυτό δεν υπήρξε».

Υπήρξε κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν που και εσύ και οι συμπαίκτες σου είπατε «φτάνει, δεν αντέχω άλλο»;

«Πολλές φορές το είπαμε. Την ώρα εκείνη και πάνω στα νεύρα λέγονται πολλά πράγματα. Μετά τα σκέφτεσαι με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Και μετά πάντα αποφασίζαμε να συνεχίσουμε. Αυτό που εγώ σκεφτόμουν, ήταν πως ήθελα να τελειώσω αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησα και να μην την αφήσω στην μέση».

Πέρυσι το καλοκαίρι έφυγαν πολλοί παίκτες, αλλά εσύ έμεινες. Και πάλι τον Γενάρη έφυγαν κάποιοι αλλά εσύ όχι. Κοιτώντας τώρα πίσω, το μετάνιωσες;

«Όχι. Έμεινα γιατί πίστευα πως κάτι καλό μπορεί να βγει για την ΑΕΚ. Και Ακόμα το πιστεύω. Κάποιοι σκέφτονται διαφορετικά. Δεν μου αρέσει να φεύγω τρέχοντας όταν υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση. Προσπάθησα να την ανατρέψω. Όλοι μαζί προσπαθήσαμε. Εξακολουθώ να θεωρώ ακόμα και μετά απ’ όλα όσα έγιναν, πως με τις κατάλληλες συνθήκες, όλο αυτό μπορεί να βγει και σε καλό.

Ο Δέλλας είπε ότι πρέπει να φανεί αν αυτό που συνέβη στην ΑΕΚ, ήταν έγκλημα εκ προμελέτης. Εσύ τι λες;

« Ο Δέλλας λέει λίγα και αυτά που λέει έχουν βαρύτητα. Και όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Δεν γίνεται να μην το σκέφτεται κανείς και αυτό (σ.σ. πως ήταν έγκλημα εκ προμελέτης). Από εκεί και πέρα υπάρχουν άνθρωποι να το ψάξουν και να το βρούν. Θα πρέπει να βρεθούν αυτοί που το έχουν κάνει. Μέχρι να υπάρχουν αποδείξεις όμως, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν».

Ζώντας την κατάσταση από μέσα, ένιωσες πως κάποιοι εντός ή εκτός της ομάδας ήθελαν να ρίξουν την ΑΕΚ;

«Αυτή η άποψη υπάρχει για καιρό στην ομάδα. Ένιωσα πως κάποιοι δεν ήθελαν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να μην πέσει η ΑΕΚ. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό. Υπήρξαν κάποιοι που δεν τους ενδιέφερε πολύ αν θα έπεφτε ή όχι η ομάδα».

Το κακό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στον προγραμματισμό ή κατά την διάρκεια της σεζόν που δεν διορθώθηκαν κάποια πράγματα;

«Όταν ξεκινάς στραβά κάτι και ξεκινάς κάτι λάθος και το συνεχίζεις, έχεις αυτό το αποτέλεσμα. Μια στραβή σεζόν δεν οφείλεται σ’ ένα μόνο λάθος. Όταν κάνεις το ένα λάθος μετά το άλλο, είναι μοιραίο κάποια στιγμή να καταλήξεις εδώ που κατέληξες».

Πλήρωσε η ΑΕΚ και την λογική «ΑΕΚ είμαστε, δεν πέφτουμε»;

«Αυτό ακουγόταν συνέχεια. ΑΕΚ είσαι δεν πέφτεις. Και σ’ έναν βαθμό το πληρώσαμε. Φυσικά ως ΑΕΚ έχεις μεγάλη βαρύτητα. Αλλά όταν είσαι έντεκα εναντίον 11 είναι αλλιώς. Αν ήταν τόσο απλό, θα έμπαιναν οι φανέλες της ΑΕΚ μόνο στο γήπεδο και θα κέρδιζαν. Δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό, αλλά έπαιξε ρόλο και αυτή η νοοτροπία».

Αν σε ρωτούσαν γιατί έπεσε η ΑΕΚ, πως θα απαντούσες με μια μόνο φράση;

«Με μια φράση είναι δύσκολο να το απαντήσεις. Γιατί δεν ήθελε πολύς κόσμος να μείνει. Δεν ένοιαζε σε αρκετό κόσμο, αν θα πέσει»

Αν κοιτούσες στα μάτια τον κόσμο της ΑΕΚ, τι θα του έλεγες;

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και για πέρυσι αλλά κυρίως για φέτος. Φέτος ήταν δυο φορές πιο κοντά μας ο κόσμος. Και παρά τις συνθήκες, ήξερε την κατάσταση και μας στήριξε από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ματς. Έχει κάνει τρομερή υπομονή ο κόσμος, έχει περάσει πολλά. Και με τέτοιο κόσμο, δεν νομίζω πως ομάδα σαν την ΑΕΚ μπορεί να φοβάται ακόμα και καταστάσεις υποβιβασμού. Οι ομάδες κυρίως αποτελούνται από τον κόσμο. Οι παίκτες και οι προπονητές έρχονται και φεύγουν. Η ΑΕΚ είναι ο κόσμος. Και όταν υπάρχει τέτοιος κόσμος, η ΑΕΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα»

Ποια θα ήταν η ιδανική λύση για την ΑΕΚ;

«Για μένα η ιδανική λύση θα ήταν να δικαιωθεί, να μείνει στην Σουπερλίγκα και να αναλάβει κάποιος με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και να την νοικοκυρέψει. Δεν είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα, αν υπάρχει κάποιος που να μπορέσει να βρει λύση με τα χρέη . Να βρεθεί λύση και να γίνει αυτό που έγινε φέτος, ένα μεγάλο μάθημα. Από εκεί και πέρα για να υπάρξει άλλη λύση, πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Κάποιος με πλάνο και όραμα, ο οποίος θα αναλάβει να το προχωρήσει. Να πουν πως σε τρια χρόνια η ΑΕΚ θα είναι διαφορετική».

Είναι μια λύση για την ΑΕΚ η Γ’ εθνική ή είναι πολλοί οι κίνδυνοι;

«Έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις. Αν μπει σ’ αυτόν τον δρόμο χωρίς κάποιον να την στηρίξει, θα έχει πολλούς κινδύνους. Όχι να χαθεί, αλλά να περιπλανιέται και να βολοδέρνει στις μικρές κατηγορίες. Αν κάποιος αναλάβει να τρέξει αυτό το θέμα και μείνει δίπλα στην ομάδα με δυνατή οικονομική επιφάνεια, μπορεί να είναι και η λύση για να γυρίσει η ΑΕΚ δυνατή και υγιής».

Θα έμενες στην ΑΕΚ;

«Θα έμενα στην ΑΕΚ. Είναι πολλές οι προϋποθέσεις. Κανείς δεν θέλει να ζήσει ίδιες καταστάσεις όπως οι φετινές. Έκατσα όμως μέχρι τώρα, έχω περάσει πολλά και όταν περνάς τόσο άσχημες καταστάσεις, δένεσαι με την ομάδα και την πονάς. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος παίκτης, όταν πάρει τις κατάλληλες προοπτικές και τις συνθήκες, που δεν θα θέλει να μείνει στην ΑΕΚ ανεξάρτητα από την κατηγορία που θα παίζει. Διότι η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ. Έχει τεράστια δυναμική και μπορεί να είναι δελεαστική, ακόμα και στην Γ’ εθνική. Για οποιονδήποτε παίκτη και όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται ήδη στην ΑΕΚ»

Υπάρχουν στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Υπάρχουν πολλές στιγμές που όλοι μας δεν θα την ξεχάσουν. Υπήρχαν στιγμές που δεν είχα ξαναζήσει. Ειδικά το ματς με τον Πανθρακικό, είναι κάτι που θα μείνει για πάντα. Όσα και αν έχεις δει στο ποδόσφαιρο και όσα και αν έχεις ζήσει, τέτοια πράγματα δεν τα ξεχνάς και δεν θες να τα ξαναζήσεις».

Ποιος νομίζεις πως πρέπει να ζητήσει την μεγαλύτερη συγνώμη από τον κόσμο, οι παίκτες, η διοίκηση ή οι μέτοχοι;

«Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης. Και πρέπει να πούμε μια συγγνώμη στον κόσμο. Σε ποσοστό οι ποδοσφαιριστές έχουν το μικρότερο μερίδιο και ειδικά τα νέα παιδιά δεν έχουν καθόλου. Έδωσαν τα πάντα, μέσα από αντίξοες συνθήκες. Έχουν γίνει πολλά και υπάρχουν πολλοί που πρέπει να πουν όχι μόνο μια, αλλά πολλές συγνώμες στον κόσμο. Όχι μόνο από φέτος. Εκείνοι που έφεραν την ΑΕΚ στην φετινή χρονιά. Αν σωζόταν η ομάδα φέτος, και συνέχιζε έτσι του χρόνου, πάλι θα έφτανε στο σημείο να πέσει. Με την κατάσταση που υπήρχε, ουσιαστικά υπήρχε ημερομηνία λήξης. Δεν υπήρχε επιστροφή».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα