Ο ψυχολόγος που «θάφτηκε» σε 60 λεπτά και «αναστήθηκε» στο Βόλο

Ο ψυχολόγος που «θάφτηκε» σε 60 λεπτά και «αναστήθηκε» στο Βόλο

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο ψυχολόγος που «θάφτηκε» σε 60 λεπτά και «αναστήθηκε» στο Βόλο

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Ζοάο Νούνες, το μοναδικό "κέρδος" του Παναθηναϊκού από το ματς στον Βόλο, έναν παίκτη που είναι ξεχωριστός για πολλούς λόγους, αλλά λίγο έλειψε να... "θαφτεί" μετά από ένα "καταστροφικό" 60λεπτο...

Ολυμπιακός - Ερ. Αστέρας με σούπερ προσφορά* & Novi Specials (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Tα αγγλικά του είναι καλύτερα από του Κριστιάνο Ρονάλντο. Κι ας μην έχει παίξει ποτέ στην Αγγλία, όπως ο διασημότερος συμπατριώτης του ποδοσφαιριστής. Τα βιβλία που έχει διαβάσει στα 24 χρόνια του οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές (ακόμα και των νεότερων γενεών που θεωρούνται και είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι) δεν τα διαβάζουν σε μια ζωή ολόκληρη. Το, δε, πτυχίο ψυχολογίας σπανίζει... γενικώς. Οχι μόνο μεταξύ ποδοσφαιριστών. Οχι μόνο μεταξύ Ελλήνων ποδοσφαιριστών όπου οι πτυχιούχοι είναι δυσεύρετοι ανεξαρτήτως ειδικότητας και τομέα. Πτυχίο ψυχολογίας σπανίζει σε αθλητές οποιουδήποτε σπορ! Και δη στα 24 ενός αθλητή. Ομως ο Παναθηναϊκός δεν απέκτησε τον Ζοάο Νούνες ούτε επειδή είναι σπουδαγμένος, ούτε επειδή μιλάει άπταιστα αγγλικά ούτε επειδή είναι έξυπνος. Τον πήρε ως μια εναλλακτική επιλογή για τις θέσεις του στόπερ και του δεξιού μπακ – χαφ. Και λίγο έλειψε να τον "εξαφανίσει"...

ΗΡΘΕ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ, ΜΕ 82 ΜΑΤΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΕΖΟΝ

Ηρθε το καλοκαίρι στην Ελλάδα ως ελεύθερος από τη Λέχια Γκτανσκ, με την οποία κατέκτησε και το Κύπελλο πέρυσι, στον τελικό εναντίον της Γιαγκελόνια (1-0). Της ομάδας που είχε ήδη πουλήσει στον ΠΑΟΚ τον Κάρολ Σφιντέρσκι των 8 γκολ σε 17 ματς στον πολωνικό πρώτο γύρο. Ήταν αυτή η κούπα η πρώτη κορυφή της καριέρας του. Μια καριέρας που ξεκίνησε από την Ακαδημία της Μπενφίκα, εξελίχθηκε με συμμετοχές σε όλες τις “μικρές” εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας, αλλά δεν συνεχίστηκε ποτέ στη χώρα του. Ο πανύψηλος Πορτογάλος δεν έχει παίξει ούτε σε ένα ματς επαγγελματικής κατηγορίας στην πατρίδα του! Ξενιτεύτηκε πολύ μικρός, μόλις στα 21 του.

Πρώτη χρονιά, στόπερ. H Λέχια τερματίζει στην τέταρτη θέση και χάνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο στα play offs, σε τριπλή ισοβαθμία.

Δεύτερη σεζόν, πάλι στόπερ, με σποραδικές συμμετοχές ως αμυντικός μέσος. Η Λέχια πουλάει τρεις παίκτες (μεταξύ των οποίων και τον Μιλίνοβιτς – Σάβιτς στη Λάτσιο αντί 2,6 εκατ. Ευρώ), άλλοι φεύγουν ως ελεύθεροι, η ομάδα αλλάζει και καταποντίζεται! Τερματίζει στην 14η θέση και γλυτώνει τον υποβιβασμό στα play offs.

Τρίτη χρονιά, η καλύτερή του, ως δεξιός μπακ – χαφ, ελάχιστες συμμετοχές ως στόπερ. Η Λέχια Γκντανσκ τερματίζει στην κορυφή της regular season, ισόβαθμη με την Λέγκια Βαρσοβίας και χάνει τον τίτλο στα play offs. Kατακτά, όμως τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας της: Κύπελλο, όπως και το 1983.

Ο Νούνες φεύγει από το θέρετρο του Γκντανσκ και έρχεται στη Γλυφάδα. Από θάλασσα σε θάλασσα. Και από πράσινα σε πράσινα! Είναι ένας από τους λίγους νέους παίκτες του Παναθηναϊκού που παίρνουν μέρος σχεδόν σε όλα τα ματς προετοιμασίας. Και ως στόπερ και ως αμυντικός μέσος. Ο Πούγγουρας έχει “καπαρώσει” τη μια θέση στο κέντρο της άμυνας, ο Πορτογάλος παίζει βασικός στο τελευταίο φιλικό εναντίον της Ξάνθης στο ΟΑΚΑ (3-0) και όλοι περιμένουν ότι θα κάνει ντεμπούτο στη Λαμία. Ο Γιώργος Δώνης, όμως, δεν θέλει άμεσα ολοκληρωτική αλλαγή στο δίδυμο (ο Σένκεφλεντ ήταν ακόμα στα πιτς) και βάζει Πούγγουρα – Κολοβέτσιο στο 1-1 της πρεμιέρας.

Η «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑ» ΣΕ 60 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ Η... ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Μία εβδομάδα μετά, 31 Αυγούστου, ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει στο ΟΑΚΑ λες και είναι η Μάντσεστερ Σίτι που έχει στραβοπατήσει με την... Μπόρνμουθ και πάει για ρελάνς “πολλά με λίγα” εναντίον της... Σαουθάμπτον. Οι Κρητικοί σμπαραλιάζουν τους Πράσινους σε open play, o Noύνες που έχει κάνει δύο κρίσιμα λάθη αντικαθίσταται στο 60' από τον Μολό με ταυτόχρονη αλλαγή διάταξης και έκτοτε... εξαφανίζεται!

Πέρασαν τέσσερις μήνες από την εκκίνηση της σεζόν και μέχρι το ματς στον Βόλο ο Πορτογάλος μετρούσε μόλις μία συμμετοχή στην αρχική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού σε ματς πρωταθλήματος. Ενας παίκτης που δεν είναι ούτε ο Φαμπίνιο, ούτε ο Μπουσκέτς. Ούτε ο Κασεμίρο, ούτε ο Φερναντίνιο. Αλλά, διάολε, είχε γράψει 82 ματς σε τρεις σεζόν με μια από τις top πολωνικές ομάδες. Μία συμμετοχή μέχρι τον Βόλο; Ναι, μία και… κακή! Στην τρικυμία εναντίον του ΟΦΗ, όπου “ναυάγησε” στο ντεμπούτο του, όπως και όλος ο Παναθηναϊκός. Εκτοτε… τον «έφαγε» η μαύρη τρύπα! Εμεινε ακόμα και εκτός 18άδας σε 4-5 ματς, έπαιξε μόνο στη ρεβάνς Κυπέλλου εναντίον της Παναχαϊκής, αφού είχε αγωνιστεί μόλις για τέσσερα λεπτά στο Αγρίνιο.

ΤΟ «ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ «6» ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Και… ξάφνου, να’ τος! Μπήκε την Κυριακή στο 46’ αντί του Κολοβού, πήρε τη θέση στο «6» και… τακτοποίησε σχεδόν τα πάντα, καθώς ο Χρήστος Δώνης μετατέθηκε στη θέση «8». Μαχητικός, σοβαρός, σωστός «αναγνώστης» το παιχνιδιού, ψύχραιμος αλλά και παθιασμένος, «άπλωσε» το παιχνίδι, πήρε δεύτερες μπάλες, δοκίμασε το πόδι του, φώναξε σε συμπαίκτες και αντιπάλους, έδειξε έτοιμος να βοηθήσει. Οχι μόνο ως “αναπληρωματικός”. Οχι μόνο ως εναλλακτική λύση. Αλλά και ως βασικός. Το Σάββατο, εναντίον της Λαμίας, θα πάρει δεύτερο σερί ματς. Αυτή τη φορά δίπλα στον Κουρμπέλη, εφόσον ο Χρ. Δώνης είναι τιμωρημένος. Μα, ακόμα κι αν δεν την πιάσει από τα μαλλιά και έχει μέτρια απόδοση, δεν θα πρέπει να “θαφτεί”. Πώς θα αξιολογηθεί αν δεν πάρει χρόνο συμμετοχής;

Σε τελική ανάλυση, άλλωστε, τα προβλήματα στο δίδυμο Δώνη – Κουρμπέλη, είναι πασιφανή. Ηταν από πέρυσι, αλλά τα τρεξίματα του Κάτσε συμμάζευαν την κατάσταση στο 4-3-3. Εφέτος ο διεθνής Αλβανός μέσος παίζει στην ΑΕΛ, η οποία κατέστη ανταγωνίστρια του Παναθηναϊκού για μια θέση στην εξάδα. Και μέχρι να... αποκτήσει ο Παναθηναϊκός χαφ για να τον δούμε (πιθανότατα η πρώτη επιλογή του Τσάβι Ρόκα στο Τριφύλλι) και δεδομένου ότι ο Φάουστο δεν πείθει τον Δώνη (επίσης δεν τον έχουμε δει σε ικανό προς αξιολόγηση αριθμό αγώνων) ας δούμε τουλάχιστον αυτόν τον Πορτογάλος σ' αυτή την πολύπαθη μεσαία γραμμή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...