Ο Απόλλων Λεμεσού καλωσόρισε το ποδόσφαιρο στη ζωή των προσφυγόπουλων

Ο Απόλλων Λεμεσού καλωσόρισε το ποδόσφαιρο στη ζωή των προσφυγόπουλων

Gazzetta team
Ο Απόλλων Λεμεσού καλωσόρισε το ποδόσφαιρο στη ζωή των προσφυγόπουλων

bet365

Η έμπνευση, τα όνειρα, η διασκέδαση και η πίστη στις ικανότητες και τη ζωή εμπεδώθηκαν από δεκάδες προσφυγόπουλα μέσα από το πρόγραμμα «Welcome Through Football» που ανέλαβε ο Απόλλων Λεμεσού και ολοκλήρωσε με επιτυχία μετά από τέσσερις μήνες.

Αν η παραδοχή των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει ένα προσφυγόπουλο καθώς φτάνει σε μία ξένη χώρα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, ο πιο ιδανικός ενδεχομένως τρόπος για να τις ακουμπήσει παράμερα και να εστιάσει σε κάτι δημιουργικό είναι το ποδόσφαιρο.

Αυτή την αποστολή επιχείρησε να φέρει εις πέρας και ο Απόλλων Λεμεσού, αναλαμβάνοντας τον περασμένο Ιούλιο την υλοποίηση του προγράμματος «Welcome Through Football», σε μια απόπειρα να καλωσορίσει τα νέα παιδιά-πρόσφυγες στην κοινωνία και με τη σειρά του το ίδιο το άθλημα στις ζωές τους.

Συνολικά 20 προσφυγόπουλα, αγόρια και κορίτσια από 7 ως 18 ετών με τόπο διαμονής τη Λεμεσό, συναπάρτισαν μία νέα ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία μέσα από δώδεκα συνεδρίες σε βάθος τεσσάρων μηνών δημιουργήθηκε για να αλλάξει το «content» στις εξ ορισμού σκοπιμότητες που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο.

Για κάθε έμφαση στο τελικό αποτέλεσμα, η ομάδα του «Welcome Through Football» εστίασε στην ενδυνάμωση της πίστης στις ικανότητες των μελών της. Για κάθε εκούσιο μαρκάρισμα σε αγώνες επαγγελματιών, τα μικρά παιδιά που έκαναν δεύτερη πατρίδα τους τη Λεμεσό έμαθαν με αρωγό τον Απόλλωνα να συνεργάζονται, γνώρισαν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και διεύρυναν τα όρια της φαντασίας τους.

Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του «European Football Development Network», στο πλαίσιο του οποίου ο κυπριακός σύλλογος επιλέχθηκε να συμμετέχει από κοινού με τις Έβερτον, Βέρντερ Βρέμης, Γάνδη και Έμμεν.

Στόχος του εγχειρήματος ήταν η «φιλοξενία και προσαρμογή των προσφύγων και πιο συγκεκριμένα των μικρών παιδιών στην κοινωνία μέσω του ποδοσφαίρου», μέσα από εκππαιδευτικές αλλά και αγωνιστικές δραστηριότητες, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση τους και να... ομαλοποιηθεί η προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες που βιώνουν.

Μέσα από το παιχνίδι αλλά και τις αξίες που οι οργανωτές του εγχειρήματος μεταλαμπάδευσαν στα μικρά παιδιά, εκείνα έμαθαν τι εστί ομαδικό πνεύμα, έπαιξαν, διασκέδασαν με την ψυχή τους και ανακάλυψαν περισσότερα για την προσωπικότητα τους εντός και εκτός γηπέδου.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελείτο από δύο μέρη όπου το ένα είχε να κάνει με την εκπαιδευτική κατάρτιση των παιδιών, μέσω σεμιναρίων με εισηγητές κοινωνικούς λειτουργούς και εξειδικευμένους ψυχολόγους του επίκουρου οργανισμού «Hope for Children».

Σε δεύτερο επίπεδο τα παιδιά πήραν μέρος σε προπονήσεις, υπό τις οδηγίες του τεχνικού διευθυντή, Βαλεντίνου Κουλουντή και του Team Manager των ακαδημιών του συλλόγου, Πανίκο Καραμανίδη.

Φορώντας τα παπούτσια τους, οι 20 παίκτες και παίκτριες δεν αναβάθμισαν, όμως, μόνο τις δικές τους εμπειρίες, δεν άφησαν παρακαταθήκη μόνο για το δικό τους μέλλον. Εμπλούτισαν επίσης τις προσλαμβάνουσες όσων συμμετείχαν στο project, κάνοντας το τρόπον τινά μάθημα μια αμφίδρομη υπόθεση.

«Είμαι επαγγελματίας προπονητής για πολλά χρόνια κι αυτό το οποίο έζησα τους τελευταίους μήνες ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για μένα. Το να συναντάς παιδιά τα οποία μεγάλωσαν με τόσες δυσκολίες και στερήσεις και να ανυπομονούν να παρευρεθούν στο γήπεδο για να προπονηθούν είναι αξιέπαινο», δήλωσε ο Βαλεντίνος Κουλουντής, επισφραγίζοντας την έννοια του όλου project: Ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει το καλύτερο «καλωσόρισμα», κυριολεκτικά και μεταφορικά, ακόμα και στις πιο ιδιότυπες των συνθηκών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα