Η πρώτη φορά του Ολυμπιακού κι η τεράστια πρόκληση για τον προπονητή κι όλο το κλαμπ

Η πρώτη φορά του Ολυμπιακού κι η τεράστια πρόκληση για τον προπονητή κι όλο το κλαμπ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το blog του στο gazzetta τα πραγματικά δεδομένα για την τριπλή αποστολή του ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν και το πόσο μεγάλο στοίχημα είναι για όλους στο σύλλογο.

1η Ιουνίου σήμερα και ας θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός ξεκινάει σε μόλις 10 ημέρες, τη μεθεπόμενη Δευτέρα, την προετοιμασία του για τη νέα σεζόν! Πιο νωρίς απ΄ όλους, καθότι παίζει και 15 ημέρες νωρίτερα στην Ευρώπη τόσο από τον ΠΑΟΚ, όσο κι από την ΑΕΚ.

Σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα και για το σύλλογο και για τον Πέδρο Μαρτίνς. Πέρσι ο Ολυμπιακός είχε δώσει τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα του στις 9 Αυγούστου και δη κόντρα στην Νο 3 της βαθμολογίας της Ελβετίας, μία καλή ομάδα που όμως ήταν φανερά πιο κάτω επίπεδο από αυτόν, έχοντας τερματίσει 30 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Γιάνγκ Μπόϊς και 15 βαθμούς πίσω από τη δεύτερη Βασιλεία-αυτές είναι δύο πραγματικά δυνατές ομάδες, όπως άλλωστε φάνηκε και στο φετινό πρωτάθλημα Ελβετίας, όπου η Γιάνγκ Μπόϊς είχε 91 βαθμούς, η Βασιλεία 71 κι οι τέσσερις ομάδες που ισοβάθμησαν στην 4η θέση (μεταξύ αυτών κι η Λουκέρνη) είχαν 46…

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του. Η ομάδα θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της 16 ημέρες νωρίτερα, στις 23 η, 24 Ιουλίου (!)-ποτέ ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει νωρίτερα…Κι αντίπαλος θα είναι είτε η δευτεραθλήτρια Ολλανδίας Άϊντχοβεν, είτε η δευτεραθλήτρια Τσεχίας Βικτόρια Πλίζεν. Εντελώς άλλα μεγέθη από τη Λουκέρνη. Κι ο Ολυμπιακός πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ σωστά και στοχευμένα, διότι αφενός μεν πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμος για τα παιχνίδια στις 23 (η, 24) και 30 (η, 31) Ιουλίου, αφετέρου δε πρέπει να ετοιμαστεί εξίσου κατάλληλα για ολόκληρη τη σεζόν, που θα έχει διάρκεια μαμούθ, για τα ελληνικά δεδομένα, με τις 36 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Μία δουλειά που πρέπει να γίνει με τον καλύτερο τρόπο κι από τον προπονητή κι από τη διοίκηση.

Για τον Μαρτίνς, μην κρυβόμαστε, είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτή η σεζόν. Διότι μπορεί στις ομάδες που είχε δουλέψει στην Πορτογαλία να είχε περάσει από προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ κι η σχετική τεχνογνωσία του να τον βοήθησε πέρσι στον Ολυμπιακό, που έπαιζε προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ, όμως σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει λάβει μέρος ποτέ στην καριέρα του-κι είναι εντελώς άλλο πράγμα τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Είμαι δε υποχρεωμένος να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός πέρασε σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσα από διαδικασία προκριματικών, μόνο με προπονητές που είχαν σχετική εμπειρία (βλέπε τον Χάσι πιο πρόσφατα και τον Κετσπάγια παλιότερα). Αντίθετα, αποκλείστηκε και με Βαλβέρδε (από την Ανόρθωση) και με Βίκτορ (από Μπερ Σέβα), δηλαδή με δύο Ισπανούς προπονητές, που δεν είχαν εμπειρία προκριματικών.

Με δύο υποσημειώσεις: πρώτον ότι και ο Κετσπάγια και ο Χάσι απολύθηκαν αρχές Σεπτέμβρη επειδή ναι μεν πέρασαν τον Ολυμπιακό στους ομίλους, όμως ξεκίνησαν στο πρωτάθλημα με πολύ χαμηλές στροφές και γκέλες. Και δεύτερον ότι και οι δυο είχαν πιο εύκολο έργο από το φετινό του Μαρτίνς, καθώς ο μεν Κετσπάγια είχε αντιμετωπίσει Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σέριφ Μολδαβίας, ο δε Χάσι είχε Παρτίζαν και Ριέκα. Τώρα, ο Μαρτίνς έχει για ξεκίνημα Άϊντχοβεν η, Πλίζεν και για συνέχεια άλλους δύο γύρους, όπου μπροστά του θα έχει Πόρτο, Ντινάμο Κιέβου, Κράσνονταρ, Κλαμπ Μπριζ, Μπασάκσεχιρ και μία μόνο πιο αδύναμη ομάδα, τη Λασκ Λιντς.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην καταλαβαίνει ότι το έργο του Μαρτίνς κι όλης της ομάδας θα είναι πολύ δύσκολο, καθότι έχει μπροστά της μία τριπλή αποστολή: και να περάσει στους ομίλους (μίνιμουμ του Γιουρόπα Λιγκ) και να πάει καλά στο πρωτάθλημα και να σταθεί καλά στους ομίλους. Για να τα καταφέρει λοιπόν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βοηθήσει πολύ την ομάδα ο Μαρτίνς, αλλά και να βοηθήσει πολύ η διοίκηση τον Μαρτίνς. Και για αρχή, για τα προκριματικά της Ευρώπης δηλαδή, ο Ολυμπιακός πρέπει και να μην χάσει πολύτιμους παίκτες του στις μεταγραφές και να καλύψει τα κενά του, όπως αυτά δημιουργούνται από την απουσία των Καμαρά, Σισέ και Μεριά στο Κόπα Άφρικα, του Λάζαρου λόγω τραυματισμού, αλλά και του πιο αξιόπιστου σκόρερ του, Χασάν, που γυρίζει στην Μπράγκα και θα είναι κι αυτός στο Κόπα Άφρικα.

Ο σύλλογος το έχει ξεκινήσει καλά το σκηνικό, με την παραμονή του Σα και τη μεταγραφή του Βαλμπουενά μέσα στο Μάϊο, σε συνδυασμό με την μη παραχώρηση κάποιου βασικού παίκτη. Αλλά έχει μπροστά της κι αυτή πολλή δουλειά ακόμη. Όπως κι ο Μαρτίνς, που αφενός μεν πρέπει να ανταποκριθεί στην μεγάλη πρόκληση της καριέρας του να επιχειρήσει για πρώτη φορά να βάλει ομάδα σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, αφετέρου δε να την προετοιμάσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχει σε όλη τη σεζόν αντοχές και δυνάμεις. Διότι φέτος ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε με το να βγάλει τη σεζόν σε καλό ρυθμό έως την τελευταία αγωνιστική, αλλά πρώτον είχε ξεκινήσει να παίζει 9 Αυγούστου κι όχι 23 Ιουλίου, όπως θα γίνει φέτος και δεύτερον είχε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών κι όχι 36, και δη με ντέρμπι δέκα αγωνιστικών στο φινάλε, όπως θα γίνει φέτος.

Άρα, χρειάζεται και ένα πολύ δυνατό και «γεμάτο» ρόστερ, χωρίς πολλές πολλές αλλαγές που μπορεί να χαλάσουν τη χημεία της ομάδας, αλλά και μαεστρία από πλευράς προπονητή στην προετοιμασία. Για όποιον δεν το έχει ακόμη καταλάβει, ο Ολυμπιακός μέσα στο καλοκαίρι θα δώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια και για πρώτη φορά και τα δύο πρώτα θα τα δώσει Ιούλιο μήνα. Η πρόκληση είναι τεράστια και για τον προπονητή με τους παίκτες, αλλά και για όλο το κλαμπ.

Αν στον Ολυμπιακό θέλουν να πετύχουν, δηλαδή να επιστρέψουν στους τίτλους, στο πρωτάθλημα εννοώ, αλλά και να παίζει η ομάδα Ευρώπη τουλάχιστον το φθινόπωρο, πρέπει όλοι στο κλαμπ να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Κάθε λάθος επιλογή, κάθε κακή κίνηση θα πληρώνεται ακριβά σε μία χρονιά με τόσες απαιτήσεις…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.