Top-11: Οι ποδοσφαιριστές που θα βάζαμε σε ψυγειοκαταψύκτη

Κώστας Ζάλιαρης
Top-11: Οι ποδοσφαιριστές που θα βάζαμε σε ψυγειοκαταψύκτη

bet365

Το gazzetta.gr θα ήταν ευτυχισμένο αν κατάφερνε με τη βοήθεια της Bosch να βάλει σε ψυγειοκαταψύκτες 70 εκατοστών εκείνους τους ποδοσφαιρικούς αστέρες της ηλικιακής κατηγορίας 35+, που αψηφούν το πλήρωμα του χρόνου που τους πλησιάζει.

Σχεδόν σε κάθε φινάλε αγωνιστικής περιόδου τα τελευταία χρόνια, το ποδόσφαιρο χάνει και από μερικά «αστέρια» του. Τα «αντίο» πάντοτε είναι γεμάτα συγκίνηση και δάκρυα. Αυτά τα δάκρυα των ποδοσφαιριστών που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν πέρα από το ρομαντικό του πράγματος και κρύβουν μέσα τους στιγμές, δυσκολίες, επιτυχίες και προσπάθειες πολλών ετών.

Υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται πεισματικά να υπακούσουν τον χρόνο που τους «φωνάζει» δυνατά ότι έχει έρθει η ώρα ν' αποχαιρετήσουν τη μπάλα. Υπάρχουν κι εκείνοι που επιζητούν το φινάλε τους να γραφτεί στο κορυφαίο επίπεδο και ν' αποχαιρετήσουν τον κόσμο προτού αρχίσουν να παίρνουν την... κατηφόρα.

Το gazzetta.gr σκέφτηκε πως θα ήθελε να διατηρήσει ακέραιη την ποδοσφαιρική ποιότητα 10+1 από αυτούς χωρίς την παραμικρή φθορά στο χρόνο. Για να το πετύχει αυτό θα τους έβαζε σε ψυγειοκαταψύκτες 70 εκατοστών της Bosch, εκεί που χάρη στο συρτάρι VitaFresh Plus pro 0°C φρούτα και λαχανικά διατηρούν για τριπλάσιο χρόνο την φρεσκάδα τους σε σχέση με τις αντίστοιχες συσκευές άλλων εταιρειών.

1. Τζιανλουίτζι Μπουφόν: Απλά και μόνο για να καταφέρει να κατακτήσει ένα Champions League. Αυτό τον τίτλο που τόσο πολύ του έχει λείψει και δεν έχει καταφέρει να πάρει στην καριέρα του. Ο εκ των πιο αγαπητών ποδοσφαιριστών σε ολόκληρο τον κόσμο, ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τη βαθύτερη ουσία του αθλητισμού, που επιδεικνύει σεβασμό στον αντίπαλο, που μαζί με τον Κασίγιας έχουν αποδείξει ότι παρά την ηλικία τους, δεν χάνουν τα αντανακλαστικά τους, αναμφίβολα θα ήταν από αυτούς που θα βάζαμε σε ψυγειοκαταψύκτη 70 εκατοστών. Οι συνηθισμένοι ψυγειοκαταψύκτες έχουν πλάτος 60 εκατοστά. Τα +10 της Bosch έχουν να κάνουν με καθαρά ωφέλιμο χώρο. Χώρο, όπου κάθε σπουδαίος τερματοφύλακας σαν τον Μπουφόν θα μπορούσε να κάνει τις δικές του σωτήριες επεμβάσεις.

2. Ντανιέλε Ντε Ρόσι: Ο δεύτερος μεγαλύτερος ηγέτης της σύγχρονης εποχής της Ρόμα μετά τον Φραντσέσκο Τότι. Έμεινε μόνος του όταν ο μεγάλος Αυτοκράτορας των «τζιαλορόσι» αποφάσισε ν' αποσυρθεί και πλέον αντιλήφθηκε ότι δεν είχε θέση στην αγαπημένη του ομάδα. Αποχώρησε πικραμένος, αλλά γεμάτος αγάπη για τον σύλλογο στον οποίο βρισκόταν τα τελευταία 19 χρονια. Με τη φυσιογνωμία που... δεν θες να μπλέξεις. Με χαρακτήρα που βγάζει κάτι απόλυτα ηγετικό δίχως περιβραχιόνια και φανφάρες. Με αυταπάρνηση. Με συναίσθημα για τη φανέλα που φοράει και την οποία βγάζει με την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν. Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι είναι από τους τελευταίους μεγάλους και πραγματικούς ποδοσφαιρικούς αρχηγούς.

3. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ε ναι. ΝΑΙ! Σαν τον Ζλάταν, δεν υπάρχει άλλος! Ο Σουηδός σούπερ σταρ, είναι ένα πραγματικό λιοντάρι. Ένας ποδοσφαιριστής που έδειξε πως έχει δύναμη την οποία κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ζηλέψει. Και ναι, μπορεί τα προβλήματα ενός ποδοσφαιριστή να μη μπορούν να συγκριθούν με τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης, αλλά ο Ζλάταν, είναι ένα τεράστιο παράδειγμα αθλητή που διαψεύδει τους πάντες και βγάζει στο γήπεδο όλη του τη δύναμη. Γιατί, απλά, μπορεί να το κάνει! Κανείς δεν του έδινε τύχη και ελπίδα στο δύσκολο αγγλικό ποδόσφαιρο. Έκανε τα πάντα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανείς δεν του έδινε τύχη και ελπίδα μετά τη ρήξη χιαστών. Επέστρεψε και συνεχίζει να κάνει... παπάδες. Στο MLS, πλέον... διδάσκει. Ναι, με το γνωστό μπλαζέ, ιδιαίτερο και εκκεντρικό, πολλές φορές προκλητικό, ύφος. Όμως, αυτός είναι ο Ζλάταν. Και είτε τον λατρεύεις, είτε λατρεύεις να τον μισείς!

4. Άριτζ Αντούριθ: Αειθαλής. Έφτασε 38 ετών και έδειξε ακόμα και στο υψηλότατο επίπεδο του Europa League πως είχε όλα όσα χρειάζονται για να θεωρείται βασική επιλογή κι όχι απλά μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Θρύλος για την Αθλέτικ Μπιλμπάο, στην οποία βρίσκεται ουσιαστικά... μια ολόκληρη ζωή με ορισμένα μικρά διαλείμματα για διαφορετικές εμπειρίες, πάντα στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Τη φετινή σεζόν μπορεί να έμεινε σε πολύ ρηχά νερά λόγω και του πληρώματος του χρόνου, ωστόσο, μέχρι και πέρυσι έλαμπε, παίρνοντας τους Βάσκους από το χέρι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μάλιστα, είχε καταφέρει ν' αναδειχθεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της φάσης των ομίλων του Europa League στο 2018. Πολλοί συνάδελφοί του θα ήθελαν στα 38 τους, να ήταν τέτοια... κανόνια μπροστά από την αντίπαλη εστία.

5. Φάμπιο Κουαλιαρέλα: Το... παλιό, καλό κρασί. Η εμπειρία. Το γκρίζο μαλλί παίρνει διαφορετική μορφή. Αυτή που κάνει τον αντίπαλο να σκεφτεί δυο φορές περισσότερες και να φοβηθεί, γιατί δεν φτάνει το νεανικό μυαλό για να σταματήσει αυτό του βετεράνου, όταν ο τελευταίος αρνείται να παραδοθεί. Αυτός είναι ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα. Ο 36χρονος επιθετικός της Σαμπντόρια, με 26 γκολ μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, τον έκαναν να βεθεί στο επίκεντρο. Στην... αφρόκρεμα. Ισοφάρισε το ρεκόρ που είχε ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα από το 1995, σκοράροντας σε 11 διαδοχικές συμμετοχές στη Serie A, έγραψε ιστορία επιστρέφοντας σε μεγάλη ηλικία στην εθνική ομάδα της Ιταλίας, βρίσκοντας δίχτυα σε ηλικία 38 ετών και 54 ημερών και αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Κάποιο ρητό λέει «η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός». Δίπλα σε αυτό, βάζει το όνομά του ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα. Και υπογράφει φαρδιά πλατιά...

6. Ντάνι Άλβες: Και μόνο που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ τίτλων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχει αγωνιστεί μονάχα σε ομάδες τοπ επιπέδου, δίνουν στο 36χρονο φουλ μπακ της Παρί Σεν Ζερμέν όλα τα εύσημα. Ο Βραζιλιάνος, που συνάμα είναι και από τις πιο ευχάριστες και... χαβαλεδιάρικες προσωπικότητες που μπορεί να βρει κανείς στο πιο αγαπητό άθλημα σε ολόκληρη τη Γη, έχει καταφέρει να φτάσει στα 42 τρόπαια (!), ξεπερνώντας ακόμα και τον Αιγύπτιο, Χοσάμ Χασάν που σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις στις Ahly SC και Ζάμαλεκ είχε σταματήσει στους 41 τίτλους. Ο Ντάνι Άλβες, λοιπόν, με ευρωπαϊκά τρόπαια, με πρωταθλήματα, με πέρασμα από τη Μπαρτσελόνα, με πέρασμα από τη Γιουβέντους, με παρουσία στην απόλυτη κυρίαρχο της Γαλλίας, Παρί Σεν Ζερμέν, είναι εξ αυτών που έχουν αποδείξει πολλάκις ότι θεωρούνται εκ των κορυφαίων.

7. Αριέν Ρόμπεν: Πολύ λίγα πράγματα είναι δεδομένα σε αυτή τη ζωή. Οι φόροι, ο θάνατος και... ο Ρόμπεν που συγκλίνει προς το κέντρο με τη μπάλα στο αριστερό και σουτάρει για να βρει δίχτυα. Μαζί με τους Ριμπερί και Ραφίνια έριξαν τους τίτλους τέλους στην τρομερά επιτυχημένη παρουσία τους στη Μπάγερν Μονάχου, με τον Ολλανδό εξτρέμ να έχει συμπληρώσει 12 χρόνια στη Βαυαρία, με 8 τίτλους πρωταθλήματος, 4 Κύπελλα Γερμανίας, φυσικά το Champions League του 2013 (με δικό του γκολ), όμως δεν ήταν μονάχα η θητεία του επί γερμανικού εδάφους που ξεχώρισε. Με το ίδιο χαρακτηριστικό στυλ, ίσως με... λίγα περισσότερα μαλλιά παλιότερα, ο Ρόμπεν ξεχώρισε και στις Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης, με τις οποίες φυσικά κατέκτησε την κορυφή σε Αγγλία και Ισπανία. «Ο Ρόμπεν συγκλίνει με το αριστερό...» έχουν πει και ξαναπεί οι σπίκερ ανά τον κόσμο και η συνέχεια είναι γνωστή. Η μπάλα, θα ξεκουραστεί στο πλεκτό...

8. Σάντι Καθόρλα: Υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί για το δικαίωμα που έχει ο Σάντι Καθόρλα να... μπει σε ψυγειοκαταψύκτη 70 εκατοστών ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να διατηρήσει τα ευαίσθητα πόδια του, στην εξαιρετική κατάσταση που βρίσκοναι τελευταία, όπως κάθε ευαίσθητο προϊόν που τοποθετείται στα συρτάρια VitaFresh των ελεύθερων ψυγειοκαταψυκτών της Bosch; Το αξίζει. Και με το παραπάνω. Άσε που o ομοιόμορφος φωτισμός LED μέσα στο ψυγείο θα τον βοηθήσει να βλέπει καλύτερα κάθε βήμα του. Ο Ισπανός μέσος, πέρασε πολύ δύσκολα. Έχασε δυο χρόνια καριέρας. Εξαφανίστηκε τελείως. Μόνο εκείνος ξέρει πόσα περνούσαν από το μυαλό του και πόσες δύσκολες νύχτες περίμενε να φύγουν όταν παρέμενε μόνος του στην κλινική που έκανε συνεχώς εξετάσεις και αποθεραπείες στο πόδι του. Άκουσε από τους γιατρούς να του λένε ότι θα πρέπει να ευχαριστεί τον Θεό αν καταφέρει απλά να περπατήσει πάλι κανονικά. Αν καταφέρει να παίξει κανονικά με τον γιο του. Και τι έκανε εκείνος; Μετά από 8 χειρουργεία και 2 χρόνια απουσίας, επέστρεψε, βοήθησε τρομερά τη Βιγιαρεάλ και βρέθηκε και στην εθνική ομάδα της Ισπανίας μετά από τέσσερα χρόνια. Ναι μεγάλε μαχητή, Σάντι! Σου αξίζει ν' αναπληρωθεί ο χαμένος ποδοσφαιρικός σου χρόνος!

9. Τσάβι: Ίσα που τον προλαβαίνουμε... Μόλις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να ξεκινήσει πλέον ν' ασχολείται με την προπονητική. Δεν παρέμεινε στο κορυφαίο επίπεδο μέχρι τα...βαθιά ποδοσφαιρικά γεράματα. Επέλεξε στο Κατάρ και την Αλ Σάαντ για τελευταία... ένσημα, όταν πλέον το είχε τερματίσει με τη Μπαρτσελόνα. Εκεί, κατέκτησε τα πάντα. Έφτασε να μετράει οχτώ πρωταθλήματα Ισπανίας, τέσσερα Champions League, ήταν πρωτοστάτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 το οποίο και κατέκτησε με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, παρών και στα δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2008 και του 2012, εκ των εξέχοντων παιδιών της Masia, τεράστιο κομμάτι της ιστορίας της Μπαρτσελόνα. Μαέστρος στο χώρο του κέντρου, μαζί με τον Ινιέστα στην τρομερή κυριαρχία τους στον άξονα των «μπλαουγκράνα». Διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι. Όλοι θα ήθελαν το μυαλό του και τις... στροφές που παίρνει αυτό μέσα στο γήπεδο...

10. Ρόμπιν Φαν Πέρσι: Όσο μεγάλωνε, τόσο καταλάβαινε τι πραγματικά έχει σημασία στο ποδόσφαιρο. Το απέδειξε και με το παραπάνω στην τελευταία του αγωνιστική περίοδο, στη Φέγενορντ. Ενδιαφερόταν για τα πιτσιρίκια, χάριζε μοναδικές στιγμές σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, έδωσε στην τελευταία του χρονιά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μια πολύ πιο ανθρώπινη αίσθηση. Από τα καλύτερα αριστερά πόδια που έχει δει ποτέ η Ευρώπη αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Βιρτουόζος επιθετικός. Όχι το βαρύ κορμί στην επίθεση. Εκείνος που μπορούσε να ξεπεταχθεί από παντού, ν' απειλήσει από κάθε απόσταση, να βρεθεί εκεί που δεν το περιμένει κανείς και να στείλει τη μπάλα ακριβώς εκεί που πρέπει ίσα – ίσα για να καταλήξει στα δίχτυα. Από τους σημαντικότερους λόγους που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα το 2013, ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και μια από τις καλύτερες μεταγραφές που έκανε ο θρυλικός Σκωτσέζος όσο βρισκόταν στο «Ολντ Τράφορντ».

+1 Οι ανά τον κόσμο ποδοσφαιρόφιλοι. Για να είμαστε ακριβείς τους συγκεκριμένους δεν χρειάζεται να τους βάλουμε σε ψυγειοκαταψύκτη, αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχουν κοντά τους έναν ψυγειοκαταψύκτη πλάτους 70 εκατοστών κάθε φορά που παρακολουθούν αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. Πέρα από τους προαναφερθέντες λόγους, οι ψυγειοκαταψύκτες Bosch διαθέτουν συρτάρια με ρύθμιση για ψύξη σε πολύ μικρό χρονικά διάστημα. Συρτάρια στα οποία οι ποδοσφαιρόφιλοι θα μπορούν να παγώσουν άμεσα τις ζεστές μπίρες που αγόρασαν από το σούπερ μάρκετ στο ημίχρονο.

 

Τελευταία Νέα