Ο Σα, οι Μιραλάς, Τουρέ κι οι Βαλμπουενά, Σκρίτελ, Ματιέ, Μπεργκ, Εμενίκε, Καρντόσο…

Ο Σα, οι Μιραλάς, Τουρέ κι οι Βαλμπουενά, Σκρίτελ, Ματιέ, Μπεργκ, Εμενίκε, Καρντόσο…

Ο Σα, οι Μιραλάς, Τουρέ κι οι Βαλμπουενά, Σκρίτελ, Ματιέ, Μπεργκ, Εμενίκε, Καρντόσο…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος παίρνει στο blog του στο gazzetta αφορμές από μεταγραφές του Ολυμπιακού και καταλήγει σε συμπέρασμα!

100% Επιστροφή* χρημάτων Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς - Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Για κάποιους ήταν έκπληξη που ο Ζοσέ Σα «έπιασε» στον Ολυμπιακό. Κακώς!

Μα, λέει, είχε έρθει για αναπληρωματικός του Γιαννιώτη. Συγνώμη, αλλά αυτά δεν υπάρχουν. Κάθε παίκτης πάει σε μία ομάδα, με στόχο να παίξει. Και έκπληξη θα ήταν να μην «έπιανε» ο Σα στον Ολυμπιακό. Μόλις πέρσι ο Σα είχε παίξει βασικός στην Πόρτο, σε σεζόν που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, 14 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, πέντε στο Τσάμπιονς Λιγκ κι άλλα δύο στο Κύπελλο και στο Λιγκ καπ. Στο σύνολο 21. Να προσέξουμε δε, ότι ο Σα δεν έπαιξε επειδή π.χ. τραυματίστηκε ο Κασίγιας. Όσο έπαιζε ο Σα, ο Κασίγιας ήταν στον πάγκο. Δεν είναι μικρό πράγμα, ε;

Τι θέλω να πω: για κάθε μεταγραφή, αν κάνεις από πριν τη σωστή ανάλυση, θα καταλάβεις, σε γενικές γραμμές τι θα σου δώσει. Σίγουρος δεν μπορείς να είσαι ποτέ, εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν, αλλά ο κανόνας είναι αυτός. Ρόλο παίζουν πολλά πράγματα για το αν και πόσο θα «βγει» ένας παίκτης. Πότε θα προσαρμοστεί, πόσο θα τον εμπιστευθεί ο προπονητής κλπ, κλπ. Όμως, όσο περισσότερο την έχεις ψάξει μία μεταγραφή, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να πετύχεις.

Κατ΄ αρχάς, ένα παίκτη τον παίρνεις γι΄ αυτό που είναι κι όχι γι΄ αυτό που ήταν. Το να φέρεις ένα καλό όνομα είναι πάντοτε εμπορικό, αλλά σημασία έχει τι θα σου προσφέρει αυτό το όνομα.

Ο Ολυμπιακός πέρσι έφερε μεσούσης της σεζόν τον Μιραλάς, «ματώνοντας» άσχημα από οικονομικής πλευράς. Τι είδαμε; Καλύτερα να έπαιζε βασικός ο Πάρντο η, ο Σεμπά…Τι δεν είχαμε δει η, μάλλον τι δεν είχαμε μετρήσει; Ότι ο Μιραλάς στο πρώτο μισό της σεζόν, σέρνονταν με την Έβερτον. Σε καμιά δεκαριά παιχνίδια που είχε παίξει, ήταν σε κακή κατάσταση…

Ο Ολυμπιακός έφερε τον Μιραλάς, έχοντας στο μυαλό του τον Μιραλάς που ήξερε κι όχι τον Μιραλάς που ήταν πέρσι στην Έβερτον. Και όταν περνάνε τα χρόνια (ο Βέλγος οδεύει στα 32) έχει μεγάλη σημασία η αγωνιστική κατάσταση του κάθε παίκτη. Ο Μολέδο, π.χ., κι αυτός οδεύει στα 32, αλλά παίζει σούπερ στην Βραζιλία. Αν τον φέρεις, η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι θα σε βοηθήσει αμέσως και πολύ.

Ακόμη μεγαλύτερο παράδειγμα από του Μιραλάς, το περασμένο καλοκαίρι, με τον Τουρέ. Ο Γιάγια προέρχονταν από μία σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα. Στα 35 του, πόσο εύκολο ήταν να αναστηθεί αγωνιστικά;..

Στέκομαι στο κομμάτι της ανάλυσης της κάθε υποψήφιας μεταγραφής, κι ειδικά των πιο μεγάλων σε ηλικία παικτών, γιατί είναι σαφές ότι φέτος ο Ολυμπιακός ψάχνεται πολύ με έμπειρους παίκτες. Βλέπε Βαλμπουενά, Σκρίτελ, Ματιέ, Μπεργκ, προφανώς κι άλλους που δεν ξέρουμε.

Όλοι αυτοί δεν είναι απλά καλοί παίκτες. Ο Βαλμπουενά είναι παικτάρα από τις λίγες. Οι δύο στόπερ έχουν παίξει σε επίπεδο Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ. Ο Μπεργκ ήταν χρόνια πρώτο κανόνι στην Ελλάδα και παραμένει βασικός στην Εθνική Σουηδίας. Άρα, δεν γεννάται θέμα ποιότητας με αυτούς τους παίκτες.

Το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται, γιατί μιλάμε για παίκτες από 33 έως 35 ετών. Εδώ χρειάζεται το ψάξιμο. Εάν οι Γάλλοι κι ο Σλοβάκος έχουν κάνει καλή σεζόν, όπως δείχνει η «γεμάτη» σε συμμετοχές χρονιά τους, στη Φενέρμπαχτσε και την Σπόρτινγκ, δεν βλέπει κανείς τον λόγο να μην κάνουν καλή σεζόν και στον Ολυμπιακό του χρόνου. Βέβαια, η ανάλυση γίνεται όχι απλά από τα στατιστικά του παίκτη, αλλά απ΄ αυτά που θα δεις τσεκάροντας και ξανατσεκάροντας. Μόνο τα ίδια σου τα μάτια θα εμπιστευθείς.

Ο Μπεργκ είναι μία άλλη ιστορία. Το να τον τσεκάρεις στην ομάδα του, στην Αραβία, δεν είναι ασφαλές-αν κι είναι ένα θέμα ότι από τα 31 γκολ πέρσι, έπεσε στα 13 φέτος. Ίσως από τα παιχνίδια του στην Εθνική Σουηδίας να διαπιστώσεις σε ένα καλύτερο βαθμό την πραγματική του κατάσταση.

Ρόλο παίζει και το παρελθόν. Ο Ολυμπιακός λ.χ. έχει φέρει τέσσερις παίκτες από τα πρωταθλήματα της Μέσης Ανατολής. Τον Φετφατζίδη πέρσι, τον Νέλσον Βαλντές όταν είχε πουλήσει τον Μήτρογλου, τον Γέστε επί Βαλβέρδε και είχε φέρει παλιότερα πίσω τον Λούα Λούα, μετά το πρώτο πέρασμά του από το Ρέντη. Κι οι τέσσερις μεταγραφές αποδείχθηκαν πολύ κακές επιλογές καθώς το επίπεδο του ποδοσφαίρου εκεί είναι πολύ διαφορετικό από της Ευρώπης.

Δηλαδή λέω ότι αν γυρίσει ο Μπεργκ στην Ελλάδα, δεν θα βάλει πολλά γκολ; Μπορεί και να κάνει πάρτι! Απλά εκφράζω την άποψη ότι τον κάθε Μπεργκ, Μιραλάς, Μολέδο, Βαλμπουενά πρέπει να τον «ψάξεις» καλά από κάθε πλευρά. Ένα ζήτημα π.χ. είναι και τι έχει πάρει ο Ολυμπιακός από τις μεταγραφές του από την Τουρκία. Οι δύο τελευταίες κινήσεις του ήταν ο Εμενίκε κι ο Καρντόσο. Η τελευταία σεζόν τους στην Τουρκία, πριν έρθουν εδώ, ήταν από μέτρια έως κακή-δεν εκτιμήθηκε σωστά αυτή η παράμετρος και τα αποτελέσματα τα είδαμε…

Το συμπέρασμα είναι ένα: όσο πιο πολύ την ψάχνεις την κάθε μεταγραφή, τόσο κινδυνεύεις λιγότερο να την πατήσεις. Και για τις ελληνικές ομάδες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κοντραριστούν με πολλά άλλα πρωταθλήματα, η επιλογή είναι ακριβώς αυτή, το όσο το δυνατόν καλύτερο ψάξιμο της κάθε περίπτωσης, ακόμη και της πιο οικείας και της πιο «δυνατής»…

Γιατί όπως έχει αποδειχθεί, πολλές φορές δεν ισχύει το «έλα μωρέ, πάρτι θα κάνει αυτός στην Ελλάδα»…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.