Παιδικές ασθένειες και σε διπλό σε ντέρμπι ο Ολυμπιακός…

Παιδικές ασθένειες και σε διπλό σε ντέρμπι ο Ολυμπιακός…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει διαπιστώσεις μέσα από το blog του στο gazzetta για την «άλλη πλευρά» του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ.

Καθαρά ποδοσφαιρικά, ο Ολυμπιακός φέτος έπρεπε να κάνει πέντε νίκες στα έξι ντέρμπι του με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ! Έχασε στην Τούμπα καθαρά. Αλλά και τα πέντε άλλα ντέρμπι, έπρεπε να τα πάρει, με βάση την εικόνα του μέσα στο γήπεδο στα συγκεκριμένα παιχνίδια, σε συνδυασμό με την εικόνα των αντιπάλων του.

Τελικά ο Ολυμπιακός πήρε μόνο δύο τρίποντα, με την ΑΕΚ μέσα και τον ΠΑΟ έξω, έφερε δύο ισοπαλίες, με τους ίδιους αντιπάλους, με την ΑΕΚ έξω και τον ΠΑΟ μέσα κι έχασε από τον ΠΑΟΚ και εντός έδρας. Ο απολογισμός δεν ήταν καλός για τον Ολυμπιακό, αναφορικά με την σχέση των όσων έδωσε η ομάδα του μέσα στα παιχνίδια και αυτών που πήρε. Το αυτογκόλ Βούκοβιτς-Γιαννιώτη με τον ΠΑΟΚ, η απίστευτη ευκαιρία του Φετφατζίδη στο 94’ με την ΑΕΚ και η σωρεία ευκαιριών, με αποκορύφωμα το δοκάρι του Σισέ, στο Καραϊσκάκη με τον ΠΑΟ, «εξηγούν» σε ένα μεγάλο βαθμό την απώλεια τριών νικηφόρων αποτελεσμάτων, αλλά σίγουρα δεν μας πάνε «μέχρι το τέλος» της αλήθειας.

Τι θέλω να πω; Ακόμη και στο τελευταίο ντέρμπι, με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, που το κέρδισε ο Ολυμπιακός, εμφάνισε «παιδικές ασθένειες». Πράγματα που δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σε μία ομάδα η οποία θέλει να πάρει πρωτάθλημα. Και που «εξηγούν», κι αυτά με τη σειρά τους, γιατί ακριβώς φέτος χάνει τον τίτλο ο Ολυμπιακός.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι η φάση της πρώτης καθαρής ευκαιρίας για γκολ του ντέρμπι των αιώνιων, της κεφαλιάς του Κουρμπέλη στο κόρνερ του Κάτσε. Δείτε τη φωτογραφία (1). Και…απορείστε!

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι ολομόναχος στο ημικύκλιο της περιοχής. Και φεύγει σφαίρα προς το πέναλτι για να πιάσει την κεφαλιά-οβίδα. Το ότι ο Σα έκανε μία σωτήρια, δύσκολη κι εντυπωσιακή επέμβαση, δεν παραγράφει την εγκληματική αμέλεια του Ολυμπιακού στην αμυντική συμπεριφορά του σε αυτό το κόρνερ.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο Φορτούνης είναι πίσω από τον Κουρμπέλη κι απλά…βλέπει. Φαντάζομαι ότι αυτός είναι ο παίκτης που θα έπρεπε να σπεύσει να μαρκάρει τον «πράσινο» χαφ.

Δείτε στην επόμενη φωτογραφία (2) την κατάληξη της φάσης. Ο Κουρμπέλης έχει διασχίσει όλη την απόσταση, έχει βρεθεί πιο πέρα από το πέναλτι κι ανενόχλητος παίρνει την κεφαλιά. Ο μεν Φορτούνης έχει μείνει στο ημικύκλιο της περιοχής (!) και…παρακολουθεί, από τους δε υπόλοιπους συμπαίκτες του ουδείς βρέθηκε να φύγει από τη θέση του για να πάει έστω να εμποδίσει λίγο τον Κουρμπέλη.

Πολύ εύκολα θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός να προηγηθεί στο σκορ σε αυτή τη φάση στο 24’ και φυσικά να εξελίσσονταν εντελώς διαφορετικά το παιχνίδι. Θα το «γυρνούσε» ο Ολυμπιακός; Ποιος ξέρει. Πάντως, σε όλη την ιστορία των ντέρμπι των δύο ομάδων στην Α΄ Εθνική με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έχει ανατρέψει σκορ μόνο μία φορά εδώ και 56 χρόνια (!!!), εκείνο το 2-4 το 1998, με τα δύο γκολ του Καραπιάλη…

Τέλος πάντων, το πιο πιθανό είναι να μην κέρδιζε ο Ολυμπιακός, ίσως να έρχονταν το ματς ισόπαλο-να υπενθυμίσω ότι και στα τρία τελευταία μεταξύ τους ντέρμπι στη Λεωφόρο, ο ΠΑΟ προηγήθηκε και τα κέρδισε και τα τρία. Όπως κι αν έχει, τώρα θα λέγαμε άλλα, με άσο η, ισοπαλία την Κυριακή. Ότι ο Ολυμπιακός «δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε αυτό τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έκανε περίπατο ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ», ότι «πάλι ο Μαρτίνς την πάτησε σε ντέρμπι» κλπ, κλπ. Κάνω λάθος;

Να πάμε στους δύο «ήρωες» της νίκης του Ολυμπιακού; Τον Κούτρη και τον Γκερέρο; Ο πρώτος με την μαγική σέντρα του κι ο δεύτερος με την άπιαστη στριφτή κεφαλιά στη φάση του μοναδικού γκολ. Πόσο εύκολα θα μπορούσαν να ήταν «μοιραίοι»; Πολύ εύκολα!

Ο Γκερέρο στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου δεν έκανε το αυτονόητο, εκεί που ξέφυγε μπροστά και τον νίκησε ο Διούδης: είχε τον Μασούρα μόνο του από αριστερά και δεν του έδωσε την μπάλα για να σιγουρέψει το γκολ. Τώρα που σκόραρε στη συνέχεια του αγώνα ο Γκερέρο, το ξεχνάμε. Αν έμενε το 0-0, θα τα βάζαμε μαζί του-και σωστά! Δείτε την φωτογραφία (3).

Ο Κούτρης είναι ένας τόσο καλός, στα περισσότερα κομμάτια του παιχνιδιού, αριστερός μπακ που πραγματικά ποτέ δεν έχω μπορέσει να καταλάβω την αδυναμία του να βελτιωθεί σε ένα: στο πόσο εύκολα βγάζουν σέντρες από την πλευρά του. Και με τον ΠΑΟ το ίδιο πράγμα, από εκεί έκανε συνεχώς επιθέσεις ο ΠΑΟ στο α΄ ημίχρονο, από εκεί έφυγαν οι σέντρες και για την κοντινή κεφαλιά του Μακέδα που μπλόκαρε ο Σα, αλλά και για το άστοχο βολ πλανέ του Ινσούα από καλή θέση.

Γι΄ αυτή τη φάση δείτε στη φωτογραφία (4) πώς μαρκάρει ο Κούτρης τον Κουλιμπαλί: του δίνει τον χώρο και τον χρόνο να βγάλει τη σέντρα όπως την θέλει...

Δείτε και τη φωτογραφία (5) στην εξέλιξη της φάσης. Ο Ινσούα σουτάρει μόνος του ευρισκόμενος κοντά στη μικρή περιοχή. Ο Ομάρ είχε πάει να μαρκάρει τον Μακέδα, παίζοντας σωστά το ρόλο του τρίτου στόπερ. Ποιος έπρεπε να καλύψει τον Ομάρ; Ο Ποντένσε. Τι έκανε ο Ποντένσε; Το βλέπετε. Κοίταζε στην γραμμή της περιοχής, όπως κοίταζε στην προηγούμενη φάση, του Κουρμπέλη, ο Φορτούνης…

Να πάμε και σε άλλα; Πέντε φορές πούλησαν την μπάλα (!) οι δύο κεντρικοί χαφ, ο Γκιγέρμε (τρεις) κι ο Μπουχαλάκης (δύο), με συνέπεια να βγάλει ο ΠΑΟ δύο φορές επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Και, προσέξτε, ο Μπούχα ήταν ένας από τους καλύτερους του Ολυμπιακού, ενώ κι ο Γκιγέρμε είχε γενικά καλή παρουσία, η δε πάσα του από πίσω προς τον Γκερέρο στην μεγάλη ευκαιρία που έχασε ο Ισπανός ήταν με μία λέξη ευφυής.

Που θέλω να καταλήξω: ο Ολυμπιακός φέτος παίζει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο από τον ΠΑΟΚ. Κι έχει και καλύτερους παίκτες από τον ΠΑΟΚ, όπως αποτυπώνεται κι από την ζήτηση που έχουν στην διεθνή αγορά οι μεν σε σύγκριση με τους δε…Όμως, ο ΠΑΟΚ, μπορεί να έχει κι άλλες αβάντες που όλοι τις βλέπουμε, έχει όμως και μία διαφορά από τον Ολυμπιακό. Παίζει πιο σοβαρά, κάνει λιγότερα λάθη, είναι πιο συνεπής στα απλά πράγματα του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός όσο είναι «αφελής» στο παιχνίδι του και όσο δεν κόβει τις παιδικές ασθένειες, αυτόν τον ΠΑΟΚ δεν θα μπορεί να τον κοντράρει, ειδικά σε τέτοιο περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άσχετο: ταινία για απόψε, El Clan (22.50) Village Cinema στην Cosmote Tv

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.