Ο Βαλβέρδε, ο Ολυμπιακός κι ο Αλέγκρι!

Ο Βαλβέρδε, ο Ολυμπιακός κι ο Αλέγκρι!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Βαλβέρδε, ο Ολυμπιακός κι ο Αλέγκρι!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα, που αφορούν άμεσα η, έμμεσα τον Ολυμπιακό, με αφορμή τον θρίαμβο του Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα.

Το πιο εύκολο από τα τρία πρωταθλήματα που είχε κατακτήσει ο Βαλβέρδε με τον Ολυμπιακό ήταν το πρώτο, το λίγο μακρινό πια 2008-09.

Τότε, με τη λήξη του α΄ γύρου (15η αγωνιστική) ο Ολυμπιακός ήταν 6-7 πόντους μακριά από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Μία διαφορά που στις δύο πρώτες αγωνιστικές του β΄ γύρου είχε φτάσει στο +9. Εξ ου και είχε λεχθεί ότι ο Ολυμπιακός το είχε πάρει από Γενάρη μήνα.

Λάτσιο - Φιορεντίνα Με ειδική προσφορά* (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Τώρα, με την Μπαρτσελόνα, στην επίσης πρώτη του σεζόν, ο Ερνέστο τελειώνει τον α΄ γύρο του ισπανικού πρωταθλήματος ακόμη πιο θριαμβευτικά απ΄ ότι εδώ στην Ελλάδα! Είναι πρώτος, στο +9 από τη δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης! Έχοντας την Μπάρτσα αήττητη και στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο, αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε ένα σύνολο 25 αγώνων. Χωρίς τον Νεϊμάρ, με τον αντικαταστάτη του, τον Ντεμπελέ, τραυματία από την αρχή της σεζόν, τον Ινιέστα στα 34 και με πολλές συμμετοχές στον Αλέξ Βιδάλ, που στα νιάτα του είχε περάσει μία σεζόν από τον…Πανθρακικό!

Σε αυτά τα 25 παιχνίδια η Μπαρτσελόνα έκανε 20 νίκες και 5 ισοπαλίες. Ποιες ομάδες δεν κέρδισε; Τη Γιουβέντους στο Τορίνο (0-0), την Ατλέτικο στη Μαδρίτη (1-1), τη Βαλένθια επίσης εκτός έδρας (1-1), τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη (0-0) και τη Θέλτα στο Καμπ Νου (2-2). Αν μη τι άλλο ο Ολυμπιακός έχει να λέει ότι είναι μία από τις μόλις πέντε ομάδες που δεν μπόρεσε φέτος να τις κερδίσει η Μπάρτσα! Αυτός, η Γιουβέντους, η 2η στο πρωτάθλημα Ατλέτικο, η 3η στο πρωτάθλημα Βαλένθια κι η Θέλτα, σέμιφιναλιστ του Γιουρόπα Λιγκ.

Παρεμπιπτόντως, μέσα από την πορεία της φετινής σεζόν αποδείχθηκε ότι ο Ολυμπιακός είχε τον Αύγουστο τη χειρότερη ever κλήρωση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι δεν είναι μόνο το μέγεθος των αντιπάλων του, είναι κι η καλή τους κατάσταση-μπορεί π.χ. να κληρωθείς με θηρία, που είναι στα κάτω τους. Αλλά εδώ βλέπουμε τη Γιουβέντους αήττητη σε Ισπανία κι Ευρώπη, βλέπουμε την Σπόρτινγκ στην καλύτερη της σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της: πρωτοπόρος κι αήττητη στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ να τα έχει βάλει στα ίσα με την Μπάρτσα και τη Γιουβέντους και στα τέσσερα παιχνίδια της: από την Μπάρτσα έχασε 0-1 εντός έδρας και 0-2 εκτός έδρας (με το 0-2 στις καθυστερήσεις από αυτογκόλ) κι από τη Γιουβέντους έχασε 1-2 εκτός έδρας με γκολ στο 84’ κι έφερε 1-1 εντός έδρας ισοφαριζόμενη στο 80’…

Κόντρα σε αυτές τις ομάδες έπαιξε ο Ολυμπιακός και υπήρξε απογοήτευση γιατί δεν τα κατάφερε…Ο φετινός Ολυμπιακός, με τα τόσα προβλήματα, με αλλαγή προπονητή τέλη Σεπτέμβρη και με τις πιο ακριβές μεταγραφές να μην του βγαίνουν (Εμενίκε, Καρσελά, Βούκοβιτς) η, εδώ και καιρό να είναι αλλού (Οτζίτζα)…

Απέναντι στην Σπόρτινγκ, που έχει για τρίτη σεζόν τον ίδιο προπονητή (Ζέσους) και απέναντι στη Γιουβέντους, με τους δύο τελικούς στα τρία τελευταία Τσάμπιονς Λιγκ και με τον Αλέγκρι 4η σεζόν στον πάγκο της. Τον είδατε τον πονηρό Ιταλό πώς το διαχειρίστηκε το πράγμα; Είχε η Γιουβέντους ένα μήνα (22 Νοέμβρη-23 Δεκέμβρη) μέσα στον οποίο έπαιζε τη μισή χρονιά της! Είχε στο Τσάμπιονς Λιγκ τις δύο τελευταίες αγωνιστικές της, με την Μπάρτσα μέσα και τον Ολυμπιακό έξω. Κι είχε στο πρωτάθλημα έξω τη Νάπολι, μέσα την Ίντερ και μέσα και τη Ρόμα, δηλαδή τα τρία ντέρμπι με τις άλλες ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Ο Αλέγκρι λοιπόν φορμάρισε έτσι την ομάδα του και πήρε σχεδόν στο μάξιμουμ τα αποτελέσματα που ήθελε σε αυτά τα πέντε μεγάλα παιχνίδια που είχε «σημαδέψει»: τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες, χωρίς να δεχθεί γκολ!

Απέναντι σε αυτή την ποδοσφαιρική μηχανή ο Ολυμπιακός ήταν μία…τρίχα μακριά από μία αξιοπρεπέστατη ισοπαλία. Απλά στο 82’ ο Μπεν είχε δοκάρι και στο 89’ ο Μπερναρντέσκι έκανε γκολ. Κι οι δύο αλλαγή είχαν μπει. Ο ένας προερχόμενος από τη Βέροια κι ο άλλος μεταγραφή 40 εκ. Ευρώ από τη Φιορεντίνα…Όπως το είχε παλέψει πολύ δυνατά ο Ολυμπιακός και το παιχνίδι στο Τορίνο, όπου δέχθηκε το πρώτο γκολ στο 70’ και το δεύτερο στο 80’, από δύο εκ των μεγαλύτερων σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον Ιγκουαϊν και τον Μάντζουκιτς, με το δεύτερο γκολ με μεγάλη τύχη-ουσιαστικά καραμπόλα της μπάλας στο σώμα του.

Ο Ολυμπιακός σε ένα όμιλο που πολλές άλλες ομάδες θα διασύρονταν επανειλημμένως, μπόρεσε και απέφυγε τα χειρότερα, έστω κι αν κάποιες στιγμές έπαιξε πολύ αμυντικά, προκειμένου να μη γίνει καμιά ζημιά στην ψυχολογία της ομάδας και στο πρωτάθλημα. Κι ακόμη κι έτσι, αυτό που τελικά πλήρωσε ήταν κάποια μεμονωμένα λάθη των άπειρων παικτών του: το αυτογκόλ του Νικολάου και το αχρείαστο φάουλ στον Μέσι και το πούλημα της μπάλας του Κούτρη στη Λισαβώνα, στη φάση που έγινε το 0-2 και τέλειωσε το ματς.

Ήταν όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει τη διοργάνωση: με την κακή έξοδο του Καπίνο στο πρώτο λεπτό και το 1-0 της Σπόρτινγκ μέσα στο Καραϊσκάκη…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.