Μία μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Μία μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Μία μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta μία μεγάλη διαφορά, της τάξης των 15 γκολ, που έχουν ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, όταν παίζουν στο σπίτι τους.

Βλέπεις τον αναλυτικό  βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος, με όλες τις ομάδες να έχουν δώσει από 7 παιχνίδια εντός κι άλλα 7 εκτός έδρας..

Και με λίγη προσοχή θα παρατηρήσεις το παράδοξο του Ολυμπιακού: έχει βάλει εντός έδρας τόσα γκολ (16), όσα κι εκτός έδρας (15)! Την στιγμή που η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ έχει κι αυτή 16 γκολ, αλλά εκτός έδρας μόνο 6. Κι ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα 17 κι εκτός έδρας κι αυτός μόλις 6 γκολ! Δηλαδή κι οι τρεις ομάδες εντός έδρας βάζουν ίδια γκολ (16 με 17!), αλλά εκτός έδρας ο Ολυμπιακός τα υπερδιπλάσια από τους άλλους δύο διεκδικητές του τίτλου.

Αλλά και στην Ευρώπη το ίδιο πράγμα ισχύει! Ο Ολυμπιακός σε 10 αγώνες είχε ενεργητικό 6 γκολ εντός έδρας και άλλα 6 γκολ εκτός έδρας. Αντίθετα, η ΑΕΚ σε επίσης 10 αγώνες είχε εντός έδρας 7 γκολ κι εκτός έδρας μόνο 2. Ο δε ΠΑΟΚ σε 4 αγώνες είχε εντός έδρας 5 γκολ κι εκτός έδρας μόλις ένα.

Από τη μία έχεις λοιπόν τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα κι Ευρώπη να έχει τα ίδια γκολ εντός κι εκτός έδρας (για την ακρίβεια ένα παραπάνω εντός) κι από την άλλη την ΑΕΚ να έχει βάλει στο γήπεδο της 15 παραπάνω γκολ απ΄ ότι εκτός έδρας και τον ΠΑΟΚ άλλα 15 παραπάνω εντός έδρας απ΄ ότι εκτός έδρας!!!

Που οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά; Σε αγωνιστικό επίπεδο μπορείς να πεις πολλά και διάφορα, αλλά μήπως δεν είναι η κύρια διαφορά τα αμιγώς αγωνιστικά θέματα; Μήπως το Καραϊσκάκη, η πίεση του Καραϊσκάκη αγχώνει φέτος περισσότερο τους παίκτες του Ολυμπιακού, από την πίεση του ΟΑΚΑ στους παίκτες της ΑΕΚ και την πίεση της Τούμπας στους παίκτες του ΠΑΟΚ;…Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα, αλλά κάνω διάφορες σκέψεις.

Πάντως, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι ο Φορτούνης και τα τέσσερα τελευταία γκολ του τα έχει βάλει μακριά από το Καραϊσκάκη. Ότι ο Μάριν (3 γκολ) κι ο Μπεν (2 γκολ) έχουν σκοράρει φέτος μόνο εκτός έδρας. Ότι ο Τζούρτζεβιτς έχει σκοράρει και τα τρία τελευταία του γκολ επίσης εκτός έδρας, ενώ στο Καραϊσκάκη έχει μόνο ένα, με πέναλτι. Ότι ο Σισέ τα δύο από τα τρία του γκολ επίσης είναι εκτός έδρας. Αντίθετα, όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ (εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ο Μάτος), σκοράρουν πιο συχνά εντός παρά εκτός έδρας.

Κι έχει μεγάλη σημασία να βελτιώσει ο Ολυμπιακός την αποτελεσματικότητα του εντός έδρας, διότι πολύ απλά είναι πίσω από την ΑΕΚ, έστω στον πόντο και μπροστά από τον ΠΑΟΚ μόλις ένα πόντο, ακριβώς γιατί οι άλλες δύο ομάδες εκμεταλλεύονται καλύτερα τον παράγοντα έδρα: ο ΠΑΟΚ έχει 21 βαθμούς (με 2 γκολ παθητικό), η ΑΕΚ 18 (με 4 γκολ παθητικό) κι ο Ολυμπιακός 16 (με 6 γκολ παθητικό). Είναι ο μοναδικός που έχει κάνει δύο γκέλες εντός έδρας, το 1-1 με τον Αστέρα και το 0-1 από τον Ατρόμητο.

Και ναι, τα γράφω αυτά κι ενόψει του αγώνα με τον ΠΑΣ την Κυριακή το μεσημέρι στο Καραϊσκάκη. Με τον ΠΑΣ, που υποχρέωσε σε 0-0 την ΑΕΚ στα Γιάννινα και που έχασε πάρα πολύ δύσκολα 0-1 στην Τούμπα.

 

Best of internet