Μήπως πρέπει να μονιμοποιηθεί ένας σέντερ φορ στον Ολυμπιακό;

Μήπως πρέπει να μονιμοποιηθεί ένας σέντερ φορ στον Ολυμπιακό;

Μήπως πρέπει να μονιμοποιηθεί ένας σέντερ φορ στον Ολυμπιακό;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος ανοίγει μέσα από το blog του στο gazzetta τον καυτό φάκελο του σέντερ φορ για τον Ολυμπιακό.

Ότι ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο θέμα στη θέση του σέντερ φορ (παρότι χρυσοπλήρωσε δύο το καλοκαίρι!), είναι ξεκάθαρο σε ολόκληρο αυτό το πρώτο τρίμηνο της σεζόν.

Και έχει τεράστιο θέμα γιατί αφενός μεν δεν βγάζουν καλή εικόνα οι Εμενίκε, Τζούρτζεβιτς και λείπει η σταθερότητα από Ανσαριφάρντ, Μπεν, αφετέρου δε η όλη επιθετική λειτουργία της ομάδας δεν διευκολύνει τους σέντερ φορ, δεν έχουν δηλαδή τις ευκαιρίες που λογικά πρέπει να έχει ο όποιος κεντρικός κυνηγός του Ολυμπιακού.

Το αποτέλεσμα είναι η ομάδα από σέντερ φορ να έχει πάρει ελάχιστες σημαντικές βοήθειες: το 3-1 στην Παρτίζαν (δυο γκολ ο Μπεν κι ένα ο Εμενίκε), το 2-1 του Κυπέλλου με τον Αστέρα (δύο γκολ ο Εμενίκε) και το 4-3 στον Πανιώνιο (δύο γκολ ο Ανσαριφάρντ). Από τα 18 παιχνίδια σου καθάρισαν οι φορ σου μόνο τα τρία-ο απολογισμός είναι απογοητευτικός. Και γίνεται χειρότερος από την επισήμανση ότι όχι μόνο δεν σκοράρουν, αλλά δεν βοηθάνε ούτε σε επίπεδο ασίστ, να δώσουν μία πάσα για γκολ. Μοναδικός που το έχει κάνει, έχει δηλαδή μία ασίστ, είναι ο Καρίμ, κι αυτός στο μοναδικό εύκολο ματς, το 4-1 με τη Λάρισα, στο οποίο είχε σκοράρει και μία φορά.

Ουσιαστικά βλέπουμε δηλαδή τρεις σέντερ φορ να έχουν από μία έκλαμψη ο καθένας και να έχουν δώσει από μία (σημαντική όντως) νίκη, με δύο γκολ σε κάθε ματς. Και υπάρχει κι ο Τζούρτζεβιτς, που έχει σκοράρει μία φορά, με πέναλτι, στο 1-1 με τον Αστέρα για το πρωτάθλημα στο 94’. Και δη με κακοκτυπημένο πέναλτι, που για ελάχιστα δεν το έπιασε ο αντίπαλος γκολκίπερ… Άντε λοιπόν, βαριά βαριά να βάλουμε ότι από τα 18 ματς ο Ολυμπιακός πήρε βοήθειες στα πέντε από τους τέσσερις κεντρικούς του επιθετικούς.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα. Εγώ θα καταθέσω μία άποψη, υπό τη μορφή ερωτήματος.

Γιατί βλέπουμε ότι στη Γιουβέντους έπαιξε ο Εμενίκε. Με τον Ατρόμητο ο Τζούρτζεβιτς. Με τον Πανιώνιο ο Ανσαριφάρντ. Με την Μπαρτσελόνα ο…Οτζίτζα! Με τον ΠΑΟΚ ο Ανσαριφάρντ. Με τον Αχαρναϊκό ο Τζούρτζεβιτς. Με τον Παναθηναϊκό ο Εμενίκε και για 20 λεπτά στο τέλος Εμενίκε+Ανσαριφάρντ. Δηλαδή, η επιλογή του Λεμονή είναι να τους αλλάζει. Προφανώς γιατί δεν μένει ικανοποιημένος από αυτά που βλέπει, ψάχνει να βρει τη λύση δίνοντας ευκαιρίες σε όλους (ο Μπεν έχει θλάση). Όταν τον είδε τον Καρίμ καλό με τον Πανιώνιο, τον έβαλε αμέσως μετά και με τον ΠΑΟΚ, αλλά εκεί ο Ιρανός ήταν άφαντος και έχασε πάλι τη θέση του.

Το ερώτημα: μήπως πρέπει έστω για κάποιο διάστημα να καθιερωθεί κάποιος στη θέση του σέντερ φορ; Να πάρει μία σειρά αγώνων, να αποκτήσει μία χημεία με τον Φορτούνη, μήπως δείξει κάτι διαφορετικό; Από το να αλλάζει φορ η ομάδα σε κάθε ματς…

Κοιτάξτε, επειδή είμαι πάντοτε ειλικρινής, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η επιλογή αυτή, θα αποδειχθεί λύση! Αλλά βλέπω ότι δεν βγαίνει και τίποτα με το να τους αλλάζεις συνεχώς. Στο μυαλό μου έχω για ένα τέτοιο σερί τον Ανσαριφάρντ, υπό την έννοια ότι παίζει από το περασμένο Γενάρη στην ομάδα και σε κάποια ματς, έστω μεμονωμένα (π.χ. πέρσι στην Οσμάνλισπορ), αν μη τι άλλο κάτι έδειξε. Θεωρητικά θα έπρεπε να πω τον Εμενίκε, αλλά δεν μου δείχνει ότι μπορείς να στηριχθείς πάνω του-ένα μήνα ήταν έξω με θλάση και με το που γύρισε έπαιξε ένα μήνα κι έμεινε μετά 25 ημέρες έξω πάλι με τραυματισμό…Ο Τζούρτζεβιτς έχει πρόβλημα αυτοπεποίθησης, τον έχει πάρει από κάτω και μολονότι έχει τις καλύτερες κινήσεις απ΄ όλους σαν σέντερ φορ, δεν νομίζω ότι μπορείς να τον εμπιστευθείς αυτή την στιγμή ως βασικό.

Γιατί να μην παίξει με δύο φορ η ομάδα; Η ιδέα μοιάζει ενδιαφέρουσα. Αλλά για να εφαρμοστεί, πρέπει να αλλάξει όλος ο σχηματισμός της ενδεκάδας, κάτι που έχει τα ρίσκα του, αφού αυτά τα πράγματα δουλεύονται καλοκαίρι.

Το 3-5-2 για να παιχτεί χρειάζονται στόπερ (έχεις πέντε) και δυο μπακ χαφ-σφαίρες (έχεις Ομάρ η, Φιγκέϊρας και Κούτρη, αφού ο Μίλιτς δεν πείθει ούτε τον Λεμονή).

Το 4-4-2 με ρόμβο σημαίνει ότι επίσης, όπως στο 3-5-2 πετάς εκτός ενδεκάδας όλους τους εξτρέμ-όχι ότι εκτός του Σεμπά «δείχνει» κανείς άλλος, αλλά τέλος πάντων.

Το «απλό» 4-4-2 σημαίνει ότι ο Φορτούνης πρέπει να πάει στα πλάγια της τετράδας και ξέρουμε όλοι ότι το μαρκάρισμα δεν είναι το καλύτερο του σημείο.

Έχει τους παίκτες ο Ολυμπιακός να τα παίξει και τα τρία αυτά συστήματα. Όμως, το πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή τους, παραμένει άγνωστο.

Μία άλλη ιδέα που έχει νομίζω νόημα, έτσι όπως είδαμε τους Εμενίκε, Ανσαριφάρντ να συνεργάζονται κάποιες στιγμές καλά στη Λεωφόρο, είναι να παίξει φορ ο Εμενίκε και πλάγια (αριστερά) ο Καρίμ, όπως νομίζω παίζει στην Εθνική Ιράν, συγκλίνοντας προς τον άξονα και βγαίνοντας σαν δεύτερο φορ.

Η ουσία είναι μία: αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει να μην παίρνει πράγματα από τους σέντερ φορ του, θεωρώ ότι ακόμη και να ενισχυθεί το Γενάρη σε αυτή τη θέση, μέχρι τότε θα έχει μείνει ακόμη πιο πίσω στο πρωτάθλημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θα έχει αποκλειστεί κι από την Ευρώπη. Υπάρχουν ακόμη δέκα παιχνίδια έως τότε.

Άρα, πρέπει να βρει λύσεις από τους υπάρχοντες…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.