Ο Σκίμπε μας “τα χαλάει” στην πιο κρίσιμη στιγμή

Ο Σκίμπε μας “τα χαλάει” στην πιο κρίσιμη στιγμή

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Σκίμπε μας “τα χαλάει” στην πιο κρίσιμη στιγμή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την πιο προβληματική εμφάνιση της Εθνικής επί των ημερών του Γερμανού, στο “ΓΣΠ” της Λευκωσίας, σε μια στιγμή που η Ελλάδα, αν σταθεί τυχερή, θα κληθεί να παίξει δύο ακόμη πιο απαιτητικά παιχνίδια για να πάει στο Μουντιάλ.

Η βάση της συζήτησης για την Εθνική ομάδα δεν μπορεί να είναι άλλη από το γεγονός ότι περίπου 2 χρόνια πίσω ο Μίκαελ Σκίμπε παραλάμβανε, κατά την άφιξή του στην Ελλάδα σαν παντελώς άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ένα διαλυμένο και καταρρακωμένο ψυχολογικά σύνολο, το οποίο δεν ήταν καν τέτοιο, δηλαδή σύνολο. Προτού συμπληρώσει 24 μήνες στη δουλειά, σήμερα ο 52χρονος Γερμανός προπονητής μπορεί να νιώθει ότι δεν τα έχει καταφέρει άσχημα συγκριτικά με τις ρεαλιστικές προσδοκίες που θα μπορούσε να έχει η ΕΠΟ τον καιρό που για άγνωστο λόγο και με άγνωστα κριτήρια επέλεξε να συνεργαστεί μαζί του.

Bwin Sports App – Εύχρηστη εφαρμογή για iphone και Android κινητά. (21+)!

Μέχρι στιγμής, στη μεγάλη εικόνα, ο Σκίμπε έχει δείξει περισσότερα πράγματα από όσα το βιογραφικό του, και ειδικά οι τελευταίες αναφορές σε αυτό, μπορούσε να της υποσχεθεί της ελληνικής ομοσπονδίας. Και πράγματι, αν κανείς εξαιρούσε τα δύο παιχνίδια με την Εσθονία στο Καραϊσκάκη και με την Κύπρο στο “ΓΣΠ” θα όφειλε να χαρακτηρίσει την δουλειά του Γερμανού προπονητή ως πολύ επιτυχημένη. Συνέβησαν όμως και τα δύο αυτά παιχνίδια. Και το τελευταίο, αυτό του Σαββάτου στη Λευκωσία, ήταν ακόμη ένα πολύ κακό σημάδι σχετικά με την ικανότητα του Σκίμπε να προετοιμάζει καλά την ομάδα του ψυχικά και πνευματικά για παιχνίδια ιδιαίτερων απαιτήσεων. Την πρώτη φορά, πριν από το ματς με τους Εσθονούς, δεν κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των ποδοσφαιριστών του, δεν κατάφερε να τους δείξει ότι αυτό ήταν το σημαντικό και όχι το αμέσως επόμενο παιχνίδι απέναντι στους Βέλγους, δεν κατάφερε να τους βάλει στο πνεύμα των απαιτήσεων της περίστασης, δεν κατάφερε να δημιουργήσει τους κατάλληλους παράγοντες παρακίνησης. Και επειδή κοντά σε αυτά δεν κατάφερε ούτε να βρει ένα λειτουργικό αγωνιστικό σχέδιο, οδήγησε την Εθνική στην χειρότερη εμφάνισή της επί των ημερών του σε μια πολύ κρίσιμη και καθοριστική στιγμή. Το ποδόσφαιρο του έδωσε μια ακόμη ευκαιρία, αυτή που δημιουργήθηκε χάρη στη νίκη των Βέλγων επί της Βοσνίας στο Σαράγεβο μερικά λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα της Ελλάδας στην Κύπρο. Ο Σκίμπε όμως παρουσιάστηκε πάλι απροετοίμαστος. Και για ακόμη μια φορά εμφάνισε μια ομάδα που δεν ήταν ψυχικά και πνευματικά προετοιμασμένη για να διαχειριστεί τα συναισθήματα που θα της δημιουργούσε το ματς του Σαράγεβο, και επιπλέον δεν είχε ούτε αγωνιστικό σχέδιο για να επικρατήσει επί της Κύπρου.

Το ήξερε ο Σκίμπε ότι ήταν πολύ πιθανό η εξέλιξη του Βοσνία - Βέλγιο να απασχολεί τον ίδιο και τους ποδοσφαιριστές του λίγο πριν από την έναρξη του δικού τους αγώνα. Το πρώτο 20’λεπτο του ματς στη Λευκωσία αποδεικνύει ότι ο Γερμανός δεν βρήκε ποτέ τον τρόπο για να διαχειριστεί τα συναισθήματα των παικτών του προς όφελος της ομάδας του. Ηταν το ίδιο θολωμένος με τους ποδοσφαιριστές του, αν όχι και περισσότερο.

Αν υπήρξε μια στιγμή θετικής επιρροής του στο παιχνίδι της ομάδας του απέναντι στην Κύπρο, ήταν η επιλογή που έκανε στο 18’, μετά το 1-0, να απαιτήσει από τους ποδοσφαιριστές να κάνουν αυτό που, κατά τη δική του δήλωση μετά το ματς, τους ζητούσε εξαρχής: να απλωθούν περισσότερο στο τερέν στη φάση της μη κατοχής της μπάλας και να επιχειρήσουν να πιέσουν την αμυντική και τη μεσαία γραμμή των Κυπρίων όταν αυτοί προσπαθούσαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα για να χτίσουν επιθέσεις. Αυτή η υποτυπώδης πίεση, που πάντως ήταν πιο έντονη συγκριτικά με το ανύπαρκτο πρέσινγκ των πρώτων 20’ λεπτών, δημιούργησε τη συνθήκη για να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το μεγάλο λάθος του Λαΐφη και να ισοφαρίσει. Χάρη σε αυτή τη λειτουργία της η Ελλάδα δημιούργησε ακόμη μια καλή στιγμή, στο 32’, τότε που ο Μάνταλος δίστασε να τελειώσει τη φάση και λάθεψε στην πάσα προς τον Φορτούνη. Σε αυτό το διάστημα η Εθνική έδειξε και το μόνο σχέδιο που εμφάνισε ποτέ στη Λευκωσία: ξεκινούσε απότομα την επιθετική άμυνα κάθε φορά που η μπάλα έφτανε στα πόδια του Λαΐφη προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κακή ψυχολογική κατάσταση του κεντρικού αμυντικού λόγω του σφάλματος στη φάση του πρώτου γκολ. Με αυτό το τρικ η Εθνική θύμισε ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, η οποία εντοπίζει μια αδυναμία στον αντίπαλο και επενδύει πάνω στην προσπάθεια να την εκμεταλλευτεί. Πέραν τούτου όμως ουδέν.

Η Ελλάδα του Σκίμπε δεν εμφάνισε ποτέ στο τερέν του “ΓΣΠ” ένα σχέδιο παιχνιδιού. Το δεύτερο γκολ της ήρθε από μια στατική φάση, ενώ και στο καλύτερό της διάστημα (48’-57’), κατά του οποίου τη διάρκεια δημιούργησε τέσσερις πολύ καλές ευκαιρίες, οι επιθέσεις της δεν ήταν προϊόν οργανωμένου παιχνιδιού. Ηταν αποτέλεσμα ατομικών εμπνεύσεων, ή συνδυασμών ανάμεσα σε δύο ποδοσφαιριστές.

Προβληματική ήταν και η αντίδραση του Γερμανού προπονητή όταν η Κύπρος, που πήρε θάρρος από την αστοχία των Ελλήνων, άρχισε, μετά το 60’ο λεπτό, να φτάνει με μεγαλύτερη άνεση στο επιθετικό 1/3 του τερέν και να γίνεται απειλητική. Μπερδεμένος και από την ανάγκη αλλαγών λόγω τραυματισμών, ο Σκίμπε δεν αντιδρούσε και δεν έλυνε το πρόβλημα, το οποίο εντόπιζαν στην επικοινωνία τους με τον πάγκο οι παίκτες της αμυντικής γραμμής με πρώτο τον Παπασταθόπουλο. Χάρη στην πολύ υψηλότερη ακρίβεια που είχαν στις μεταβιβάσεις (85%) οι Κύπριοι, οι οποίοι δημιουργούσαν διαρκώς συνθήκες υπεραριθμίας στον κεντρικό άξονα, έφτιαξαν μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων από τους Ελληνες (26-24). Δεν κατάφεραν να γίνουν περισσότερο απειλητικοί (8-13 τελικές προσπάθειες) κυρίως επειδή δεν κατάφερε ο προπονητής τους να δώσει καλό στήριγμα στον Σωτηρίου και περισσότερες επιλογές στους μέσους του για να φτάσουν την μπάλα στην ελληνική μεγάλη περιοχή.

Σε ένα ματς, το οποίο από το 26’ και μετά απαιτούσε από την Ελλάδα μόνο καλό passing game και συντηρητικές επιθέσεις προκειμένου να μη δεχθεί κόντρα επιθέσεις σε κενούς χώρους, η Ελλάδα, η οποία στο ματς στη Βοσνία είχε 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, κατέγραψε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της σε αυτή την προκριματική φάση με το 74% (δηλαδή είχε περίπου 100 λανθασμένες πάσες). Πιο άστοχη κυκλοφορία της μπάλας είχε μόνο στο Βέλγιο (70%), δηλαδή στο ματς που κράτησε λιγότερο από οπουδήποτε αλλού την κατοχή (31%). Σκεφθείτε, κατάφερε να διαχειριστεί καλύτερα το ματς στη Ζένιτσα, απέναντι στη Βοσνία από όσο κατάφερε να διαχειριστεί το ματς στη Λευκωσία απέναντι στην αδιάφορη Κύπρο. Και φυσικά το κακό passing game ήταν η μία διάσταση του κακού. Η δεύτερη ήταν το γεγονός ότι ο Σκίμπε δεν βρήκε ποτέ τον τρόπο για να στηρίξει τους Ζέκα - Τζιόλη στη μάχη που έδιναν πάντοτε με αριθμητικό μειονέκτημα έναντι των Κυπρίων στον κεντρικό άξονα του τερέν. Το ματς έφτασε στο 89’ για να μπει στο τερέν ο Σάμαρης και να πάψει να συμβαίνει το κακό που συνέβαινε για περίπου 30’ αγωνιστικά λεπτά.

Ηταν πολύ ανησυχητικό αυτό το σημάδι από τον Σκίμπε. Και επειδή ήταν το δεύτερο, δεν αποκλείεται να σταθεί ικανό να κλονίσει την εμπιστοσύνη του συνόλου προς τον προπονητή. Και τούτο συμβαίνει στην πιο ακατάλληλη στιγμή, δηλαδή ενόψει των πιο καθοριστικών αγώνων που θα δώσει η Ελλάδα, εφόσον σταθεί τυχερή και βρεθεί στα μπαράζ. Η φύση εκείνων των αγώνων θα είναι παρόμοια με τη φύση του χθεσινού ματς. Ο προπονητής θα κληθεί και πάλι να διαχειριστεί συναισθήματα, όπως φυσικά θα κληθεί να εκπονήσει δύο αποτελεσματικά αγωνιστικά σχέδια και να επιλέξει τους κατάλληλους για να τα υπηρετήσουν. Ο βαθμός που πήρε σε όλους αυτούς τους τομείς στο χθεσινό ματς, όπως και σε εκείνο απέναντι στην Εσθονία, ήταν κάκιστος. Η χθεσινή Εθνική δεν έχει καμία τύχη στα μπαράζ, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός της. Στα ματς απέναντι σε Βέλγιο και Βοσνία ο Σκίμπε μας έδωσε μια σειρά από λόγους για να ελπίζουμε ότι όσα μας έδειξε απέναντι σε Εσθονία και Κύπρο ήταν δύο κακές στιγμές του και όχι η ρουτίνα της δουλειάς του. Κι είναι αυτό που σήμερα όλοι πρέπει να ελπίζουμε ότι θα διαπιστώσουμε και εκ των υστέρων, δηλαδή μετά από τα μπαράζ, εφόσον υπάρξουν τέτοια. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλές συμπέρασμα σε σχέση με την καταλληλότητα και την επάρκεια του Σκίμπε για να καθοδηγήσει την Εθνική και στην επόμενη προκριματική φάση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.