Θα κερδίζουν οι παίκτες, θα χάνει ο Λουτσέσκου…

Θα κερδίζουν οι παίκτες, θα χάνει ο Λουτσέσκου…

Θα κερδίζουν οι παίκτες, θα χάνει ο Λουτσέσκου…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναλύει το... φαινόμενο Λουτσέσκου που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της ΠΑΟΚτσήδικης κοινής γνώμης.

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Εξάλλου αυτό «πουλάει» στον ΠΑΟΚ του 2017 και της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι το «εύκολο» σε αυτή την περίπτωση είναι να λαϊκίσεις και να επιλέξεις τον δρόμο της επίρριψης όλων των ευθυνών για τα αρνητικά αποτελέσματα σε αυτό τον άνθρωπο. Αυτό «θέλει» τώρα η ΠΑΟΚτσήδικη κοινή γνώμη. Το σκίσιμο στον Ρουμάνο δίνει πόντους σε πολύ κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος είναι ο λιγότερος δημοφιλής στην οικογένεια του ΠΑΟΚ τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον. Ένας ήταν ο Δώνης και ένας αυτός! (Δεν έγινε τώρα, έτσι ήρθε…).

Και για να ξεκινήσω από το τέλος, γι’ αυτούς τους παραπάνω λόγους, είμαι –σχεδόν- βέβαιος, ότι ο Λουτσέσκου ΔΕΝ θα πετύχει στον ΠΑΟΚ. Δεν βλέπω πώς θα αντέξει…

Προχωράμε όμως σε πιο συγκεκριμένα και αντικειμενικά πράγματα…

Η κρίση ενός ρεπόρτερ για έναν προπονητή δεν είναι δυνατόν να βασίζεται σε ένα στοιχείο, σε ένα-δύο γεγονότα, σε μία οπτική, σε μία άποψη, σε ένα ματς την Κυριακή. Αν είναι δυνατόν να παίρνεις υπεύθυνη θέση και να κρίνεις δημοσίως έναν προπονητή, και να μην την έχεις περάσει από 15 φίλτρα.

Πάμε στα προτερήματα του Ρουμάνου:

- Είναι έξυπνος. Είναι «χορτάτος». Έχει εμπειρίες. Δουλεύει πολύ. Έχει αρχές και συγκεκριμένη σύγχρονη φιλοσοφία. Έχει ιδέες. Είναι κοντά στον παίκτη και του τονώνει συνέχεια το «εγώ». Έχει καλούς συνεργάτες . Έχει ωραίο ασκησιολόγιο στην προπόνηση. Ξέρει το Ελληνικό πρωτάθλημα. Επικοινωνεί και έχει διάθεση να ενημερώνει το κοινό για το σκεπτικό του.

Πάμε σε μειονεκτήματα:

- Δεν κάνει το κλικ στην κοινή γνώμη. Έβγαλε όνομα (καλύτερα να σου βγει το μάτι) ως αμυντικογενής προπονητής. Στο κομμάτι της τακτικής και της ανάπτυξης, δεν έχει επιμείνει σε συνδυασμούς σε άξονα ή πλευρές και πολλές ασκήσεις γίνονται χωρίς ενεργητική αντίσταση αντιπάλου. Αντιμετωπίζει (προς το παρόν) με ανεκτικότητα τους πιο χαλαρούς ή τις βεντέτες. Από εκεί και πέρα αποκλείστηκε στην Ευρώπη. Ξεκίνησε 11/8 και στις 31/8 άλλαξε η μισή σχεδόν ενδεκάδα του ΠΑΟΚ.

Μέσα από όλα αυτά, έχει παρουσιάσει μία ομάδα η οποία ΔΕΝ πήρε όσους βαθμούς άξιζε ή έπρεπε στο πρωτάθλημα, παρά το ότι το σύνολο που τώρα δημιουργεί έχει ισορροπία, δεν απειλείται, έχει κατοχή, βγάζει κατά Μέσο Όρο αρκετές τελικές και δείχνει ότι σύντομα δύσκολα θα χάνει και το θέμα είναι πόσες νίκες θα πετύχει.

(Επειδή συχνά πυκνά χαρακτηρίζεται φοβικός, ας αναλύσει κάποιος τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Με επιχειρήματα και παραδείγματα και όχι με εύκολους χαρακτηρισμούς).

Ο Λουτσέσκου πριν δέκα μέρες ζήτησε ένα μήνα για να παρουσιάσει μία κανονική και πιο έτοιμη ομάδα, κάτι που σημαίνει ότι μετά τις 15/10 θα περιμένουμε έναν πιο δεμένο και κυριαρχικό ΠΑΟΚ, που θα κερδίζει εύκολα και θα χάνει πολύ δύσκολα.

Εκτίμηση: Αφού επαναλάβω ότι είναι πάρα πολύ άτυχος και ΔΕΝ πιστεύω πώς θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην τεράστια πίεση που ασκείται και από εδώ και πέρα θα… κερδίζουν οι παίκτες, αλλά θα χάνει ο Λουτσέσκου, εκτιμώ ότι αν με τα επόμενα αποτελέσματα κερδίσει χρόνο και ηρεμία, τότε μπορεί να δείξει περισσότερα και πραγματικά θα κάνει πορεία πρωταθλητισμού, ειδικά τώρα που το σκηνικό έχει καθαρίσει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό και τα παιχνίδια κρίνονται στο γήπεδο. Για τρίτη φορά γράφω ότι μία ομάδα που δύσκολα θα χάνει (αφού δύσκολα θα δέχεται γκολ) και με τέτοιο ρόστερ θα φθάσει στο σημείο να κερδίζει πιο εύκολα, δεν γίνεται να μην κάνει πρωταθλητισμό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.