Ο “αδύναμος κρίκος” Αϊντάρεβιτς και ο βαθμός σαν νίκη!

Ο “αδύναμος κρίκος” Αϊντάρεβιτς και ο βαθμός σαν νίκη!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο “αδύναμος κρίκος” Αϊντάρεβιτς και ο βαθμός σαν νίκη!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος “δικαιολογεί” την επιλογή του Χιμένεθ να βάλει τον Σουηδό κι' ας ήταν ο χειρότερος και εκτιμά ότι η ισοπαλία με την Αούστρια είναι... μισή πρόκριση!
Ηταν έτσι κι' αλλιώς αντικείμενο συζήτησης πριν την έναρξη του ματς, με το που έγιναν γνωστές οι ενδεκάδες. Δεν νομίζω ότι ο προβληματισμός όσων είδαμε τον Αστρίτ Αϊντάρεβιτς στο αρχικό σχήμα ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του Χιμένεθ που τον επέλεξε. Και ο Μανόλο με... κρύα καρδιά το αποφάσισε.
Ηταν περίπου μία κατάσταση “πρέπει να παίξει είτε με την Αούστρια, είτε με τον Αστέρα την Κυριακή” και φυσιολογικά ο Χιμένεθ διάλεξε Αούστρια, αφού το Γλαναόπουλος, Γιόχανσον Πέμπτη - Κυριακή δεν έβγαινε.
Γιατί γράφω “φυσιολογικά διάλεξε Αϊντάρεβιτς για το ματς με την Αούστρια”; Οχι ασφαλώς γιατί ήταν λιγότερο σημαντικό αυτό το ματς από τον αγώνα της Τρίπολης, αλλά γιατί έχοντας κάνει scouting report των δύο αντιπάλων μπορούσες εύκολα να καταλήξεις στην εκτίμηση ότι ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Αϊντάρεβιτς θα μπορούσε να σου φανεί χρήσιμος περισσότερο στο ματς με την Αούστρια.
Ο Σουηδός είναι ένας παίκτης προηγούμενης εποχής, που σήμερα είναι δύσκολο να βρει εύκολα θέση σε ομάδα πρωταγωνίστρια. Είναι στα μάτια μου ένα δεκάρι παλιάς κοπής. Ξέρει μπάλα, βλέπει γήπεδο, είναι καλός τεχνίτης, αλλά είναι πολύ αργός, βαρύ σκαρί και με σχεδόν μηδενική διάθεση να συμμετέχει στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.
Η χρησιμότητα του για να λέμε την αλήθεια στην ΑΕΚ του Μανόλο είναι μικρή, αλλά υπάρχει. Σε ματς στο ΟΑΚΑ όπου ο αντίπαλος παίζει πίσω από την μπάλα και περιμένει στο μισό γήπεδο ο Αίντάρεβιτς μπορεί να φανείς χρήσιμος. Ο Χιμένεθ είδε την Αούστρια, πιθανότατα στο ματς με την Ζάλτσμπουργκ την περασμένη Κυριακή (ματς που είδα και εγώ ολόκληρο για να έχω μία εικόνα της ομάδας του Φινκ) και... δικαίως εκτιμώ ότι επέλεξε να βάλει τον Σουηδό χαφ, βασικό εναντίον της.
“Δικαίως” όταν οι ανάγκες του ροτέισον, η καταπόνηση των παικτών από τα συνεχόμενα ματς και οι δεδομένες απουσίες και για τα δύο αυτά παιχνίδια του Σιμόες και του Κονέ, απαιτούσαν την χρησιμοποίηση του Σουηδού σε ένα από τα δύο βράδια, είτε της Πέμπτης, είτε της Κυριακής.
Η Αούστρια είναι μία ομάδα που κατά βάση περιμένει στο μισό γήπεδο, δεν έχει ταχύτητα στον άξονά της με Χολτσχάουζερ, Ντε Πάουλα και Αμπντουλάι και δεν υπήρχε και περίπτωση να πιέσει ψηλά. Αυτά νομίζω είδε ο Χιμένεθ και ξεκίνησε τον Αϊντάρεβιτς, ελπίζοντας ότι θα κρύψει τις συγκεκριμένες αγωνιστικές αδυναμίες του, λόγω του τρόπου παιχνιδιού της Αούστρια.
Δεν τις έκρυψε τελικά. Οχι γιατί η Αούστρια έπαιξε κάπως διαφορετικά, αλλά γιατί ο Αίντάρεβιτς δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να αλλάξει κάτι στο παιχνίδι του. Να βγάλει μία ενέργεια, μία διάθεση να τρέξει όσο μπορεί, να αμυνθεί με κάποιο τρόπο. Ναι, πιθανότατα η εξέλιξη του ματς θα ήταν διαφορετική, μπορούμε να το κρίνουμε εκ του αποτελέσματος πλέον, αν ο Γαλανόπουλος έπαιζε από την αρχή και ασκούσε με τα τρεξίματά του μεγάλη πίεση στον Χολτσχάουζερ από τον οποίο περνούσε όλο το παιχνίδι των αυστριακών.
Ενας πολύ ψηλός και συνεπώς αργός αμυντικός χαφ, ο οποίος όμως έχει σπουδαία χαρακτηριστικά που βοηθούν στην κυκλοφορία της μπάλας, αφού βλέπει ανά πάσα στιγμή όλο το γήπεδο και η τεχνική κατάρτιση του είναι σε πολύ υψηλό βαθμό για να μεταφέρει την μπάλα με ακρίβεια. Αν ο Γαλανόπουλος πίεζε με την ενέργειά του και τα τρεξίματά του αυτόν τον παίκτη, πιθανόν η Αούστρια θα είχε κρατήσει πολύ λιγότερο την μπάλα στα πόδια της (και την κράτησε περίπου κατά το ήμισυ!), άρα θα είχε δεχτεί μεγαλύτερη πίεση γιατί χωρίς την μπάλα στα πόδια είναι πολύ προβληματική ομάδα και βέβαια θα είχε απειλήσει πολύ λιγότερο απ' όσο τελικά έκανε.
Τις αποφάσεις όμως ένας προπονητής τις παίρνει πριν και όχι μετά το τέλος των αγώνων. Και κυρίως τις παίρνει ζυγίζοντας συνολικά τα πράγματα και βλέποντας συνολικά το πρόγραμμα των αγώνων. Δεν θα μείνω λοιπόν στο “αν δεν έπαιζε ο Αϊντάρεβιτς...” που ήταν η διαπίστωση των περισσότερων μετά το ματς με την Αούστρια. Θα μείνω όμως σε κάτι άλλο.
Αν ο Χιμένεθ ποντάρει ακόμη και στον Αϊντάρεβιτς για το ροτέισον, γιατί δεν ποντάρει και σε ορισμένους άλλους παίκτες; Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έκανε ένα κακό ματς γιατί οι δυνάμεις του έμοιαζαν να είναι λιγοστές με την έναρξη του παιχνιδιού και σχεδόν ανύπαρκτες στο δεύτερο ημίχρονο. Ενας παίκτης όπως ο Λάζαρος, ο οποίος πάει πολύ στο ένας εναντίον ενός, που έχει πολλά σπριντ μέσα στο ενενηντάλεπτο, αν δεν είναι φρέσκος φαίνεται πολύ περισσότερο από κάθε άλλον. Αν λοιπόν ο Αϊντάρεβιτς χωρά στο ροτέισον, πόσο κακός είναι ο Τρίστασον και δεν χωράει ποτέ σε αυτό. Πόσο χρόνο θέλει ο Πατίτο για να πάρει μία δεύτερη ευκαιρία αφού εν τέλει έμεινε στο ρόστερ, προκειμένου να μπορέσει να πάρει ανάσες και ο Λάζαρος;
Κατά τα λοιπά η ΑΕΚ πήρε έναν βαθμό (έστω και με το γκολ οφσάιντ στο φινάλε) που τον άξιζε με βάση την εικόνα του παιχνιδιού, αλλά κυρίως που στην οικονομία του ομίλου, είναι πιθανό να αποδειχτεί σαν νίκη. Είπα και πριν το ματς με την Αούστρια κι' ας έχει κάνει “διπλό” η ΑΕΚ στην Ριέκα, ότι οι Κροάτες είναι καλύτερη ομάδα από τους Αυστριακούς και μόνο αυτοί μπορούν να απειλήσουν την ΑΕΚ για την πρόκριση. Και επιμένω σε αυτό.
Η ΑΕΚ με την ισοπαλία δεν απώλεσε εν τέλει το πλεονέκτημα που απέκτησε με την εκτός έδρας νίκη επί της Ριέκα και αυτό που πρέπει να κάνει τώρα είναι να δώσει μεγάλη προσοχή στο ματς με τους Κροάτες στην Αθήνα. Αν χρειαστεί τρίποντο για πρόκριση την τελευταία αγωνιστική στη Βιέννη νομίζω θα το βρει, ειδικά εκεί είναι πιο εύκολο απ' όσο ήταν στο ΟΑΚΑ να νικήσει η ΑΕΚ την Αούστρια.
Και κάτι τελευταίο. Δεν μου φαίνεται αδύνατο η ΑΕΚ να κάνει αποτέλεσμα με τη Μίλαν. Για την ακρίβεια θα μου κάνει έκπληξη αν η ΑΕΚ χάσει και τα δύο ματς από τους Ιταλούς. Εναν τουλάχιστον βαθμό πιστεύω θα τον βρει. Αλλά επίσης πιστεύω ότι η Αούστρια στα δύο κολλητά ματς με την Ριέκα νίκη δεν θα κάνει. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνει έναν βαθμό και δεν θα χάσει και τα δύο. Ωστε την πέμπτη αγωνιστική στο ΑΕΚ – Ριέκα αυτός που θα βολεύεται με την ισοπαλία να είναι η ΑΕΚ και όχι η Ριέκα. Κι' ας πάνε οι Κροάτες στο ΟΑΚΑ να ανοιχτούν για να πάρουν “διπλό”...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.