Ο Χιμένεθ φτιάχνει μια ΑΕΚ που ενθουσιάζει τον κόσμο της

Ο Χιμένεθ φτιάχνει μια ΑΕΚ που ενθουσιάζει τον κόσμο της

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Χιμένεθ φτιάχνει μια ΑΕΚ που ενθουσιάζει τον κόσμο της

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις θαρραλέες επιλογές του Ισπανού και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι ποδοσφαιριστές με συνέπεια να φτάνουν να φτιάχνουν παιχνίδι που δημιουργεί ενθουσιασμό στους οπαδούς της Ενωσης.

Sportingbet.gr. To παιχνίδι αποκτά άλλο επίπεδο. Ηρθε το νέο Site (21+)!

Την περασμένη Δευτέρα έγραφα για το μεγαλύτερο επιμέρους όφελος της ΑΕΚ από τη νίκη της επί του Ολυμπιακού, που είναι η πίστη της ομάδας στο σχέδιο του προπονητή και η πίστη ότι είναι ικανή να “γυρίσει” κάθε ματς που της στραβώνει. Δεν της χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες της ΑΕΚ για να το διαπιστώσει αυτό. Το βράδυ της Πέμπτης είδε ακόμη ένα ματς, το αμέσως επόμενο, να της “στραβώνει” πολύ στο 49'ο λεπτό, όταν βρέθηκε να χάνει 2-1 από την Αούστρια Βιέννης, και σε ένα ακόμη ματς η ΑΕΚ απάντησε ότι έχει πλέον και κατάλληλο αγωνιστικό σχέδιο και πίστη για να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ανησυχεί ο Μανόλο Χιμένεθ, μετά τα όσα ανακάλυψε ή επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του ματς με τους Αυστριακούς. Πάνω από όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς όμως υπάρχει η μεγάλη εικόνα: η ΑΕΚ που φτιάχνει συμπεριφέρεται σαν ομάδα, ακολουθεί το πλάνο του και δημιουργεί ποδόσφαιρο, δημιουργεί ευκαιρίες και χτίζει νοοτροπία νικητή.

Ο παρατηρητής του παιχνιδιού μπορεί να κάνει μεγάλη κουβέντα σχετικά με τις επιλογές rotation που έκανε ο Ισπανός προπονητής, ο οποίος έχει προσπαθήσει και προσπαθεί να διαχειριστεί τις δυνάμεις για να παρουσιάζει μια καλή έκδοση της ΑΕΚ σε κάθε ένα από τα δύσκολα και σημαντικά παιχνίδια που τον περιμένουν ανά τρεις – τέσσερις ημέρες. Κι είναι γεγονός ότι η μια επιλογή, που δεν του βγήκε, αυτή του Αϊντάρεβιτς, του κόστισε δύο γκολ.

Στη φάση του πρώτου γκολ της Αούστρια ο Σουηδός πάτησε αδικαιολόγητα φρένο ενώ ακολουθούσε την κίνηση του Πιρές, με συνέπεια να επιτρέψει την εύκολη πάσα προς τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, ο οποίος έδωσε την ασίστ στον Αυστριακό Μόνσαϊν.

Στη φάση του δεύτερου γκολ της Αούστρια ο Αϊντάρεβιτς μαρκάρει σαν ... 10αρι αντί να μαρκάρει σαν 6αρι. Βρίσκεται σε λάθος θέση, με συνέπεια να αφήνει πολύ ελεύθερο χώρο για να δράσει ο Πιρές, και στη συνέχεια πάει πολύ αργά για να κλείσει την πάσα προς τον σκόρερ Τατζούρι και φυσικά δεν καταφέρνει να εμποδίσει τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό σε αυτή τη διαγώνια κίνησή του μέχρι να σερβίρει στον Τατζούρι την ασίστ.

Ο Χιμένεθ τα γνώριζε τα ρίσκα που αναλάμβανε με την επιλογή του Αϊντάρεβιτς αντί του Γαλανόπουλου στο αρχικό σχήμα. Ο Ισπανός προπονητής όμως ξέρει ότι δεν έχει την επιλογή να βάζει τους ίδιους έντεκα – δώδεκα στο τερέν. Κι αυτό που του συνέβη με τον Ούρος Τσόσιτς, η θλάση που υπέστη ο 24χρονος Σέρβος αμυντικός λειτούργησε ως υπενθύμιση των συνεπειών της – αναγκαστικής – επιλογής του Χιμένεθ να παίζει με το ίδιο κεντρικό αμυντικό δίδυμο στα τελευταία παιχνίδια.

Η ανησυχία του Χιμένεθ σχετικά με τις αντοχές των ποδοσφαιριστών του έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιλογή του αγωνιστικού σχεδίου του για το ματς με την Αούστρια. Ο Μανόλο κράτησε την ΑΕΚ του πολύ ψηλά στο τερέν, δηλαδή απλωμένη κατά τα 7/11 στο αντίπαλο μισό του γηπέδου στη φάση μη κατοχής της μπάλας προκειμένου να κάνει επιθετική άμυνα, δηλαδή να πιέσει τους κεντρικούς αμυντικούς και τον τερματοφύλακα της Αούστρια και να δημιουργήσει ασφυκτική πίεση με στόχο να κλέψει τη μπάλα και να επιτεθεί απέναντι σε μια ανοργάνωτη άμυνα. Επέλεξε να παίξει στο μάξιμουμ της έντασης το πρώτο ημίχρονο, με την προσδοκία η ΑΕΚ να πάρει μεγάλο προβάδισμα στο σκορ και στη συνέχεια να κάνει διαχείριση δυνάμεων και να “σβήσει” το ματς. Στο μυαλό του είχε ένα σενάριο του 2-0, που θα του επέτρεπε έπειτα να κάνει αλλαγές και να ξεκουράσει παίκτες που έρχονταν από σερί 90'λεπτα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η ΑΕΚ συνέχισε να κάνει επιθετική άμυνα και μετά το 28'ο λεπτό, δηλαδή μετά το 1-0. Η εικόνα από το 40' και μέχρι τη λήξη του α' ημιχρόνου οδηγεί στην διαπίστωση ότι της κόστισε της ΑΕΚ η επιλογή του προπονητή της, διότι έμεινε από δυνάμεις, χαλάρωσε, έχασε τη συνοχή της, ελάττωσε τα τρεξίματά της και τις γρήγορες επιστροφές, έγινε ασυντόνιστη στη φάση του πρέσινγκ, και κάπως έτσι δέχθηκε επιθέσεις και, τελικά, δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης.

Κι ενώ το ματς στράβωσε στο 43' και παραστράβωσε στο 49', όταν η ΑΕΚ δέχθηκε το 2ο γκολ προτού καλά καλά πατήσει στο τερέν, η πίστη των ποδοσφαιριστών στην εφαρμογή του σχεδίου δεν κλονίστηκε. Η ΑΕΚ ξανάπαιξε σε φουλ ένταση και έφτιαξε έναν αδιανόητα μεγάλο αριθμό τελικών προσπαθειών μέσα στη διάρκεια του επόμενου δεκαλέπτου. Κι ο Χιμένεθ, αφού κάλυψε το κενό στο κέντρο με την επιλογή του Γαλανόπουλου αντί του Αϊντάρεβιτς, δεν σταμάτησε να παρασύρει τους ποδοσφαιριστές του προς την επίθεση και δεν δίστασε να ξαναδείξει το θάρρος του στο 80', όταν επέλεξε να παίξει με μια τριάδα στην άμυνα, στην οποία υπήρχε μόνο ένας κεντρικός αμυντικός, ο Βράνιες. Επαιξε με μια τριάδα που δεν έχει ξαναδεί στο τερέν, έπαιξε με τρεις κουρασμένους από τα σερί παιχνίδια αμυντικούς, τους οποίους πάντως φρόντισε να στηρίξει με τον Γαλανόπουλο, δεν δίστασε να φλερτάρει με τον κίνδυνο να χάσει με 1-3 και να υποστεί τις συνέπειες σε επίπεδο εντυπώσεων, και δικαιώθηκε. Διότι η πρόσθεση ακόμη ενός μεσοεπιθετικού έκανε μεγαλύτερα τα προβλήματα μιας αντιπάλου που έχει έτσι κι αλλιώς προβληματική ανασταλτική συμπεριφορά. Χάρη και στις επιλογές του Χιμένεθ, η ΑΕΚ ισοπέδωσε την Αούστρια, και αν οι εκτελεστές δεν ήταν άστοχοι, άτυχοι, κουρασμένοι, ή αν ο αντίπαλος τερματοφύλακας δεν είχε τόσο ταλέντο και τέτοια φόρμα, ο Ισπανός θα είχε πανηγυρίσει στο τέλος ακόμη μια νίκη με ιστορική ανατροπή.

Ο τραυματισμός του Τσόσιτς, ενός εξαιρετικού κεντρικού αμυντικού, σε συνδυασμό με την απουσία του Τσιγκρίνσκι και του Λαμπρόπουλου δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στον Χιμένεθ. Μεγαλύτερο αυτού που του έχει δημιουργήσει στη μεσαία γραμμή ο τραυματισμός του Σιμόες και η ανετοιμότητα του Κονέ και αυτού που του έχει δημιουργήσει στα άκρα της άμυνας ο τραυματισμός του Λόπεζ. Θεωρητικώς όμως το τελευταίο εμπόδιο είναι η Τρίπολη, την Κυριακή. Διότι μέχρι την επόμενη στάση, στην Ξάνθη η συντριπτική πλειονότητα των προαναφερθέντων θα είναι στη διάθεσή του. Με το υλικό που έχει και τις επιλογές που κάνει μέχρι σήμερα, ο Χιμένεθ δείχνει ικανός να δώσει συνέχεια σε αυτό που παρουσιάζει στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 40 ημερών, το οποίο έχει ενθουσιάσει τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.