Ο Ολυμπιακός, τα "στημένα" γενικά κι η ΑΕΚ ειδικά!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ολυμπιακός, τα "στημένα" γενικά κι η ΑΕΚ ειδικά!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta ένα κομμάτι του Ολυμπιακού, που έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρσι.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Πανιώνιος – ΠΑΣ Γιάννινα. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Δεν χρειάζεται να υπεραναλύσουμε το πρόβλημα που έχει ο Ολυμπιακός στο να σπάει καλά οργανωμένες άμυνες. Είναι εξόφθαλμο.

Ποιο, όμως, είναι το φάρμακο σε αυτές τις περιπτώσεις; Πώς μία μεγάλη ομάδα βρίσκει λύσεις απέναντι σε μαζικές άμυνες, όπως αυτές που σε κάθε παιχνίδι του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο συναντάει ο Ολυμπιακός; Μα μέσα από τις στημένες φάσεις. Ένα καλοκτυπημένο κόρνερ η, φάουλ και μία κεφαλιά, πόσες φορές δεν έχει δώσει τη λύση;

Μόνο που ο Ολυμπιακός φέτος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν παίρνει λύσεις από τις στατικές φάσεις. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ήταν η κεφαλιά-γκολ του Ένγκελς στην Ξάνθη. Ένα μόλις γκολ σε δέκα παιχνίδια. Ένα γκολ από τα 19 της ομάδας σε αυτά τα 10 πρώτα επίσημα παιχνίδια της στη σεζόν (το γκολ του Ρομάο με τη Ριέκα, ήρθε ως συνέχεια στημένης φάσης, μίας απευθείας εκτέλεσης φάουλ)...

Ο Ολυμπιακός στο τελευταίο παιχνίδι του, με τον Αστέρα για το Κύπελλο, κέρδισε πάνω από 10 στημένες φάσεις γύρω από την περιοχή του αντίπαλου. Κόρνερ και φάουλ, που έδωσαν τη δυνατότητα να γίνουν σέντρες από τον Φορτούνη, που είναι κιόλας ο καλύτερος «ερυθρόλευκος» σε αυτό το κομμάτι. Το αποτέλεσμα ήταν μία κεφαλιά του Σισέ, που μπλόκαρε ο αντίπαλος γκολκίπερ-στην αντίπερα όχθη, ο Αστέρας κέρδισε μόνο τέσσερα στημένα: στο πρώτο του κιόλας έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, με την κεφαλιά του Τριανταφυλλόπουλου να περνάει ελάχιστα άουτ, στο φάουλ του Μιλοσάβλιεβιτς…

Αυτή η κεφαλιά του Σισέ, άλλη μία (άστοχη) του Ένγκελς το Σάββατο και μία του Βούκοβιτς (απόκρουση του γκολκίπερ) εδώ με την Παρτιζάν είναι οι μοναδικές με τις οποίες έχει πραγματικά απειλήσει ο Ολυμπιακός φέτος μέσα από τη διαδικασία των στημένων φάσεων! Μιλάμε για ελάχιστες περιπτώσεις, σε πλήρη αντίθεση με τις…δεκάδες στημένες φάσεις που έχει κερδίσει και εκτελέσει η ομάδα.

Να μην είναι καλοί οι εκτελεστές; Ο Φορτούνης, ο Σεμπά, ο Μάριν, ο Πάρντο, ο Καρσελά; Σούπερ δεν είναι, αλλά δεν είναι και οι…χειρότεροι. Ειδικά ο Φορτούνης, αλλά κι ο Σεμπά. Διότι τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός έπαιρνε αρκετά γκολ από τα "στημένα" του. Ακόμη και σε μεγάλα παιχνίδια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά; Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έβαζε στην αντίπαλη περιοχή στα υπέρ του κόρνερ και φάουλ, κορμιά όπως ο Μποτία, ο Ντα Κόστα (η, ο Βιάνα), ο Μιλιβόγεβιτς κι ακόμη κι ο Ιντέγε (η, ο Καρντόσο) με τον Ντε Λα Μπέγια, για να πάρουμε π.χ. την περσινή σεζόν. Είχε δηλαδή ο αντίπαλος να φυλάξει τέσσερις-πέντε επικίνδυνους στο ψηλό παιχνίδι κάθε φορά.

Τώρα ο Ολυμπιακός απειλεί αποκλειστικά μόνο με τον ψηλό του στόπερ (όποιον εκ των Ένγκελς, Βούκοβιτς, Σισέ) παίζει…Ο Ρομαό κι ο Οτζίτζα με τον Τζούρτζεβιτς, που έχουν ένα ανάστημα, δεν είναι αυτό που λέμε ο τύπος του παίκτη κεφαλοσφαιριστή. Ο Σέρβος περιμένει μόνο να περάσει η μπάλα στο δεύτερο δοκάρι για να βρεθεί εκεί αμαρκάριστος και να πάρει την κεφαλιά, ο Οτζίτζα μόνο αμυντικά βοηθάει στο ψηλό παιχνίδι κι ο Ρομαό το παλεύει περισσότερο, αλλά μέχρι εκεί.

Κοινώς, έχει χάσει σε ύψος η φετινή ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Ο μοναδικός άλλος πλην του όποιου ενός ψηλού στόπερ που μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτό τον τομέα είναι ο Ζιλέ, που έχει ύψος κι αλτικότητα, όμως προς το παρόν δεν τον έχουμε δει να μπαίνει σε καμία φάση (ο πολύ ψηλός Ταχτσίδης, δεν θυμάμαι να έχει σκοράρει συχνά στην καριέρα του με κεφαλιές, αλλά προτιμότερο είναι να τον τσεκάρουμε καλύτερα).

Τι μου ήρθε και τα γράφω τώρα όλα αυτά; Μα ο Ολυμπιακός παίζει την Κυριακή με την ΑΕΚ, η οποία στα δικά της 10 φετινά παιχνίδια παρουσιάζεται πολύ ισχυρή αμυντικά κι έχει δεχθεί γκολ μόνο στα τρία (δύο με ΤΣΣΚΑ κι ένα με Ριέκα), αποκλειστικά από στημένες φάσεις. Άρα, θα ήταν ένας τρόπος να απειλήσει ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ τα κόρνερ και τα φάουλ.

Όχι όμως με τέτοιες εκτελέσεις σαν κι αυτές που βλέπουμε και όχι με τόσο «κοντή» ενδεκάδα που συνήθως βλέπουμε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.