Απροετοίμαστοι οι προπονητές στο ενδεχόμενο παράτασης στο ποδόσφαιρο!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Απροετοίμαστοι οι προπονητές στο ενδεχόμενο παράτασης στο ποδόσφαιρο!

bet365

Ο Δανός καθηγητής, Πέτερ Κρούστρουπ κατέδειξε σε σχετική έρευνα πως οι προπονητές δεν προετοιμάζουν σωστά τους παίκτες τους για το ενδεχόμενο της παράτασης στις μεγάλες διοργανώσεις μολονότι σε μεγάλο ποσοστό τα ματς κρίνονται στον έξτρα χρόνο.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Ριέκα – ΑΕΚ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Η ιστορία του ποδοσφαίρου είχε δείξει πως είναι σχεδόν απίθανο μια ομάδα να φτάσει μέχρι την κατάκτηση ενός τροπαίου σε κορυφαίο διασυλλογικό ή εθνικό επίπεδο δίχως να αποφύγει την ημίωρη παράταση ή ακόμη και την ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλα τα Μουντιάλ από το 1990 μέχρι σήμερα μόνο η Βραζιλία το 2002 έφτασε στην κατάκτηση του πετυχαίνοντας εφτά νίκες εντός της κανονικής διάρκειας.

Στο Champions League από την σεζόν 1990/91 τουλάχιστον 10 τροπαιούχοι χρειάστηκαν την ημίωρη παράταση και σε κάποιες περιπτώσεις την διαδικασία των πέναλτι.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η κατάκτηση του τροπαίου την σεζόν 2015/16 από την Ρεάλ Μαδρίτης με 5-3 στα πέναλτι επί της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Συνολικά παρατηρώντας κάποιος τα νούμερα σε Euro, Μουντιάλ και Champions League συμπεραίνει πως το 40% των αγώνων δεν κρίνονται στην κανονική διάρκεια τους.

Ο αριθμός μάλιστα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν προστεθεί περισσότερα νοκ-άουτ ματς στα μεγάλα τουρνουά.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νοτίου Δανίας, Πέτερ Κρούστρουπ πραγματοποίησε μελέτη σχετικά με το κατά πόσο οι προπονητές και οι παίκτες των συλλόγων, αλλά και των εθνικών ομάδων προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν τη νίκη στον έξτρα χρόνο ή τα πέναλτι.

«Τα παιχνίδια που χρειάζονται 120 λεπτά για να αναδειχθεί ο νικητής θεωρούνται πλέον πιο συχνό φαινόμενο στο ποδόσφαιρο. Πλέον για να διακριθείς σε μεγάλες διοργανώσεις θα πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα για αυτό το ενδεχόμενο. Οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες στην παράταση εάν θέλεις να διακριθείς σε αυτό το επίπεδο.

Χρειάζονται περισσότερα πράγματα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και τακτικής, τόσο από τους παίκτες, όσο και τον προπονητή», τονίζει Κρούστρουπ προσθέτοντας:

«Με εκπλήσσει ωστόσο πως κορυφαίοι προπονητές σε χώρες όπως οι Ιταλία και Ισπανία που έχουν μεγάλη παράδοση και διακρίσεις σε αυτά τα τουρνουά δεν προνοούν για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα ματς για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τούτη την κατάσταση».

Την άποψη του Κρούστρουπ υπερασπίστηκε και ο Γέσπερ Λέβιντ Άντερσεν, ερευνητής στο αθλητικό και ιατρικό παράρτημα του Νοσοκομείου Μπίσπεμπιεργκ αλλά και σύμβουλος φυσικής κατάσταση στην Μπρόντμπι.

«Υπάρχει τεράστια διαφοροποίηση ανάμεσα στο τι περιμένουν οι προπονητές και οι γυμναστές από το τι πραγματικά συμβαίνει. Στην έρευνα που έγινε αποδεικνύεται πως οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές έχουν κακή ενημέρωση».

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Κρούστρουπ έδειξαν πως μόλις το 38% των προπονητών μιλάει στους παίκτες πριν τους αγώνες για το ενδεχόμενο παράτασης.

Επίσης το 75% των προπονητών δεν καταστρώνει συγκεκριμένο πλάνο για παράταση.

Ο Πέτερ Κρούστρουπ παρέδωσε ένα ερωτηματολόγιο 30 ερωτήσεων σε 225 προπονητές και γυμναστές σε συλλόγους σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Νησιά Φερόε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σημειώνονται ολοένα και λιγότερα γκολ στην ημίωρη παράταση στις τρεις κορυφαίες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις (Euro, Μουντιάλ, Champions League).

Από το 1930 μέχρι το 1960, o μέσος όρος ήταν 2 γκολ. Από το1960 μέχρι το 1994 ο μέσος όρος μειώθηκε στο ένα τέρμα, ενώ από το 1994 μέχρι σήμερα πλέον επιτυγχάνονται στην παράταση μόλις 0,6 γκολ.

Το 62% των αναμετρήσεων που οδηγούνται στον έξτρα χρόνο στο Champions League λήγουν 0-0. Στο Μουντιάλ το ποσοστό είναι 55%, ενώ στο Euro 57%.

'Ενας από τους λόγους που δεν σημειώνονται γκολ στην παράταση είναι διότι σε ποσοστό 92% η πρώτη ομάδα που σκοράρει στον έξτρα χρόνο φτάνει στη νίκη. Σε 61 από τις 66 περιπτώσεις η ομάδα που άνοιξε το σκορ κατέκτησε τη νίκη.

 

Τελευταία Νέα