Οι ομάδες δικαιώνονται (μόνο) στο γήπεδο

Οι ομάδες δικαιώνονται (μόνο) στο γήπεδο

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι ομάδες δικαιώνονται (μόνο) στο γήπεδο

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τα πεπραγμένα του καλοκαιριού στον ποδοσφαιρικό Άρη και καταλήγει με ένα δόγμα που παραμένει αναλλοίωτο σε βάθος χρόνου.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας* στο Τότεναμ – Ντόρτμουντ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Το περασμένο καλοκαίρι ο Άρης αποφάσισε να γκρεμίσει και να χτίσει κάτι από την αρχή. Συνήθως, αυτή η διαδικασία εμπεριέχει κόστος και στην περίπτωση του, αυτό μεταφράστηκε στη δέσμευση ενός ποσού της τάξεως των 300.000 ευρώ το οποίο ανταποκρίνεται στο ύψος των αποζημιώσεων στους παίκτες που είχαν συμβόλαια για την ερχόμενη σεζόν αλλά δεν ταίριαζαν στη mentalité της νέας τάξης πραγμάτων. Έτσι είναι η ζωή και ο αθλητισμός. Τα λάθη πληρώνονται, ομοίως και οι κινήσεις εντυπωσιασμού.

Αυτές κόστισαν πέρυσι στον Άρη και στην τσέπη του Θόδωρου Καρυπίδη ο οποίος – λόγω και της έντονης κριτικής που δέχθηκε – αποφάσισε να αλλάξει φιλοσοφία και να προσαρμοστεί σε αυτή του σύγχρονου ποδοσφαίρου βάσει της οποίας υποχρεούσαι να περιοριστείς στον ρόλο σου. Ο ιδιοκτήτης είναι για να πληρώνει και να δίνει κατευθύνσεις σε οτιδήποτε άλλο εκτός του αγωνιστικού. Επί του τελευταίου η ευθύνη των αποφάσεων ανήκει στον τεχνικό διευθυντή κι έτσι προσλήφθηκε ο Παύλος Μυροφορίδης ο οποίος έχει το know how της Football League.

Οι παροικούντες διατηρούσαν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ταιριάξουν τα χνώτα τους, αλλά στη διάρκεια του χρόνου αποδείχθηκε το αντίθετο. Δηλαδή, στις στιγμές διαφωνίες και ανάπτυξης κάθε λογής συναισθημάτων, όταν ο ένας αντίκριζε τον άλλον, τα έβρισκαν. Η χημεία μεταξύ των δύο σημαντικότερων στελεχών είναι απαραίτητη γιατί αν ο ένας δεν… γούσταρε τα μούτρα του άλλου δεν θα μπορούσαν να κάνουν χωριό.

Στη συγκεκριμένη γωνιά έχουμε (ξανά) σκιαγραφήσει το προφίλ του Θόδωρου Καρυπίδη, ενός ιδιοκτήτη που κατευθύνεται από τον παρορμητισμό του αλλά και τη σφοδρή επιθυμία της επιτυχίας. Το καλοκαίρι ο Μυροφορίδης ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος που… χαλιναγώγησε τον ιδιοκτήτη του Άρη κι αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση του Βαγγέλη Πλατέλλα. Ο 14ος ποδοσφαιριστής που ήρθε φέτος στον Άρη είναι στην καρδιά του Καρυπίδη επειδή ο τελευταίος εκτιμά τον ποδοσφαιρικό τσαμπουκά του, το αγωνιστικό στιλ του, τον θεωρεί καλό μπαλαδόρο. Επικρατεί η αίσθηση ότι είναι μεταγραφή του προέδρου, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο Μυροφορίδης δεν ήταν αντίθετος στην προοπτική απόκτησης του Πλατέλλα, ούτε ο Σπανός. Απλά το δόγμα του πρώτου είναι «κάθε πράγμα στη σωστή τιμή». Όταν λοιπόν έκρινε ότι η τομή είναι η σωστή, τότε η μεταγραφή τελείωσε.

Συνεχίζοντας επί του αγωνιστικού, ο Άρης χτίστηκε με διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία και πήρε παίκτες για τους οποίους ο Μυροφορίδης βάζει το χέρι του στη φωτιά και το μπάτζετ μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό ούτως ώστε να αποφευχθούν περσινά φαινόμενα καθυστερήσεων. Για τους παίκτες που ήρθαν ο Μυροφορίδης εκτιμά ότι α) έχουν φιλοδοξία, β) γνωρίζουν την κατηγορία, γ) θα δεχθούν έως και αναπροσαρμογή του ρόλου τους εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και δ) θα παίξουν και γι’ αυτόν. Είναι πρόσωπα που εμπιστεύεται και δεν είναι τυχαίο το ότι συνεργάστηκε (σχεδόν) με όλους στο παρελθόν. Βέβαια οι επιλογές και οι ομάδες δικαιώνονται μόνο στο γήπεδο.

Ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ, είναι προφανές ότι ο Δημήτρης Σπανός έχει την πολυτέλεια της επιλογής με μια μικρή ένσταση στο κέντρο της άμυνας. Εκεί υπάρχουν τρεις έμπειροι κι ένας άπειρος ποδοσφαιριστής. Αν το Πρωτάθλημα αρχίσει στις 8 Οκτωβρίου και κυλήσει σε φυσιολογικούς ρυθμούς δίχως ραγδαίες αλλαγές στο πρόγραμμα, τότε πρόβλημα δεν θα προκύψει. Αν όμως γίνουν τα περσινά, τότε είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί αναπροσαρμογή ρόλου.

Το… μαχαίρι και το καρπούζι είναι στο χέρι του Δημήτρη Σπανού διότι η διοίκηση φρόντισε να έχει το 90% των παικτών στη διάθεσή του από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Άρα είναι ο απόλυτα υπεύθυνος στο κομμάτι του επιπέδου ομοιογένειας της ομάδας που αποτελεί τη μία από τις τρεις προϋποθέσεις για έναν καλό χειμώνα. Η δεύτερη σχετίζεται με τις συνθήκες καθημερινότητας της ομάδας η οποία εξαρτάται από τον τομέα της συνέπειας απέναντι στους ποδοσφαιριστές και η τρίτη, το καλό ξεκίνημα μέσω του οποίου θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση ο κάθε ποδοσφαιριστής και συνολικά η ομάδα.

ΥΓ: Ο χαρτοπόλεμος μεταξύ ΠΑΕ και ΑΣ καταδεικνύει το επίπεδο εσωστρέφειας στον σύλλογο. Η ΠΑΕ παραδέχεται ότι δεν απέδωσε ποσοστό από τις εισπράξεις στον ΑΣ αλλά τονίζει ότι ανέλαβε την πληρωμή λογαριασμών του ερασιτέχνη συνολικού ύψους 85.000 ευρώ και τονίζει ότι σύντομα θα αναγκαστεί να πράξει το ίδιο και για ένα ακόμη «μπιλιετάκι» που έρχεται. Ο ΑΣ υποστηρίζει ότι ο Καρυπίδης δεν ανταποκρίθηκε στην καταβολή του ποσού των 300.000 ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα έκανε όταν ανέλαβε έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο ΑΣ είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση κι αυτό αποδείχθηκε από τον τρόπο λειτουργίας του επί της υπόθεσης του 16χρονο μπασκετμπολίστα Στέργιου Πράπα ο οποίος πήγε στην ΑΕΚ. Πέραν του ότι δέχθηκε να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με buy out, αυτό έδινε τη δυνατότητα στον νεαρό να βγει από το ιδιωτικό συμφωνητικό με την καταβολή ποσού 5.000 ευρώ έως τις 31 Ιουλίου 2017. Παρόλο αυτά ο ΑΣ παρέτεινε τη σχετική προθεσμία, εισέπραξε το συγκεκριμένο ποσό και ο παίκτης θα συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη υπόθεση στοιχειοθετεί ήττα για τον σύλλογο Άρη, ανεξάρτητα του ότι ο υπογράφων πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει ότι, όταν ένας παίκτης θέλει να φύγει από μια ομάδα, θα το καταφέρει με κάθε τρόπο. Μέχρι πρότινος αυτός ίσχυε για τους επαγγελματίες. Πλέον ισχύει και για αμούστακα παιδιά τα οποία πατούν πάνω στα δικαιώματα που τους παρέχει ο Νόμος, της επιλογής ομάδας όταν ενηλικιωθούν. Ο συγκεκριμένος Νόμος είναι κομμένος και ραμμένος πάνω στα συμφέροντα των νεαρών παικτών, των ομάδων που έχουν οικονομικές δυνατότητες και φυσικά των ατζέντηδων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.