Το deal για Ρέτσο, απλά δεν υπάρχει!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το deal για Ρέτσο, απλά δεν υπάρχει!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος δεν στέκεται στην “ακριβότερη Ελληνα παίκτη”, στην “ακριβότερη της Λεβερκούζεν”, αλλά στην αντιστοιχία των χρημάτων της πώλησης του Ρέτσου με τα οικονομικά μεγέθη του ελληνικού πρωταθλήματος...
Από την ώρα που το gazzetta αποκάλυψε την συμφωνία Ολυμπιακού – Λεβερκούζεν για την πώληση του Παναγιώτη Ρέτσου, έχω διαβάσει με προσοχή σχεδόν όλα τα αφιερώματα και τα κείμενα που γράφτηκαν για το μέγεθος αυτής της συμφωνίας.
Εκπληκτικά πράγματα που όμως δεν λένε όλη την αλήθεια και δεν δίνουν όλη την διάσταση αυτής της απίστευτης συμφωνίας.
Ναι είναι απίθανο ότι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Λεβερκούζεν (μία από τις 4-5 σημαντικότερες ομάδες του γερμανικού πρωταθλήματος διαχρονικά) είναι ένας 19χρονος Ελληνας στόπερ του Ολυμπιακού.
Ασφαλώς και είναι εντυπωσιακό ότι ο Ρέτσος είναι η ακριβότερη μεταγραφή Ελληνα παίκτη ever.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι από μόνο του το νούμερο (20-22 εκατ. ευρώ) είναι εντυπωσιακό.
Είναι σημαντικό γεγονός ότι όλο αυτό συμβαίνει στην εποχή της μεγάλης κρίσης (οικονομικής) και στη χώρα και στο ποδόσφαιρό της.
Κάνει ξεχωριστή αυτή την μεταγραφή το γεγονός ότι είναι μέχρι στιγμής η 3η ακριβότερη φέτος στην Μπουντεσλίγκα και είναι μία από τις πέντε έξι ακριβότερες παγκοσμίως στο φετινό τρελό μεταγραφικό παζάρι σε ότι έχει να κάνει με αμυντικούς.
Προφανώς και είναι εξόχως εντυπωσιακό ότι μιλάμε για 19 χρονών παιδί που καλά καλά δεν έχει παίξει στην Εθνική ομάδα.
Και μπορώ να συνεχίσω να αναφέρω στοιχεία και νούμερα που αποδεικνύουν το εντυπωσιακό αυτής της μεταγραφής.
Αλλά νομίζω ότι αυτά που πραγματικά έχουν αξία είναι να δούμε την αναλογία των μεγεθών για να καταλάβουμε τι σημαίνει παραχωρήθηκε 19χρονος Ελληνας παίκτης που έχει παίξει μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα με 22 εκατ. ευρώ!
Το βασικότερο έσοδο όλων των ομάδων παγκοσμίως και φυσικά το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Το ετήσιο αντίτιμο για το σύνολο των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος είναι 30 εκατ. ευρώ και ο Ολυμπιακός πουλάει έναν παίκτη του με 22 εκατ. ευρώ. Ξέρετε ποια είναι η αντιστοιχία. Σαν να πούλησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νεαρό Αγγλο αμυντικό για 750 εκατ. λίρες! Σαν να πούλησε η Ατλέτικο Μαδρίτης νεαρό στόπερ για 400 εκατ. ευρώ! Εξωπραγματικό ποσό, αδιανόητο.
Αν συνεχίσεις να κάνεις τις συγκρίσεις με τα οικονομικά δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου αντιλαμβάνεσαι ότι ο Ολυμπιακός θα εισπράξει από την παραχώρηση του Ρέτσου, ενός Ελληνα νεαρού αμυντικού, ποσό που είναι αρκετό για να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των 12 από τις 16 ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος! Με τα 220 εκατ. του Νέιμαρ είναι ζήτημα αν μπορείς να αγοράσεις δύο τρεις συλλόγου της ισπανικής Λίγκας, με τα λεφτά της πώλησης του Ρέτσου αγοράζεις τις 12 από τις 16 ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.
Για να συνεχίσουμε να βλέπουμε την πώληση του Ρέτσου μέσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι σε σύγκριση με την τρέλα της φετινής μεταγραφικής σεζόν παγκοσμίως, ο Ολυμπιακός πούλησε έναν νεαρό ταλαντούχο στόπερ με εξαπλάσιο ποσό από αυτό που πούλησε ο Παναθηναϊκός τους δύο καλύτερους παίκτες του, τον Μπεργκ και τον Ζέκα!
Και για να το δούμε και σε σχέση με την απήχηση που έχει στο ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει από ώρα σε ώρα την ακριβότερη αγορά που έκανε ποτέ ελληνική ομάδα για αμυντικό. Παίρνει τον Ενχελς από την Μπριζ με ένα ποσό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, κανείς όμως δεν μιλά για αυτήν κι' ας είναι επίσης εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι τέτοιο το μέγεθος της μεταγραφής του Ρέτσου που όλα τα άλλα τα σκεπάζει...
Εχει την σημασία του να δούμε πως ο Ολυμπιακός έφτασε σε αυτό το απίθανο deal για το club, έχει την σημασία του να δούμε τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους καλύτερους μάνατζερ και τα καλύτερα club ανά την Ευρώπη, έχει την σημασία του να δούμε πως ο Ολυμπιακός πλάσαρε στην παγκόσμια πασαρέλα αυτό το ομολογουμένως πολύ ταλαντούχο παιδί, αλλά κυρίως έχει την σημασία του να δούμε πώς έφτιαξε το όνομά του ως club μέσα από αυτές τις πωλήσεις. Και πως, παρά το γεγονός ότι έμοιαζε με τρέλα όταν έρχονταν προτάσεις 10 και 12 και 15 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του Ρέτσου έλεγε “όχι” για να φτάσει τελικά στο σημείο να έχει προτάσεις (όχι μία) με 20 και πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ... Μυθικό!
Υ.Γ. Σχόλιο για τις μεταγραφές όλων θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Αυτό που μπορεί να πει κανείς σήμερα είναι ότι το φινάλε των μεταγραφών στην Ελλάδα είναι για τα δεδομένα μας πραγματικά εντυπωσιακό. Θυμίζουμε σε αναλογία Αγγλία, ενώ προσωπικά δεν θυμάμαι ποτέ τις τελευταίες 48 ώρες των μεταγραφών και οι 4 μεγάλοι να κινούνται τόσο δραστήρια. Είναι πιθανό οι κινήσεις τις τελευταίας στιγμής για τους μεγάλους να ξεπεράσουν συνολικά τις 10 σε αριθμό.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ο Ολυμπιακός πήρε έναν σπουδαίο γκολτζή που δεν είχε και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα δύο στόπερ που θα κλείσει κι' αν θα γίνει και το μπαμ. Η ΑΕΚ με Αραούχο και Κονέ κλείνει εντυπωσιακά την σεζόν, αν και θα ήταν καλό να πάρει ένα ακόμη στόπερ.
Ο Παναθηναϊκός στο πρόσωπο του Μουνιέ βρίσκει πολύ σπουδαίο αριστερό πόδι και στημένα καταπληκτικά. Καλή προσθήκη και ο Σιλά. Οσο για τον ΠΑΟΚ, ο Μαουρίσιο σίγουρα τον ανεβάζει επίπεδο. Ολοι στον ΠΑΟΚ περιμένουν και τον Βιεϊρίνια. Σπουδαία προσθήκη για την ψυχολογία του κόσμου ασφαλώς και για την ίδια την ομάδα, αλλά κατά την άποψή μου πιο σημαντική είναι η προσθήκη του Σαμπράνο.
Αν ο ΠΑΟΚ πάρει έναν από τους δύο πιο ενισχυμένος ως ομάδα θα βγει με τον δεύτερο. Αν πάρει και τους δύο έπιασε το τζόκερ.
Γενικά με βάση τα ρόστερ που διαμορφώνουν τώρα στο φινάλε οι τέσσερις μεγάλοι μπορεί να πει κανείς ότι είναι σίγουρα καλύτεροι (έως πολύ καλύτεροι από πέρυσι) και είναι κρίμα που μόνο οι δύο από τους τέσσερις συνεχίζουν στην Ευρώπη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.