Αρσεναλ σε κατάσταση διάλυσης...

Αρσεναλ σε κατάσταση διάλυσης...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Αρσεναλ σε κατάσταση διάλυσης...

bet365

Η απόφαση της ανανέωσης του συμβολαίου του Βενγκέρ φέρνει τους “Κανονιέρηδες” τέλη Αυγούστου σε κατάσταση χάους! Παίκτες που θέλουν να φύγουν, περιουσιακά στοιχεία που έχασαν την αξία τους, οπαδοί στα... κάγκελα και ομάδα που παραπαίει στον αγωνιστικό χώρο.
Φαίνεται πως δεν υπάρχει επιστροφή. Και φαίνεται πως δεν υπάρχει κανείς στο club Αρσεναλ να αντιληφθεί όσα αντιλαμβάνονται όσοι είναι έξω από αυτό. Η μεταγραφή του Λακαζέτ με το ποσό ρεκόρ των 60 εκατ. ευρώ έκρυψε για λίγο το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο όμως εμφανίστηκε στο χειρότερο χρονικό σημείο. Στο σημείο που το club είναι αναγκασμένο εκ των πραγμάτων να ξεπουλήσει και να πάρει ότι βρει μπροστά του, ότι έχει περισσέψει.
Είναι πλέον τόσο οφθαλμοφανές ότι η Αρσεναλ γκρεμίζεται αγωνιστικά και δεν υπάρχει το παραμικρό σημάδι ανάκαμψης. Η 5η θέση στην περσινή Πρέμιερ Λιγκ, δεν ήταν το τέρμα της κατηφόρας όπως πίστεψε η διοίκηση της Αρσεναλ και ο Αρσέν Βενγκέρ, ο άνθρωπος που την τρέχει για πάνω από 20 χρόνια, αλλά μόνο η αρχή αυτής. Τα επόμενα δύο – τρία 24ωρα θα επιβεβαιώσουν ότι η Αρσεναλ είναι μία ομάδα στην οποία δεν θέλουν να παίζουν ούτε οι παίκτες της. Ο Βενγκέρ δεν έχει χάσει πλέον μόνο τους οπαδούς, αλλά και τους παίκτες του και τα αποδυτήρια της ομάδας του.
Ο Βενγκέρ πίστεψε στο εγώ του και τις ικανότητες του, έφαγε ένα ολόκληρο καλοκαίρι νομίζοντας ότι θα πείσει τους μεγάλους αστέρες του club να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους. Εφτασε 3 ημέρες πριν το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου για να διαπιστώσει ότι όσα λεφτά κι' αν τους δώσει δεν θα δεχτεί κανείς να μείνει στην Αρσεναλ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον ίδιο. Ο Βενγκέρ άκουσε κατάμουτρα από τον Τσάμπερλέιν (ούτε καν βασικός μέχρι πέρυσι) να του λέει “όσο λεφτά κι' αν μου προσφέρεις δεν ανανεώνω”. Ο Βενγκέρ έφτασε να πει για τον Τσάμπερλειν δημόσια ότι γύρω του πρέπει να χτιστεί η νέα Αρσεναλ μήπως και τον πείσει, αλλά και πάλι δεν... Θα τον πουλήσει δύο ημέρες πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου στην Τσέλσι.
Και όλα αυτά ενώ δεκάδες φορές ο Βενγκέρ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είχε πει ότι “τα πάντα μπορούν να συμβούν εκτός από το να πωληθούν ο Σάντσες και ο Τσάμπερλέιν” και όταν οι Αγγλοι δημοσιογράφοι επέμεναν αν υπάρχει κάποιο ποσό που θα δελέαζε την Αρσεναλ απαντούσε κατηγορηματικά “κανένα, έχουμε κάνει το κουμάντο μας και αντέχουμε να τους χάσουμε ακόμη και ως ελεύθερους το επόμενο καλοκαίρι...”.
Οσο για τον Αλέξις Σάντσες πλέον η Αρσεναλ μιλάει και για αυτόν και την παραχώρηση του στην Σίτι του Πεπ, απλά προσπαθεί να πάρει και κάποιον παίκτη. Ηθελε τον Αγκουέρο, άκουσε “όχι” και συζητά για τον Στέρλινγκ, αν πιστέψουμε τα τελευταία ρεπορτάζ. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης η ουσία παραμένει ίδια. Για ένα ακόμη καλοκαίρι και μάλιστα το πιο κρίσιμο των τελευταίων 10 ετών για την Αρσεναλ ο Βενγκέρ έχασε την μπάλα...
Δεν είναι μόνο οι οπαδοί που απαιτούν μαζικά πλέον την απόλυσή του, δύο μόλις μήνες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, είναι και οι παίκτες που δεν τον εμπιστεύονται. Ο Βενγκέρ για πρώτη φορά στα σχεδόν 21 χρόνια της Αρσεναλ έχει χάσει τελείως και τα αποδυτήρια. Ο Αλσατός υποσχέθηκε ένα καλοκαίρι που θα άλλαζαν πολλά και φυσικά δεν άλλαξε τίποτα.
Ούτε στο προπονητικό τιμ, ούτε στην ομάδα πέρα από την μεταγραφή του Λακαζέτ. Η “ενίσχυση για επιστροφή στην διεκδίκηση του τίτλου” δεν ήρθε ποτέ και για μία ακόμη χρονιά τα 150 εκατ. λίρες που υπήρχαν διαθέσιμα για μεταγραφές έμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου. Ακόμη και ο Μεζούτ Εζίλ, ο παίκτης που ο Βενγκέρ έχει στηρίξει περισσότερο από κάθε άλλον, σκανδαλωδώς θα μπορούσε να πει κάποιος, ούτε αυτός υπογράφει παρά το γεγονός ότι του προσφέρονται εξωπραγματικά χρήματα για την αξία του και την προσφορά του.
Ο Βενγκέρ θα μπορούσε να έχει άνετα στην αρχή του καλοκαιριού πάνω από 300 εκατ. ευρώ για να φτιάξει μία Αρσεναλ από την αρχή με παίκτες που θα ήθελαν να είναι εκεί. Ο Αλέξις δεν ήθελε. Οσο κι' αν είναι απολύτως κομβικός δεν μπορούσε να μείνει. Το ίδιο και ο Τσάμπερλέιν, το ίδιο και αρκετοί ακόμη μέτριοι παίκτες που είτε έφυγαν, είτε θα φύγουν.
Από τις πωλήσεις των Σάντσες – Τσάμπερλέιν, Λούκας Πέρεθ, Γκιμπς, Κάλουμ Τσέιμπερς, Ντεμπισί και αυτές που ήδη έγιναν των Σέζνι, Γκαμπριέλ Παουλίστα και κάποιων μικρών η Αρσεναλ υπολογίζεται ότι θα συγκέντρωνε σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα συν τα 150 που είχε προσφέρει η διοίκηση στον Βενγκέρ αν είχε κινηθεί στο παζάρι νωρίς και προσεκτικά θα είχε σίγουρα πολλές πιθανότητες να φτιάξει μία ομάδα από την αρχή με αρκετούς ποιοτικούς παίκτες.
Αλλά ο Βενγκέρ έπαψε να είναι αποτελεσματικός χρόνια τώρα και στο μεταγραφικό παζάρι. Είναι τόσο εκτός πραγματικότητας που νόμιζε ότι μπορεί να πάρει φέτος τον Εμπαμπέ και πέρασε ένα μήνα με το να συζητά με τον μικρό και τον πατέρα του!!! Είναι τόσο εκτός πραγματικότητας που ετοιμάζεται να δώσει δανεικό τον Μουστάφι στην Ιντερ. Τον Μουστάφι που αγόρασε πριν ένα χρόνο με 35 εκατ. ευρώ. Και “ναι” δεν έσκισε ο Γερμανός, αλλά δεν υπάρχει άλλος στόπερ πλην του Κοσιενλί στην Αρσεναλ. Και ο Βενγκέρ εξακολουθεί να παίζει με σύστημα με 3 στόπερ, βάζοντας στη θέση του κεντρικού αμυντικού δύο αριστερά μπακ και στην θέση του αριστερού μπακ, ένα δεξί, τον Μπεγερίν.
Το αποτέλεσμα (4-0) με τη Λίβερπουλ, η απόδοση της Αρσεναλ σε αυτό το ματς και κυρίως η εικόνα των παικτών που έδειχναν να τα έχουν παρατήσει πριν καν αρχίσει η σεζόν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ανθρωποι που τον λάτρεψαν όπως ο Ανρί και ο Ιαν Ράιτ είπαν στην τηλεόραση επί της ουσίας #wengerout και ο Τύπος στην Αγγλία γράφει για την πιο βαθιά κρίση της Αρσεναλ στην τελευταία δεκαετία, η οποία μπορεί να φέρει και διοικητικές εξελίξεις, αφού πλέον η κριτική φτάνει μέχρι τον Κροένκε και τους συνεργάτες του, οι οποίοι παρακολουθούν αμέτοχοι σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Και μπορεί να μην ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τις επιτυχίες του συλλόγου, αλλά για τα οικονομικά πάντα ενδιαφέρονταν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες και πλέον ο Βενγκέρ χάνει χρήματα και από τη μη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και από την απαξίωση του ρόστερ. Η περίπτωση Μουστάφι ο οποίος αποκτήθηκε με 35 εκατ. λίρες και θα δοθεί μετά από δώδεκα μήνες δανεικός είναι ενδεικτική. Οπως και αυτή του Γουίλσιρ για τον οποίο η Αρσεναλ πέρυσι απέρριψε προτάσεις 30 εκατ. ευρώ και φέτος δεν βρίσκει ούτε 10 εκατ. ευρώ για να τον δώσει ή αυτή του Λούκας Πέρεθ τον οποίο πέρυσι αγόρασε με 20 εκατ. ευρώ (!!!) και φέτος δεν βρίσκει ούτε 10 εκατ. για να τον πουλήσει!!!
Αν η Αρσεναλ μείνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, πράγμα που σήμερα μοιάζει πιθανό, τότε η χρηματιστηριακή αξία όσων παικτών θα της έχουν απομείνει θα πέσει κι' άλλο και φυσικά τα έσοδά της θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο. Χώρια που πλέον θα πάψει να είναι προορισμός για μεγάλους παίκτες. Μοιάζει αδιανόητο και ακατανόητο πως ο άνθρωπος που της άλλαξε επίπεδο αγωνιστικό και την γιγάντωσε οικονομικά, έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια τόση μεγάλη ζημιά στο club που τελικά θα φύγει έχοντας αφήσει πίσω του χάος...
Η άρνησή του να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και η επιμονή του να φύγει από την Αρσεναλ μόνο ως πρωταθλητής, αλλά και η αδυναμία των διοικούντων να διαπιστώσουν ότι ο Βενγκέρ έπαξε να είναι αυτός που ξέρει, εδώ και χρόνια, οδηγούν την Αρσεναλ με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση που θα την κουβαλά για χρόνια. Διότι στην σημερινή εποχή δεν επιστρέφεις με μία δύο κινήσεις στην κορυφή της Πρέμιερ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την Αρσεναλ και τα δύο τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, δεν κατάφερε, ούτε πέρυσι, ούτε πρόπερσι να τερματίσει στην τετράδα. Φανταστείτε πόσο χρόνο μπορεί να πάρει στην Αρσεναλ αν χάσει και το εφετινό καλοκαίρι. Που το έχασε δηλαδή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.