Ο Ιβαν να πάει στον κόσμο, όχι οι παίκτες...

Ο Ιβαν να πάει στον κόσμο, όχι οι παίκτες...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Ιβαν να πάει στον κόσμο, όχι οι παίκτες...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Σαβίδδη που έχει 100% την ευθύνη του εξωφρενικού πισωγυρίσματος του ΠΑΟΚ. Έκτος χρόνος, δεκάδες εκατ. ευρώ, καμία απολύτως πρόοδος!

Μην ακούσω την δικαιολογία “ναι, αλλά ο ΠΑΟΚ πήρε ένα Κύπελλο”. Ο ΠΑΟΚ ένα Κύπελλο στο τόσο το έπαιρνε έτσι κι' αλλιώς. Αν ο Σαββίδης ανέλαβε τον ΠΑΟΚ για να του προσφέρει ένα Κύπελλο κάθε έξι χρόνια, τότε δεν πρόκειται ποτέ να τον μεγαλώσει. ΠΟΤΕ όμως!

Ο αποκλεισμός από την Εστερσουντ υποθήκευσε το ευρωπαϊκό μέλλον του ΠΑΟΚ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο ο ΠΑΟΚ να μην πληρώσει έστω μία φορά, ίσως και περισσότερες, αυτό τον αποκλεισμό την επόμενη πενταετία. Ο ΠΑΟΚ από τον αποκλεισμό από την Εστερσουντ μπορεί να χάσει το επόμενο ή το μεθεπόμενο καλοκαίρι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακριβώς όπως το λέω όμως. Η Εστερσουντ θα φταίει για αυτό!

Ανταγωνιστικές αποδόσεις στο Σοσιεδάδ – Βιγιαρεάλ με 0% Γκανιότα. *Ισχύουν όροι και Προϋοθέσεις (+21).

Κατά τα άλλα ο αποκλεισμός από το... χωριό της Σουηδίας στην πραγματικότητα δεν είναι σοκ. Απλώς τον έκανε τέτοιο το... ψεύτικο 3-1 του πρώτου αγώνα και τελικά ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποκλείστηκε και από εκείνο το τρίτο γκολ στο πρώτο ματς που τον έκανε να πει “περάσαμε”. Δεν υπάρχει όμως κατά τα άλλα κανένα σοκ. Ο ΠΑΟΚ από την ημέρα που πήρε το Κύπελλο τα κάνει όλα λάθος. ΟΛΑ! Από μακριά φαίνονταν ότι το πράγμα δεν τσουλάει, ότι σχεδιασμός δεν υπάρχει, ότι στον ΠΑΟΚ μπορεί να επιλέξει προπονητή όποιος περνάει απ' έξω, χωρίς καμία ευθύνη, καμία σοβαρότητα. Οτι μπορεί να κάνει μεταγραφή ο γιος, ο ανιψιός, ο θείος, ο ξάδελφος του Ιβάν. Ο ΠΑΟΚ λειτουργεί σαν την ομάδα του χωρίου, χωρίς καμία τεχνοκρατική λογική και σκέψη.

Ποιός πήρε τον Στανόεβιτς; Ο Βούκιτς. Τι είναι ο Βούκιτς; Φίλος του Ιβάν που έπαιξε στον ΠΑΟΚ. Τι έλεγε ο αρμόδιος Μίχελ για αυτήν την απόφαση; “Οχι δεν κάνει...”. Που το έλεγε; Δεξιά και αριστερά, όχι στον Ιβαν. Ο Μίχελ στον Ιβαν θα έπρεπε να πει το “όχι” και θα έπρεπε να παραιτηθεί μετά την πρόσληψη του Σέρβου προπονητή, αλλά η παραίτηση είναι άγνωστη λέξη στον ΠΑΟΚ του Ιβαν. Ασε που ο Μίχελ θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί για ένα σωρό λόγους πολύ νωρίτερα από την επιλογή Στανόεβιτς. Αλλά ποτέ και κανείς δεν φταίει για τίποτα. Μόνο οι παίκτες και οι προπονητές και αυτοί πάντα με τον λάθος τρόπο...

Οχι βέβαια ότι το κακό στον ΠΑΟΚ, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι φετινό... Ασφαλώς η πληγή είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν είναι μερικών μηνών. Καταρχάς ο Σαββίδης έχει δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια στον ΠΑΟΚ ανθρώπους για να του λένε μόνο “ναι”. Αν ο Ιβαν αύριο εμφανιστεί στα γραφεία και πει “νομίζω ότι είναι καντεμιά που φοράμε ασπρόμαυρα, να βάλουμε κόκκινα...”, δεν θα βρεθεί ούτε ένας που θα του πει “τι είναι αυτά που λες...”. Κι' αν όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν κανά δυο, τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι...

Αυτό συμβαίνει από την πρώτη ημέρα. Από την εποχή Τσιστιακόφ. Τέτοιους θέλει δίπλα του ο Ιβαν δεν εξηγείται αλλιώς. Ανθρώπους που να του λένε ότι ο ίδιος και ο γιος του τα κάνουν όλα τέλεια και φταίνε πάντα οι άλλοι. Οχι λοιπόν, δεν φταίει κανείς άλλος, φταίει μόνο ο Ιβάν. Είναι 100% δική του η ευθύνη.

Φέτος είναι η έκτη σεζόν στον ΠΑΟΚ και ο Ιβαν το μόνο που έχει να πει είναι “έβαλα τα λεφτά μου και έσωσα τον ΠΑΟΚ από την οικονομική καταστροφή”. Τέλος! Δεν έχει να πει τίποτα άλλο, εκτός από αυτό. Ο ΠΑΟΚ στην έκτη σεζόν του δεν έχει δει καμία άλλη βελτίωση. Δεν είναι καλύτερος ως ομάδα από την ομάδα του Ζαγοράκη και του Βρύζα, δεν έχει καν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες τις ομάδες. Δεν έχει καλύτερους παίκτες, δεν έχει τίποτα. Ούτε καν έναν προπονητή δεν μπόρεσε να βρει όλα αυτά τα χρόνια. Εναν προπονητή που θα μείνει έστω για δεύτερη χρονιά στο σύλλογο.

Ο Ιβάν λέει έστειλε μετά τον αποκλεισμό τους παίκτες και τον Λουτσέσκου στον κόσμο που ήταν στην Σουηδία. Λάθος. Θα έπρεπε να πάει ο ίδιος στον κόσμο. Μάλλον και επειδή η Τούμπα, έτσι όπως τα κατάφερε ο Ιβάν, για τους επόμενους μήνες θα είναι κλειστή για τον Παοκτσή, ας πάει στην Τούμπα στο κέντρο του γηπέδου, ας ανοίξει τις πόρτες, ας φωνάξει 25 χιλιάδες Παοκτσήδες κι' ας τους απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα.

Γιατί ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του αποφάσισε ότι δεν θέλει να έχει Ελληνες παίκτες;

Γιατί ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του δεν στηρίζει ούτε ένα παιδί από τις ακαδημίες;

Γιατί ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του δεν μπόρεσε να βρει έναν προπονητή της προκοπής;

Γιατί ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του δεν έβγαλε ένα μεγάλο παίκτη;

Γιατί ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του δεν έχει βρει ούτε έναν ηγέτη που να δεθεί με τον κόσμο;

Γιατί ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του, δεν κάνει αγωνιστικά βήματα προς τα εμπρός, αλλά προς τα πίσω;

Πώς γίνεται ο ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη και του Βρύζα να ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικός στην Ευρώπη από τον δικό του ΠΑΟΚ;

Πως γίνεται ο ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη να είχε προπονητή Σάντος και παίκτες όπως οι Βιερϊνια, Πάμπλο Γκαρσία, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς που ακόμη και σήμερα αν έμπαιναν στην Τούμπα θα έπεφτε το γήπεδο και ο δικός του ΠΑΟΚ να μην έχει ούτε έναν τέτοιο παίκτη;

Πως γίνεται και δεν έχει βρει ούτε έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου όλα αυτά τα χρόνια για να στελεχώσει τον ΠΑΟΚ και να τον ακούσει;

Πως γίνεται να έχει δαπανήσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ στο αγωνιστικό τμήμα και ο ΠΑΟΚ να είναι σήμερα μία ομάδα που θέλει ένα σωρό μεταγραφές;

Τι συνέβη με τον Ιβιτς;

Ποιός έφερε τον Στανόεβιτς και ποιός τον έφαγε;

Γιατί δεν ήρθε νωρίτερα ο Λουτσέσκου ή γιατί ήρθε τώρα;

Ποιό είναι το όραμα του για τον ΠΑΟΚ; Ενας ΠΑΟΚ 18 ξένων και 17 διαφορετικών εθνικοτήτων;

Μπορώ να συνεχίσω να βάζω ερωτήματα, ατελείωτα, αμέτρητα, αλλά νομίζω δεν χρειάζεται. Είναι βέβαιο ότι ο Σαββίδης είναι ένας άνθρωπος και ένας επιχειρηματίας που δεν θα πει ποτέ “εγώ φταίω...”. Δεν είναι ο μοναδικός αυτού του οικονομικού μεγέθους που έχει τέτοιο εγώ. Για την ακρίβεια είναι ένας από τους πολλούς αυτού του μεγέθους. Ζητάει συγγνώμη η ΠΑΕ, ζητούν συγγνώμη οι παίκτες, τους στέλνει ο Ιβάν να ζητήσουν συγγνώμη από τον κόσμο, αλλά ο ίδιος δεν φταίει ποτέ. Ο ίδιος είναι αυτός που βάζει τα λεφτά, το αφεντικό. Δεν είναι έτσι, επειδή έτσι νομίζει όμως...

Ο Ιβάν στην πραγματικότητα είναι αυτός που πετάει τα λεφτά από το παράθυρο, δεν τα βάζει στον ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν νομίζει ότι είναι αυτός που εν τέλει δίνει δήθεν τη λύση στο πρόβλημα κάθε φορά Αστείο! Ο ίδιος δεν δίνει καμία λύση. Ο ίδιος είναι το μοναδικό μεγάλο πρόβλημα.
Αν ο Ιβάν δεν αποφασίσει ένα πρωί να απομακρύνει τον εαυτό του από τις αποφάσεις και δεν δώσει τα κλειδιά σε έναν κανονικό άνθρωπο του ποδοσφαίρου, το πρόβλημα “τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε, αφού τα ταϊζω και τα ποτίζω” θα ταλανίζει τον ΠΑΟΚ για χρόνια ακόμη. Και θα χειροτερεύει την κατάσταση με τον κόσμο του.

Όπως έγραψε μετά τον αποκλεισμό από την Εστερσουντ και ο Κώστας Γιαννακίδης στο twitter “αν κάποια στιγμή ο κόσμος του ΠΑΟΚ φορτώσει, τον Ιβάν δεν θα τον σώζει ούτε το να αγοράσει τους New York Times”...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.