Ο προπονητής που ξύπνησε την ΑΕΚ Athens FC !

Ο προπονητής που ξύπνησε την ΑΕΚ Athens FC !

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο προπονητής που ξύπνησε την ΑΕΚ Athens FC !

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την υποδειγματική δουλειά του Χιμένεθ, χάρη στην οποία κατάφερε να βγάλει την ΑΕΚ από τον ευρωπαϊκό λήθαργο και να την ξαναφέρει με το σπαθί της στην Ευρώπη με προοπτική αποκατάστασης του ονόματός της στον όμιλο του Europa League

Η πρώτη εντύπωση που έδινε ο Μανόλο Χιμένεθ στο πρώτο δίμηνο της επιστροφής του στην ΑΕΚ ήταν εντυπωσιακά διαφορετική από την εικόνα που είχαμε σχηματίσει για αυτόν κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, προ περίπου 6ετίας, στην Ενωση. Στα δικά μου μάτια ήταν τόσο διαφορετική, που με είχε ωθήσει στην “αυτός ο Χιμένεθ με τον προηγούμενο μοιάζει να είναι απλή συνωνυμία” εκτίμηση. Σήμερα, 7 μήνες μετά την πρόσληψή του, δεν είναι καθόλου νωρίς για να διαπιστώσει κανείς ότι τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από δύο μεγάλες αστοχίες, η ΑΕΚ επέλεξε ορθά για τον πάγκο της. Προσέλαβε έναν προπονητή που με το σχέδιό του την έβαλε στα play off της Superleague και την έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, και τούτες τις ημέρες με το σχέδιό του την έφτασε περήφανα στην φάση των ομίλων του Europa League, δηλαδή την έφτασε να κλείσει με το σπαθί της τον μαύρο ευρωπαϊκό κύκλο. Η αναγγελία επιστροφής στην Ευρώπη από την έκδοση που μοντάρει αυτή την εποχή ο Χιμένεθ ήταν εντυπωσιακή, διότι ήρθε με μια 3-0 νίκη επί της Πρωταθλήτριας Βελγίου. Και δεν ήταν μόνο το σκορ εντυπωσιακό. Ηταν κυρίως η εμφάνιση. Με όσα έκανε στο α' ημίχρονο στο Βέλγιο και στα δύο ημίχρονα του ΟΑΚΑ η ΑΕΚ δεν πέρασε απλώς. Εκανε τον κόσμο της να πιστέψει ότι επέστρεψε και στην Ευρώπη όχι για να πάρει μέρος σε μια γιορτή ως φτωχός συγγενής αλλά για να παίξει με φιλοδοξίες απέναντι στη Μίλαν, την Αούστρια Βιέννης και τη Ριέκα.

Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στα Virtual Sports (21+)!

Δεν ήμουν θαυμαστής της δουλειάς του Ισπανού κατά την πρώτη του θητεία. Συμφωνούσα εντελώς με την αντίληψη Ισπανών συναδέλφων μου ότι ο Μανόλο είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με τη συνείδηση ότι αφενός θα ήταν εύκολο για τον πρώην προπονητή μιας Σεβίλλης να τα βολέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα και αφετέρου ότι δεν θα δυσκολευόταν να συνεννοηθεί με τους ποδοσφαιριστές για να μεταδώσει τις ιδέες του, δηλαδή ότι δεν θα χρειαζόταν να ζοριστεί στη δουλειά για να τους μάθει το ποδόσφαιρό του επειδή θα είχε να δουλέψει με ποδοσφαιριστές που έχουν τακτική παιδεία και κουλτούρα. Γι' αυτό και έχω εκπλαγεί με την ΑΕΚ των δύο ματς με την Μπριζ, παρόλο που διαπίστωνα στη διάρκεια της περσινής σεζόν ότι η ΑΕΚ που έφτιαχνε ο Χιμένεθ άρχιζε να συμπεριφέρεται ως σύνολο, να δείχνει ομοιογένεια και συντονισμό στο παιχνίδι της και να εφαρμόζει συγχρονισμένα στο τερέν καλές ιδέες του προπονητή της, οι οποίες συχνά είχαν θετικό αποτέλεσμα. Οσα είδαμε από την ΑΕΚ απέναντι στην Μπριζ πείθουν ότι μετά τα χαστούκια και την αχρησία, ένας προπονητής που έμεινε για περίπου 4 χρόνια εκτός ευρωπαϊκού πάγκου ανασκουμπώθηκε, ανασυγκροτήθηκε, ωρίμασε, βελτιώθηκε και τώρα επέστρεψε, μαζί με την ΑΕΚ, στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Αυτό που έδειξε η ΑΕΚ στο α' ημίχρονο του Βελγίου και στο χθεσινό 90'λεπτο του ΟΑΚΑ ήταν μια υποδειγματική συμπεριφορά μιας ομάδας που παίζει σε 3-4-1-2 σχηματισμό, με game plan βγαλμένο από ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό, πρωτάθλημα. Τακτικά η ΑΕΚ ήταν αλάνθαστη το βράδυ της Πέμπτης απέναντι στους Βέλγους: οι κινήσεις των ποδοσφαιριστών της ήταν συντονισμένες τόσο στη φάση της άμυνας όσο και στη φάση της επίθεσης. Οι γραμμές της ήταν κοντά, οι ποδοσφαιριστές έδειχναν να λειτουργούν με συγκεκριμένες εντολές, σαν να είχαν από πριν τις απαντήσεις για κάθε κατάσταση παιχνιδιού. Ολα αυτά δεν γίνονται με έναν πίνακα θεωρίας και ένα γεωμετρικό σχήμα που φτιάχνει ένας προπονητής με τον μαρκαδόρο ή τα πιόνια του. Εγιναν με πολλή δουλειά στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, δηλαδή από τότε που ο Χιμένεθ εκτίμησε ότι υπήρχε η ανάγκη να δουλέψει πάνω σε αυτόν τον σχηματισμό για τα ευρωπαϊκά ματς. Η χθεσινή εφαρμογή των ιδεών του προπονητή δημιουργεί την εντύπωση ότι η προπονητική μέθοδος που ακολουθεί για να μεταδίδει τις ιδέες του είναι αποτελεσματική.

Η ομαδική λειτουργία, η διαπίστωση ότι μας ξανασυστήνει τον ποδοσφαιριστή Μπακάκη που είχαμε χάσει από τον καιρό της μεταγραφής του στην ΑΕΚ, μας δείχνει τον καλύτερο και – κυρίως – πιο ουσιαστικό Μάνταλο, μας παρουσιάζει έναν βελτιωμένο Γαλανόπουλο, ο οποίος ωριμάζει στα χέρια του Χιμένεθ και αν δουλέψει στα τελειώματά του θα παίξει σε μεγάλο πρωτάθλημα, και η διαπίστωση ότι όσοι ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν επιλεχθεί από αυτόν είναι κανονικοί ποδοσφαιριστές με πραγματική προοπτική να ενισχύσουν την ΑΕΚ είναι λόγοι για να νιώθει ικανοποιημένος ο Ισπανός προπονητής. Πρώτα και πριν από όλα όμως σήμερα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας περήφανος που βοήθησε την ΑΕΚ να γυρίσει στην Ευρώπη και να κλείσει οριστικά τον μαύρο κύκλο της. Οσο παρέμενε βυθισμένη στον πάτο της ευρωπαϊκής βαθμολογίας η ΑΕΚ δεν μπορούσε παρά μόνο να ελπίζει σε θαύματα για να επιστρέψει και να αρχίσει να βελτιώνει τη θέση της. Ο Χιμένεθ έκανε ένα μικρό θαύμα απέναντι στην Μπριζ. Και χάρη σε αυτό η ΑΕΚ έχει τώρα στον όμιλο ρεαλιστικές ελπίδες για θετικά αποτελέσματα που θα τη βοηθήσουν αφενός να βελτιώσει τη βαθμολογική της θέση και αφετέρου να ξανατονώσει την αυτοπεποίθησή της και να αποκαταστήσει το όνομά της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η ΑΕΚ έχει τώρα, χάρη στη δουλειά του Χιμένεθ, την ευκαιρία να αλλάξει ζωή και στην Ευρώπη. Αυτό, όπως και αν πάει στη συνέχεια η ΑΕΚ, ο σύλλογος θα πρέπει να το θυμάται και να το αποδίδει πάντα, ιστορικά, στον Χιμένεθ. Τώρα ναι, ο Χιμένεθ βάζει το όνομά του στα καλά κεφάλαια της Ιστορίας της ΑΕΚ.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν η βελτίωση της ΑΕΚ συγκριτικά με την περσινή έκδοσή της θα αποδειχθεί αρκετή να την οδηγήσει και να την κρατήσει σε πορεία πρωταθλητισμού. Οι μεταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, η διαδικασία της συναρμολόγησης της μηχανής της είναι ακόμη σε εξέλιξη. Είναι όμως εύκολο να εκτιμήσει κανείς ότι αν ο Χιμένεθ καταφέρνει να προετοιμάζει τόσο καλά όσο χθες ψυχοπνευματικά τους ποδοσφαιριστές και να τους δημιουργεί παράγοντες παρακίνησης ώστε να τους βάζει στο τερέν για να αποδίδουν όλοι στο 100% η ΑΕΚ θα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με εκείνη που ταλαιπωρούσε τον εαυτό της μέχρι τον Ιανουάριο που την πήρε ο Ισπανός στα χέρια του και άρχισε να τη σουλουπώνει. Της λείπει ποιότητα και αποδεδειγμένη ικανότητα εκτελεστικά, κι αυτό δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει τον ορισμό της υπέρβασης, που θα ήταν η είσοδος στη φάση των ομίλων του Champions League. Οσο όμως θα ενισχύεται και όσο θα βλέπει τον προπονητή της να εξελίσσεται, η ΑΕΚ θα κερδίζει το δικαίωμα να ονειρεύεται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.