Τι κάνεις ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα; (vids)

Τι κάνεις ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα; (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει για 59η φορά, όπως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, στην αφετηρία της μεγάλης κατηγορίας και ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται ιστορίες από τις ασπρόμαυρες πρεμιέρες

Τον Οκτώβριο του 1959 η παγωμένη, στην κυριολεξία, Θεσσαλονίκη ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τις δύο πρώτες αναμετρήσεις στο νεοσύστατο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Στην Τούμπα θα έπαιζαν ο ΠΑΟΚ με το Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης και στου Χαριλάου, αφού δεν υπήρχε ακόμη το Καυτανζόγλειο, ο Ηρακλής με τον Απόλλωνα Αθηνών, στον οποίο αγωνιζόταν ένας τερματοφύλακας, ονόματι… Στράτος Γιδόπουλος.

Η πόλη, παραμονές της εορτής του πολιούχου της Αϊ Δημήτρη, ζούσε μια σφοδρή κακοκαιρία, το βουνό στο Χορτιάτη, ήδη, είχε… ασπρίσει, και στα καφέ του κέντρου κυριαρχούσαν οι συζητήσεις γύρω από το κλείσιμο της ΔΕΘ, που κατηγορηματικώς διέψευδε η κυβέρνηση Καραμανλή. Όμως, δώσε του Θεσσαλονικιού ίντριγκα και πάρτου τη ψυχή. Αφήστε, που η πόλη είχε φορέσει τα καλά της, είχε στολιστεί, για να υποδεχθεί τη βασιλική οικογένεια, το βασιλιά Παύλο, τη βασίλισσα Φρειδερίκη, το διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και τις πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη. Μεγαλεία…

Οι άλλες δύο ομάδες της πόλης, ο Άρης και ο Απόλλων Καλαμαριάς (ναι, ήταν η εποχή που η Θεσσαλονίκη είχε τέσσερις ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, και όχι μόνο μία όπως τώρα) έπαιζαν εκτός έδρας, οπότε μοιραία όλα τα βλέμματα των Θεσσαλονικέων έπεφταν πάνω στους «εντός των τειχών» αγώνες.

Ο ΠΑΟΚ του Νίκου Πάγκαλου, με αστέρια της εποχής, τον Λάμπη Κουϊρουκίδη, τον Κώστα Κιουρτζή και τον Λέανδρο, υποδέχθηκε το Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης. Στην καινούργια, τότε, μισοτελειωμένη Τούμπα ήταν δεν ήταν 5.000 κόσμος για να δει την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ενιαίας εθνικής κατηγορίας. Αιτία; Το τσουχτερό εισιτήριο που είχε επιβάλλει η διοίκηση του , σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για την αποπεράτωση των έργων στο νεότευκτο γήπεδο.

Οι Κατερινιώτες, πρόγονοι του Πιερικού, αιφνιδίασαν τους γηπεδούχους ανοίγοντας το σκορ, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραφουλίδη (26’), ένα γκολ για το οποίο έφερε αποκλειστική ευθύνη, σύμφωνα με τα γραφόμενα της εποχής, ο τερματοφύλακας, Λάκης Πρόγιος. Οι «ασπρόμαυροι» απάντησαν με τρία γκολ μέσα σε 15 λεπτά. Πρώτα σκόραρε ο Λέανδρος με κεφαλιά, ακολούθησε το 2-1 από το πλασέ του Κιουρτζή, ενώ στο 51ο λεπτό ο Κουϊρουκίδης έκανε το 3-1, για να μειώσουν οι φιλοξενούμενοι προς το τέλος, με το γκολ από τον Τουλουμτζίδη.

Από τα 23 συνολικά εναρκτήρια ματς πρωταθλήματος, που έχει δώσει ως φιλοξενούμενος ο ΠΑΟΚ, έχοντας κερδίσει μόλις πέντε φορές, τα 22 έγιναν στις έδρες των αντιπάλων του και ένα στην… Τούμπα. Για την πρώτη αγωνιστική της σεζόν 1963-64 το ματς με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (0-0) είχε γίνει στη φυσική έδρα του «Δικεφάλου».

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ

Η παλιά φουρνιά, Λέανδρος, Θεοφανίδης, Αφεντουλίδης, είχε αποχωρήσει από το «Δικέφαλο», ωστόσο στο πρώτο ματς της σεζόν 1968-’69 όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στο πιο λαμπρό αστέρι του, τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει «στα πάτρια εδάφη» από τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Μαζί με τους Σαράφη, Παρίδη, Ασλανίδη, για την πρεμιέρα κόντρα στον νεοφώτιστο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί εντυπωσίασαν με τα παλικάρια που παρέταξαν στο χορτάρι της Τούμπας, «ο ΟΦΗ εντυπωσίασε τους φιλάθλους με το καταπληκτικόν παράστημα των παικτών του», έγραφε την μεθεπόμενη μέρα η «Μακεδονία», αλλά από ουσία… μηδέν. Μέσα σε τέσσερα λεπτά ο Κούδας είχε σκοράρει δύο φορές (33’-37’) και όλα τελείωσαν με το τρίτο γκολ από τον ταχύτατο Αχιλλέα Ασλανίδη, πριν από το τέλος του ημιχρόνου.

Ο «Γιωργάκης του ΠΑΟΚ» άγγιξε το χατ τρικ, ωστόσο από πολύ νωρίς είχε φανεί η κακή σχέση του με τα πέναλτι. Ως αρχηγός πάντα ήθελε να τα εκτελεί, αλλά συνήθως αστοχούσε, όπως συνέβη σ’ εκείνο το ματς, το ματς έληξε 4-1, και σε πολλά ακόμη που ακολούθησαν σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισε και σταμάτησε να στήνει πρώτος την μπάλα στην άσπρη βούλα.

ΤΟ ΓΚΟΛ – ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΦΗ

Στην Κύπρο κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας του ΠΑΟΚ, Σταύρος Σαράφης, πέτυχε ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ. Κι έχει να το λέει κάθε φορά που τον ρωτάς «ποιο ήταν το καλύτερο γκολ που έχεις βάλει στην καριέρα σου», «αυτό που γέμισα αίματα, αλλά δεν υπήρχε τηλεόραση για να το δει ο κόσμος, να το βλέπουν και σήμερα κάποιοι που κλωτσάνε το τόπι και παίρνουν χιλιάδες ευρώ».

Ήταν Σεπτέμβριος του ’73, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε από τη Βαρσοβία, όπου είχε αντιμετωπίσει τη Λέγκια (1-1), στη Λευκωσία για την πρεμιέρα του πανελληνίου πρωταθλήματος, όπου συμμετείχαν τότε και κυπριακές ομάδες. Στο παλιό «ΓΣΠ» είχαν συρρεύσει πάνω από 10.000 Κύπριοι για να θαυμάσουν από κοντά την σπουδαία ομάδα του Λες Σάνον. Κι ο ΠΑΟΚ τους αποζημίωσε με το παραπάνω…

Με «χατ τρικ» του «Καίσαρα» του επικράτησε 3-2 και το τρίτο γκολ στο 86’ «ήταν το πιο όμορφο που έχω σημειώσει ποτέ», θυμάται. «Πάτησα ένα μέτρο έξω από την περιοχή, η μπάλα από τη σέντρα του Παρίδη, πήγε στο ύψος του πέναλτι, πετάχτηκα και με κεφαλιά την έστειλα στα δίχτυα. Όταν σηκώθηκα ήμουν μες τα αίματα! Το γήπεδο ήταν γεμάτο χαλίκια, ο κόσμος παραληρούσε από ενθουσιασμό και εγώ έψαχνα λίγο οινόπνευμα για τις πολλές πληγές στο σώμα μου…».

ΠΡΩΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ, ΜΕΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Ο δρόμος προς την κατάκτηση του πρώτου τίτλου, στο τέλος της σεζόν 1975-’76, άνοιξε με θρίαμβο του Παναθηναϊκού, 3-1, στην κατάμεστη Τούμπα. Οι «ασπρόμαυροι» προσπαθούσαν να συνέλθουν από τη γερή σφαλιάρα στη Βαρκελώνη, όπου τέσσερις μέρες πριν είχαν δεχθεί μια ξεγυρισμένη εξάρα από την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ευτυχώς ο Μαγυάρος Γκιούλα Λόραντ ήξερε τον τρόπο… Με κορυφαίο του γηπέδου τον Χρήστο Τερζανίδη και το Νέτο Γκουερίνο να σκοράρει δύο φορές (37’, 56’) ο «Δικέφαλος» διέλυσε τους «πράσινους» και εκείνη η νίκη (3-1) ήταν το καλύτερο «σημάδι τίτλου», που θα ερχόταν εννιά μήνες αργότερα.

Το θέμα, πάντως, που απασχολούσε την οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν ήταν καθόλου αγωνιστικό, αλλά διοικητικό, καθώς την επομένη μέρα υπήρχαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Σύλλογο. Ο Γιώργος Παντελάκης κέρδισε τις εκλογές από το Βαγγέλη Μυλωνά και ήταν αυτός που ηγήθηκε διοικητικά της ομάδας στο δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Και στο δεύτερο πρωτάθλημα, τη σεζόν 1984-’85, ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα. Και τι νίκη! Ο «Δικέφαλος ξόρκισε τα μάγια κόντρα στον κακό του δαίμονα, Απόλλωνα Αθηνών, σ’ ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Γιάννη Δαμανάκη με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Κρητικός του ΠΑΟΚ σκόραρε δις, δίχτυα βρήκε εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι στην παλιά Νέα Φιλαδέλφεια κι ο Γιώργος Σκαρτάδος και η σεμνή παράσταση είχε λάβει τέλος από το 31ο λεπτό, όταν το σκορ ήταν στο 3-0.

ΤΟ ΚΑΖΟ ΜΕ ΤΙΣ… ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΦΑΝΕΛΕΣ

Ο ΠΑΟΚ έκανε πρεμιέρα ως γηπεδούχος στο Καυτανζόγλειο, τη σεζόν 1985-86 κόντρα στον Πανιώνιο, τον Αύγουστο του 1993 πήγε αλλά δεν έπαιξε στο Βύρωνα, λόγω αποχής των διαιτητών, που οδήγησε σε αναβολή της αναμέτρησης με τον Αθηναϊκό (όταν έγινε στις 20 Οκτωβρίου, ο ΠΑΟΚ υπέστη ταπεινωτική ήττα με 4-0) για να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο του 1996 και στο πρώτο ματς πρωταθλήματος απέναντι στον ΟΦΗ.

Για πολλά χρόνια ο φροντιστής της ομάδας, Κυριάκος Βασιλειάδης, έφερε βαρέως το «κάζο» που έπαθε ο «Δικέφαλος», όταν αναγκάστηκε να παίξει στην με… δανεικές φανέλες των Κρητικών, καθώς οι δικές του είχαν ξεχαστεί στη Θεσσαλονίκη! Γι’ αυτό το σήμα του ΟΦΗ κρύφθηκε με… τέιπ!

Ακόμη πιο απίστευτο έμοιαζε να είναι το όνομα του σκόρερ, που έκρινε την πρώτη αναμέτρηση της σεζόν 1998-99, Ιωνικός – ΠΑΟΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Χρήστος Κανελλάκης είχε φέρει στη Νίκαια ένα Νιγηριανό ποδοσφαιριστή, ονόματι Κορνέλιους Τσιμπουντέμ Ουντεμπουλουζόρ. Ε, αυτός ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στο 87ο λεπτό! Ε, δεν ήθελε πολύ για να βγάζει… αφρούς μετά το ματς ο οξύθυμος Ολεγκ Μπλαχίν, που μια εβδομάδα αργότερα αποχαιρέτισε την Τούμπα όντας δεύτερος στη σχετική λίστα των προπονητών με τις λιγότερες (48) ημέρες παρουσίας στον ασπρόμαυρο πάγκο.

ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ... ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Εν μέσω των ευρωπαϊκών αγώνων με τη Χέρενφεν, τη σεζόν 2009-10, όπου ο αποκλεισμός από τις ολλανδικές καρδούλες έφερε το… τρυκ της διοίκησης με τη (μη) ανανέωση του συμβολαίου του Φερνάντο Σάντος προκειμένου να κρατήσει τα αποδυτήρια, ο «Δικέφαλος» πήγε δύο φορές στην Αθήνα για να παίξει με τον Πανιώνιο. Πριν από τη ρεβάνς στην Ολλανδία ο αγώνας με τους κυανέρυθρους αναβλήθηκε εξ εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνονταν στην Αττική. Ο ΠΑΟΚ, πάντως, «κάηκε» από τον Κύρκο και κυρίως το βοηθό του Παπαχαραλάμπους, οι οποίοι στο ματς που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009, ακύρωσαν κανονικό γκολ του Βιεϊρίνια από εκτέλεση κόρνερ! Το ίδιο βράδυ ο Βασίλης Γκαγκάτσης παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας…

Σε δύο σερί πρεμιέρες έχει σκοράρει ο Στέφανος Αθανασιάδης, που ετοιμάζεται για να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να υπογράψει στη Μακάμπι Χάιφα. Ο Κλάους είχε βρει δίχτυα στο ΠΑΟΚ – Πανθρακικός (1-0 τη σεζόν 2012-’13) και στο ΠΑΟΚ – Ξάνθη (3-0) τη σεζόν 2013-’14.

Αναβολή της πρεμιέρας είχαμε και πέρσι όταν με απόφαση του υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή το πρωτάθλημα της σεζόν 2016-’17 ξεκίνησε την πορεία του από… την 3η αγωνιστική. Η πρεμιέρα έγινε στις… 3 Ιανουαρίου του 2017 στη Λιβαδειά, όπως και τώρα. Εκείνο το βράδυ ένα γκολ του απόντα σήμερα Δημήτρη Πέλκα είχε χαρίσει τη νίκη στο «Δικέφαλο» με 1-0.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.