Να γυρίζεις τον Αύγουστο ματς. Αξία ανεκτίμητη!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Να γυρίζεις τον Αύγουστο ματς. Αξία ανεκτίμητη!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τις ανατροπές Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ έστω και με υποδεέστερους αντιπάλους, αλλά και για την σημασία του να βρεθεί η ΑΕΚ στους ομίλους.

Αύγουστο μήνα, χωρίς ρυθμό, κόντρα σε ομάδες που είχαν πολλά περισσότερα ή έστω περισσότερα επίσημα ματς στα πόδια τους θα είναι το μόνιμο πρόβλημα των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πλέον έχει γίνει σαφές ότι τα ελληνικά club τα ματς της χρονιάς θα τα παίζουν Ιούλιο και Αύγουστο και δικαιολογίες θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν υπάρχουν.

Θα υπάρχει πάντα όμως ένα δεδομένο. Οι ελληνικές ομάδες θα παίζουν αυτά τα ματς πάντα με το μειονέκτημα της έλλειψης ρυθμού και αγώνων.

Ασφαλώς και φέτος εμφανίστηκαν πιο έτοιμες και λειτούργησαν καλύτερα στον μεταγραφικό σχεδιασμό τους, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την ταχύτητα, αλλά αυτό αν και είναι πλέον απολύτως απαραίτητο δεν είναι αρκετό από μόνο του.

Υπό αυτή την έννοια οι ανατροπές που επιχείρησαν και πέτυχαν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κόντρα σε Ριέκα και Εστερσούντ είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Και επειδή όλοι θα σπεύσετε να μιλήσετε για υποδεέστερες ομάδες και για χαοτική διαφορά στα μπάτζετ η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Το μπάτζετ της Σάλτσμπουργκ που απέκλεισε η Ριέκα πριν 10 ημέρες είναι αντίστοιχο, ίσως και μεγαλύτερο του Ολυμπιακού. Και όμως οι Αυστριακοί αποκλείστηκαν από την Ριέκα. Οσο για το μπάτζετ της Γαλατά είναι πιθανόν τρεις ή και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό του ΠΑΟΚ, αλλά πριν από δύο εβδομάδες η Εστερσουντ τους απέκλεισε τους Τούρκους και με άνεση.

Συνεπώς ναι μεν η Ριέκα και η Εστερσούντ είναι υποδεέστερες ομάδες από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα, αλλά αυτό Αύγουστο μήνα δεν λέει πολλά πράγματα. Και ακόμη περισσότερο δεν λέει πολλά πράγματα όταν τόσο η Ριέκα όσο και η Εστερσουντ στην πρώτη φορά που απείλησαν βρήκαν γκολ και προηγήθηκαν σε Καραϊσκάκη και Τούμπα αντίστοιχα.

Να κυνηγάς να γυρίσεις ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό Αύγουστο μήνα και να είσαι ελληνική ομάδα, είναι πολύ απλά “μην σου τύχει...”. Και όμως τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ το γύρισαν.

Το να προκριθεί ο Ολυμπιακός στους ομίλους του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ είναι ζωτικής σημασίας για τον σύλλογο. Κατά την άποψή μου είναι σημαντικότερο και από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα φέτος. Διότι αν παίρνει τον τίτλο στην Ελλάδα αλλά δεν παίζει Τσάμπιονς Λιγκ απλά δεν έχει νόημα, ούτε οικονομικό, ούτε βαθμολογικό για τον ίδιο και την Ελλάδα, αλλά ούτε και ουσιαστικό για την εξέλιξη των παικτών του. Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί σε βάρος της Ριέκα μπορεί με την ταυτόχρονη πώληση του Ρέτσου να συγκεντρώσει περίπου 50 εκατ. ευρώ, πόσο με το οποίο με σωστή διαχείριση μπορεί να ζήσει και την επόμενη σεζόν ακόμη κι' αν τότε παίξει Europa και όχι Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλωστε από του χρόνου η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση για τον πρωταθλητή Ελλάδας, με λιγότερες θέσεις κενές, αφού οι 16 θα είναι πλέον καπαρωμένες και κλειστές από τους μεγάλους της Ευρώπης.

Για τον ΠΑΟΚ τυχόν αποκλεισμός από τους ομίλους του Europa ασφαλώς δεν δημιουργεί μεγάλο οικονομικό ζήτημα (θα ήταν πρόβλημα αλλά όχι τόσο μεγάλο), αλλά θα δημιουργήσει τεράστιο θέμα με την βαθμολογία της ομάδας στην UEFA. Ο ΠΑΟΚ αναζητά εδώ και χρόνια την υπέρβαση για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αυτή θα γίνει ευκολότερη μόνο με καλές συνεχόμενες παρουσίες στην Ευρώπη. Πλέον ακόμη και ο πρωταθλητής θα δυσκολεύεται πολύ στα προκριματικά από την επόμενη σεζόν και ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη τους βαθμούς ώστε να είναι στους ισχυρούς των κληρώσεων. Φανταστείτε ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα φέτος, αλλά να αποκλειστεί από την Εστερσουντ και να είναι αδύναμος ακόμη και ως πρωταθλητής στις κληρώσεις των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ του επόμενου καλοκαιριού.

Για ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που προσπαθούν να κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο τα πολλά ευρωπαϊκά ματς κατά τη διάρκεια της χρονιάς και η συγκέντρωση βαθμών μέσα από νίκες είναι μονόδρομος.

Οπως μονόδρομος είναι για την ΑΕΚ και η πρόκριση σε βάρος της Μπριζ αν θέλει όντως να μπει σε τροχιά επιστροφής. Για να ανταγωνιστεί Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ χρειάζεται να αυξήσει τα έσοδά της και ο μοναδικός τρόπος είναι η Ευρώπη και τα χρήματα από αυτήν. Αλλος δεν υπάρχει σε μία εποχή που τα εγχώρια έσοδα μειώνονται όλο και περισσότερο. Αν η ΑΕΚ δεν μπει στους ομίλους η πραγματική επιστροφή της δεν θα έχει επιτευχθεί και θα έχει πολύ δρόμο ακόμη. Δεν θα βρίσκει κάθε χρόνο Μπριζ ως ανίσχυρη στο δρόμο της η Ενωση. Του χρόνου μπορεί να είναι η Μίλαν και το πράγμα θα είναι σχεδόν αδύνατο, ή μην πάμε μακριά μπορεί να είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο που έκατσε στον Παναθηναϊκό και επί της ουσίας του έκοψε τον δρόμο για την Ευρώπη και τον πήγε ακόμη πιο πίσω.

Μία Μπιλμπάο που δεν θα είχε βρεθεί ποτέ στο δρόμο του Παναθηναϊκού Αύγουστο μήνα, αν δεν είχε προηγηθεί πριν δύο χρόνια η Γκαμπάλα. Η Γκαμπάλα που δεν ευθύνεται μόνο για τον προ διετίας αποκλεισμό, αλλά και για τον διαγραφόμενο σημερινό του Παναθηναϊκού. Είναι καιρός να το καταλάβουν οι ελληνικές ομάδες, ότι ευκαιρία που παρουσιάζεται δεν μπορεί να πηγαίνει ποτέ χαμένη, γιατί την επόμενη δεν ξέρεις πότε θα την ξαναβρείς και η ΑΕΚ έτσι όπως εξελίχθηκε το πράγμα έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία με την Μπριζ. Οσο για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, εξυπακούεται ότι μη πρόκριση ισοδυναμεί με αυτοκτονία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.