Μόνο πρωτάρης δεν είναι ο Λουτσέσκου

Μόνο πρωτάρης δεν είναι ο Λουτσέσκου

Μόνο πρωτάρης δεν είναι ο Λουτσέσκου

bet365

Μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια από το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά μη φανταστείτε πως ο Ρουμάνος τεχνικός είναι… πρωτάρης στην Ευρώπη.

Ο Ρουμάνος προπονητής κάνει απόψε ντεμπούτο του στον πάγκο του «Δικεφάλου» και θέλει να γίνει o γίνει ο 14ος που ξεκινά την Ευρωπαϊκή του πορεία στον ασπρόμαυρο πάγκο με νίκη. Ο τελευταίος που το είχε καταφέρει το καλοκαίρι του 2011 ήταν ο συμπατριώτης του, Λάζλο Μπόλονι, απέναντι σε Σκανδιναβούς, με το «διπλό» του ΠΑΟΚ στο Όσλο επί της Βαλερένγκα (0-2).

Στα 36 του χρόνια, τη σεζόν 2005-’06, δίχως μεγάλη εμπειρία οδήγησε τη Ραπίντ Βουκουρεστίου στους «οκτώ» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ξεκινώντας με την πρόκριση επί της Φέγενορντ του Σάλαμον Καλού και του Ντιρκ Κάιτ, νικώντας τον ΠΑΟΚ (1-0) και τον πατέρα του, Μιρτσέα (1-0 την πανίσχυρη Σαχτάρ) στη φάση των ομίλων. Εκεί μπορεί να ηττήθηκε από τη Στουτγάρδη (1-2), αλλά στη συνέχεια βρήκε δύο γερμανικές ομάδες στη φάση των νοκ άουτ αγώνων και τις πέταξε έξω.

Αρχικά απέκλεισε τη Χέρτα Βερολίνου (0-1, 2-0) και στη φάση των «16» το Αμβούργο (2-0, 3-1), για να του φράξει το δρόμο προς τα ημιτελικά η συμπολίτισσα Στεάουα, από την οποία δεν έχασε στους δύο προημιτελικούς (1-1, 0-0), αλλά το γκολ του Μπανέλ Νικολίτα στον πρώτο αγώνα αποδείχθηκε πολύτιμο για την ομάδα του ρουμανικού στρατού.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Ας μείνουμε, όμως, σ' αυτή την πρώτη του ευρωπαϊκή παρουσία, η οποία ξεκίνησε μ' ένα άκρως επεισοδιακό τρόπο.

Από τα νιάτα του ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ένας εκρηκτικός χαρακτήρας. Στα πρώτα του βήματα στον πάγκο της Ραπίντ δε δίστασε δημόσια να τα βάλει με τη διοίκηση του συλλόγου. Λίγο μετά την πρόκριση στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του και το έστρεψε προς την εξέδρα των επισήμων. Στόχος ήταν ο Γκεόργκε Κόπος, τότε ιδιοκτήτης της ομάδας του Βουκουρεστίου!

Μάλιστα, η αναχώρηση του από το γήπεδο, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί της Ραπίντ πανηγύριζαν την πρόκριση επί της Φέγενορντ, ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Βγήκε στον κεντρικό δρόμο, δίπλα από το γήπεδο, σταμάτησε ένα λεωφορείο δημόσιας συγκοινωνίας και ανέβηκε πάνω φωνάζοντας: «Ο Κόπος αναζητά έναν προπονητή, τον φέρνει στην ομάδα, τον μειώνει ως άνθρωπο και στη συνέχεια το μετανιώνει. Υποσχέθηκε πράγματα που δεν έχει κάνει για την ομάδα, αντίθετα πιέζει όλους τους υπαλλήλους του συλλόγου, με μοναδικό στόχο το κέρδος και τα χρήματα».

Ο Γκεόργκε Κόπος ήταν ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε τον πατέρα του, Μιρτσέα, στα πρώτα του προπονητικά βήματα στον πάγκο της Ραπίντ, αλλά και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο χώρο του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Το 2014 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών, για το σκάνδαλο με τις υποθέσεις απόκρυψης εσόδων σε μεταγραφές παικτών το διάστημα 1999-2005.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Με τη Ραπίντ έφτασε και την επόμενη σεζόν (2006-2007) στη φάση των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε, δίχως να χάσει, αλλά με τέσσερις ισοπαλίες, η μία στις 30 Νοεμβρίου του 2006 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας απέναντι στον Παναθηναϊκό (0-0) του Βίκτορ Μουνιόθ.

Η τελευταία του ευρωπαϊκή εμπειρία ήταν στον πάγκο της Πετρολούλ Πλοέστι, τη σεζόν 2014-15, όπου απέκλεισε τις Φλαμουτάρι και Βικτόρια Πλζεν, αλλά αποκλείστηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με δύο ήττες (1-3, 2-1).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα