Η «φούσκα» που ολοένα και μεγαλώνει (pics)

Αντώνης Σαούλης
Η «φούσκα» που ολοένα και μεγαλώνει (pics)

bet365

Μόνο τον Ιούλιο είχαμε αύξηση μισού δισεκατομμυρίου στις παγκόσμιες μεταγραφές! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του FIFA TMS και πως το 17% των παγκόσμιων μεταγραφών έχουν κοστίσει 2,3 δις δολάρια...

Κοιτάς τα νούμερα και ζαλίζεσαι. Η αύξηση που παρουσιάστηκε ΜΟΝΟ τον Ιούλιο του 2017 είναι τέτοια (σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις χρονιές) που αναρωτιέσαι που μπορούν να... φτάσουν οι δαπάνες για τις μεταγραφές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τονίζουμε το ΜΟΝΟ για τον Ιούλιο γιατί για παράδειγμα η μεταγραφή του Νέιμαρ ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και τα 222 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας θα τ' αναλύσουμε όταν το TMS της FIFA (Transfer Matching System) θα μας παρουσιάσει τ' αναλυτικά στοιχεία του τελευταίου μήνα.

Τι παρατηρούμε με μια πρώτη ματιά των στοιχείων του TMS; Πως ενώ το 2013, το 2014 και το 2015 η παγκόσμια οικονομία του ποδοσφαίρου είχε έρθει σε μια... ισορροπία το 2016 υπήρξε αύξηση και το 2017... εκτόξευση! Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως από το 1,5 δις δολάρια που σπαταλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 φτάσαμε μέσα σε δύο καλοκαίρια να έχουν δοθεί 2,3 δις;

Ομως τα (τεράστια) νούμερα που περισσότερο σοκάρουν πλέον, παρά εντυπωσιάζουν δεν σταματούν εκεί. Οι μεταγραφές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αυξήθηκαν κατά 200 σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Ηδη έχουν καταγραφεί (μέχρι τις 31 Ιουλίου) 3,321 μεταγραφές. Κι αν δεν σας εντυπωσιάζει το συγκεκριμένο νούμερο τότε σίγουρα θα σοκαριστείτε με το επόμενο.

Τα 2,3 δις δολάρια έχουν δοθεί ΜΟΝΟ για το 17% των παγκόσμιων μεταγραφών που έγιναν την συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο. Από τις 3,321 μεταγραφές το 53% είχε να κάνει με ελεύθερους παίκτες, το 17% ήταν επιστροφές από δανεισμούς, το 13% ήταν δανεισμοί και το υπόλοιπο 17% των μεταγραφών είχε να κάνει με αγορά! Για να μην βγάζετε κομπιουτεράκια και να κάνετε υπολογισμούς απλά σας λέμε ότι:

564 μεταγραφές μέσα στον Ιούλιο κόστισαν 2,3 δις δολάρια! Μένει να δούμε εάν ο Αύγουστος θα ξεπεράσει τον Ιούλιο (πολύ πιθανό) μιας και θα προστεθεί η μεταγραφή του Νέιμαρ αλλά θα έχουμε και τις τελευταίες μέρες στην Αγγλία που τα ποσά... χάνουν την αξία τους.

Οι Αγγλοι μιας και τους αναφέραμε όπως ήταν λογικό είναι πρώτοι (και με διαφορά) στις σπατάλες μιας και έχουν ήδη δώσει 733 εκατομμύρια δολάρια με τους Γερμανούς να είναι δεύτερους (!) έχοντας ήδη σπαταλήσει 338 εκατομμύρια σε μεταγραφές.

Η Ισπανία αντίθετα βρίσκεται στην 4η θέση (πίσω και από τους Ιταλούς) στο κομμάτι των αγορών αλλά σε αυτό των πωλήσεων μιας και ήδη οι ομάδες έχουν βάλει στα ταμεία τους 385 εκατομμύρια δολάρια.

Μένει να δούμε που θα... κλείσει το τρελό φετινό καλοκαίρι. Πόσα δηλαδή θα έχουν σπαταλήσει οι ομάδες για μεταγραφές...

 

Τελευταία Νέα