Αυτά τα λίγα ξέρουμε για τον Λουτσέσκου…

Αυτά τα λίγα ξέρουμε για τον Λουτσέσκου…

Αυτά τα λίγα ξέρουμε για τον Λουτσέσκου…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει όσα γνωρίζει και όσα είδε για τον Στανόγεβιτς, για την αλλαγή προπονητή και φυσικά για τον Λουτσέσκου που ανέλαβε ένα δύσκολο έργο στον Δικέφαλο του Βορρά.

Ξεκινάω με μία ανάμνηση που μας οδηγεί στο σήμερα. Έζησα από κοντά την προετοιμασία του 2010 με τον Μπερέτα, αλλά και αυτή την φετινή με τον Στανόγεβιτς. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τις ομοιότητες των καταστάσεων, τουλάχιστον όσον αφορά την κατάληξη των δύο συνεργασιών. Οφείλω λοιπόν να ομολογήσω ότι με βάση τη δική μου αντίληψη και τα δικά μου κριτήρια, τώρα το 2017 αντιλαμβάνομαι γιατί πάρθηκε η απόφαση να απομακρυνθεί ο προπονητής, κάτι που τότε, το 2010 πραγματικά δεν πολυκατάλαβα. (Οι λόγοι δηλαδή, είναι πολύ πιο εμφανείς τώρα…).

Πριν πάω στο σήμερα, θέλω να σημειώσω κάτι ακόμη ως κοινό στοιχείο των δύο περιόδων. Ο Μπερέτα απέτυχε γιατί διαδέχθηκε τον Σάντος και ο Στανόγεβιτς απέτυχε γιατί διαδέχθηκε τον Ίβιτς… (Άλλη φορά θα το εξηγήσω αυτό, απλά ,μην τυχόν θεωρήσει κανείς ότι συγκρίνω τον μεγάλο Πορτογάλο προπονητή με τον Σέρβο, για τον οποίο θυμίζω ότι πολλές φορές έχω γράψει ότι πέτυχε στον ΠΑΟΚ και η απόφασή του να αποχωρήσει αποτέλεσε πρόβλημα).

Δεν θα αλλάξω τίποτα απ’ όσα έγραψα στο περασμένο blog για τον ΠΑΟΚ αυτής της περιόδου. Η ομάδα έχει πρόβλημα, είναι πολύ χαλαρή σε όλα τα επίπεδα, η ομάδα δεν λειτουργεί, παρά την βελτίωση του ρόστερ ο ΠΑΟΚ έπαιζε κάθε φορά και χειρότερα, υπήρχε σοβαρό τακτικό θέμα με την αλλαγή του 4-4-2 σε 4-3-3 και πολλά άλλα με κύριο γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε πλάνο και κάθε μέρα βάδιζε στην τύχη... Αυτά είδα, αυτά ξέρω.

Εγώ δεν ξέρω πώς και αν αυτό θα άλλαζε, δεν ξέρω αν χρειάζονταν πολύς ή λίγος χρόνος και φυσικά δεν ξέρω ποια είναι η σωστή απόφαση σε αυτές τις περιπτώσεις. (Δεν γίνεται να κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Εγώ τουλάχιστον το αποφεύγω…). Στο κάτω-κάτω άλλοι έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να λαμβάνουν αυτές τις πολύ σοβαρές αποφάσεις.

Στον ΠΑΟΚ λοιπόν αποφάσισαν ότι με τον Στανόγεβιτς δεν πάει άλλο! Δεν τους άρεσε η προπόνησή του, δεν τους άρεσε η προσωπικότητα που (δεν) έβγαζε εντός και εκτός γηπέδου, δεν τους άρεσε η ανασφάλειά του και φυσικά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 4-3-3, το οποίο έπρεπε αρχικά να παίξει η ομάδα. Στην ερώτηση γιατί πήραν τόσο νωρίς αυτή την απόφαση, είπαν ότι έτσι εκτίμησαν (ότι δεν πάει άλλο δηλαδή ειδικά με την έλλειψη αυτοπεποίθησης του Στανόγεβιτς) και έτσι έκαναν…

Επαναλαμβάνω: Δεν ξέρω αν πήραν τη σωστή ή τη λάθος απόφαση, αν έκαναν ότι έκαναν στο σωστό ή στο λάθος «τάιμινγκ». Ξέρω μόνο το τι έβλεπα και αυτό που έβλεπα (όπως πολλές φορές έγραψα) ήταν άκρως προβληματικό.

Θα πετύχει ο Λουτσέσκου; Επίσης δεν ξέρω… (Όπως καταλαβαίνετε θεωρώ επιπόλαιες όλες τις εκτιμήσεις που γίνονται για τέτοια θέματα επειδή… κάτι πρέπει να γράψουμε. Και στο κάτω-κάτω μία ζωή αισιοδοξία «πουλάμε», χωρίς μάλιστα να την αιτιολογούμε).

Για τον Λουτσέσκου τα μόνο που ξέρω είναι αυτά που έχω δει και όσα σήμερα ρώτησα άλλους που τον ξέρουν καλύτερα.

Ο Ρουμάνος λοιπόν είναι έξυπνος, είναι ποδοσφαιρόφατσα, είναι σίγουρα μία ισχυρή προσωπικότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου. (Το έδειξε αυτό από την πρώτη του ομιλία στα αποδυτήρια). Ο Λουτσέσκου είναι μορφωμένος. Μιλάει τέσσερις η πέντε γλώσσες. (Μαζί και Πορτογαλικά!) Είναι καταρτισμένος, με καλούς και μόνιμους συνεργάτες με τους οποίους έχει χημεία. Ξέρω πολύ καλά ότι παρουσιάζει οργανωμένες ομάδες στο γήπεδο, ομάδες που δύσκολα μπορείς να τις εκθέσεις αμυντικά. Ξέρουμε επίσης ότι δεν θέλει προσαρμογή στα δεδομένα του ΠΑΟΚ και του πρωταθλήματος. Γνωρίζω ότι βγάζει και μεταδίδει ενέργεια και επειδή οι προπονητές πάντα περνάνε στοιχεία της προσωπικότητά τους στην ομάδα που προπονούν, φαντάζομαι ότι ο ΠΑΟΚ θα βγάλει πολλή ενέργεια και νεύρο στο γήπεδο. Ξέρω επίσης ότι ο Μίχελ είναι πλέον ανακουφισμένος για το ότι ο ΠΑΟΚ έχει προπονητή τον Λουτσέκου…

Αυτά… Τα άλλα και κυρίως τι θα μας παρουσιάσει στην επιθετική ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, πώς θα διαχειριστεί το βάρος μίας ομάδας που έχει υποχρέωση να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και αν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό, θα τα δούμε στο γήπεδο. Όλα αυτά θα τα κρίνουμε κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο, αισιοδοξώντας ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει και θα ξυπνήσει τον ΠΑΟΚ στα πρώτα ματς της σεζόν και μέχρι την πρώτη διακοπή.

* Με αυτά και με αυτά δυσκολευόμαστε να ασχοληθούμε με άλλα θέματα όπως όλα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση για τους πίνακες διαιτησίας. Ένα μόνο ερώτημα για Ολυμπιακούς κάθε είδους: Τι ακριβώς ενόχλησε με τις αλλαγές; Τι ακριβώς ήθελαν; Γιατί δεν τον λένε ανοικτά; Ποιος έφυγε και τους πείραξε; Αφού ο Ολυμπιακός δεν ασχολείται, αφού δεν υπήρχε σύστημα και οργάνωση, αφού τα έπαιρναν όλα καθαρά, ποιους έχασαν και εξοργίστηκαν τόσο πολύ;
Έφυγε ο Σπάθας. Και; Κόπηκε ο Παππάς; Και τι ενοχλεί τον Ολυμπιακό αφού –όπως λένε- δεν είχαν καμία σχέση με αυτούς!

Όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι να δουν λοιπόν ποιοι «σκούζουν» και να καταλάβουν που βασίζονταν μεταξύ άλλων. Ότι και να κάνουν, όσο και αν τα θέλουν όλα δικά τους, το ποδόσφαιρο αλλάζει. Και από την ερχόμενη Παρασκευή η αλλαγή θα είναι 100% επίσημη. Όσοι «φίλοι» και αν συμμαχήσουν για να αποτρέψουν την οριστική αλλαγή στην ΕΠΟ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.