Οι «ερυθρόλευκοι» μάγκες και η σωστή αξιολόγηση...

Οι «ερυθρόλευκοι» μάγκες και η σωστή αξιολόγηση...

Δημήτρης Τομαράς
Οι «ερυθρόλευκοι» μάγκες και η σωστή αξιολόγηση...

bet365

Ο σοβαρός και ψυχωμένος Ολυμπιακός έκανε τα... αυτονόητα με Παρτιζάν και ο Δημήτρης Τομαράς προσεγγίζει στο Gazzetta.gr τις παραμέτρους της πρώτης πολύ σημαντικής φετινής ευρωπαϊκής νίκης.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Είναι ποδοσφαιρικά παράλογο να ζητάς... μπαλάρα με το καλημέρα μίας χρονιάς. Και ας το ζητάς σε έναν αγώνα με την Παρτιζάν, που δεδομένα είναι κατώτερη ομάδα του Ολυμπιακού. Παίζοντας ωστόσο στην έδρα της και σε αγώνα με τις γνωστές ιδιαιτερότητες που έκρυβε... παγίδες για τους Πειραιώτες. Με καυτή ατμόσφαιρα, φόβους για επεισόδια, υβριστικά και ακόμα και ρατσιστικά συνθήματα και αντικείμενα και προσπάθεια εκφοβισμού στους παίκτες του Χάσι. Ο σοβαρός, ψυχωμένος και συγκεντρωμένος Ολυμπιακός όντως έφτασε στο σημείο όπου θα μπορούσε να είχε βάλει και άλλα γκολ στην Παρτιζάν, όπως ορθώς είπε ο Μάρκο Μάριν. Όμως η μαγκιά του συλλόγου στην παρούσα φάση θα ήταν το... μέταλλο που θα έβγαζε στο γήπεδο. Την αντίδραση, την σωστή ενέργεια στην κατάλληλη στιγμή και την ανάλογη διαχείριση του αγώνα. Αυτό δηλαδή που έπραξε. Προσωπικά δεν θα σταθώ ούτε στις απουσίες ούτε στα προβλήματα με ετοιμότητα παικτών ούτε με τραυματισμούς και ούτε καν στην απουσία του Φορτούνη. Πάντα έχουμε μάθει στο ότι οι απόντες είναι οι... καλύτεροι ειδικά στις... στραβές για μία ομάδα. Κακό συνήθειο του Έλληνα βλέπετε... Ο πρωταθλητής Ελλάδας άλλωστε δεν έψαχνε εμφάνιση υψηλών προδιαγραφών στο Βελιγράδι. Έψαχνε εμφάνιση ουσίας και αποτελέσματος και αυτήν την είχε για να φτάσει στο τελικό 1-3. Η κάθε εποχή και περίοδος για μία ομάδα θέλει και την σωστή της αξιολόγηση. Την μπαλάρα δεν μπορείς να την ζητάς μήνα Ιούλιο και με έναρξη προετοιμασίας από μέσα Ιουνίου και τελευταίο επίσημο αγώνα τον Απρίλιο. Μπορείς να την ζητήσεις πιο μετά και όταν η ομάδα έχει... μονταριστεί, βρει τα πατήματά της και την χημεία της και έχει ολοκληρώσει και το ρόστερ της.

Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να είναι τώρα... φαντεζί. Αυτό που ήθελε και θέλει είναι επιστροφή στους ομίλους του Champions League. Έβγαλε λοιπόν χαρακτήρα, ποιότητα, αλλά και τσαμπουκά μέσα στην σκληρή έδρα της Παρτιζάν και ουσιαστικά προκρίθηκε ήδη στα πλέι οφ του θεσμού. Είχε καλά τρεξίματα και φρεσκάδα μέχρι το τέλος. Αυτή ήταν η στόχευση του Χάσι στην προετοιμασία και η εικόνα της ομάδας στο Βελιγράδι τον δικαίωσε. Ένας Χάσι που εκ των πραγμάτων επιβραβεύεται για το πλάνο και τον προγραμματισμό του και έχοντας λύσεις που η ομάδα δεν είχε πέρυσι. Ένας προπονητής που δεν αποπροσανατολίστηκε από τα πολιτικά και άλλα... παιχνίδια που επιχείρησαν να παίξουν σε βάρος του. Είπε πως πήγε στην Σερβία για το ποδόσφαιρο και στο ποδόσφαιρο έμεινε. Και εκτός των άλλων φέρνει τον... δρόμο της πρόκρισης και παράλληλα πιστοποιεί πως είναι μία σοβαρή προπονητική επιλογή για την διαδικασία των προκριματικών που ήξερε καλά.
Ακόμα και σε τέτοιες βραδιές βέβαια μπορεί να βγει και... γκρίνια. Ζορίστηκε ο Ολυμπιακός στο α' μέρος; Ναι ζορίστηκε αλλά βρήκε τον τρόπο να αντέξει στο πρέσινγκ και να βγάλει και άλλα γκολ και να έχει και κάτι καθοριστικό: την... ευστοχία του σε φάσεις που βρέθηκε απέναντι από τον Κλιάγιτς, σε αντίθεση με την Παρτιζάν που είχε επιθετική... φλυαρία και όχι καλά τελειώματα. Το πλέον σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι η προοπτική και η... υπόσχεση. Προοπτική για την συνέχεια διότι δείχνει ότι μπορεί να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο. Αυτό μετράει. Ας βρεθεί λοιπόν με το καλό στους ομίλους του Champions League και όλα τα άλλα θα τα βρει στην πορεία και όσο παίρνει ματς στα πόδια του και συνάμα βελτιώνεται.
ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ
Ο Ολυμπιακός για να φτάσει σε αυτήν την επικράτηση πλην του Κοσοβάρου τεχνικού του που πήρε το... σκαλπ του Τζούκιτς από κάθε άποψη με στρωτό ποδόσφαιρο (σ.σ. ειδικά στο ξεκίνημα του α' μέρους αλλά και στο 2ο ημίχρονο), με συνεχή προσπάθεια για κάτω την μπάλα και κινήσεις δίχως πανικό στον αγωνιστικό χώρο (σ.σ. προφανώς και έγιναν λάθη), με παραγωγή φάσεων και με ένα θετικότατο β' μέρος (σ.σ. αφήνοντας πίσω τα... ζητήματα του α' 45λεπτου κυρίως αμυντικά και ιδίως ως προς τα άκρα) χρειάστηκε και πρόσωπα - κλειδιά. Ο Ρομαό έχει κάνει τρομερή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα με απίστευτα χιλιόμετρα και πολλές κερδισμένες... μάχες αλλά και συμβολή και στο κουβάλημα μπάλας. Ως αρχηγός βγήκε μπροστά και απέδειξε εκ νέου πόσο σημαντική μονάδα είναι (σ.σ. είτε παίζει ως στόπερ είτε πάει στον άξονα). Ο Οφόε έκανε λάθη και μεσοεπιθετικά θα μπορούσε να ήταν πιο καλός, όμως αμυντικά συνέβαλλε πολλά και ειδικά κάποιες στιγμές έδειχνε να παίζει για... τρεις. Ο Μάριν ως αντί-Φορτούνης ήταν πολύ καλός για σημαντικό διάστημα με συμμετοχή σε γκολ και παρουσία τέτοια που δείχνει ξανά την μεγάλη ποιότητά του. Και φυσικά ο MVP - και εξαιρετικός με δύο γκολ - Μπεν αλλά και τα επόμενα ελληνόπουλα του Ολυμπιακού με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους: ο Σιώπης με τον Κούτρη. Δύο ελπιδοφόρα ελληνόπουλα, που μπορούν να δώσουν πολλά. Το ελληνικό στοιχείο εξάλλου είναι σπουδαίο να έχει μία συνέχεια. Όσο για τον Καρσελά; Με μία ενέργειά του έβγαλε γκολ και ενώ φάνηκε πως είναι ακόμα ανέτοιμος. Όταν φτάσει στο 100% θα είναι άλλη ιστορία...
Η ΠΑΛΙΑ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Από τότε που δινόταν δανεικός στον Λεβαδειακό (2016) ο Μπεν είχε να το λέει: «Θέλω να γυρίσω στον Ολυμπιακό. Αυτός είναι ο στόχος μου. Ας μου δώσουν μία ευκαιρία και δεν θα το μετανιώσουν. Εάν δεν κάνω για την ομάδα τότε δεν έχω πρόβλημα να το δεχθώ».
Αυτές τις ατάκες έλεγε ο άσος από τις Κομόρες στους δικούς του ανθρώπους. Ένας παίκτης που είχε πιάσει Λιμάνι απ' όταν ήταν στη Βέροια με στόχο να παίξει στον Ολυμπιακό κάποια στιγμή. Από το 2015 έπρεπε να φτάσουμε στο 2017, να προκύψουν αλλαγές στο ρόστερ, να μην είναι στο 100% ο Εμενίκε και με τον Ανσαριφάρντ να μην αποτελεί βασική επιλογή του τεχνικού επιτελείου για να βρει χώρο και χρόνο στο ρόστερ των πρωταθλητών ο Μοχάμεντ Μπεν. Τι και εάν έπαιζε και εξτρέμ; Ο Χάσι τον ήθελε φορ. Φορ ήθελε ο προπονητής, φορ θα έπαιζε. Και ας βίωσε πριν δανεισμούς, κοψίματα από ρόστερ και δυσκολίες για να γυρίσει πίσω. Και φυσικά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του και την επέμβασή του όταν είχε πρωτοκλείσει στον Ολυμπιακό. Ο έμπειρος τεχνικός μάλιστα τον είχε μαζί με τον Ρέτσο ως τους παίκτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα της 11άδας για το ματς με Παρτιζάν.
Ο Μπεν φαινόταν άλλωστε από ένα σημείο και έπειτα πως ήρθε για να μείνει... Η πολύ μεγάλη εμφάνισή του και οι γκολάρες του στο Βελιγράδι είναι... χρυσάφι και είναι ακόμα η αρχή για εκείνον. Γιατί σημασία δεν έχει το πως σου έρχεται η ευκαιρία αλλά εάν την αρπάζεις ή όχι. Και ο Μπεν το έκανε και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Και έτσι η προ καιρού ατάκα του (σ.σ. ή οι προ καιρού ατάκες του εάν θέλετε) έρχεται να τον δικαιώσει. Ο ίδιος δεν έκρυβε την μεγάλη του χαρά αλλά και το πόσο... γεμάτος ένιωθε από αυτό το ερυθρόλευκο ντεμπούτο και τα 2 γκολ του. Ακόμα και για τον Εμενίκε πάντως το πρόσημο είναι θετικό. Γκολ και 1-3 μετά την μαγική μπαλιά του Φιγκέϊρας και προφανώς και εκείνος έχει λόγους να χαμογελά, διότι το τέρμα αυτό το είχε ανάγκη και αγωνιστικά και ψυχολογικά.
Η ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ... ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Καλώς ή κακώς για τον Ολυμπιακό των σημαντικών ευρωπαϊκών παρουσιών και μεγάλων νικών η παρουσία στους ομίλους του Champions League είναι κάτι το... αυτονόητο. Το περσινό ηχηρό... χαστούκι από την Μπερ Σεβά φαίνεται ξεκάθαρα και με όλους τους τρόπους ότι έγινε μάθημα στο ίσως πιο πετυχημένο από οργανωτικής και μεταγραφικής πλευράς καλοκαίρι που είχαμε να δούμε εδώ και αρκετά χρόνια στο Λιμάνι. Με στόχευση, πλάνο και πολύ γρήγορες και σοβαρές και ποιοτικές κινήσεις. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο θα προκύψουν και άλλες με προτεραιότητα έναν ακόμα στόπερ, έναν φορ που μπορεί να είναι και ακόμα πιο πρώτης γραμμής από τον Εμενίκε και ενώ υπάρχει και το μέτωπο Ζιλέ. Ο Οργανισμός που λέγεται Ολυμπιακός με την δυναμική που έχει, πιστοποίησε πως έμαθε από τα λάθη του και πως μπορεί πλέον να διαχειρίζεται την πολύ δύσκολη και επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία των προκριματικών του Champions League. Γιατί τον πολύ καλό Ολυμπιακό καμία Παρτιζάν ή τέτοιου επιπέδου ομάδα δεν μπορεί να τον απειλήσει ουσιαστικά.
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα