Παίζουν ή όχι τα διαβατήρια μπάλα

Παίζουν ή όχι τα διαβατήρια μπάλα

Παίζουν ή όχι τα διαβατήρια μπάλα

bet365

Με αφορμή την κουβέντα γύρω από τους Έλληνες και τους ξένους, σε πολλά ομαδικά αθλήματα, ο Σταύρος Σουντουλίδης «απομονώνει» το θέμα και βλέπει τι γίνεται αυτό το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει τρεις μεγάλες αγάπες, μετά την οικογένεια του: την Ελλάδα, τον Πόντο και τον ΠΑΟΚ. Κι όμως, στο δικό του ΠΑΟΚ, έχει ανοίξει μια κουβέντα γύρω από τους Έλληνες και τους ξένους. Καλώς ή κακώς, αυτό το γνωρίζουν μόνον όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, πάντως το κοινό της Τούμπας γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των ξένων.

Αυτή την στιγμή ένας είναι σε πιο δύσκολη θέση και το ξέρει. Ποιος; Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός, όπως λέει, δεν επιθυμεί τον «αφελληνισμό» του ρόστερ, ξέρει ότι θα βρεθούν αρκετοί να τον κατηγορήσουν ότι έχει πρόβλημα με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν παίκτες που γνωρίζουν τι εστί ΠΑΟΚ και τι πρεσβεύει ο σύλλογος, για να μπορέσει να «κρατήσει» πιο εύκολα τα αποδυτήρια.

Όμως, σ’ άλλη μια περίπτωση, τα λόγια και η όποια επιθυμία πάνε… περίπατο, μπροστά στην ανάγκη του αποτελέσματος, με τον 43χρονο να εμπιστεύεται έναν Ελληνα (τον Πέλκα) στις 15 πρώτες επιλογές του για την ενδεκάδα!

Η απόφαση για να «αδειάσει» το ρόστερ από Έλληνες, κυρίως, όχι γιατί είναι οι χειρότεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου, το αντίθετο, απλά τα δικά τους συμβόλαια -προφανώς- «σπάνε» πολύ πιο εύκολα και δεν κοστίζουν τόσο στο ταμείο της ομάδας, είναι σχεδόν ειλημμένη. Αφήστε που το όλο κλίμα πέριξ της Τούμπας βοηθάει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δείτε τι έγινε στις περιπτώσεις των Μπρκιτς και Ουάρντα, που μέχρι τώρα «πάτησαν» πάνω στα συμβόλαια τους και θα καταλάβετε…

Ο Λούμπος Μίχελ κάποια στιγμή στο διάστημα της προετοιμασίας στην Ολλανδία υποστήριζε πως «στο ποδόσφαιρο δεν παίζουν τα διαβατήρια», θέλοντας να υπερασπιστεί την απόφαση για το δανεισμό των Χαρίση, Κίτσιου, Γιαννούλη, Χατζηϊσαία, ωστόσο από τη μέρα που το είπε έχουν φύγει τρεις ακόμη Έλληνες (Δημητριάδης, Κάκκο, Πατράλης) και οι επόμενες κινήσεις για την «ελάφρυνση» του ρόστερ προβλέπουν την αποχώρηση κι άλλων ποδοσφαιριστών.

Αυτοί είναι όλοι Έλληνες. Ο λόγος για τους: Κωνσταντινίδη (δεν υπολογίζεται από τον Σέρβο προπονητή, αλλά ο ΠΑΟΚ θα βγει στην αγορά για δεξί μπακ από το εξωτερικό), Κοροβέση (πάει προς Πλατανιά), Λημνιό (για τον οποίο πριν λίγους μόλις μήνες δαπανήθηκαν 800.000 ευρώ), Κουλούρη (τον θέλει ο Πανιώνιος), ενώ ένας εκ των Μαλεζά (που έφτασε μια ανάσα από την έξοδο), Πούγγουρα, Δημητρίου δε θα χωράει στην ομάδα μόλις αποκτηθεί ο στόπερ, που ψάχνουν Στανόγεβιτς και Μίχελ. Το ίδιο ισχύει και για το Νίκο Μελίσσα, όσο ο Ζέλικο Μπρκιτς, που δεν είναι στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας, δε λύνει το συμβόλαιο του, αφήστε που αναζητείται και ξένος τερματοφύλακας για «μπακ απ» του Ροντρίγκο Ρέι και μέχρι να επιστρέψει στα γήπεδα ο Παναγιώτης Γλύκος.

Στο τραπέζι είναι πάντα το ενδεχόμενο αποχώρησης του Στέφανου Αθανασιάδη, που να μην ξεχνάμε ότι μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή κουβέντα γύρω από το θέμα της παραμονής του ή όχι φέτος, μετρήστε, λοιπόν, πόσοι Έλληνες μπορεί να βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας στα τέλη Αυγούστου όταν και θα κλείσει το μεταγραφικό παράθυρο. Μέχρι τότε μπορεί να έχουν φύγει 11-12 ποδοσφαιριστές, όλοι τους Έλληνες, να έχουν αποκτηθεί 2-3 ξένοι και φυσικά να μην έχει θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας κανένα παιδί των Ακαδημιών, με εξαίρεση το Μάριο Σιαμπάνη.

Αυτή τη στιγμή στα αποδυτήρια της Τούμπας οι ξένοι είναι περισσότεροι των Ελλήνων, ενώ είναι δραματικά μειωμένος ο αριθμός των γηγενών ποδοσφαιριστών (όταν θα έρθει η ώρα για τη λίστα των Ευρωπαϊκών αγώνων θα βρεθούν μπροστά σε σοβαρό πρόβλημα στη Μικράς Ασίας) που αυτή την στιγμή έχουν θέση στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Από όλους μόλις ένας, ο Δημήτρης Πέλκας, λογίζεται, ως βασικός, κι αυτό όχι απαραίτητα για όλα τα ματς.

Μπορείτε να δείτε πως παρατάχθηκε από τον Σέρβο προπονητή ο «Δικέφαλος» στο τελευταίο φιλικό με τον Αγιαξ για να διαπιστώσετε τι ισχύει αυτή την στιγμή.

Ο Στανόγεβιτς, πάντως, λέει και κάτι άλλο πως στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ είναι δύσκολο να βάλει και να αναδείξει νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία, όταν υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος και η κατάκτηση στόχων. Και μέχρι ενός σημείου έχει δίκιο. Στην Παρτιζάν του ήταν πιο εύκολο να βάζει στην ενδεκάδα 18χρονους και 19χρονους, οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια έφυγαν για ομάδες πιο προηγμένων πρωταθλημάτων αντί πολλών εκατομμυρίων. Ετσι είναι δομημένα τα πράγματα στο σερβικό ποδόσφαιρο, έτσι λειτουργούν οι περισσότερες ομάδες, αφήστε που όλοι σχεδόν οι τίτλοι κρίνονται στα δύο ντέρμπι του Βελιγραδίου.

Αυτή η κουβέντα περί Ελλήνων και ξένων δε θα τελειώσει ποτέ. Οι ξένοι για έναν ανεξήγητο λόγο γίνονται πολύ πιο εύκολα αγαπητοί στο κοινό της Τούμπας, έστω κι αν έρχονται απ’ την άλλη άκρη του κόσμου για να υπηρετήσουν δύο, τρία, το πολύ τέσσερα χρόνια την ομάδα και μετά φεύγουν.

Σίγουρα, από κάτω θα υπάρξουν σχόλια του τύπου «τι να τους κάνουμε τους Έλληνες», «η Τσέλσι πήρε το πρωτάθλημα μόνο με ξένους στην ενδεκάδα», αλλά σκεφτείτε πόσο απαραίτητοι μπορεί να είναι στον οργανισμό μιας ελληνικής ομάδας, που σύμφωνα και με τον ιδιοκτήτη της, πρεσβεύει τις χαμένες παρτίδες, αποτελεί σύμβολο στα αθλητικά πράγματα της Βορείου Ελλάδας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.