Η τεχνολογία στο πλευρό της ΑΕΚ (vid)

Η τεχνολογία στο πλευρό της ΑΕΚ (vid)

Gazzetta team
Η τεχνολογία στο πλευρό της ΑΕΚ (vid)

bet365

Ο εργοφυσιολόγος και διατροφολόγος της ΠΑΕ ΑΕΚ εξήγησε πώς τα μάτια της επιστήμης είναι πάνω στους παίκτες της Ενωσης.

Μιλώντας στους απεσταλμένους στο Κίελτσε, ο Γρηγόρης Μπογδάνης αναφέρθηκε στο πώς η τεχνολογία βοηθάει στην καλύτερη παρακολούθηση της δουλειάς των ποδοσφαιριστών, εξηγώντας πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα καταγραφής με τα GPS.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην τεχνολογία καταγραφής των επιβαρύνσεων στους αθλητές. Ειδικότερα για τους ποδοσφαιριστές έχουν εξελιχθεί συστήματα GPS και καταγραφής των καρδιακών παλμών, τα οποία μας επιτρέπουν να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την επιβάρυνση που δέχονται. Ειδικά με τα GPS καταγράφεται η επιβάρυνση σε δύο σημαντικά κομμάτια. Το πρώτο είναι η μεταβολική τους επιβάρυνση και το δεύτερο οι επιβαρύνσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα που μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε τη δυνατότητα να τους καταγράφουμε. Τώρα όμως έυκολα και γρήγορα έχουμε αυτές τις επιβαρύνσεις.

Το σύστημα "polar" αποτελείται από μια ζώνη την οποία φοράει ο ποδοσφαιριστής γύρω από το θώρακά του και στη μέση κουμπώνει ένας πομπός. Με τον τρόπο αυτό καταγράφεται η καρδιακή συχνότητα του αθλητή σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης κι επίσης πάνω πάνω σ' αυτό τον πομπό υπάρχει ένα σύστημα GPS που "κλειδώνει" με 5-10 δορυφόρους. Έτσι ξέρουμε τη θέση και την ταχύτητα που έχει ένας ποδοσφαιριστής με ρυθμό 10 φορές/δευτερόλεπτο. Έτσι μας επιτρέπει να μαθαίνουμε πόσα χιλιόμετρα κάνει, με τι ταχύτητα τα κάνει κι επίσης την επιβάρυνση στον οργανισμό του», εξήγησε αρχικά ο εφοφυσιολόγος και διατροφολόγος της ΠΑΕ ΑΕΚ, για να προσθέσει: «Η ΑΕΚ φέτος έκανε ένα μεγάλο βήμα και πήρε κάποια ειδικά φανελάκια, τα οποία μέσα τους έχουν ένα ειδικό σύστημα που ακουμπάει στον αθλητή και καταγράφει την καρδιακή συχνότητα. Είμαστε λοιπόν η μόνη ομάδα που έχει και τη δυνατότητα αυτή, γιατί οι άλλες ομάδες πρέπει να φοράνε και μια άβολη ζώνη από μέσα. Ήδη η ΑΕΚ τα έχει φορέσει αυτά στα φιλικά προετοιμασίας. Για να έχουμε πλήρη εικόνα από την κατάσταση των ποδοσφαιριστών και την επιβάρυνσή τους. Θα το φορέσουν και στα επίσημα ματς. Πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους προπονητές, αφού βοηθάει και στην πρόληψη των τραυματισμών. Βλέπουμε ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο και τους κάνουμε καλή αποκατάσταση, όπως και το αντίθετο για να βρίσκεται όλη η ομάδα στο ίδιο επίπεδο».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Νίκος Παπαθανασίου, στατιστικολόγος της ΠΑΕ ΑΕΚ, λέγοντας: «Αν ο παίκτης έχει κάποια επιβάρυνση εκείνη τη στιγμή μπορείς να το δεις και να το ελέγξεις, να το πεις στον προπονητή για να δράσει ανάλογα με το τι απαιτεί η κάθε κατάσταση. Δίνεται η δυνατότητα δηλαδή στον προπονητή π.χ να πει σε έναν ποδοσφαιριστή να ρίξει ή να ανεβάσει ρυθμούς είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα