Προμελετημένη απόφαση ή δίκαιος υποβιβασμός;

Προμελετημένη απόφαση ή δίκαιος υποβιβασμός;

Δημήτρης Τομαράς
Προμελετημένη απόφαση ή δίκαιος υποβιβασμός;

bet365

Το Gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα στην υπόθεση του Ηρακλή και βγάζει... απόφαση μετά την οριστική απόφαση που κρατάει τον Λεβαδειακό στην Super League και «βυθίζει» τον «Γηραιό».

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε οριστικό. Μετά και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ ο Λεβαδειακός θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν στην Super League και ο Ηρακλής θα υποβιβαστεί στην Football League. Αν και υπάρχει ακόμα η πιθανότητα ο «Γηραιός» να κυνηγήσει την υπόθεσή του μέχρι και το CAS (πράγμα δύσκολο μιας και ουσιαστικά δεν υπάρχει διοίκηση για να τρέξει το θέμα), όλα δείχνουν ότι ο Ηρακλής κοιτάει την επόμενη μέρα. Μια μέρα που φαντάζει πιο δύσκολη και από την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Πριν την επόμενη μέρα, έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν τελικά ήταν μια προμελετημένη απόφαση να πέσει ο Ηρακλής για να μείνει στην θέση του ο Λεβαδειακός ή με μια καθαρή ματιά μπορεί να κριθεί «δίκαιος».

Αγωνιστικά δεν μπορεί να τεθεί θέμα. Ο Ηρακλής με το απίστευτο σερί του στο τέλος του πρωταθλήματος έμεινε δίκαια στην Super League. Ωστόσο πρέπει να πληρεί και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ο κάθε σύλλογος για να μείνει στην κατηγορία.

Η μη αδειοδότηση που... εξοντώνει τον Ηρακλή ήταν με βάση τρία συγκεκριμένα κριτήρια: οφειλές (ληξιπρόθεσμες) σε παίκτες. Το ίδιο σε εφορία και ΙΚΑ και φυσικά και προς ομάδες για παίκτες. Όλα δεδομένα και που υπήρχαν εκεί ως προβλήματα δίχως λύση. Αυτό είναι επίσης κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται από κανέναν. Οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ηρακλή το γνώριζαν πως με βάση τον φάκελο που είχαν καταθέσει ΔΕΝ θα μπορούσαν να μείνουν στην Σούπερ Λίγκα. Ωστόσο πατούσαν στο γεγονός πως από την στιγμή που η απόφαση της αρμόδιας Εκτελεστικής Επιτροπής - δύο χρόνων πίσω - δεν βρισκόταν στην προκήρυξη του πρωταθλήματος η τιμωρία στον Ηρακλή θα έπρεπε να είναι περιορισμός μεταγραφών και όχι υποβιβασμός.

Η απόφαση που λήφθηκε βασίστηκε σε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Λίγκας το 2015 που υιοθέτησε και αποδέχθηκε η ΕΠΟ. Αυτή έλεγε πως μία ομάδα για την σεζόν 2016/17 δεν παίρνει αδειοδότηση για συγκεκριμένα κριτήρια πέφτει κατηγορία. Όπως όμως γράφουμε αυτή η απόφαση δεν είχε περάσει ποτέ στην προκήρυξη του πρωταθλήματος ούτε και στον ΚΑΠ!

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Επίσης πολύς λόγος έγινε για την ψηφοφορία στο Δ.Σ. της Λίγκας στις 24 Μαΐου για την επικύρωση της βαθμολογίας. Σε εκείνη την ψηφοφορία 9 ΠΑΕ είχαν ψηφίσει να αφαιρεθούν 3 βαθμοί από τον Ηρακλή μόνο 2 κατά (ο Ηρακλής φυσικά και ο Ατρόμητος), τρεις ομάδες ήταν απούσες (ΑΕΚ, Βέροια και Πλατανιάς) και υπήρχαν και τρία λευκά (Ξάνθη, Παναιτωλικός και ΕΠΟ).

Και μπορεί η... ατμόσφαιρα που υπήρξε μετά το συγκεκριμένο Δ.Σ. να ήταν πως η Super League θέλει να κρατήσει τον Λεβαδειακό για τους δικούς της λόγους αλλά η πραγματικότητα ήταν πως ο Συνεταιρισμός δεν ήθελε πάλι να δημιουργήσει πρόβλημα στο πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν. Οι περισσότερες (αν όχι όλες) ΠΑΕ καταλαβαίναν - γνώριζαν πως ο Ηρακλής μπορεί να μην «έσκασε» οικονομικά την σεζόν που τελείωσε αλλά θα «έσκαγε» την επόμενη όπως είχε γίνει με τη Νίκη Βόλου. Τι θα στοίχιζε αυτό στην Super League; Αρκετά έσοδα από της ρήτρες με τη Nova και φυσικά πάλι ένα πρωτάθλημα μπάχαλο. Ο Ηρακλής είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να σταθεί στην Football League και το πιο πιθανό σενάριο είναι πως μάλλον θα ξεκινήσει από ερασιτεχνικό επίπεδο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ GAZZETTA.GR

Ο Δημήτρης Καρπετόπουλος εκ των νομικών του Ηρακλή σχολίασε επί της υπόθεσης στο Gazzetta.gr: «Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να βγει ανάποδα. Ήταν ένα σχετικά απλό ζήτημα. Τέθηκε στην κρίση του δικαστηρίου. Έτσι το είδε. Σεβαστή η κρίση του δικαστηρίου, όμως ήταν απλό το να βγει η απόφαση υπέρ του Ηρακλή». Άφησε έτσι να εννοηθεί πως η κρίση του δικαστηρίου καθόρισε εν τέλει την τύχη και το μέλλον του Ηρακλή ασχέτως με τους κανονισμούς και τα δεδομένα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ
Προφανώς για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Ηρακλής υπάρχουν και άνθρωποι που τον... έσπρωξαν μέχρι την οριστική απόφαση της 10ης Ιουλίου για υποβιβασμό. Η διοίκηση Παπαθανασάκη εν τέλει κρίθηκε (τουλάχιστον) ανεπαρκής. Από ένα σημείο και μετά όχι μόνο δεν πήγαινε στο γήπεδο αλλά δεν βρέθηκε έστω σε μία προπόνηση. Έδινε το παρών μόνο στα παιχνίδια των Αθηνών και ποτέ δεν κατέβηκε στα αποδυτήρια. Ολες τις επαφές για τις προσθήκες του Ιανουαρίου τις έκανε ο Καγιούλης και ουσιαστικά ήταν και ο μόνος που φαινόταν.

Υπήρξαν πολλές στιγμές μέσα στη σεζόν που είχε κοπεί το ρεύμα και το νερό στα γραφεία. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές έπαιρναν δανεικά από άλλους συμπαίκτες τους. Ο Ηρακλής κρατήθηκε ΜΟΝΟ από τους ποδοσφαιριστές και από το τεχνικό τιμ.

Τελικά ήταν προμελετημένη απόφαση ή μία δίκαια απόφαση; Η κάθε πλευρά θα το ερμηνεύσει με τον τρόπο που την συμφέρει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα