Σα βγεις στον πηγαιμό για... την Ολλανδία

Σα βγεις στον πηγαιμό για... την Ολλανδία

Σα βγεις στον πηγαιμό για... την Ολλανδία

bet365

Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει να «χτίζεται» από σήμερα στο Χορστ της Ολλανδίας κι ο Σταύρος Σουντουλίδης ξεθάβει ιστορίες από το μακρινό παρελθόν των ασπρόμαυρων καλοκαιρινών προετοιμασιών.

Η Ολλανδία είναι ο αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός του ΠΑΟΚ. Ακόμη κι όταν δεν πήγε (το 2010) για προετοιμασία στη χώρα της τουλίπας, του προέκυψε ο Άγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως συνέβη βεβαίως βεβαίως και πέρσι όταν η… δόση ήταν διπλή, μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες.

Ο «Δικέφαλος» επιμένει ολλανδικά και τα τελευταία δέκα χρόνια, από το 2008 κι εντεύθεν, μετράει οκτώ παρουσίες με τη φετινή στο νότιο τμήμα της Ολλανδικής επαρχίας της Λιμβουργίας, το Χορστ. Τα προηγούμενα χρόνια η περιοχή του Άρνεμ ήταν τόσο πολύ εξοικειωμένη στους «ασπρόμαυρους», που ούτε GPS δεν χρειάζονταν για να διανύσουν την κοντινή απόσταση των περίπου 80 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, όπου και σήμερα κοντά στη 1 το μεσημέρι θα προσγειωθούν. Για τον Αθανασιάδη και τον Μαλεζά δε, είναι τόσο ίδιες οι εικόνες, που ούτε έξω από το παράθυρο δε πρόκειται να κοιτάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τη γειτονική Γερμανία στο μέρος, όπου θα καταλύσει η ομάδας.

Φυσικά, οι δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ασπρόμαυρης αποστολής δεν βρίσκονται εκεί για να εμπλουτίσουν τις τουριστικές παραστάσεις τους, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό, όμοιο με αυτό κάθε καλοκαιρινής προετοιμασίας. Η φράση μπορεί να είναι και να ακούγεται κλισέ, από τις αγαπημένες των δημοσιογράφων, «βάζει τις βάσεις», ωστόσο εν μέρει αυτή είναι η (πικρή) αλήθεια. Σ’ αυτό το 15νθημερο ο Στανόγεβιτς και οι παίκτες του ΠΑΟΚ καλούνται να χτίσουν χαρακτήρα, να γίνουν ομάδα, να μάθει ο ένας τον άλλον και στο τέλος να γίνει το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα, αφού προστεθούν ένας – δύο παίκτες κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων στην Ολλανδία. Κλασικά, πράγματα…

Βάσεις και… χτισίματα είχαμε και τα πολύ παλιά χρόνια. Όταν οι ομάδες, ειδικά της Θεσσαλονίκης, δεν το κουνούσαν ρούπι από την Ελλάδα και έβγαιναν εκτός συνόρων μόνο για ένα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια, κι αν… Άλλα χρόνια, όταν ακόμη ο Ιούλιος ήταν μήνας διακοπών για τους ποδοσφαιριστές και όχι προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς. Ας όψονται ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, που έχουν σφίξει τόσο πολύ το ποδοσφαιρικό καλεντάρι, που φέτος έχει στο τέλος του και Μουντιάλ…

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας είχαμε και εμείς τη δική μας καλοκαιρινή διοργάνωση. Το θερινό πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ, που αποτελούσε την ελληνική εκδοχή του Κυπέλλου Ιντερτότο ή Ράπαν, αφού βασικός σκοπός της διεξαγωγής του ήταν να υπάρχουν παιχνίδια για το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ. Ήταν ένα τουρνουά, στο οποίο οι σύλλογοι μετείχαν με τους αναπληρωματικούς τους και με παίκτες από την ερασιτεχνική και εφηβική ομάδα.

Το 1968, στην πρώτη χρονιά του θερινού πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ ζούσε ένα θερμό καλοκαίρι, με το θέμα του Γιώργου Κούδα στον Ολυμπιακό να προκαλεί «καύσωνα» και να φτάνει στις 2 Αυγούστου του ’68 στο τέλος του με την επιστροφή του «Μεγαλέξανδρου» στο σπίτι του. Στις 8 Αυγούστου η πρώτη προπόνηση στην Τούμπα έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», υπό την επίβλεψη του πρωταθλητή στίβου και αναγράφοντα στον Τύπο της εποχής ως «γυμναστού της ομάδος», Δημήτρη Μόκκα, «η οποία συνίστατο εις ασκήσεις σουηδικής γυμναστικής».

Το ζητούμενο δεν ήταν το πρόγραμμα της προπόνησης, αλλά η παρουσία του Γιώργου Κούδα για πρώτη φορά, μετά την επιστροφή του, ουδείς ενδιαφερόταν αν η ομάδα ήταν δίχως προπονητή, με τη διοίκηση να ανακοινώνει μια μέρα αργότερα την συμφωνία της, με τον Σέρβο Γιάνκο Γιανέφσκι. Ο Κούδας επέστρεψε φορτσάτος και στο πρώτο φιλικό στις 18 Αυγούστου στην Καβάλα, με αντίπαλο τον τοπικό ΑΟΚ στα πλαίσια της μεταγραφής του αείμνηστου Δημήτρη Παρίδη, σημείωσε και τα δύο γκολ του «Δικεφάλου».

Μπορεί το θέμα του «Μεγαλέξανδρου» να αποτέλεσε αφορμή «εμφυλίου πολέμου», ωστόσο τα δύο σωματεία συνέχιζαν να διατηρούν επαφές, απόδειξη τα δύο φιλικά παιχνίδια, σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, το καλοκαίρι του 1970. Η Τούμπα ήταν κλειστή για πάνω από ένα μήνα καθώς πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης του χλοοτάπητα, έτσι στις 12 Αυγούστου, Χόρβατ και Χασιώτης, αποφάσισαν η προπόνηση να γίνει σε «παραθαλάσσιο θέρετρο». Στις 10 το πρωί οι ποδοσφαιριστές αναχώρησαν από το γήπεδο για τις κοντινές παραλίες, όπου το πρόγραμμα περιλάμβανε «θαλάσσιον μπάνιο και προπόνησιν». Το αν θα γινόταν και απογευματινή προπόνηση με δίτερμα θα αποφασιζόταν μετά την εξαντλητική και επιβαρυντική προπόνηση στην αμμουδιά!

Η πιο ευχάριστη είδηση της εντός των τειχών προετοιμασίας ήταν η διεξαγωγή στις 19 Αυγούστου οικογενειακού διτέρματος, όπου οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ινδάλματά τους. Περίπου 10.000 κόσμος είδε την «ομάδα Σαββουλίδη» να επικρατεί με 3-2 της «ομάδας Πίρτσου» παρότι με τη δεύτερη αγωνιζόταν οι Κούδας, Σαράφης, Ασλανίδης, Τερζανίδης, Ματζουράκης, Παρίδης.

Με κορυφαίο το Γιάννη Ματζουράκη στις 30 Αυγούστου ο «Δικέφαλος» αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Ολυμπιακό του Μπούκοβι σε φιλικό παιχνίδι στην Τούμπα, ενώ στην άτυπη ρεβάνς, μια εβδομάδα αργότερα, επικράτησε με 3-1 των «ερυθρόλευκων» στο κατάμεστο στάδιο Καραϊσκάκη.

Το καλοκαίρι του 1975, ο Γκιούλα Λόραντ μάζεψε τους παίκτες του ΠΑΟΚ και τους πήγε για προετοιμασία στο Πήλιο, εκεί έβαλε τις βάσεις η ομάδα για την πορεία προς το πρώτο πρωτάθλημα, με τις εντός συνόρων προετοιμασίες να συνεχίζονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σε μία από τις πρώτες προετοιμασίες στην κοντινή (ενωμένη τότε) Γιουγκοσλαβία, ο «Δικέφαλος» εντόπισε τον… Φαραώ του. Καλοκαιράκι του 1989, η ομάδα έκανε προετοιμασία στο Λεμπένσκι Βιρ, όταν κάποιος από τους ανθρώπους της ομάδας εντόπισε σε διπλανό προπονητικό κέντρο την παρουσία της αιγυπτιακής ομάδας Ζάμαλεκ, στις τάξεις της οποίας ανήκε ένας βιρτουόζος χαφ, ονόματι Μαγνκτί Τολμπά.

Με τα χρόνια οι καλοκαιρινές προετοιμασίες στην Ευρώπη άρχισαν να γίνονται… μόδα, με τους «ασπρόμαυρους» να επιλέγουν, κυρίως, τη Γερμανία λόγω και της έντονης παρουσίας ομογενών φίλων τους. Σ’ ένα από τα πιο κομβικά καλοκαίρια, αυτό του 2004, με την ομάδα να είναι μια… ανάσα από την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Αγγελος Αναστασιάδης και η διοίκηση επέλεξαν το Μπρουσόν της Ιταλίας, όπου οι γραφικές εικόνες με τους παίκτες να κάνουν αποθεραπεία στο κοντινό ποτάμι παραμένουν ακόμη και σήμερα αξέχαστες.

Ένα χρόνο αργότερα, με τον ΠΑΟΚ να έχει ζήσει τον εφιάλτη της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της αντικανονικής συμμετοχής του Λιάσου Λουκά, η επιστροφή του Θόδωρου Ζαγοράκη αλλάζει για λίγο το κλίμα. Η παρουσία του πρωταθλητή Ευρώπης στο Αμπντενάου της Αυστρίας κλέβει την παράσταση, όλα τα φώτα στρέφονται πάνω του, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη και το 2006 επί γαλλικού εδάφους, με την εμφάνιση του εν δυνάμει επενδυτή της ΠΑΕ, Γιαννούλη Καμπάνη. Ένας υποψήφιος αγοραστής, που δεν είχε χρήματα κι αυτοκίνητο και μεταβεί στο αθλητικό κέντρο!

Το 2007 ο προγραμματισμός έφερε την ομάδα να φτάνει στη Γερμανία τη μία μέρα και την άλλη να τρώει μια αξέχαστη επτάρα από την Μπραουνσβάικ, που έκανε τον πρόεδρο πια, Θόδωρο Ζαγοράκη, να μπει στο αεροπλάνο και άρον άρον να ταξιδέψει μαζί με τον Ανδρέα Μανδρίνο για να δει τι συμβαίνει. Είναι το καλοκαίρι, όπου ο Ζήσης Βρύζας συνεχίζει να παίζει μπάλα και στην προετοιμασία εμφανίζονται για πρώτη φορά δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές, αρκετά ψαρωμένοι είναι η αλήθεια, ο Στέφανος Αθανασιάδης και ο Παναγιώτης Γλύκος.

Το επόμενο καλοκαίρι, το πρώτο στο Άρνεμ της Ολλανδίας, ο Βρύζας είναι πλέον τεχνικός διευθυντής και το τιμόνι του ΠΑΟΚ, το κρατάει ο Φερνάντο Σάντος. Μεθοδικός, γνώστης του αντικειμένου, ο Πορτογάλος τεχνικός βάζει τους Έλληνες απεσταλμένους δημοσιογράφους στο στρατηγείο, που είχε στηθεί στο ξενοδοχείο Golden Tullip του Ντόρβερθ, εξηγώντας τους τα πάντα γύρω από τη φιλοσοφία του. Είναι η πρώτη προετοιμασία του Αντρέ Βιεϊρίνια, με αρκετούς από τους αστέρες εκείνης της εποχής (Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Γκαρσία) να χάνουν σημαντικό μέρος της σκληρής δουλειάς από τον Σάντος και τους Πορτογάλους συνεργάτες του.

Πάλι στο Άρνεμ, πάλι στο Ντόρβερθ, το 2009 η προετοιμασία επιφυλάσσει πολλά νέα πρόσωπα (Κουτσιανικούλης, Φιλομένο, Φωτάκης, Σαβίνι , Κρέσιτς, Αμπομπακάρι, Παπάζογλου κ.α) με την αποκαρδιωτική εμφάνιση στο φιλικό κόντρα στην Τσίβας από το Μεξικό να ηχεί σαν προειδοποιητικό καμπανάκι του επερχόμενου αποκλεισμού από τη Χέρενφεν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Χωρίς τον Σάντος πια, το καλοκαίρι του 2010, η διοίκηση επιλέγει το Μπαντ Μπρουκενάου, μια περιοχή κοντά στη Φρανκφούρτη, όπου ο Μάριο Μπερέτα γίνεται το πρόσωπο του καλοκαιριού. Ο Ιταλός τεχνικός ίσα ίσα, που ολοκληρώνει την προετοιμασία (μετά από ένα επεισόδιο με τον Πάμπλο Γκαρσία «μετρούσε μέρες») και τελικά φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη (με την αποστολή να παραμένει «κολλημένη» επί ώρες στο αεροδρόμιο) του ανακοινώθηκε κι επίσημα η λύση της συνεργασίας. Έγινε ο πρώτος προπονητής, που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ και δεν τον κοουτσάρισε ούτε σε ένα επίσημο ματς!

Πίσω στο Αρνεμ και στην Ολλανδία, το 2011, ο Λάζλο Μπόλονι, αποφασίσει να ακολουθήσει τη μέθοδο προσέγγισης των ποδοσφαιριστών. Η αρχή έγινε με τον Βιεϊρίνια (ο Πορτογάλος ήταν λιγάκι υπέρβαρος, τέσσερα πέντε κιλά παραπάνω), ακολούθησε ο Σαλπιγγίδης, με τον Ρουμάνο τεχνικό να τρέχει καθημερινά μαζί τους. Η εικόνα ήταν συμβολική, κυρίως, έστελνε μηνύματα, όπως αυτό που φρόντισε να στείλει ο ίδιος ο Μπόλονι, μετά το τελευταίο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους. «Για πρώτη φορά είμαι τρομαγμένος από το επίπεδο κάποιων παικτών που δεν είναι αρκετό...», δήλωνε δημόσια ο τεχνικός του ΠΑΟΚ. Μια μεταγραφή-σήριαλ, αυτή του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Πανσερραϊκό, έκλεισε με τους Ζαγοράκη και Βρύζα να είναι στην Ολλανδία και ο παίκτης μεταξύ Σερρών, Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Ο Γιώργος Δώνης, με τον Πάμπλο Γκαρσία να παραμένει στο ρόστερ, το καλοκαίρι του 2012 έδειχνε να ψάχνεται προκειμένου να βρει λύσεις, στην σχεδόν άδεια μεσαία γραμμή του «Δικεφάλου». Στο Άρνεμ ταξιδεύουν για πρώτη φορά παίκτες, όπως ο Δεληγιαννίδης, ο Τζανδάρης, ο Κίτσιου, ο Μελίσσας κι ο Κωνσταντινίδης, με τον 24χρονο Άγγλο μεσοεπιθετικό, Τζιλς Μπαρνς, να δοκιμάζεται, αλλά να μην υπογράφει ποτέ συμβόλαιο με την ελληνική ομάδα.

Το 2013 ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ αναζητά επί μήνες ένα καλύτερο αθλητικό κέντρο και καταλήγει στο Λέομπεν της Αυστρίας, όπου από το ξενοδοχείο μέχρι τα γήπεδα οι παίκτες έπρεπε να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση με τα ποδήλατα μέσα στην πόλη και περνώντας δίπλα από αυτοκίνητα! Και μπορεί ο Χουμπ Στέφενς να ήταν το μεγάλο όνομα, όμως αυτοί που «τράβηξαν όλο το κουπί» της προετοιμασίας, ήταν ο στενός συνεργάτης του, Τόνι Λόκχοφ, αλλά και ο ολλανδικής καταγωγής γυμναστής, Τσίμα Ονιέκε, που τον έφερε από την Ανζί ο Τσιστιακόφ.

Υστερα από ένα φιλικό (0-0) απέναντι στην παρέα του Σάμουελ Ετό, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Λούκας Πέρεθ, με τον Ισπανό να υπογράφει το τριετές συμβόλαιο συνεργασίας του στην Αυστρία. Λίγο πριν αναχωρήσει από το Λέομπεν, ο «Δικέφαλος» είδε έναν ακόμη ποδοσφαιριστή, τον Τόμας Νέτσιντ, να εντάσσεται στο δυναμικό του.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2014, όπου ο «Δικέφαλος» επιμένει ολλανδικά κι αυτή τη φορά επιλέγει το άντρο της μασονίας, το «Hotel De Bildeberg» κάτι που αποδέχεται δίχως δεύτερη κουβέντα ο Αγγελος Αναστασιάδης. Εκείνο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ «χωρίζει» για πρώτη φορά με τον Λούκας Πέρεθ, ο οποίος (επικαλούμενος οικογενειακό πρόβλημα) είχε αποχωρήσει απ’ το πρώτο κομμάτι της καλοκαιρινής προετοιμασίας στο Ελατοχώρι.

Στην Ολλανδία και στο Οστερμπέεκ, οι ατάκες του Έλληνα προπονητή και τα περιστατικά στις προπονήσεις κλέβουν την παράσταση, Ένα πρωί τους λέει ο Αναστασιάδης: «Στήστε όλοι από μία μπάλα και θα σουτάρετε με την σειρά στον… τερματολόγο». Έλα όμως που αυτοί πρόλαβαν και συνεννοήθηκαν άλλο. Λέει ο Αναστασιάδης… «πάμε….» στον πρώτο και την ίδια ώρα σουτάρουν όλοι μαζί! Φεύγουν δηλαδή 20 μπάλες όλες προς την εστία που κάθονταν ο Μελίσσας. Γελάνε οι παίκτες και απαντάει ο Αναστασιάδης: «Α, χα! Γελάσαμε μ@λ@κες…»!

Η απόκτηση του Ρόμπερτ Μακ στις 20 Ιουλίου περνάει μάλλον στα… ψιλά, όύτε ο ίδιος φανταζόταν, όχι μόνο τι θα ακολουθούσε, αλλά ότι θα αποχωρούσε, για «άλλες πολιτείες», από το ίδιο ακριβώς σημείο, όπου ξεκίνησε η διαδρομή του ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

Επιστροφή στο θρυλικό Golden Tullip του Άρνεμ, το καλοκαίρι του 2015, με προπονητή τον Ιγκόρ Τούντορ, χωρίς πολλά νέα πρόσωπα, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα capital controls, να αναστατώνουν την ομάδα, όπως και ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον Κροάτη προπονητή και τους Περέιρα – Λούκας. Ήταν η τελευταία επαγγελματική προετοιμασία του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, νέου στην ομάδα τους Χαρίση, Κοροβέση, Μυστακίδη (είχε επιστρέψει από δανεισμό) και ένα γερό ξεκαθάρισμα (Ρατς, Νομπόα, Σαλπιγγίδης Μάρτενς, Μαντούρο, Περέιρα, Παπαγιαννόπουλος. Κόστα) μόλις άρχισαν να εμφανίζονται, ένας ένας οι ποδοσφαιριστές που έκλεινε ο Φρανκ Άρνεσεν.

Ο τραυματισμός του Στέφανου Αθανασιάδη, που υπέστη κάταγμα στο μεγάλο δάχτυλο το δεξιού ποδιού, κατά τη διάρκεια του πρώτου φιλικού του ΠΑΟΚ με την Κοτ Αζούρ, επισκιάζει τα πάντα, ενώ ο Λούκας Πέρεθ ενσωματώνεται για λίγο, όπως αποδείχθηκε, στην ομάδα αφού πρώτα όμως πλήρωσε το πρόστιμο, που του είχε επιβληθεί από τη διοίκηση. Ο Περέιρα επέλεξε να μη το πληρώσει και γρήγορα βρέθηκε να ψάχνει ομάδα, με επόμενο προορισμό το Μπακού και την Γκαμπάλα.

Πέρσι στο Οστερμπέεκ , η απώλεια της βέρας του Τζάλμα Κάμπος, την οποία έψαχναν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ μια ολόκληρη μέρα, αλλά και το θέμα της μεταγραφής του Ρόμπερτ Μακ ήταν αυτά που συζητήθηκαν περισσότερο, σε μια προετοιμασία δίχως πολλά προβλήματα.

Για ότι θα συμβεί φέτος στο Χορστ της Ολλανδίας από σήμερα και για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, εδώ θα είμαστε καθημερινά να σας μεταφέρουμε ειδήσεις και εικόνες από μια ακόμη καλοκαιρινή προετοιμασία του ΠΑΟΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.